Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Αλλαγή αντικειμενικών και πληρωμή ΕΝΦΙΑ υπέρ Δήμων.



Παράθυρο ακόμη και για κατάργηση των αντικειμενικών αξιών αλλά και για είσπραξη του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων μέσω των δήμων, ανοίγει το επίσημο κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα με την οποία απελευθερώθηκαν οι δόσεις προς την Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι το μνημόνιο που είναι σε ισχύ από πέρυσι προβλέπει ότι οι αντικειμενικές αξίες θα μείνουν ως έχουν μέχρι και το 2016 και παρ' ότι πρόσφατα ο Γ. Στουρνάρας είχε αποκλείσει αλλαγές, η συμφωνία αναφέρει ξεκάθαρα: «Ηδη προχωρεί η εργασία για την ενημέρωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στην Ελλάδα από ομάδα της οποίας προεδρεύει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Ακινήτων.

Η διαδικασία θα απαιτήσει μερικούς μήνες αλλά αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους».
Υπό αυτά τα δεδομένα θα μπορούσε από το 2015 να υπάρξουν οι διορθώσεις που ζητά επιτακτικά και η αγορά καθώς περισσότερες από 6 στις 10 αγοραπωλησίες ακινήτων, ειδικά στην Αθήνα, γίνονται σε τιμές κάτω από την αντικειμενική αξία.

Σε ότι αφορά την είσπραξη φόρου από τους δήμους, η συμφωνία λέει: «Ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα που επιβάλλεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα σταδιακά θα μπορούσε να αντικαταστήσει την υπάρχουσα χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Πρόκειται για ένα παλαιότερο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η κεντρική διοίκηση ρίχνει το μπαλάκι στους δήμους μεταφέροντας την αρμοδιότητα της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τις δικές τους δημοτικές υπηρεσίες. Τα χρήματα που θα μπαίνουν στα δημοτικά ταμεία θα καλύψουν την απώλεια της κρατικής χρηματοδότησης, κι έτσι οι δήμαρχοι θα έχουν την αγωνία να εισπράττουν τον φόρο αλλιώς θα ξεμένουν από πόρους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να διατηρηθεί και ο τρόπος είσπραξης του φόρου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως γίνεται μέχρι σήμερα με τα δημοτικά τέλη και τον ΤΑΠ αφού στην τοπική αυτοδιοίκηση ο φόρος που βαρύνει πλαόν το ακίνητο είναι ανταποδοτικός.