Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Στα αζήτητα.




Ούτε για δείγμα δεν εμφανίζεται αγοραστής στους πλειστηριασμούς που γίνονται σήμερα.

Μπορεί η συζήτηση να περιστρέφεται στο εάν η κατώτατη τιμή στην οποία θα βγαίνει, για πρώτη φορά, ένα ακίνητο στον πλειστηριασμό θα είναι στο 1/3 ή τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας του, ωστόσο, σήμερα σπίτια και καταστήματα «βγαίνουν στο σφυρί» σε τιμές πολύ χαμηλότερες, ακόμη και κατά 70% της αντικειμενικής. Το αποτέλεσμα; Τις περισσότερες φορές παραμένουν στα αζήτητα, αφού κανείς δεν αγοράζει ένα ακίνητο που συνοδεύεται από υπερβολικούς φόρους.

Παρόλ’ αυτά, σύμφωνα με όσα αφήνουν από την κυβέρνηση να διαρρεύσουν, η ελληνική πλευρά επιδιώκει οι πλειστηριασμοί να γίνονται στα 2/3 της αντικειμενικής, ενώ δεν αποκλείεται και το σενάριο «παγώσει» η διαδικασία για ένα ακόμη χρόνο. Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, από 1/1/2015 θα επιτρέπεται να «βγαίνουν στο σφυρί» η πρώτη κατοικία του οφειλέτη αξίας κάτω των 250.000 ευρώ.

Τα μυστικά των πλειστηριασμών

Το καθεστώς των πλειστηριασμών χαρακτηρίζεται από μεγάλη αδιαφάνεια, με λίγους και εκλεκτούς να «χτυπούν» τα ακίνητα που είναι προνομιακά.

Σήμερα, ο επισπεύδων (αυτός που προχωρά σε πλειστηριασμό) πληρώνει περίπου 3.000 ευρώ ποσό που αφορά έξοδα κατάσχεσης και διενέργειας του πλειστηριασμού. Εάν στον πρώτο πλειστηριασμό δεν εμφανιστεί πλειοδότης, για την επανάληψη της διαδικασίας απαιτούνται έξοδα της τάξης των 1.500 ευρώ, ενώ ύστερα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες εκπλειστηρίασης η διαδικασία κηρύσσεται άγονη. Σε αυτή την περίπτωση ο επισπεύδοντας μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη με αίτημα την μείωση του τιμήματος πλειστηριασμού, κίνηση με κόστος της τάξης των 1.000 ευρώ.

Όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας, τα παραπάνω ποσά θα συρρικνωθούν δραματικά, σε μια προσπάθεια να δοθούν «κίνητρα» ώστε ολοένα και περισσότεροι να συμμετέχουν σε πλειστηριασμούς.

«Μαύρη τρύπα»

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα παραμένει. Δηλαδή, τα ακίνητα θα παραμείνουν «στο ράφι», σε όποια τιμή και αν βγουν στο σφυρί με συνέπεια οι ισολογισμοί των τραπεζών να «γεμίσουν» με αδιάθετα ακίνητα.

Όπως γνωρίζει το zougla.gr, εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις ακινήτων που εκπλειστηριάζονται ανεπιτυχώς. Ενδεικτικά βγαίνουν στο σφυρί με τιμή πρώτης εκκίνησης:

-387,1 χιλιάδων ευρώ κατάστημα 150 τ.μ. στο Αιγάλεω

-170.000 ευρώ οικόπεδο 1830 τ.μ. με κτίσμα στη Βάρη

-500.000 ευρώ βίλα 280 τ.μ. σε οικόπεδο 470 τ.μ. με πισίνα 40 τ.μ. στη Βούλα

-110.000 ευρώ διαμέρισμα 90 τ.μ. με αποθήκη και παρκινγκ στο κέντρο της Γλυφάδας

-40.000 ευρώ οικόπεδο 740 τ.μ. στα Καλύβια

-470.000 ευρώ διαμέρισμα 153 τ.μ. με παρκινγκ και αποθήκη στη Φιλοθέη