Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Νέες οδηγίες για τα μισθωτήρια συμβόλαια και το Ενεργειακό Πιστοποιητικό.



Διευκρινίσεις σχετικά με το ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και την καταχώρηση τους μέσω του taxis δίνει με έγγραφό του προς το ΤΕΕ / Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφό της, με θέμα "Δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας και Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης" και απαντώντας στην επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ με ημερομηνία 13/08/2014, πληροφορεί για τα ακόλουθα::

"1. Η υποχρέωση έκδοσης του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 6 του ν.3661/2008, για την διαχείριση των οποίων αρμόδιο είναι το ΥΠΕΚΑ. Κατ' εξουσιοδότηση των διατάξεων αυτών εκδόθηκε η αριθμ. Δ6/Β/οικ. 5825/30.3.2010 (ΦΕΚ Β' 407) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην οποία ορίζεται (παρ. 3 αριθμ. 14)ότι σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης πρέπει να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο έγγραφο. Η φορολογική αρχή δε θεωρεί μισθωτήρια έγγραφα, αν δεν προσκομίζεται ενώπιόν της ισχύον Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

2. Οι διατάξεις του άρθρου 77 του ν. 2238/1994, με τις οποίες ορίζονταν η υποχρέωση θεώρησης των μισθωτηρίων από τις Δ.Ο.Υ, έπαψαν να ισχύουν από 1/1/2014, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ 11 του άρθρου 26 του ν. 4223/2013.

3. Κατ' εξουσιοδότηση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 15 του ν.4174/2013 εκδόθηκε η ΠΟΛ.1013/7.1.2014 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, με την οποία ορίζεται, η υποχρέωση υποβολής των πληροφοριακών στοιχειών μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία μίσθωσης. Οι δηλώσεις των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης υποβάλλονται από 1/1/2014 και μετά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτυακής εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο διαδικτυακό τόποwww.gsis.gr, προκειμένου εκ των υστέρων να διενεργηθούν διασταυρώσεις για φορολογικούς σκοπούς. Στην απόφαση αυτή ορίζεται ότι, κατά την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας υποβολής των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, η αναγραφή των στοιχείων του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης είναι προαιρετική (παρ. 1 αριθμ. 3).

4. Η απόφαση αυτή ορίζει την υποχρέωση παροχής αυτομάτως πληροφοριών σχετικά με οικονομικές συναλλαγές φορολογούμενων και σε καμιά περίπτωση δεν καταργεί την υποχρεωτική έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίων.