Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ - ΕΝΦΙΑ: Ανέβηκαν στο taxinet 1,4 εκατ. νέα εκκαθαριστικά με εκπτώσεις.




Περίπου 1,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν επιτέλους να δουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που ανέβηκαν στο taxis ωστόσο, το αλαλούμ συνεχίζεται καθώς δύο μέρες πριν λήξει η διορία πληρωμής πολλοί δικαιούχοι εκπτώσεων ίσως αναγκαστούν να πληρώσουν όλο το ποσό επειδή δεν έχουν γίνει οι διορθώσεις.

Όσοι δεν δουν και σήμερα τις διορθώσεις στα παλαιά εκκαθαριστικά που είναι ακόμη αναρτημένα στο Taxisnet, θα αναγκαστούν να βρουν χρήματα για να κανονίσουν στο ακέραιο τον ΕΝΦΙΑ μέσα σε 48 ώρες, έως μεθαύριο Παρασκευή, με τα παλαιά ποσά και χωρίς εκπτώσεις.

Όσοι δικαιούνται την έκπτωση φόρου του 50% ή του 100% επειδή πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα βρουν στο εκκαθαριστικό τους ένα σημείωμα το οποίο αναφέρει - όπως προβλέπει και η σχετική απόφαση της ΓΓΔΕ- τα εξής:

«Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, έχοντας λάβει υπόψη τα ακόλουθα:

Α) το συνολικό ύψος του φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος οικονομικού έτους 2014
Β) τη συνολική επιφάνεια των κτισμάτων της 1ης Ιανουαρίου 2014
Γ) το συνολικό ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας έτους 2014
Δ) τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 (σ.σ την σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι έχουν εξαρτώμενα τέκνα)
Ε) το ποσοστό αναπηρίας (σ.σ τη σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας)

Αποφασίζει ότι για τον τους:___________________________ (θα αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα και οι ΑΦΜ) παρέχεται μείωση 50% ή 100% επί του ΕΝΦΙΑ έτους 2014»

Βλέποντας αυτό το σημείωμα, οι ενδιαφερόμενοι θα κατανοήσουν ότι το ποσό του φόρου που τους αναλογεί έχει μειωθεί κατά 50% ή κατά 100% ανάλογα με την περίπτωση.

Έκπτωση φόρου 50% δικαιούνται όσοι πληρούν ταυτόχρονα τα ακόλουθα κριτήρια:

· Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 9000 ευρώ για τον άγαμο ενώ προστίθενται 1000 ευρώ για κάθε παιδί
· Η αξία των ακινήτων να μην υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο και τις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
· Η επιφάνεια των κτισμάτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα

Έκπτωση φόρου 100% δικαιούνται όσοι πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

· Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 12.000 ευρώ
· Δεν υπάρχει περιουσιακό κριτήριο
· Η επιφάνεια των ακινήτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
· Ο φορολογούμενος είναι ή πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρία με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%

Ο φόρος εμφανίζεται μειωμένος στο σύνολο του ποσού και όχι ανά δικαίωμα. Επίσης, έχουν γίνει οι απαραίτητες προσαρμογές στο ύψος των δόσεων.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι προβλήματα έχουν χιλιάδες εκκαθαριστικά εξαιτίας λαθών των ιδιοκτητών με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες να μην μπορούν να εντοπίσουν τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Οπως αναφέρουν τα στελέχη της ΓΓΔΕ το έντυπο Ε2 δεν είναι κωδικοποιημένο, με αποτέλεσμα να μην είναι διακριτό ποια ακίνητα είναι κενά. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει σχετίζονται με:
• Λανθασμένη αναγραφή του κενού διαμερίσματος. Για παράδειγμα αντί να αναγραφεί «κενό», ορισμένοι γράφουν «κενό όπως και πέρυσι».

• Ορθογραφικά λάθη από τα οποία δεν διαπιστώνεται εάν το ακίνητο είναι κενό.

• Δεν έχει δηλωθεί ο αριθμός παροχής της ΔΕΗ.