Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

ΠΟΣΟ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ - Σπίτια από 250 ευρώ/τ.μ. και μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Αθήνα.



Eurobank Property Services κι Εθνική Τράπεζα κατέγραψαν την πορεία της αθηναϊκής κτηματαγοράς, στην οποία σημειώνονται οι περισσότερες αγοραπωλησίες ακινήτων. Αυτό που προκύπτει είναι ότι η παρατεταμένη περίοδος κρίσης, έχει δημιουργήσει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες και μπορεί να βρει κανείς να αγοράσει παλαιά διαμερίσματα από 250 ευρώ/τ.μ.

Αναλυτικά η κατάσταση της κτηματαγοράς στην Αττική και σε συγκεκριμένες περιοχές είναι η εξής: Υπάρχει σχετική ομοιογένεια στις αξίες διαμερισμάτων του Δήμου Αθηναίων, με εξαίρεση την περιοχή του Κολωνακίου. Η πιο ακριβή περιοχή του Δήμου, είναι η περιοχή γύρω από τα Ανάκτορα. Τα ακίνητα παλαιότητας(>30ετών) στο Δήμο Αθηναίων έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση στην αξία τους.

Κολωνάκι



Οι διακυμάνσεις των τιμών είναι μεγάλες και εξαρτώνται κυρίως από τη θέση, τη θέα στον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη, τον όροφο και την ποιότητα κατασκευής και συντήρησης του κτιρίου. Το απόθεμα νεόδμητων είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Τα ελάχιστα νεόδμητα διαμερίσματα πάντως εξακολουθούν να πωλούνται σε υψηλές τιμές. Για διαμερίσματα από 10-20 ετών, οι τιμές στις ακριβές συνοικίες κυμαίνονται από 3.500 έως 4.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) και στις οικονομικότερες από 2.500-3.000 ευρώ ανά τ.μ. Στα διαμερίσματα 20-30 ετών, οι τιμές κινούνται μεταξύ 2.500-3.000 ευρώ ανά τ.μ. για τις ακριβές συνοικίες και 2.000-2.300 ευρώ ανά τ.μ. στις οικονομικότερες. Στις κατοικίες άνω των 40 ετών, οι τιμές κυμαίνονται από 1.600-2.300 ευρώ ανάλογα με τη συνοικία.



Παγκράτι
Πρόκειται για ανομοιογενή περιοχή και αυτό αντανακλά στις αξίες των ακινήτων που παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση.

Ακριβότερες περιοχές είναι το Μετς-Αρδηττός, η περιοχή πέριξ του άλσους Παγκρατίου και το τμήμα της συνοικίας που γειτνιάζει με τη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου. Μεσαία περιοχή είναι το Κέντρο του Παγκρατίου και η περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα. Οικονομικότερη περιοχή είναι ο Άγιος Αρτέμιος - Γούβα. Οικονομικότερη περιοχή είναι ο Άγιος Αρτέμιος - Γούβα. Τα νεότερα διαμερίσματα (μέχρι 10 ετών) κοστίζουν από 1.550-2.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ όσα είναι ηλικίας μεταξύ 10 και 20 ετών από 1.250 έως 1.700 ευρώ ανά τ.μ. Στις ηλικίες διαμερισμάτων άνω των 40 ετών, οι τιμές κυμαίνονται από 650 ευρώ ανά τ.μ. έως 1.050 ευρώ/τ.μ. στις ακριβές συνοικίες.

Εξάρχεια - Νεάπολη
Τα ακριβότερα σημεία από πλευρά οικιστικής αξιοποίησης βρίσκονται γύρω από τους λόφους Λυκαβηττού και Στρέφη και ιδιαίτερα στις περιφερειακές οδούς Σαρανταπήχου, Αργυρουπόλεως, Εμμανουήλ Μπενάκη, Ειρήνης Αθηναίας, Πουλχερίας και Καλλιδρομίου.

Καταγράφεται περιορισμένος αριθμός νεοδμήτων. Οι τιμές ξεκινούν από τα 500 ευρώ ανά τ.μ. για διαμερίσματα άνω των 40 ετών, ανεβαίνουν στα 600 ευρώ ανά τ.μ. για διαμερίσματα 30ετίας και μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 1.900 ευρώ ανά τ.μ. για τις λιγοστές νεόδμητες πολυκατοικίες (ηλικίας μέχρι δέκα ετών).

Κυψέλη
Στην ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης συγκαταλέγονται και οι υποπεριοχές Άνω και Νέα Κυψέλη που οριοθετούνται ως εξής: Πλεονεκτικότερα σημεία της ευρύτερης περιοχής της Κυψέλης είναι αυτά που βρίσκονται γύρω από τον λόφο Ελικώνος στην περιοχή Άνω Κυψέλη. Οι τιμές ξεκινούν από τα 250 ευρώ ανά τ.μ. για διαμερίσματα άνω των 40 ετών, ενώ για διαμερίσματα μεταξύ 20-30 ετών οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 700 και 1.000 ευρώ ανά τ.μ. Από 1.000 ευρώ ανά τ.μ. έως 1.700 ευρώ ανά τ.μ. μπορεί να κοστίζει, όμως, η αγορά ενός διαμερίσματος ηλικίας μικρότερης των 10 ετών.

Πατήσια
Οι συνοικίες Κάτω Πατήσια, Άγιος Ελευθέριος, Ριζούπολη, Λαμπρινή, Προμπονάς, Τρεις Γέφυρες και Άνω Πατήσια αποτελούν την ευρύτερη περιοχή των Πατησίων.

Η πλειονότητα των κτιρίων είναι πολυώροφες πολυκατοικίες που έχουν αναγερθεί κυρίως από την δεκαετία του 1960 έως σήμερα αλλά στην περιοχή συναντώνται μονοκατοικίες κυρίως από τη δεκαετία του 1950. Οι τιμές για τα διαμερίσματα άνω των 40 ετών ξεκινούν από τα 400 ευρώ ανά τ.μ., από τα 600 ευρώ ανά τ.μ. για διαμερίσματα μεταξύ 30 και 40 ετών, ενώ ανεβαίνουν στα 1.250 έως 1.750 ευρώ ανά τ.μ. για διαμερίσματα ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Κηφισιά
Οι ακριβές περιοχές εντοπίζονται στο Κεφαλάρι, Αγ. Άννα, Κοκκιναρά, Πολιτεία, το τμήμα που αναπτύσσεται βορείως της Πλατείας Κεφαλαρίου και εκατέρωθεν της οδού Στρ. μαγκλή, καθώς και τμήμα του Στροφυλίου.

Αγία Παρασκευή
Πρόκειται για ανομοιογενή δήμο με μεγάλη έκταση και πληθυσμό.

Οι περιοχές γύρω από τη Λεωφόρο Μεσογείων που έχουν συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση από τους σταθμούς μετρό «Αγία Παρασκευή», «Χαλάνδρι» και «μουκίσσης Πλακεντίας» παρουσιάζουν υψηλές αξίες. (Σ. Δ. 1, Πολυκατοικίες 1980-1990).

Τα Πευκάκια είναι η πιο πρόσφατα ενταγμένη στο σχέδιο πόλεως, περιοχή του δήμου. (Σ.Δ. 0.8, η πλειονότητα των κτιρίων είναι ηλικίας 10-15 ετών περίπου και είναι κυρίως ιδιωτικές κατασκευές. Καταγράφεται επίσης πληθώρα αδόμητων οικοπέδων).