Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων εντάσσεται στις προτεραιότητες της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.





"Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και η ενίσχυση των νοικοκυριών σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας - που είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίες - εντάσσονται στις προτεραιότητες της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, γεγονός που καθιστά βέβαιο το σχεδιασμό ενός νέου αντίστοιχου Προγράμματος πολύ πιο φιλικού προς τον πολίτη στο άμεσο μέλλον, αξιοποιώντας την ήδη αποκτηθείσα εμπειρία".

Τα παραπάνω αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ κ. Γ. Γιαννούσης σε εγγραφό του, απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτού κας Ε. Μακρή-Θεοδώρου με θέμα "Επίσπευση εκταμιεύσεων προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ' οίκον" σε ό,τι αφορά στις αρμοδιότητες της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα".

Παράλληλα σημειώνεται ότι λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των πολιτών για συμμετοχή στο Πρόγραμμα, αλλά και για τη συνέχισή του σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, καθώς οι πόροι είχαν εξαντληθεί σε αρκετές περιφέρειες εξ' αιτίας της έντονης ζήτησης, έπειτα από ενδελεχή αναζήτηση λύσεων γία διάθεση επιπλέον πόρων για το Πρόγραμμα και συνεχείς υπηρεσιακές διαβουλεύσεις, εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Υπόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα την άμεση ενίσχυση παρεμβάσεων για βελτίωση ενεργειακής απόδοσης οικών. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση το Πρόγραμμα Αμεσης Ενίσχυσης διαμορφώθηκε από 155 εκ. ευρώ σε 307.2 εκ. ευρώ δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερα νοικοκυριά να επωφεληθούν από το εν λόγω Πρόγραμμα εξοικονόμσης ενέργειας.

Επίσης, αναφέρεται ότι "έπειτα από σχετική ρύθμιση - σύμφωνα με την οποία δόθηκε η δυαντότηα στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητα να διαθέτει και το επόμενο έτος, ελεγχόμενα και αιτιολογημένα, πιστώσεις πέραν του εκάστοτε εγκεκριμένου ορίου του τρέχοντος έτους (υπερδέσμευση), προκειμένου οι φορείς να εκτελούν αποτελεσματικά το πρόγραμμά τους - επιλύθηκαν τα όποια προβλήματα ρευστότητα είχαν εμφανιστεί".

Τέλος σημειώνεται από το υπουργεί ότι "δεδομένου ότι πρόκειται για μία δράση με ιδιαίτερο και καινοτόμο χαρακτήρα καθώς για πρώτη φορά εντάσσονται σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και επιδοτούνται πολίτες προκειμένου να ανααθμίσουν ενεργειακά τις οικίες τους, πρέπει να αναφερθε ότι πολλές φορές έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις λόγω σημαντικών προβλημάτων/ελλείψεων στα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά των Ωφελούμενων ή /και πιθανών καθυστερήσεων στη συγκέντρωση και επεξεργασία των δεδομένων από τις τράπεζες. Επιπρόσθετα, απαιτούνται αναγκαίοι έλεγχοι στα παραστατικά των δαπανών, προκειμένου να αποφευχθούν παρατυπίες, κατά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στις οικίες. Λόγω της συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε., οι απαιτήσεις ύπαρξης διαδρομής ελέγχου για τη διαπίστωση της ορθής υλοποίησης του ρισκού και οικονομικού αντικειμένου είναι ιδιαίτερα αυστηρές".