Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΤτΕ: Μειώστε τους φόρους για να ανακάμψει η κτηματαγορά.





Νέες αιχμές για τη φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων που πλήττει την αγορά και δε συμβάλει στην ανακαμψή της, αφήνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην ετήσια έκθεση για τη νομισματική πολιτική.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το κόστος μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας είναι από τα υψηλότερα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, με τη μείωση των συμβολαιογραφικών εξόδων και την κατάργηση της παράστασης δικηγόρου από το 2014 εκτιμά η ΤτΕ ότι θα μειώσει αυτό το κόστος.
Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται:
«Η ελληνική κτηματαγορά εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υπερβάλλουσα προσφορά και υποχώρηση των εμπορικών τιμών (αγοράς και ενοικίασης). Τα μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίζει ο κλάδος των επαγγελματικών ακινήτων, με σημαντικές πιέσεις για επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων.

Η υποχώρηση της ζήτησης κατοικιών μπορεί να αποδοθεί στη δραματική αύξηση της ανεργίας και στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, στην απομείωση του πλούτου, στις αρνητικές προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για τις προοπτικές των εισοδημάτων και της απασχόλησης, στην αύξηση της φορολογίας των ακινήτων, καθώς και στους αυστηρότερους όρους τραπεζικής χρηματοδότησης.

Το 2012 και το α' τρίμηνο του 2013 η αποκλιμάκωση των τιμών στην αγορά των κατοικιών συνεχίστηκε με εντονότερο ρυθμό από ό,τι στα πρώτα έτη της τρέχουσας κρίσης.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,7% το 2012 και 11,5% το α' τρίμηνο του 2013, ενώ από την αρχή της τρέχουσας κρίσης η συνολική υποχώρηση των τιμών των διαμερισμάτων έχει φθάσει στο 29,4% και ήταν μεγαλύτερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα (-29,6%) και τη Θεσσαλονίκη (-32,7%).

Aνασταλτικό παράγοντα στη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της δραστηριότητας του κλάδου αποτελεί και το φορολογικό πλαίσιο. Ειδικότερα, το κόστος μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας είναι από τα υψηλότερα στις χώρες του ΟΟΣΑ και αυτό παρά την πρόσφατη μείωση των συμβολαιογραφικών εξόδων και των εξόδων παράστασης δικηγόρου.

Η πλήρης κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου από το 2014 θα ελαφρύνει περαιτέρω το κόστος μεταβίβασης, αλλά η κύρια αιτία του υψηλού κόστους παραμένει ο φόρος μεταβίβασης.

Από την άλλη πλευρά, οι ετήσιοι φόροι κατοχής ακινήτων ήταν, τουλάχιστον πριν από την επιβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Εκτιμάται ότι στην αναθέρμανση και την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς ακινήτων θα συμβάλει η καθιέρωση ενός φορολογικού πλαισίου που θα περιορίζει το κόστος κατά τη μεταβίβαση, ενώ παράλληλα θα διευρύνει τη φορολογική βάση ανάλογα και με τη φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών, θα απλουστεύει το υφιστάμενο σύστημα, ενοποιώντας τους πολλούς επιμέρους φόρους σε έναν ενιαίο και προοδευτικό φόρο επί των ακινήτων, και θα είναι σταθερό για τα επόμενα 5-10 χρόνια.

Η επιτυχής υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίαςεκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ανάκαμψη της αγοράς.

Τέλος, η πρόσφατη αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (Ν. 4141/2013), με τη σημαντική διεύρυνση του επενδυτικού τους αντικειμένου (οικιστικά ακίνητα, τουριστική κατοικία, οικόπεδα, υπό ανέγερση ακίνητα) και τη δυνατότητα συμμετοχής τους πλέον σε συμβάσεις παραχώρησης και μέσα από κοινοπρακτικά σχήματα, θα διευκολύνει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την ανάκαμψη της ίδιας της αγοράς επαγγελματικών κυρίως ακινήτων».

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ - Εκτός Φόρου Ακινήτων οι εκτάσεις των κατ΄ επάγγελμα αγροτών.



Την εξαίρεση από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων των εκτάσεων γης που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες αποφάσισε χθες η διακομματική επιτροπή για τη φορολογία των ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό περίπου 300 εκατ. ευρώ, που προκύπτει από την απαλλαγή των αγροτικών εκτάσεων γης, το βάρος θα πέσει στους ιδιοκτήτες των υπόλοιπων εκτός σχεδίου ακινήτων (αγροτεμάχια, οικόπεδα, δασικές εκτάσεις) με την επιβολή υψηλότερου φόρου για το 2014. Στην περίπτωση αυτή, ο φόρος για τα υπόλοιπα εκτός σχεδίου ακίνητα ενδεχομένως να φθάσει κατά μέσο όρο τα 15 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ για ακίνητα-«φιλέτα» που βρίσκονται σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 20 ευρώ ανά στρέμμα. Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση ένα μέρος του «κενού» να καλυφθεί από τη φορολόγηση των αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χ. Θεοχάρης και οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αποφασίστηκαν τα εξής:

Να εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο οι εκτάσεις γης που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Η απαλλαγή θα αφορά μόνο τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Με βάση τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Εκτάσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που ανήκουν στους κατ΄επάγγελμα αγρότες ανέρχονται σε 17,3 εκατ. στρέμματα.
Παραμένει ο στόχος για την είσπραξη 3,1 δισ. ευρώ ετησίως από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Από αυτά, το 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθει από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα εκτός σχεδίου ακίνητα και τα υπόλοιπα από τα ακίνητα που κατέχουν οι επιχειρήσεις και η Εκκλησία.
Το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από την απαλλαγή των αγροτικών εκτάσεων γης από τον ενιαίο φόρο να καλυφθεί με την επιβολή υψηλότερου φόρου στα υπόλοιπα εκτός σχεδίου ακίνητα.
Να γίνει πλήρης καταγραφή των εκτός σχεδίου ακινήτων.
Παραμένει ως βασικό σενάριο η φορολόγηση των εκτός σχεδίου εκτάσεων γης να γίνει για το 2014 χωρίς αφορολόγητο όριο με βάση το στρέμμα και όχι με την αντικειμενική αξία. Το ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης. Από το 2015 και μετά ο υπολογισμός του ενιαίου φόρου θα γίνεται με βάση την αξία των αγροτεμαχίων.
Οι εκπρόσωποι και των τριών κομμάτων επιμένουν στην επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων με αφορολόγητο όριο για τα αστικά ακίνητα.

Η διακομματική επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη, όπου αναμένεται να εξεταστεί η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων σε όλα τα ακίνητα.

Τόκοι καταθέσεων
Γλιτώνουν την ταλαιπωρία οι φορολογούμενοι που θα έπρεπε να προσέλθουν στις τράπεζες για να προμηθευτούν τις βεβαιώσεις για τους τόκους των καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους το 2012. Ο Γ. Στουρνάρας πριν αποχωρήσει για το Παρίσι, που συμμετείχε στην ετήσια σύνοδο του ΟΟΣΑ, έδωσε εντολή στον γ.γ. Εσόδων Χάρη Θεοχάρη να «τρέξει» τις διαδικασίες προκειμένου οι τράπεζες να αποστείλουν τα στοιχεία για τους τόκους των καταθέσεων του έτους 2012 στη ΓΓΠΣ και να μην χρειαστεί να τα ζητήσουν οι φορολογούμενοι για να δηλώσουν τους τόκους στις φορολογικές δηλώσεις.

Οι κατασκευαστές προχωρούν σε... ανταλλαγές ακινήτων.



Προσφέρουν έτοιμα αλλά απούλητα διαμερίσματα για οικόπεδο, λόγω φόρων.
Η κρίση στην αγορά κατοικίας καλά κρατεί, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει επί της ουσίας ανύπαρκτο, ιδίως για τις νεόδμητες κατασκευές που έχουν ανεγείρει οι κατασκευαστικές εταιρείες τα τελευταία 3-4 χρόνια. Ετσι, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να καταγράφονται όλο και πιο ασυνήθιστες πρακτικές στην κτηματαγορά, στην προσπάθεια να γίνουν ορισμένες πράξεις. Μάλιστα, οι "καινοτομίες" αυτές δεν αφορούν μόνο τις αγοραπωλησίες, αλλά και τις ενοικιάσεις, όπου παρά τη στροφή αρκετών νοικοκυριών προς αυτήν την κατεύθυνση, τα κενά διαμερίσματα εξακολουθούν να υπολογίζονται ώς 20% του συνόλου. Συγκατοικήσεις μεταξύ αγνώστων ή φίλων βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη προκειμένου να επιμεριστούν οι δαπάνες, όπως επίσης και μισθωτήρια συμβόλαια διάρκειας 1-2 μηνών.

Νέα τάση

Σύμφωνα με πηγές από τη μεσιτική αγορά, εσχάτως έχει εμφανιστεί εκ νέου και το φαινόμενο της ανταλλαγής κατοικιών. Αυτό διαπιστώνει κανείς με λίγο ψάξιμο στο Διαδίκτυο, όπου διαφημίζονται πολλά ακίνητα προς ανταλλαγή με άλλα. Η προσφορά υπάρχει, δεδομένου ότι πολλοί θα ήθελαν να αποκτήσουν ένα ακίνητο με τις προδιαγραφές της αρεσκείας τους και στην περιοχή που τους εξυπηρετεί. Δεδομένης της έλλειψης χρηματοδότησης, στρέφονται στη λύση της ανταλλαγής. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να βρει αγγελίες όπου ιδιοκτήτης που διαθέτει δύο ανακαινισμένες γκαρσονιέρες στο Κολωνάκι, με αξία 60.000 ευρώ συνολικά, προτίθεται να τις ανταλλάξει με κατοικία αντίστοιχης αξίας στην Κόρινθο ή στα βόρεια προάστια. Ωστόσο, οι μεσίτες εκφράζουν την έντονη επιφύλαξή τους για το κατά πόσο τέτοιες συμφωνίες είναι εφικτές και κυρίως ικανές να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη στην αγορά. Ο σκεπτικισμός τους απορρέει από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ταιριάξουν οι επιθυμίες της μιας πλευράς με της άλλης.

Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Ποταμιάνο, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, η τάση αυτή ναι μεν έχει αναζωπυρωθεί σήμερα, που η αγορά στερείται ρευστότητας, αλλά "είναι πολύ δύσκολο να ευθυγραμμιστούν τα "θέλω" των δύο πλευρών. Μάλιστα, αν σε κάποιο από τα ακίνητα υπάρχει εκκρεμότητα με κάποιο στεγαστικό δάνειο που δεν έχει αποπληρωθεί πλήρως, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη, καθώς θα πρέπει να συναινέσει και η τράπεζα", τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, πιο πιθανή είναι η αξιοποίηση αυτής της μεθόδου από επαγγελματίες κατασκευαστές. "Αυτό που βλέπουμε είναι ότι από αυτούς που πουλάνε ακίνητα σήμερα, το 70% το κάνει γιατί έχει ανάγκη χρημάτων και επιδιώκει να απαλλαγεί από την ετήσια φορολογική επιβάρυνση. Αυτό ισχύει και για τους επαγγελματίες κατασκευαστές, οι οποίοι είναι και πιο πιθανοί χρήστες της μεθόδου της ανταλλαγής στο μέλλον", επισημαίνει ο κ. Ποταμιάνος. Ειδικότερα, μπορεί ένας κατασκευαστής να ανταλλάξει τρία διαμερίσματα από το απόθεμα των απούλητων ακινήτων του προκειμένου να λάβει ως αντάλλαγμα ένα οικοδομήσιμο οικόπεδο.

Αντιπαροχή

Πρόκειται για ένα σύστημα ανάλογο της αντιπαροχής, με τη διαφορά ότι ο οικοπεδούχος δεν λαμβάνει ως αντάλλαγμα κάποια διαμερίσματα στην πολυκατοικία που θα χτιστεί στο ακίνητό του, αλλά κάποια άλλα ήδη οικοδομηθέντα διαμερίσματα σε άλλη περιοχή. Ωστόσο, δεδομένου ότι σήμερα κανείς κατασκευαστής δεν προχωρεί σε ανέγερση νέας οικοδομής λόγω της υπερπροσφοράς κατοικιών και της έλλειψης ζήτησης, η μέθοδος αυτή είναι πιθανότερο να αξιοποιηθεί στο μέλλον, όταν οι συνθήκες στην αγορά βελτιωθούν. Τότε μπορεί ένας κατασκευαστής να προβεί στη λύση αυτή, προκειμένου να εξασφαλίσει άμεσα νέα οικόπεδα για να αναπτύξει.

Στην αγορά των ενοικιάσεων, μία από τις ανερχόμενες τάσεις αφορά τη συγκατοίκηση.Ναι μεν πολλοί νέοι, εργένηδες, έχουν επιστρέψει στην πατρική εστία εγκαταλείποντας το όνειρο της ανεξαρτητοποίησης, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που διαθέτουν ακόμα εργασία, απλώς δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν μόνοι τους το σπίτι που νοικιάζουν. Ετσι αναζητούν κάποιον συγκάτοικο, προκειμένου να μοιραστούν το κόστος του ενοικίου. Πρόκειται για κάτι που γινόταν και παλιά, ιδίως μεταξύ φοιτητών, αλλά πλέον έχει αρχίσει να επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες ενοικιαστών. Μάλιστα, εκτός από τις κατοικίες, η τάση αυτή έχει αρχίσει να παρατηρείται και στην επαγγελματική στέγη, όπου κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως π.χ. δικηγόροι και γιατροί, συμμαχούν κάτω από την ίδια στέγη.

Χώρος για απατεώνες

Οι ιδιοκτήτες, από την πλευρά τους, εκτός από το πρόβλημα της εξεύρεσης μισθωτή, έχουν να φροντίσουν και για την αξιοπιστία/φερεγγυότητα του τελευταίου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι απάτες σε βάρος ιδιοκτητών που νοικιάζουν διαμερίσματα έχουν πληθύνει, με πιο πρόσφατη την περίπτωση 58χρονου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος παρουσιαζόταν αρχικά σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ως υποψήφιος ενοικιαστής. Αφού νοίκιαζε τα ακίνητα χωρίς όμως να καταβάλει και την απαιτούμενη οικονομική εγγύηση, προσποιούνταν με τη σειρά του τον ιδιοκτήτη σε άλλους ενοικιαστές, αποσπώντας τους ποσά ως ενοίκια (προκαταβολές ενοικίου και εγγυήσεις). Αλλοι πάλι επιτήδειοι νοικιάζουν κυρίως επιπλωμένα διαμερίσματα, χωρίς να έχουν όμως καμία πρόθεση να πληρώσουν έστω κι ένα μίσθωμα. Αφού εξαντλήσουν την υπομονή του ιδιοκτήτη, αποχωρούν από το ακίνητο με την κοινοποίηση του εγγράφου της έξωσης, έχοντας στο μεταξύ εξασφαλίσει περί του έξι μήνες δωρεάν… διαμονής.

Συνεδριάζει στις 4 το απόγευμα η διακομματική επιτροπή για τη φορολογία ακινήτων.



Το φλέγον θέμα της φορολογίας των ακινήτων, θα συζητήσουν σήμερα στις 16:00, οι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων και των ακινήτων των επιχειρήσεων. Σημειώνεται, ότι το υπουργείο Οικονομικών, ακόμα, από ότι φαίνεται, δεν έχει πάρει σαφή θέση καθώς εξετάζει τις απόψεις των κομμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσει στην τρόικα το σχετικό νομοσχέδιο μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τα κληροδοτήματα.




Στο εντυπωσιακό ποσό των €14 δις φτάνει η αξία των 3.000 σχολαζουσών κληρονομιών και των 15.000 εθνικών κληροδοτημάτων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων παραμάνει αναξιοποίητο.
Η πολιτεία ευελπιστεί ότι με το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση θα μπορέσει σε βάθος χρόνου να εισπράξει ένα σημαντικό ποσό καθώς μέρος των κληρονομιών μπορεί να περάσει στο ελληνικό δημόσιο εφόσον δε βρεθούν οι νόμιμοι κληρονόμοι. Πάντως, η διαδικασία εκκαθάρισης μπορεί να κρατήσει από 10 έως και 30 χρόνια.
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι μπαίνουν ελεγκτικές εταιρείες που θα αναλάβουν τη διαχείριση των εθνικών κληροδοτημάτων. Επίσης, για τις σχολάζουμε κληρονομιές ήτοι ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις και κοσμήματα ή άλλα τιμαλφή, προβλέπεται ότι θα ορίζεται κηδεμόνας για 2 χρόνια ο οποίος πρέπει να βρει τους κληρονόμους. Αν δεν βρεθούν τότε κύριος της περιουσίας γίνεται το δημόσιο.
Με το υφιστάμενο καθεστώς, αυτό συνέβαινε στα 10 χρόνια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που χρειάστηκαν 30 χρόνια.
Ακόμη, επιταχύνονται οι διαδικασίες μίσθωσης διαφόρων ακινήτων που περιλαμβάνονται σε κληροδοτήματα. Αυστηροποιούνται οι ποινές για όσους διαχειρίζονται κληροδοτήματα και δεν παρουσιάζουν ετήσια οικονομικά στοιχεία (ισολογισμούς, απολογισμούς, προϋπολογισμούς κ.λπ.).
Επιβάλεται εισφορά 0,5% επί των εσόδων των περιουσιών των εθνικών κληροδοτημάτων. Δημιουργείται μητρώο για τα εθνικά κληροδοτήματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές.

Παγίδα για το «χαράτσι» η δήλωση της παροχής ρεύματος.




Στην τσιμπίδα της εφορίας θα πιαστούν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων που γλίτωσαν τα προηγούμενα χρόνια το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ. Η υποχρεωτική αναγραφή στη φορολογική δήλωσης του αριθμού της παροχής ρεύματος έχει ως στόχο τη διασταύρωση των στοιχείων με όσους δεν πλήρωσαν ΕΕΤΗΔΕ το 2011.
Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, 4 στους 10 που δεν πλήρωσαν χαράτσι το έκαναν διότι οι λογαριασμοί ρεύματος ήταν στα ονόματα ενοικιαστών ή παλαιών ιδιοκτητών ή σε ονόματα προσώπων που είναι συγγενείς με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες. Ετσι βεβαιώθηκαν οφειλές από ΕΕΤΗΔΕ σε φορολογούμενους που δεν ήταν οι πραγματικοί υπόχρεοι.
Πλέον, με τη δήλωση του αριθμού παροχής ρεύματος θα μπορεί να διακριβωθεί ποιοι είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί του ΕΕΤΗΔΕ.

Περισσότερα από 25.000 ακίνητα στο Εξοικονομώ κατ' Οίκον.





Περισσότερες από 25.000 κατοικίες έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ Οίκον» με επιλέξιμους προϋπολογισμούς σχεδόν 250 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη εξοφληθεί επιλέξιμες δαπάνες 80 εκατ. ευρώ σε δάνεια και 48 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις.
Τα στοιχεία έδωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο ανακοίνωσε ότι προχωρά σε μεταφορά των πόρων που απαιτούνται προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση κονδυλίων του προγράμματος στις Περιφέρειες Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου.

Με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ κ. Γ. Γιαννούση παρέχεται η δυνατότητα υπερδέσμευσης κονδυλίων ύψους 56 εκατ. ευρώ για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 18 εκατ. ευρώ για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και 0,6 εκατ. ευρώ για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Οι πόροι θα εξευρεθούν με μεταφορά από άλλους άξονες των ΠΕΠ, από τα οποία χρηματοδοτείται η δράση, ή από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα, μετά από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ που θα γίνει στο β' εξάμηνο του 2013. Με τα επιπλέον κονδύλια καλύπτονται οι ανειλημμένες υποχρεώσεις για υπαγωγές εγκεκριμένων αιτήσεων, και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος στις συγκεκριμένες περιφέρειες.

Το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Οίκον, παρέχει άτοκα δάνεια και επιχορηγήσεις προς τα νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, διαμερισμάτων και πολυκατοικιών. Η συνολική δημόσια δαπάνη είναι 396 εκατ. ευρώ και διαχειριστής του Ταμείου είναι η ΕΤΕΑΝ ΑΕ.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Τρόμος 90 δισ.

Τα «κόκκινα» δάνεια αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο .Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι διεθνείς οίκοι «βλέπουν» τις επισφάλειες να σκαρφαλώνουν στο 30% φέτος και να προσεγγίζουν και το 40% το 2014, εξαιτίας της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα. Αν επαληθευτούν , τα δάνεια σε καθυστέρηση θα ξεπεράσουν τα 68 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου και τα 90 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. Η δραματική άνοδος των επισφαλειών μοιάζει με βραδυφλεγή βόμβα στα χαρτοφυλάκια και στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς δημιουργεί νέες «τρύπες» στην κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ανάμεσα λοιπόν στα σενάρια που εξετάζονται, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, πριν βγει εκτός ελέγχου, είναι η δημιουργία μιας ενιαίας bad bank, με τη μορφή εταιρείας διαχείρισης, η οποία θα αναλάβει όλα τα προβληματικά δάνεια, είτε αυτά προέρχονται από τράπεζες που «έσπασαν» στα δύο, είτε αποτελούν χαρτοφυλάκιο των συστημικών τραπεζών. Η πρόταση έχει πέσει ήδη στο τραπέζι σε επίπεδο Ευρωζώνης, με πολλούς κεντρικούς τραπεζίτες να τάσσονται υπέρ, αφού η πιστωτική ασφυξία απειλεί πλήθος νοικοκυριών και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού Νότου.
Με όσα ισχύουν σήμερα, ένα στεγαστικό δάνειο χαρακτηρίζεται προβληματικό, όταν δεν έχουν πληρωθεί οι δόσεις τους για διάστημα 180 ημερών (6 μήνες), αντίστοιχα τα προβληματικά είναι τα καταναλωτικά, επιχειρηματικά και τα δάνεια προς δημόσιες επιχειρήσεις που είναι σε καθυστέρηση μέχρι 90 μέρες. Την τελευταία πενταετία η αύξηση των «κόκκινων» δανείων ήταν αλματώδης. Το 2008 το ποσοστό τους ήταν στο 5% και αντιστοιχούσε σε δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ. Το 2012 το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση έφτασε το 24,6% με τις «κόκκινες» οφειλές να εκτινάσσονται στα 56 δισ. ευρώ. Τα δάνεια των νοικοκυριών ανέρχονταν συνολικά σε 106,53 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012. Από αυτά τα 76 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά και 30,2 δισ. καταναλωτικά (συμπεριλαμβάνονται και οι πιστωτικές κάρτες). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, τα στεγαστικά δάνεια που παρουσιάζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ξεπερνούν τα 18 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά είναι της τάξης των 12 δισ. ευρώ.

Ρυθμιση "παγίδα"για πωλήσεις στεγαστικών.




Εξι αλλαγές για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του νόμου Κατσέλη προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% + 1% των απαιτήσεων της οφειλής και όχι η πλήρης ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα.
Σε συνεργασία με το υπ. Δικαιοσύνης θεσπίζεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης, με στόχο την ταχύτερη εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το δικαστήριο, αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση της απόφασης.

Η ελάχιστη καταβολή προτείνεται στο 10% της τρέχουσας δόσης, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.

Ορίζεται υποχρεωτικά αντίκλητος στην ελληνική επικράτεια στις περιπτώσεις εκχώρησης απαιτήσεων σε αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα. Σε διαφορετική περίπτωση τεκμαίρεται ως αντίκλητος η τράπεζα που παρείχε το δάνειο.

Παρέχεται δυνατότητα αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και μετά την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης, εφόσον έχει ασκήσει εμπρόθεσμα έφεση, προστατεύοντάς τον έτσι από καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος του. Καταργείται η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού που προβλέπεται στο άρθρο 7 Ν. 3869/2010.

Επίσης το «πράσινο φως» άναψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το πρόγραμμα διευκόλυνσης των δανειοληπτών, καθώς και τις αλλαγές στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που συμφώνησε το υπουργείο Ανάπτυξης με την τρόικα. Το πρόγραμμα διευκόλυνσης αφορά τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από τράπεζες για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, με αντικειμενική αξία που δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ. Επιπλέον, ο δανειολήπτης θα πρέπει να είναι φορολογικά ενήμερος και το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού να μην είναι πάνω από 150.000 ευρώ, αλλά και να έχει υποστεί μείωση του εισοδήματος κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο της 1ης Ιανουαρίου του 2010. Επίσης αποτελεί προϋπόθεση η ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ (μαζί και με την ενυπόθηκη κύρια κατοικία) και το σύνολο των καταθέσεων που πρέπει να έχει ο δανειολήπτης να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Οι κατηγορίες των δικαιούχων διακρίνονται σε τέσσερις και ανάλογα με το εισοδηματικό κριτήριο καθορίζεται και ο τρόπος διευκόλυνσης της πληρωμής των δανείων τους. Κοινό σημείο είναι η χορήγηση 48μηνης περιόδου χάριτος, με πληρωμή δόσης ίσης με το 30% του καθαρού εισοδήματός τους. Πιο αναλυτικά μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους:

Μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο) και άνεργοι με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κ.λπ.) έως 25.000 ευρώ. Πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα (και σε αυτήν την κατηγορία από οποιαδήποτε πηγή) μέχρι 30.000 ευρώ. Γι' αυτές τις δύο κατηγορίες δίνεται περίοδος χάριτος 48 μηνών, με άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος του νοικοκυριού. Η δόση σε όλη τη διάρκεια των τεσσάρων ετών θα προσαρμόζεται (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω) με την πιθανή μεταβολή του εισοδήματος. Σε αυτούς τους μήνες οι δανειολήπτες θα πληρώνουν δόση που περιλαμβάνει και τόκους και κεφάλαιο με το επιτόκιο που έχει κανονικά το δάνειο. Ουσιαστικά ο χρόνος αποπληρωμής παρατείνεται για τέσσερα χρόνια.

Οι άλλες δύο κατηγορίες δανειοληπτών που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση είναι οι χαμηλόμισθοι και οι άνεργοι. Για την ακρίβεια, πρόκειται για εκείνους που έχουν καθαρό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ, αλλά και για όσους έχουν ως εισόδημα μόνο το επίδομα ανεργίας. Πιο αναλυτικά: Οσοι έχουν καθαρά εισοδήματα έως 15.000 ευρώ. Γι' αυτήν την κατηγορία δίνεται πάλι περίοδος χάριτος 48 μηνών και με μηνιαία δόση στο 30% του καθαρού εισοδήματος. Το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση δανείου περιορίζεται στο 1,5% (0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ) και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνοαία δόση κατά την τετραετή περίοδο. Ανεργοι με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας. Ισχύει περίοδος χάριτος 48 μηνών και παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα έξι μηνών εντός των τεσσάρων ετών. Τέλος, να σημειωθεί ότι το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζουν και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους επιχειρηματίες, προκειμένου να μην μπαίνουν στον «Τειρεσία» χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Ποιοι υποβάλλουν δήλωση ακινήτων Ε9.




* Ποιοι είναι υποχρεωμένοι φέτος να υποβάλουν ξανά δήλωση στοιχείων ακινήτων, δηλαδή το γνωστό πλέον Ε9;

α. Οσοι (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), ανεξάρτητα από την ιθαγένεια, κατοικία ή έδρα τους, έχουν την 1η Ιανουαρίου 2013 ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα, τα οποία απέκτησαν μέσα στο 2012 με κάθε τρόπο (αγορά, κληρονομιά, γονική παροχή), με δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης.

β. Οσοι (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) την 1η Ιανουαρίου 2013 έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους που έχει επέλθει μέσα στο 2012 και τα οποία έχουν δηλώσει τα προηγούμενα έτη με το Ε9.

γ. Αν επήλθε μεταβολή στην οικογενειακή κατάσταση όπως αυτή είχε απεικονισθεί στις προηγούμενες δηλώσεις Ε9, με ή χωρίς ταυτόχρονη μεταβολή και στα ακίνητα (γάμος, διαζύγιο, τέκνο που δεν είναι πλέον προστατευόμενο μέλος και θα υποβάλει δική του δήλωση και Ε9, θάνατος του υπόχρεου, οπότε για λογαριασμό του θα υποβάλουν οι κληρονόμοι εκ διαθήκης ή εξ αδιαθέτου κ.λπ.).

δ. Οικοπεδούχοι και εργολάβοι, εφόσον έχουν υποχρέωση.

* Πότε υποβάλλεται η δήλωση στοιχείων ακινήτων από τα φυσικά πρόσωπα έτους 2013;

α. Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2013 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.

β. Για αποβιώσαντες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013, εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος στο μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ.

γ. Για νομικά πρόσωπα για τα οποία έχει ολοκληρωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ διακοπή εργασιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013.

δ. Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013 παρατείνεται μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2013.

* Πού και πώς υποβάλλεται το έντυπο Ε9;

Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2013 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.

* Οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινό έντυπο Ε9;

Ναι. Οι σύζυγοι υποβάλλουν υποχρεωτικά κοινό έντυπο Ε9.

* Σε περίπτωση γάμου εντός του 2012, υποχρεούνται οι σύζυγοι να υποβάλουν κοινό Ε9;

Σε περίπτωση γάμου εντός του 2012, υποχρεούται ο υπόχρεος - σύζυγος να υποβάλει Ε9 έτους 2013, εφόσον η σύζυγος έχει εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα τα οποία έχουν καταχωριστεί στις δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών. Στην πρώτη σελίδα του εντύπου αναγράφονται τα στοιχεία της συζύγου διαγραμμίζοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις, δηλαδή «Σχέση με τον υπόχρεο - Σύζυγος» και «Μεταβολή σχέσης - Εισαγωγή». Στο εσωτερικό του εντύπου δεν θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων της συζύγου ή του υπόχρεου συζύγου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων τους. Εφόσον όμως επήλθε οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους εντός του έτους 2012, που έγινε ο γάμος, στο εσωτερικό του εντύπου δηλώνονται μόνο οι μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης. Ως αύξων αριθμός των νέων ακινήτων αναγράφεται 2012.1, 2012.2 κ.ο.κ. για τα ακίνητα της συζύγου, εφόσον αυτή έχει συμπεριλάβει άλλα ακίνητά της σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων προηγούμενων ετών. ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατά τη μεταβολή ή διαγραφή των ακινήτων, υποχρεωτικά αναγράφεται ο Α.Τ.ΑΚ. και όχι ο αύξων αριθμός.

* Τέκνο - προστατευόμενο μέλος ή σύζυγος του υπόχρεου σε δήλωση, οι οποίοι απέκτησαν ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά για πρώτη φορά το έτος 2012;

Στην περίπτωση αυτή, ο υπόχρεος (γονέας ή σύζυγος) υποβάλλει δήλωση Ε9 έτους 2013 και αναγράφει στην πρώτη σελίδα του εντύπου τα στοιχεία του τέκνου ή της συζύγου κατά περίπτωση, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις, δηλαδή «Σχέση με τον υπόχρεο - Τέκνο» ή «Σχέση με τον υπόχρεο - Σύζυγος» και «Μεταβολή σχέσης - Εισαγωγή». Ως αύξων αριθμός του νέου ακινήτου, στο εσωτερικό του εντύπου, θα αναγραφεί ο επόμενος αριθμός που ακολουθεί τον τελευταίο αύξοντα αριθμό της τελευταίας υποβληθείσας δήλωσης Ε9 προηγούμενων ετών του υπόχρεου (γονέα ή συζύγου).

* Σε περίπτωση διακοπής σχέσης των συζύγων εντός του έτους 2012, ποιος υποχρεούται να υποβάλει Ε9;

Σ' αυτή την περίπτωση ο υπόχρεος - σύζυγος που τα προηγούμενα έτη είχε αναγράψει τα ακίνητα της συζύγου του στο κοινό έντυπο Ε9 υποχρεούται να υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2013 και να αναγράψει στην πρώτη σελίδα του εντύπου τη σύζυγο, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις «Σχέση με τον υπόχρεο - Σύζυγος» και «Μεταβολή σχέσης - Διαγραφή - Αλλη αιτία». Στο εσωτερικό του εντύπου δεν θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων της συζύγου. Η σύζυγος δεν θα υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2013, εφόσον δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων της.

* Σύζυγος που για οποιονδήποτε λόγο υποβάλλει μόνη (κατά τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε.) δήλωση φορολογίας εισοδήματος και έχει μεταβολές στα ακίνητά της την 1η Ιανουαρίου 2013;

Η σύζυγος που υποβάλλει μόνη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οφείλει να υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2013, εφόσον επήλθε οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά της εντός του έτους 2012, με την οποία δηλώνει μόνο τις μεταβολές των ακινήτων της. Στο εσωτερικό του εντύπου θα γραφούν όλα τα στοιχεία των ακινήτων που προστίθενται, διαγράφονται ή μεταβάλλονται. Ως αύξων αριθμός των νέων ακινήτων αναγράφεται 2012.1, 2012.2 κ.ο.κ.

* Τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για υπόχρεο σε δήλωση Ε9 που απεβίωσε εντός του 2012;

Για αποβιώσαντες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013, εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος στο μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ.

Πως διορθώνεται η δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.





Απόφαση του υπουργείου Οικονομικών καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει η δήλωση των φυσικών προσώπων για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με τους ιδιοκτήτες να έχουν προθεσμία μέχρι 31 Ιουλίου να κάνουν διορθώσεις για τα στοιχεία των ακινήτων τους.
Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη με θέμα «διαδικασίες λειτουργίας της διαδικτυακής εφαρμογής ενημέρωσης της εκκαθάρισης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) φυσικών προσώπων έτους 2010, εκτύπωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων - δηλώσεων και ημερομηνία ανάρτησης των σημειωμάτων αυτών».
Η δήλωση Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων συντίθεται ψηφιακά από το Υπουργείο Οικονομικών, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9). Ο υπόχρεος λαμβάνει γνώση της τελικής διαμόρφωσης του περιεχομένου της δήλωσης και των βεβαιωθέντων ποσών Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων με την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος - δήλωσης ΦΑΠ του οικείου έτους.
Αν δεν προκύπτει φόρος για καταβολή, ο υπόχρεος λαμβάνει γνώση της περιουσιακής του κατάστασης και της φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας του αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω του διαδικτύου, στο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr, στον οποίο αναρτώνται τα εκκαθαριστικά σημειώματα - δηλώσεις του οικείου έτους.
Τα εκκαθαριστικά σημειώματα της περίπτωσης αυτής επέχουν θέση δήλωσης Φ.Α.Π. και εκτυπώνονται αποκλειστικά από τον υπόχρεο. Φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν λάβει εκκαθαριστικό σημείωμα - δήλωση Φ.Α.Π. του οικείου έτους μέχρι την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της εφαρμογής αυτής, υποχρεούνται να ελέγξουν την ορθότητα του περιεχομένου της δήλωσης και την προσδιορισθείσα φορολογητέα αξία των ακινήτων τους, στο αναρτημένο εκκαθαριστικό σημείωμα - δήλωση Φ.Α.Π.
Ο γονέας ανήλικου τέκνου υποχρεούται να ελέγξει το εκκαθαριστικό σημείωμα - δήλωση Φ.Α.Π. του ανηλίκου τέκνου του οικείου έτους.
Για φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατά την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της εφαρμογής αυτής έχουν αποβιώσει, χορηγείται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., μετά από αίτηση οποιουδήποτε κληρονόμου, βεβαίωση με τα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης. Πρόσβαση στην εφαρμογή έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο και απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet.
Η σύζυγος, η οποία δεν είναι ενεργή χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet, διαρκούντος του έγγαμου βίου ελέγχει το εκκαθαριστικό σημείωμα Φ.Α.Π. του οικείου έτους, με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης του συζύγου της.
Από την ημερομηνία ενεργοποίησης ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης από τη σύζυγο δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στην εφαρμογή με τη χρήση των κωδικών του συζύγου.
Από την ημερομηνία καταχώρησης της διακοπής ή της διάστασης της έγγαμης σχέσης στο υποσύστημα Taxis - Μητρώο, διακόπτεται η δυνατότητα χρήσης του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης του πρώην ή σε διάσταση συζύγου.
Διαδικασία διόρθωσης των δηλώσεων Φ.Α.Π.
Σε περίπτωση διαφωνίας του υποχρέου, για τον οποίο δεν προκύπτει φόρος για καταβολή, με τα στοιχεία των ακινήτων ή την προσδιορισμένη φορολογητέα αξία αυτών, όπως αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα - δήλωση Φ.Α.Π., παρέχεται η δυνατότητα διόρθωσης μέχρι την 31η Ιουλίου 2013.
Στη διαδικτυακή εφαρμογή αναρτώνται και:
Τα ήδη εκδοθέντα εκκαθαριστικά σημειώματα Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων, για τα οποία έχει προκύψει φόρος για καταβολή,
Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα - δήλωση Φ.Α.Π. φυσικού προσώπου, το οποίο προέκυψε μετά την υποβολή τροποποιητικής - ανακλητικής δήλωσης Φ.Α.Π.
Ο υπόχρεος δύναται να αναζητήσει και να εκτυπώσει το εκκαθαριστικό σημείωμα του Φ.Α.Π., ακολουθώντας τη διαδικασία εισόδου που περιγράφεται παραπάνω.
Το εκκαθαριστικό σημείωμα - δήλωση Φ.Α.Π. φυσικού προσώπου, που χορηγείται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, αποτελεί διοικητικό έγγραφο και είναι έγκυρο για κάθε χρήση από τον υπόχρεο.
Ο υπόχρεος μπορεί να υποβάλει, όπου αυτό απαιτείται, μη επικυρωμένα αντίγραφα ή φωτοαντίγραφα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων, που εκτυπώθηκαν από τη διαδικτυακή αυτή εφαρμογή, εφόσον αυτά συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, με την οποία θα βεβαιώνεται η πιστότητα - ακρίβεια των αναφερομένων σ' αυτή στοιχείων.
Τα ηλεκτρονικά χορηγούμενα εκκαθαριστικά σημειώματα - δηλώσεις Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων φέρουν μηχανική αποτύπωση της σφραγίδας της Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών και μηχανική αποτύπωση της υπογραφής του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων ή υπαλλήλου της Υπηρεσίας αυτής, προς τον οποίο παρέχεται η σχετική εξουσιοδότηση με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων.

ΑΡΘΡΟ - ΚΟΛΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ NEW YORK TIMES - Τριτοκοσμική η ελληνική αγορά ακινήτων.



Απίστευτη γραφειοκρατία στα υποθηκοφυλακεία, όπου σε τεράστιους τόμους καταγράφονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας
Εικόνα τριτοκοσμικής χώρας σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων εξαιτίας της απίστευτης γραφειοκρατίας, περιγράφει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα New York Τimes.
O τίτλος του άρθρου «Σε ποιον ανήκει αυτή η γη; Στην Ελλάδα, ποιος ξέρει;» περιγράφει το τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη κτηματολογίου και με τα αρχεία των πολεοδομιών και των υποθηκοφυλακείων να βρίσκονται σε... άλλον αιώνα.
«Στην εποχή των δορυφορικών εικόνων, της ψηφιακής αρχειοθέτησης και της άμεσης ανταλλαγής πληροφοριών, τα περισσότερα από τα αρχεία της Ελλάδας για την ιδιοκτησία ακινήτων εξακολουθούν να είναι χειρόγραφα βιβλία ταξινομημένα βάσει επωνύμων, χωρίς σαφήνεια σχετικά με την οριοθέτηση των ακινήτων». H Ελλάδα προσπαθεί να βρει τον δρόμο της εξόδου από μια οικονομική κρίση ιστορικών διαστάσεων, 60% των νέων είναι άνεργοι, ενώ πολλοί αναλυτές αναφέρουν την έλλειψη ενός κατάλληλου περιουσιολογίου ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την πρόοδο, καθώς καθιστά δύσκολες για την Αθήνα τις ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για το πακέτο βοήθειας και καθιστά σχεδόν αδύνατη την είσπραξη των φόρων περιουσίας», επισημαίνουν οι NYT.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα έχει καταφύγει στη σύνδεση του έκτακτου τέλους ακίνητης περιουσίας με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών, με τις γεωργικές εκτάσεις ακόμη να φορολογηθούν. «Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, γιατί στην Ελλάδα διατέθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τις δύο τελευταίες δεκαετίες, αλλά με ελάχιστη πρόοδο. Κάποια στιγμή, στις αρχές του 1990, η Ελλάδα έλαβε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία κτηματολογίου, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να επιστραφούν όταν είδε τα αποτελέσματα», σημειώνουν.
Σήμερα, λιγότερο από το 7% της χώρας έχει χαρτογραφηθεί, με τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη, ύστερα από δεκαετίες κομμουνισμού και εμφυλίων να είναι πολύ πιο μπροστά από την Ελλάδα στο θέμα του περιουσιολογίου. «Ορισμένοι ειδικοί αναρωτιούνται αν υπάρχει πραγματικά η πολιτική βούληση για να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη. Ένας στρατός δικηγόρων, μηχανικών και αρχιτεκτόνων βγάζουν τα προς το ζην μέσα από τα συνεχή παζάρια για ζητήματα γαιοκτησίας. Και η έλλειψη δασικών χαρτών έχει αποδειχθεί επικερδής για ορισμένους. Οι ερευνητές, για παράδειγμα, έχουν διαπιστώσει την ανάπτυξη της δόμησης σε τεράστιες προστατευόμενες δασικές εκτάσεις ύστερα από πυρκαγιές», τονίζουν οι NYT.

Αγροτεμάχια: όλα ανοικτά για τον νέο φόρο-δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις.



"Πονοκέφαλος" έχει αποτελέσει για την κυβέρνηση το θέμα των συντελεστών φορολόγησης των ακινήτων και κυρίως των αγροτεμαχίων με τον Ενιαίο Φόρο από το 2014.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα τεθεί ένας σοβαρός προβληματισμός σχετικά με το νέο φόρο και ειδικά για το πώς αυτός θα εφαρμοστεί στα αγροτεμάχια και κυρίως στους κατ' επάγγελμα αγρότες.
Οπως αναφέρει το Έθνος, το σενάριο που εξετάζεται σε αυτή την φάση είναι η φορολόγηση των εκτάσεων με 12 ευρώ κατά μέσο όρο ανά στρέμμα αλλά με συντελεστές που θα διαφοροποιούνται αναλόγως του εάν πρόκειται για καλλιεργήσιμα ή μη, την τοποθεσία τους κ.λπ. Για τους κατ' επάγγελμα αγρότες εξετάζονται ειδικοί χαμηλοί συντελεστές με στρεμματικό όριο.
Ωστόσο, τόσο στη ΝΔ , όσο και στο ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ υπάρχουν ήδη έντονες αντιδράσεις για το θέμα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του 4ου Agro Quality Festival, τόνισε ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, αναφερόμενος στα σενάρια για φορολόγηση των αγροτεμαχίων.
"Είμαι ο τελευταίος που θα επιθυμούσε τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων" δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος, "και επειδή δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, θα ήθελα να καλέσω να είναι πιο προσεκτικοί όσοι μιλούν αβασάνιστα ή διαρρέουν πληροφορίες -εντός ή εκτός εισαγωγικών- για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, ενσπείροντας αναστάτωση στους αγρότες που μοχθούν για τον επιούσιο".

Από 29 Μαΐου ηλεκτρονικά διαθέσιμα τα εκκαθαριστικά Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).



Στις 29 Μαΐου η ΓΓΠΣ θα ενεργοποιήσει εφαρμογή για την προβολή των εκκαθαριστικών Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ΠΟΛ.1108/15.5.2013 του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την απόφαση:

1. Η δήλωση Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων συντίθεται ψηφιακά από το Υπουργείο Οικονομικών, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9). Ο υπόχρεος λαμβάνει γνώση της τελικής διαμόρφωσης του περιεχομένου της δήλωσης και των βεβαιωθέντων ποσών Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων με την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος - δήλωσης ΦΑΠ του οικείου έτους.

2. Αν δεν προκύπτει φόρος για καταβολή, ο υπόχρεος λαμβάνει γνώση της περιουσιακής του κατάστασης και της φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας του αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω του διαδικτύου, στο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr, στον οποίο αναρτώνται τα εκκαθαριστικά σημειώματα - δηλώσεις του οικείου έτους. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα της περίπτωσης αυτής επέχουν θέση δήλωσης Φ.Α.Π. και εκτυπώνονται αποκλειστικά από τον υπόχρεο. Φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν λάβει εκκαθαριστικό σημείωμα - δήλωση Φ.Α.Π. του οικείου έτους μέχρι την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της εφαρμογής αυτής, υποχρεούνται να ελέγξουν την ορθότητα του περιεχομένου της δήλωσης και την προσδιορισθείσα φορολογητέα αξία των ακινήτων τους, στο αναρτημένο εκκαθαριστικό σημείωμα - δήλωση Φ.Α.Π.. Ο γονέας ανήλικου τέκνου υποχρεούται να ελέγξει το εκκαθαριστικό σημείωμα - δήλωση Φ.Α.Π. του ανηλίκου τέκνου του οικείου έτους.

Για φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατά την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της εφαρμογής αυτής έχουν αποβιώσει, χορηγείται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., μετά από αίτηση οποιουδήποτε κληρονόμου, βεβαίωση με τα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης.

Διαδικασία εισόδου στην εφαρμογή

1. Πρόσβαση στην εφαρμογή έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο και απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet.

2. Η σύζυγος, η οποία δεν είναι ενεργή χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet, διαρκούντος του έγγαμου βίου ελέγχει το εκκαθαριστικό σημείωμα Φ.Α.Π. του οικείου έτους, με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης του συζύγου της. Από την ημερομηνία ενεργοποίησης ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης από τη σύζυγο δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στην εφαρμογή με τη χρήση των κωδικών του συζύγου. Από την ημερομηνία καταχώρησης της διακοπής ή της διάστασης της έγγαμης σχέσης στο υποσύστημα Taxis - Μητρώο, διακόπτεται η δυνατότητα χρήσης του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης του πρώην ή σε διάσταση συζύγου.

Διαδικασία διόρθωσης των δηλώσεων - εκκαθαριστικών σημειωμάτων - δηλώσεων Φ.Α.Π. της παραγράφου 2 του άρθρου 1

Σε περίπτωση διαφωνίας του υποχρέου, για τον οποίο δεν προκύπτει φόρος για καταβολή, με τα στοιχεία των ακινήτων ή την προσδιορισμένη φορολογητέα αξία αυτών, όπως αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα – δήλωση Φ.Α.Π., παρέχεται η δυνατότητα διόρθωσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1225/24.12.2012 (Φ.Ε.Κ. 3573 Β΄) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μέχρι την 31η Ιουλίου 2013.

Ανάρτηση λοιπών εκκαθαριστικών σημειωμάτων - δηλώσεων Φ.Α.Π.

Στη διαδικτυακή εφαρμογή του άρθρου 1 αναρτώνται και:

α) τα ήδη εκδοθέντα εκκαθαριστικά σημειώματα Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων, για τα οποία έχει προκύψει φόρος για καταβολή,

β) το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα - δήλωση Φ.Α.Π. φυσικού προσώπου, το οποίο προέκυψε μετά την υποβολή τροποποιητικής - ανακλητικής δήλωσης Φ.Α.Π..

Ο υπόχρεος δύναται να αναζητήσει και να εκτυπώσει το εκκαθαριστικό σημείωμα του Φ.Α.Π., ακολουθώντας τη διαδικασία εισόδου στην εφαρμογή που ορίζεται στο άρθρο 2.

Λοιπά θέματα

1. Το εκκαθαριστικό σημείωμα - δήλωση Φ.Α.Π. φυσικού προσώπου, που χορηγείται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, αποτελεί διοικητικό έγγραφο και είναι έγκυρο για κάθε χρήση από τον υπόχρεο, πλην των περιπτώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 48 του ν. 3842/2010.

2. Ο υπόχρεος μπορεί να υποβάλει, όπου αυτό απαιτείται, μη επικυρωμένα αντίγραφα ή φωτοαντίγραφα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων, που εκτυπώθηκαν από τη διαδικτυακή αυτή εφαρμογή, εφόσον αυτά συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, με την οποία θα βεβαιώνεται η πιστότητα ? ακρίβεια των αναφερομένων σ’ αυτή στοιχείων.

3. Τα ηλεκτρονικά χορηγούμενα εκκαθαριστικά σημειώματα - δηλώσεις Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων φέρουν μηχανική αποτύπωση της σφραγίδας της Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών και μηχανική αποτύπωση της υπογραφής του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων ή υπαλλήλου της Υπηρεσίας αυτής, προς τον οποίο παρέχεται η σχετική εξουσιοδότηση με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων.

Μείωση συντελεστών στις μεταβιβάσεις ακινήτων ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ.



Μείωση των συντελεστών στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις κληρονομιές και τις γονικές παροχές σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τους νέους φόρους στα ακίνητα.

Το σχέδιο που εξετάζεται κινείται σε δύο κατευθύνσεις:

1. Στη μείωση του φόρου επί των μεταβιβάσεων κατά 4% περίπου και στην περικοπή των αμοιβών όσων εμπλέκονται στις αγοραπωλησίες, όπως για παράδειγμα τωνσυμβολαιογράφων. Τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα τονώσουν την ασθμαίνουσα αγορά ακίνητων.

2. Μείωση κατά 1/3 της φορολογίας στις κληρονομιές και τις γονικές παροχές των ακινήτων, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί φορολογούμενοι είτε να μην αποδέχονται κληρονομιές είτε να μη μεταβιβάζουν ακίνητα στα παιδιά τους προκειμένου να αποφύγουν το υπέρογκο φορολογικό κόστος. Το αποτέλεσμα είναι το Δημόσιο να χάνει σημαντικά φορολογικά έσοδα.

Ποιοι και πως ωφελούνται από την τράπεζα Γης.




Αγοραπωλησίες δικαιωμάτων γης σε προκαθορισμένες τιμές οι οποίες θα εκτιμώνται με βάση την προστιθέμενη αξία που θα εξασφαλίζουν για τον αγοραστή, υπόσχεται το ΥΠΕΚΑ στα τέλη του καλοκαιριού.
Ήδη όπως εξήγγειλε χθες στο συνέδριο του Συλλόγου Πολιτικών μηχανικών ο γεν. γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Σωκράτης Αλεξιάδης, έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία της δημιουργίας της τράπεζας Γης και θα νομοθετηθεί το επόμενο τρίμηνο. Μέσα από το συγκεκριμένο νομοθέτημα θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα των οικοδομικών συνεταιρισμών της Αττικής, που αντιμετωπίζουν αδυναμία υλοποίησης καθώς περιλαμβάνουν και δασικές εκτάσεις τα όρια των οικοπέδων τους.
Με την τράπεζα γης οι συνεταιρισμοί αυτοί θα εξασφαλίζουν συντελεστή δόμησης για το σύνολο του γηπέδου, τον οποίο συντελεστή θα μπορούν να μεταφέρουν σε άλλη περιοχή ή ακόμη να αποζημιωθούν για το πλεόνασμα πωλώντας το σε άλλες εταιρείες ανάπτυξης η δήμους.
Οι ζώνες υποδοχής συντελεστή εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στην υλοποίηση σημαντικών αστικών αναπλάσεων καθώς τα δικαιώματα γης θα τιτλοποιούνται και οι κάτοχοι τους θα μπορούν να μοχλεύουν το δανεισμό τους. Οι ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης θα καθορίζονται από την τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία και θα διαχειρίζεται -ηλεκτρονικά- τα δικαιώματα ανά περιοχή.
Σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη οι τίτλοι που είναι σε ισχύ από βαρυνόμενα διατηρητέα ακίνητα φτάνουν τα 244.000 τμ., ενώ οι τίτλοι από τα βαρυνόμενα ρυμοτομούμενα ακίνητα είναι 184.000 τμ.
Οι παραπάνω τίτλοι παραμένουν ανενεργοί καθώς η ισχύουσα νομοθεσία και οι προδιαγραφές δημιουργίας Ζώνης Υποδοχής Συντελεστή στην ουσία ακυρώνουν την εφαρμογή του μέτρου.
Έτσι διατηρούνται σε ομηρία χιλιάδες ιδιοκτήτες διατηρητέων κτισμάτων που αναγκάζονται, είτε να τα εγκαταλείψουν, είτε να χρηματοδοτούν τη συντήρηση τους με ίδια κεφάλαια.

Μόνο κατοικίες με πεντακοσάρικο.





Αποκλειστικά στην κατοικία περιορίζεται η «νομιμοποίηση» με το ποσό των €500 για οικοδομές προ του 1975. Την αλλαγή αυτή υιοθέτησε το ΥΠΕΚΑ από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη διαβούλευση για το νόμο που θα αντικαταστήσει τον 4014/2011, εξαιρώντας βιομηχανικά κτήρια και τουριστικές μονάδες.

Τα εμπορικά ακίνητα για να ενταχθούν στο νέο νομοθετικό περίβλημα που εξαιρεί από την κατεδάφιση, θα ακολουθήσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται για το σύνολο των κτηρίων μέχρι το 1983 (νόμος Τρίτση).

Το παράβολο προϋπόθεση για την επεξεργασία φακέλου
Εξάλλου το υπουργείο ΠΕΚΑ αναμένεται να εκδώσει εγκύκλιο προς τις πολεοδομίες ώστε να δέχονται και να εξετάζουν φακέλους οι οποίοι έχουν πληρώσει παράβολο μέχρι τις 31/5 που λήγει και η προθεσμία ένταξης στον 4014.

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Το Κτηματολόγιο καλεί τους ομογενείς.


Με την κτηματογράφηση της Ελλάδας τώρα όλα τα ακίνητα πρέπει να δηλωθούν εκ νέου για να υπάρχουν. Διαφορετικά θα καταγραφούν ως αγνώστου ιδιοκτησίας και θα περιέλθουν, μετά από λίγα χρόνια, στην κυριότητα του κράτους. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Κτηματολογίου, www.ktimatologio.gr, και στα αγγλικά, υπάρχει ειδική σελίδα για τους Έλληνες Εξωτερικού που τους ενημερώνει και τους καθοδηγεί βήμα βήμα για το τι πρέπει να κάνουν, σε όλα τα στάδια. Αλλά κυρίως πως θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους: με πληρεξούσιο, ή απλή εξουσιοδότηση σε τρίτο, ή ηλεκτρονικά οι ίδιοι. Μέσω e-mail επίσης μπορούν να έχουν άμεση επικοινωνία και απάντηση εντός 15 ημερών στα ερωτήματά τους.

Kαταργείται ο συμπληρωματικός φόρος επί των εισοδημάτων από ακίνητα.



Στο προσχέδιο του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα (για το 2014), το οποίο αναμένεται να δοθεί τις επόμενες μέρες σε δημόσια διαβούλευση, καταργείται μεταξύ άλλων ο συμπληρωματικός φόρος επί των ακινήτων.

Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα τα ακαθάριστα εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων που δηλώνονται στο Ε2, επιβαρύνονται αυτόματα με χαρτόσημο 3,6% (πλην των μισθωμάτων κατοικιών) και με συμπληρωματικό φόρο 1,5%, ο οποίος προσαυξάνεται σε 3% για το εισόδημα που προέρχεται από εκμίσθωση κατοικίας εμβαδού άνω των 300 τ.μ.

Αν περάσει αυτό στο νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος θα καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος, στα εισοδήματα από ακίνητα.

Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι στα "άσχημα" του νέου προσχεδίου περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

-Παρακράτηση φόρου με συντελεστή 42% σε οποιαδήποτε εφάπαξ καταβολή ή επιμίσθιο ή παροχές σε χρήμα ή είδος ή παρόμοιες πληρωμές πέραν του μηνιαίου εισοδήματος.

-Φορολόγηση των αποζημιώσεων από τη λύση ή καταγγελία της εργασιακής σχέσης από το πρώτο ευρώ με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Μέχρι σήμερα ίσχυε αφορολόγητο όριο για αποζημιώσεις έως 60.000 ευρώ.

Μόνιμο χαράτσι €3,5 δισ. στα ακίνητα.





Τουλάχιστον €3,2 δισ. καλείται τώρα να εξασφαλίσει σε ετήσια βάση η επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών που εξετάζει την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών. Η άσκηση που πρέπει να λυθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα οδηγήσει και την οριστική αντικατάσταση του χαρατσιού από τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Στη βάση αυτή έχει ανοίξει η όρεξη της αποκομιδής εσόδων από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Μάλιστα ενώ το υπουργείο σχεδίαζε αρχικά να εξασφαλίσει περί τα €600 εκατ., σήμερα το ποσό αυτό έχει σκαρφαλώσει στα €800 εκατ. Και κάποιοι θεωρούν ότι το νούμερο αυτό είναι ανοικτό.

Και εδώ το ζήτημα είναι διπλό. Το πρώτο αφορά τη φορολόγηση της γεωργικής γης και το δεύτερο τη φορολόγηση της περιουσίας που δεν παράγει εισόδημα, αλλά εν δυνάμει μπορεί να αναπτυχθεί.

Στην πρώτη περίπτωση ακούγεται φυσικό να καταβληθεί ένας λογικός φόρος ανάλογα με τη στρεμματική απόδοση, που όμως θα είναι ανεκτός από τον παραγωγό, ο οποίος για την καλλιέργεια του -τις περισσότερες φορές- επιδοτείται.

Στις ακραίες προτάσεις για την υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, έχει πέσει στο τραπέζι και η πρόταση της μη φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος για την ανατροπή των δημογραφικών συγκεντρώσεων ανά την Επικράτεια.

Σε ότι αφορά τους μικρούς κλήρους, οι οποίοι αφενός μεν δεν αποδίδουν, θεωρούνται όμως εύκολη λεία για μαζικά έσοδα, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας έχουν προτείνει την επιβολή φόρου υπεραξίας, από τη στιγμή που το ακίνητο αδειοδοτηθεί για χρήση η οποία εν δυνάμει μπορεί να δημιουργήσει έσοδα.

Στον έφορο ξανά...

Ένα τελευταίο ζήτημα που συζητούν οι αρμόδιες επιτροπές αφορά και τον προσδιορισμό του φόρου βάσει της αντικειμενικής αξίας, που έχει κατοχυρωθεί μέσα από δαιδαλώδεις διατάξεις και νομοθετήματα, παράλληλα με τη ρυθμιστική δυνατότητα προσφυγής σε διαπραγμάτευση, όταν η απόκλιση μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής τιμής μπορεί να τεκμηριωθεί.

Στα ζητούμενα της συνολικής ρύθμισης καθοριστικό παράγοντα θα παίξουν προτάσεις που θα οδηγούν στην αύξηση των πράξεων, ως πρώτο βήμα για την ανάκαμψη της αγοράς.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Χρόνος έκδοσης παραστατικού απαλλαγής από τον ειδικό φόρο επί ακινήτων.



Έγγραφο σχετικά με τον χρόνο έκδοσης παραστατικού απαλλαγής από τον ειδικό φόρο επί ακινήτων του ν.3091/2002 εξέδωσε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου, Μαρία Η. Μενούνου, από το Υπουργείο Οικονομικών.

Οπως αναφέρει στο έγγραφο με Αρ. πρωτ. Δ13 ΦΜΑΠ 1062878 ΕΞ 2013 σε απάντηση σχετικού εγγράφου με αριθμό πρωτοκόλλου 6733/2012 "αναφορικά με το χρόνο χορήγησης αριθμού φορολογικού μητρώου του φυσικού προσώπου που κατέχει τις μετοχές, μερίδια ή μερίδες για τη χορήγηση της απαλλαγής σύμφωνα με τις περιπτώσεις α, β, γ της παρ. 3 του άρ. 15 του ν. 3091/2002 όπως ισχύει, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με τις διατάξεις του άρθρου 57 του ν. 3842/2010, αντικαταστάθηκε το άρθρο 15 του ν. 3091/2002 στο σύνολό του. Ειδικότερα στις περιπτώσεις α, β, γ της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 3091/2002 για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία είτε κατέχουν μετοχές, μερίδια ή μερίδες εταιρειών που υπάγονται στο φόρο αυτό είτε συμμετέχουν σε αυτές κατά δήλωση της εταιρείας, προστέθηκε ότι για να τύχει απαλλαγής το νομικό πρόσωπο προϋπόθεση είναι η ύπαρξη αριθμού φορολογικού μητρώου τους, στην Ελλάδα. Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της διάταξης αυτής και περαιτέρω της υποχρέωσης σε φόρο ορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 92 του ν. 3842/2010 η 1η Ιανουαρίου 2010.

2. Περαιτέρω, με την ΠΟΛ.1093/14.6.2010 A.Y.Ο (Φ.Ε.Κ. Β' 959/30-06-2010) καθορίστηκαν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εξαίρεση των νομικών προσώπων από τον ειδικό αυτό φόρο καθώς και ο χρόνος έκδοσής τους.

Ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 2 της αναφερόμενης A.Υ.O. τα δικαιολογητικά πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης του ειδικού φόρου συμπεριλαμβανομένης και της τυχόν παράτασης που δόθηκε. Δηλαδή τα δικαιολογητικά για το έτος 2010 έπρεπε να είχαν εκδοθεί ως την 30/12/2010 (ΠΟΛ.1158/16.11.2010 Α.Υ.Ο.).

3. Στη συνέχεια λόγω των τροποποιήσεων που επήλθαν στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον ειδικό φόρο επί ακινήτων με τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 3943/2011, εκδόθηκε η ΠΟΛ.1114/17.5.2011 Α.Υ.Ο. η οποία συμπλήρωσε και τροποποίησε την ΠΟΛ.1093/14.6.2010 Α.Υ.Ο. για τον καθορισμό των δικαιολογητικών εξαίρεσης από το φόρο. Στο άρθρο 2 της ΠΟΛ.1114/17.5.2011 Α.Υ.Ο. αναφέρεται ρητά πως τα δικαιολογητικά για την εξαίρεση από τον ειδικό φόρο του ν. 3091/2002 έπρεπε να εκδοθούν μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης του ειδικού φόρου συμπεριλαμβανομένης και της τυχόν παράτασης υποβολής της. Επισημαίνεται πως στο τελευταίο εδάφιο του ιδίου άρθρου αναφέρεται πως: «Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1093/14.6.2010 (Φ.Ε.Κ. 959Β')».

4. Συνεπώς, για να χορηγηθεί η απαλλαγή των περιπτώσεων α΄ ή β΄ ή γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 15 του ν. 3091/2002, ο Α.Φ.Μ. των φυσικών προσώπων που κατέχουν μετοχές, μερίδια ή μερίδες εταιρειών που υπάγονται στο φόρο αυτό ή συμμετέχουν σε αυτές κατά δήλωση της εταιρείας, πρέπει να έχει χορηγηθεί κατ’ εξαίρεση:

α) για το έτος 2010, μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης του ειδικού φόρου επί των ακινήτων έτους 2010, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης, δηλαδή μέχρι την 30/12/2010 (ΠΟΛ.1158/16.11.2010 Α.Υ.Ο.), δεδομένου ότι η δημοσίευση του νόμου που πραγματοποιήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου 2010

β) για τα επόμενα του 2010 έτη, μέχρι την προηγούμενη ημέρα της ημερομηνίας γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης.

Για παράδειγμα:

α) εταιρεία που απέκτησε ακίνητη περιουσία εντός του 2010, υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης ειδικού φόρου επί ακινήτων έτους 2011. Για την έγκριση χορήγησης της απαλλαγής από τον ειδικό φόρο λόγω των περιπτώσεων α΄ ή β΄ ή γ΄ του άρθρου 15 του ν. 3091/2002, ο Α.Φ.Μ. των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν πρέπει να είχε χορηγηθεί ως την 31 η Δεκεμβρίου 2010.

β) εταιρεία που απέκτησε ακίνητη περιουσία εντός του 2012, υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης ειδικού φόρου επί ακινήτων έτους 2013. Για την έγκριση, χορήγησης της απαλλαγής από τον ειδικό φόρο λόγω ισχύος των περιπτώσεων α΄ ή β΄ ή γ΄ του άρθρου 15 του ν. 3091/2002, ο Α.Φ.Μ. των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν πρέπει να έχει χορηγηθεί ως την 31 η Δεκεμβρίου 2012.

Ενδιαφέρον από τους Κινέζους για ακίνητα και έργα υποδομών στην Ελλάδα.



Ενδιαφέρονται άραγε οι Κινέζοι να αγοράσουν ακίνητα και να επενδύσουν σε έργα υποδομών και αποκρατικοποιήσεις; Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης, έπειτα από την Επιχειρηματική Αποστολή που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα (Business Forum στο Πεκίνο και τη Σαγκάη) έγιναν πάνω από 450 επιχειρηματικές συναντήσεις σε Πεκίνο και Σαγκάη και υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για έργα υποδομών, αποκρατικοποιήσεις και ακίνητη περιουσία.

Αναλυτικότερα, διοργανώθηκαν επιχειρηματικά συνέδρια (Business Forum) και στις δύο πόλεις και ακολούθησε μεγάλος αριθμός προγραμματισμένων συναντήσεων μεταξύ των Ελληνικών και Κινεζικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν. Και στις δύο πόλεις υπήρξε ιδιαίτερα υψηλή προσέλευση σημαντικών εξωστρεφών κινεζικών επιχειρήσεων.

Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετείχαν 87 ελληνικές επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί φορείς από τους βασικούς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας: Ναυτιλία, Τράπεζες, Τουρισμός και Ακίνητα, Αγροτικά προϊόντα και Τρόφιμα, Τεχνολογία και Δομικά υλικά.

Στο Πεκίνο, στο Business Forum, από κινεζικής πλευράς συμμετείχαν πάνω από 135 επιχειρήσεις, στους αντίστοιχους κλάδους, με 257 συμμετέχοντες. Οι κύριοι κλάδοι που εκπροσωπούσαν οι κινεζικές επιχειρήσεις ήταν: Τουρισμός, ακίνητα, εμπόριο, ενέργεια, κατασκευές, μηχανολογικός εξοπλισμός, ορυκτά, τρόφιμα, αγροτικά, προϊόντα, υπηρεσίες, χρηματοοικονομικά, επενδύσεις. Πραγματοποιήθηκαν 271 κατ΄ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) με ελληνικές εταιρείες να έχουν πραγματοποιήσει κατά μέσο όρο τέσσερις συναντήσεις με αντίστοιχες κινεζικές. Το 23% των συναντήσεων αφορούσε τον κλάδο των τροφίμων, το 20% τον τομέα του τουρισμού και των ακινήτων, το 11% χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τράπεζες, κλπ), το 7% την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες το 6% τη ναυτιλία.

Στη Σαγκάη, πραγματοποιήθηκαν 184 κατ΄ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) ανάμεσα στις ελληνικές επιχειρήσεις της επιχειρηματικής αποστολής και τις 120 κινεζικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο φόρουμ. Οι πραγματοποιηθείσες συναντήσεις αφορούσαν κυρίως τους τομείς του τουρισμού και ακινήτων (33%) , ναυτιλίας (29%), τραπεζών (17%) και τροφίμων (14%).

Σημειώνεται, ότι στην ομιλία του πρωθυπουργού στο δείπνο που παρατέθηκε σε ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις στη Σαγκάη ανέφερε ότι η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας Κίνας θα πρέπει να διατηρηθεί με συστηματικές εξακολουθητικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό ήδη προγραμματίζεται επίσκεψη στην Αθήνα στις 17-21 Ιουνίου 20 σημαντικών κινεζικών επιχειρήσεων από τη Σαγκάη με ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες στην Ελλάδα. Η επίσκεψη συντονίζεται από το Invest in Greece και το Ελληνικό Προξενείο της Σαγκάης.

Όπως προκύπτει από τις συναντήσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κινεζικές επιχειρήσεις παρουσίασαν οι κλάδοι των τροφίμων και του τουρισμού ενώ συμφωνίες υπεγράφησαν στον τομέα των ακινήτων, με αξιοποίηση και των ευεργετικών διατάξεων του προσφάτως ψηφισθέντα νόμου που δίνει άδεια παραμονής σε μη κατοίκους ΕΕ με την αγορά ακινήτων αξίας πάνω από 250.000 ευρώ.

Τέλος, αξίζει να σημειώθεί ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, και ο Υφυπουργός, Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησαν σειρά σημαντικών και ουσιαστικών συναντήσεων με κυβερνητικούς φορείς και επιχειρηματικούς ομίλους στις οποίες συζητήθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον και η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η επένδυση τους στην Ελλάδα.
Στις διμερείς συναντήσεις των κκ. Υπουργών και Υφυπουργών με Κινεζικές εταιρείες και επενδυτές, καταγράφηκε επίσης ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε έργα υποδομών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, των περιφερειακών αεροδρομίων και του Αεροδρομίου Αθηνών.

ΣΕΦ: "Λάθος" η επιβολή δασμών στα κινεζικά ηλιακά πάνελ.



Στην απώλεια χιλιάδων ελληνικών θέσεων εργασίας και νέων επενδύσεων, θα οδηγήσει η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ από την Κίνα, εντείνοντας την κρίση που βιώνει ο κλάδος, σύμφωνα με τον ελληνικό Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών.

Η απόφαση της Κομισιόν έρχεται την "πιο ακατάλληλη στιγμή" για την πορεία της αγοράς, η οποία ήδη συνθλίβεται από τη ραγδαία μείωση των κινήτρων σχολιάζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών στην ιστοσελίδα EurActiv.gr

Σημειώνεται, ότι κινεζική παραγωγή ηλιακών πάνελ αυξήθηκε το διάστημα 2009-2011 τέσσερις φορές περισσότερο από την παγκόσμια ζήτηση ενώ οι ευρωπαίοι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν "καταλάβει" πάνω από το 80% της ευρωπαϊκής αγοράς, από σχεδόν μηδαμινή παρουσία λίγα χρόνια πριν, εξάγοντας πάνελ αξίας 21δισ. ευρώ στην ΕΕ το 2011.

"Πρόκειται για μια δράση που είναι σαφώς αντίθετη με την επιθυμία των κυβερνήσεων για την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών, οι οποίοι επιδοτούν, τελικώς, τις εγγυημένες τιμές πώλησης ενέργειας […]Και είναι, εν τέλει, ενάντια στον κοινοτικό στόχο για μια διευρυμένη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας, που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και με το ελάχιστο δυνατό κόστος" αναφέρει ο Σύνδεσμος.

"Η επιβολή δασμών στα φωτοβολταϊκά panels κινέζικης προέλευσης, που πρωταγωνιστούν στη μείωση των τιμών πώλησης, απλώς θα αυξήσει δραματικά το μέσο κόστος των συστημάτων και θα καταστήσει μη βιώσιμο το σύνολο των επενδύσεων, δεδομένων των χαμηλών πλέον εγγυημένων τιμών πώλησης της παραγόμενης ενέργειας, μηδενίζοντας τις ήδη μειωμένες πωλήσεις και οδηγώντας στην οριστική χρεοκοπία το σύνολο του κλάδου. Εναλλακτικά οι εγγυημένες τιμές πώλησης θα πρέπει να αυξηθούν εκ νέου, αυξάνοντας την επιβάρυνση των καταναλωτών", συνέχισε.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα ακυρωθεί κάθε προοπτική νέων επενδύσεων: "Η επιβολή δασμών, που θα οδηγήσει σε αύξηση του μέσου κόστους των συστημάτων κατά 200-250 ευρώ/kWp, καθιστά μη βιώσιμες τις επενδύσεις από δω και μπρος, στο σύνολό τους, εκτός και εάν η περικοπή των εγγυημένων τιμών αναστραφεί, οδηγώντας στην ανάγκη για περαιτέρω αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που βαρύνει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας".

Προς τα μέσα Ιουνίου θα έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα-Δεν θα δοθεί νέα παράταση στον 4014.



Μέχρι τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα έχει κατατεθεί προς συζήτηση και στη συνέχεια ψήφιση στη Βουλή ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σε συνέδριο για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, που διοργάνωσε το ΥΠΕΚΑ.
Παρουσιάζοντας, τις βασικές πλευρές του υπό διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, που θα αντικαταστήσει το νόμο 4014, ο κ. Καλαφάτης είπε ότι "κατηγοριοποιήσαμε τις αυθαιρεσίες με βάση τη βαρύτητα και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον με στόχο να οδηγηθούν σε οριστική λύση όσο πιο πολλές περιπτώσεις γίνεται. Δίνουμε ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο στην έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Επιδιώκουμε περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά οφέλη".
Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν θα δοθεί παράταση στην ισχύουσα ρύθμιση για τα αυθαίρετα (4014), που ισχύει έως τις 31 Μαϊου 2013.
Ο κ. Καλαφάτης, πρόσθεσε ότι ανάμεσα στα άλλα, με το νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΚΑ:
"- Αντιμετωπίζονται προβλήματα συνταγματικότητας που έχουν επισημανθεί σ’ ό,τι αφορά προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.
- Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής του προστίμου και βελτιώνεται ο τρόπος καταβολής.
- Λαμβάνεται ειδική μέριμνα, με παροχή εκπτώσεων σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
- Παρέχεται η δυνατότητα μεταβιβάσεων και αξιοποίησης αδρανούς ακίνητης περιουσίας, κυρίως στην Περιφέρεια.
- Ενισχύεται η ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές και διευκολύνονται οι πολίτες.
- Δίνεται η δυνατότητα επισκευών σε ακίνητα με αυθαιρεσίες, και ενισχύεται ο κλάδος της οικοδομής.
- Καθιερώνονται αυστηρές ποινές και πρόστιμα για όσους παρανομήσουν ή δεν ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου.
- Θωρακίζεται θεσμικά η χρονική «κόκκινη γραμμή», ώστε να αποτραπεί οριστικά η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.
- Αποθαρρύνεται κάθε σκέψη για νέα γενιά αυθαιρέτων μέσω των ελεγκτών δόμησης και της ταυτότητας του Κτιρίου".

Μικρή πτώση στις τιμές των οικοδομικών υλικών.



Μικρή μείωση παρουσίασαν τον Απρίλιο οι τιμές των οικοδομικών υλικών νέων κτιρίων κατοικιών -1.4%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2012, έναντι αύξησης 1% που σημειώθηκε κατά την ίδια χρονική περίοδο το 2012 συγκρινόμενη με την αντίστοιχη του 2011.

Ο γενικός δείκτης, τον Απρίλιο 2013 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2013, παρουσίασε μείωση 0,2% έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2012.

Ειδικότερα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψε τις εξής μειώσεις τιμών: Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (13,1%), παράθυρα (4,5%), αγωγοί χάλκινοι (4%), σωλήνες χαλκού (4%), γυψοσανίδες (3,8%), κιγκλιδώματα αλουμινίου (3,3%), κιγκλιδώματα ανοξείδωτα (3%), κιγκλιδώματα σιδερένια (3%), έτοιμο σκυρόδεμα (2,9%), πόρτες εσωτερικές (2,8%), σίδηρος οπλισμού (2,6%), εντοιχισμένα ντουλάπια (2,5%), νεροχύτες (2,1%), πόρτες ασφαλείας (2,1%), τσιμεντόπλακες (2%), ντουλάπες (1,9%), παρκέτα (1,8%) και ανελκυστήρες (1,8%).

Στον αντίποδα, καταγράφηκαν οι εξής ανατιμήσεις: Ηλεκτρική ενέργεια (12,3%), τούβλα (4,9%), σωλήνες πλαστικοί, συνθετικοί, ινοτσιμέντου (3,4%), κεραμίδια (3%) και ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος (2,7%).

Στης 31 Μαΐου η λήξη της προθεσμίας για τακτοποίηση των αυθαιρέτων.



Στις 31 Μαΐου λήγουν οι προθεσμίες που αφορούν τη δυνατότητα νέων υπαγωγών στο νόμο 4014/2011 για τα αυθαίρετα και όλες τις διαδικασίες του νόμου 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους χώρους, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση.
Όπως έγινε γνωστό, το ΥΠΕΚΑ ολοκληρώνει την επεξεργασία των προτάσεων που κατατέθηκαν στην δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο περί αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και θα το καταθέσει προς ψήφιση στη βουλή, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Στο νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται ήδη διατάξεις για όσους έχουν ενταχθεί στον Νόμο 4014/2011, ή άλλων προγενέστερων νομοθετικών ρυθμίσεων.
Οι πολίτες που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων του Νόμου 4014/2011 θα καλυφθούν από τις διατάξεις του νέου νόμου, χωρίς την καταβολή νέου παραβόλου και με συμψηφισμό των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί.
Τέλος το ΥΠΕΚΑ γνωστοποιεί ότι τις επόμενες ημέρες τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το προεδρικό διάταγμα για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, μέσω της οποίας θα μπορέσει το κράτος να αποκτήσει πλήρη εικόνα του δομημένου χώρου, ώστε να προχωρά αποτελεσματικά ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και να διασφαλίζεται ο πλήρης και διαρκής έλεγχος της ασφάλειας και νομιμότητας των κατασκευών.

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες το τελικό κείμενο για το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα.



Οι πολίτες που έχουν κάνει χρήση του 4014/2011 θα μπορούν να ενταχθούν στις νέες διατάξεις
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα και να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Σήμερα το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν κατα τη δημόσια διαβούλευση.

Τι θα γίνει με όσους έχουν ήδη υπαχθεί στον 4014; "Στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ περί αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμσηςη και περιβαλλοντικού ισοζυγίου περιλαμβάνονται ήδη διατάξεις για όσους έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του Νόμου 4014/2011 ή άλλων προγενέστερων νομοθετικών ρυθμίσεων. Οι πολίτες που έχει κάνει χρήση των διατάξεων του Νόμου 4014/2011 θα μπορούν να ενταθχούν στις διατάξεις του νέου νόμου, χωρίς να αδικηθούν όσον αφορά τα πρόστιμα που έχουν ήδη καταβάλει" αναφέρει σε δηλώσεις του στη "Ναυτεμπορική" ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης.

Επίσης, προσθέτει ότι "Το νομοσχέδιο που έχουμε παρουσιάσει δεν έχει καμία εισπρακτική λογική. Αντίθετα, έχει έντονη την περιβαλλοντική διάσταση. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα σχεδιάσουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας αν δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα του δομημένου χώρου. Για αυτό το λόγο είναι σημαντική η καταγραφή της δόμησης, η οποία ξεκινά από τα αυθαίρετα και τη σύνδεσή τους με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου".

YΠΕΚΑ:ο νέος νόμος για την αυθαίρετη δόμηση θα "λύσει" το θέμα οριστικά!



Με "απόλυτη" βεβαιότητα τοποθετείται ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Σταύρος Καλαφάτης μετά από την απόφασση του ΣτΕ για τον Ν.4014. Το απόσπασμα είναι από ο μιλία στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του ΥΠΕΚΑ.

Με σημερινό δελτίο τύπου στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ ο κ. Καλαφάτης επιμένει σε απόλυτο τόνο στο "καλώς έχει" του ν/σ για την αυθαίρετη δόμηση λέγοντας τα ακόλουθα:

"Σε ό,τι αφορά την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο:
Κατηγοριοποιήσαμε τις αυθαιρεσίες με βάση τη βαρύτητα και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον με στόχο να οδηγηθούν σε οριστική λύση όσο πιο πολλές περιπτώσεις γίνεται. Δίνουμε ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο στην έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Επιδιώκουμε περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά οφέλη:
Ανάμεσα στ’ άλλα με το νομοσχέδιο που προωθούμε…
- Αντιμετωπίζονται προβλήματα συνταγματικότητας που έχουν επισημανθεί σ’ ό,τι αφορά προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.
- Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής του προστίμου και βελτιώνεται ο τρόπος καταβολής.
- Λαμβάνεται ειδική μέριμνα, με παροχή εκπτώσεων σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
- Παρέχεται η δυνατότητα μεταβιβάσεων και αξιοποίησης αδρανούς ακίνητης περιουσίας, κυρίως στην Περιφέρεια.
- Ενισχύεται η ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές και διευκολύνονται οι πολίτες.
- Δίνεται η δυνατότητα επισκευών σε ακίνητα με αυθαιρεσίες, και ενισχύεται ο κλάδος της οικοδομής.
- Καθιερώνονται αυστηρές ποινές και πρόστιμα για όσους παρανομήσουν ή δεν ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου.
- Θωρακίζεται θεσμικά η χρονική «κόκκινη γραμμή», ώστε να αποτραπεί οριστικά η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.
- Αποθαρρύνεται κάθε σκέψη για νέα γενιά αυθαιρέτων μέσω των ελεγκτών δόμησης και της ταυτότητας του Κτιρίου".

Στις αρχές του νέου μήνα πρόκειται το νομοσχέδιο να έθρει στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Ο τεχνικός κόσμος αναμένει με ενδιαφέρον αλλά και σκεπτικισμό το νέο νόμο.

Fitch:αναβάθμιση του αξιόχρεου των-καλυμμένων με στεγαστικά δάνεια-ομολόγων 4 τραπεζών μας.



Ο οίκος Fitch αναβάθμισε τα καλυμμένα με στεγαστικά δάνεια ομόλογα (mortgage covered bonds) της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank.Τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha ύψους 3,75 δισ. ευρώ αναβαθμίστηκαν στη βαθμίδα Β από τη βαθμίδα CCC+, με αρνητική προοπτική. Οι καλυμμένοι τίτλοι της Eurobank, ύψους 2,45 δισ. ευρώ, αναβαθμίστηκαν σε Β από CCC+, με αρνητική προοπτική. Τα καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής (του προγράμματος Ι), ύψους 8,46 δισ. ευρώ, αναβαθμίστηκαν σε Β από Β- και με αρνητική προοπτική, ενώ τα καλυμμένα ομόλογά της ίδιας τράπεζας (του προγράμματος ΙΙ), ύψους 8,4 δισ. ευρώ, αναβαθμίστηκαν σε Β από CCC+, επίσης με αρνητική προοπτική. Οι καλυμμένοι τίτλοι της Πειραιώς, ύψους 1,25 δισ. ευρώ, αναβαθμίστηκαν σε Β από CCC+ με αρνητική προοπτική. Η νέα αξιολόγηση των ομολόγων αυτών ακολουθεί την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου και των αντίστοιχων τραπεζών στη βαθμίδα Β- από τη CCC, αντανακλώντας την άποψη του οίκου Fitch για τη διαδικασία νέας εξισορρόπησης της ελληνικής οικονομίας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ενοικίαση αγροτεμαχίων και με ένα ευρώ το στρέμμα!



Ακόμη και με ένα ευρώ το στρέμμα, θα μπορούν να ενοικιάσουν αγροτεμάχια από το δημόσιο, νέοι αγρότες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα.

Πρόκειται για πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για μίσθωση χιλιάδων στρεμμάτων δημόσιας αγροτικής γης. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, Αθ. Τσαυτάρης, θα προωθήσει νόμο ο οποίος θα δίνει περισσότερα κίνητρα για τους νέους αγρότες να ενοικιάσουν αγροτεμάχια.

Συγκεκριμένα, θα κατατεθεί νέος νόμος τις επόμενες ημέρες με τον οποίο θα αίρεται για την περίπτωση των βοσκοτόπων που είναι δημόσιες εκτάσεις το όριο των 100 στρεμμάτων, όπως επίσης αίρονται και τα προβλήματα που δημιουργούσε ο παλιός νόμος αναφορικά με την υποχρεωτική καταβολή εκ μέρους των κτηνοτρόφων του ποσού των 5 ευρώ ανά στρέμμα για τη μίσθωση των εκτάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νόμο 4061/2012, η ανώτατη έκταση που μπορεί να νοικιάσει κάποιος είναι τα 100 στρέμματα με σκοπό την παραγωγή τροφίμων, φυτικής ή ζωικής προέλευσης ή ζωοτροφών ή για βόσκηση. Με τις αλλαγές, θα μπορεί κάποιος, ειδικά για χρήση βοσκοτόπων να μισθώνει πάνω από 100 στρέμματα.

Σημαντική είναι και η μείωση του ενοικίου για τους ενδιαφερόμενους. Μέχρι τώρα οι αγρότες έπρεπε να πληρώσουν 5 ευρώ το στρέμμα ενώ πλέον, το ποσό αυτό πέφτει. Οπως είπε ο κ. Τσαυτάρης «το νέο νόμο αναφέρεται ότι μπορεί να δοθούν μέχρι 5 ευρώ το στρέμμα και κρίνεται από τους τοπικούς άρχοντες ανάλογα με την αξία και τη ζήτηση αν θα δώσουν 1 ευρώ, ή 2 ευρώ ή 3 ευρώ ή περισσότερα ευρώ - μέχρι 5 ευρώ για τους κτηνοτρόφους - προκειμένου να απαλύνουμε και το κόστος».

Υπενθυμίζεται ότι για να συμμετάσχει κάποιος στη διαδικασία πρέπει:

1. Να είναι επαγγελματίας αγρότης ή νομικό πρόσωπο εγγεγραμμένο στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) ως κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.

2. Να είναι άνεργος εγγεγραμμένος στα αρχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).

3. Να είναι νέος ηλικίας έως 35 ετών, πτυχιούχος Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ).

Η διάρκεια της παραχώρησης είναι από 5 έως 25 έτη, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια.

Η επιλογή των αγροτών γίνεται με βάση κάποια βαθμολογία. Οι υποψήφιοι παίρνουν βαθμούς ανάλογα με το αν είναι αγρότες με όμορη έκταση, την ηλικία του, αν δεσμεύεται για συγκεκριμένη για παραγωγή τροφίμου ενταγμένου στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, αν είναι αγροτικός συνεταιρισμός ή Ομάδα Παραγωγών κ.λπ.

«ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΗΣ» - Ξεμπλοκάρουν δεκάδες οικοδομικοί συνεταιρισμοί.




«Ξεμπλοκάρουν» δεκάδες οικοδομικοί συνεταιρισμοί που επί χρόνια βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ χιλιάδες οικογένειες - ιδιοκτήτες ακινήτων δε μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, προωθεί λύση μέσω μεταφοράς συντελεστή δόμησης από τους συνεταιρισμούς που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις σε άλλη περιοχή, ενώ με τη δημιουργία της «Τράπεζας Γης» θα μπορούν επίσης να «πουλήσουν» άυλα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Ο νέος θεσμός θα αφορά συνεταιρισμούς μέσα σε ιδιωτικές δασικές εκτάσεις ή σε άλλες προστατευόμενες περιοχές, ενώ αποκλείονται οι δημόσιες δασικές περιοχές. Μιλώντας για το θέμα χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Στ. Καλαφάτης, στην διάρκεια αναπτυξιακού συνεδρίου για τα έργα ΕΣΠΑ, δήλωσε: «Προχωρούμε στην δημιουργία και λειτουργία «Τράπεζας Γης».

Ένα σύγχρονο θεσμό «Αγοράς Δικαιωμάτων Γης», μέσω του οποίου θα μπορεί, μεταξύ άλλων, ένας οικοδομικός συνεταιρισμός ή ένας φορέας ιδιωτικής πολεοδόμησης, να μεταφέρει συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή». Επισήμανε πως στόχος είναι να ξεμπλοκάρουν όσο το δυνατόν περισσότεροι οικοδομικοί συνεταιρισμοί και να υπάρξει προσέλκυση κεφαλαίων στην ιδιωτική πολεοδόμηση. Η «Τράπεζα Γης» αναμένεται να νομοθετηθεί στο πλαίσιο νέου νόμου για την χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση που προγραμματίζεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός και με βάση πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος:

Μέσω της «Τράπεζα Γης» ενεργοποιείται η μεταφορά συντελεστή δόμησης προκειμένου να απελευθερωθούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των συνεταιρισμών. Οι περιοχές υποδοχής θα οριστούν από τον νέο νόμο.

Δημιουργείται μία υπηρεσία στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αρμόδια για οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιωτική πολεοδόμηση (One stop shop). Όλες οι διαδικασίες θα γίνονται από την υπηρεσία και όχι από τους πολίτες/ιδιώτες. Η μέγιστη προθεσμία έγκρισης ορίζεται στους έξι μήνες.

Όλες οι διαδικασίες που αφορούν στην «Τράπεζα Γης» ή στο One stop shop θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Δίνεται η δυνατότητα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς να δημιουργήσουν εταιρείες Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή επενδυτών, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα έργα υποδομής και η κατασκευή κοινόχρηστων χώρων.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουν καταγραφεί 550 οικοδομικοί συνεταιρισμοί και ιδιωτικές πολεοδομήσεις. Εξ αυτών, οι 220 βρίσκονται εντός Αττικής και οι μισοί (110) αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω δασικών εκτάσεων. Από τους 330 που βρίσκονται εκτός Αττικής, το 25% αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω δασικών εκτάσεων. Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα και την πρόσφατη «εμπλοκή» στο ΣτΕ ο κ. Καλαφάτης είπε ότι «με το νομοσχέδιο που προωθούμε αντιμετωπίζονται προβλήματα συνταγματικότητας». Εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα θα ψηφιστεί μέσα στον Ιούνιο.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Οι 15 ακριβότερες περιοχές στην Ευρώπη για αγορά σπιτιού




Το Knightsbridge, στο Λονδίνο, είναι στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας. Οι κατοικίες πωλούνται έως 93 χιλ. ευρώ/τ.μ.

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Ούτε στις δεκαπέντε πιο ακριβές περιοχές της Ευρώπης δεν βρίσκονται πλέον τα σπίτια στην Ελλάδα, εξαιτίας της σημαντικής υποχώρησης των τελευταίων ετών. Μέχρι το 2008 κατοικίες στην οδό Ηρώδου Αττικού, στο Λαιμό της Βουλιαγμένης, στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης ή στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, «φιγουράριζαν» μεταξύ των ακριβότερων σε όλο τον κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι οι αγοραπωλησίες ήταν ελάχιστες, όταν γίνονταν, οι τιμές που καταγράφονταν ήταν εξωπραγματικές. Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, μέχρι το 2007 οι υψηλότερες τιμές πώλησης σπιτιών έφταναν τις 25 - 30 χιλιάδες ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Επρόκειτο για ζητούμενες τιμές για διαμερίσματα δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο και με θέα στον Εθνικό Κήπο. Οσο για τις υπόλοιπες περιοχές, στη Βουλιαγμένη τα νεόδμητα σπίτια πωλούνταν 8 - 12 χιλιάδες ευρώ/τ.μ., στην παραλιακή λεωφόρο της συμπρωτεύουσας έως και 20.000 ευρώ/τ.μ., ενώ στα πανέμορφα ελληνικά Kυκλαδονήσια έως και 12.000 ευρώ/τ.μ. Με την κρίση κατέρρευσε πρώτη η αγορά πολυτελών σπιτιών με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα στα… αζήτητα κατοικίες οι οποίες παλιότερα κόστιζαν μια περιουσία. Βεβαίως, ειδικά στην περιοχή των Παλαιών Ανακτόρων υπάρχουν πολλά σπίτια που έχουν βγει στο σφυρί και κοστίζουν από 4 έως 12 χιλ. ευρώ, ενώ καταγράφονται και μεμονωμένες προσφορές για ακίνητα σε τιμές… άλλων εποχών ήτοι 24 χιλ. ευρώ/τ.μ. που πολύ δύσκολα μπορούν να προσελκύσουν κάποιο αγοραστή.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πολυτελούς διαμερίσματος 500 τ.μ. δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο που έχει σχεδιαστεί από τον διάσημο αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο. Πλήρως ανακαινισμένο. πωλείται 12 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει βγει από τον χάρτη των περιοχών με τα ακριβότερα σπίτια κι αυτό δείχνει ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν σήμερα μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες για αγορά ακινήτων.


Η τελευταία έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Engel & Völkers καταγράφει τις ακριβότερες «διευθύνσεις» στην Ευρώπη.

Αυτό το υπέροχο σπίτι, στη Σαρδηνία, κοστίζει έως και 300 χιλ. ευρώ ανά τ.μ. και βρίσκεται στην πρώτη θέση

Σύμφωνα με τη νέα κατάταξη της εταιρείας, οι τιμές στις περισσότερες περιοχές παρέμειναν σε επίπεδα-ρεκόρ. Η πιο ακριβή περιοχή της Ευρώπης βρίσκεται στον κόλπο Romazzino στην Ιταλία, κοντά στη διάσημη περιοχή Cala di Volpe στη Σαρδηνία. Στο παραθαλάσσιο θέρετρο Porto Cervo και στους λόφους της Costa Smeralda τα σπίτια πωλούνται προς… 300 χιλιάδες ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η διάσημη Avenue d' Ostende στο Μονακό. Το πριγκιπάτο είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο, δεν μπορούν να κτιστούν νέα σπίτια κι έτσι όσα βγαίνουν προς πώληση κι έχουν θέα στη μαρίνα του Μονακό, πωλούνται έως 100.000 ευρώ/τ.μ. Στην 3η θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται το Λονδίνο και συγκεκριμένα η περιοχή Κένσινγκτον όπου δεσπόζει το Knightsbridge. Οι τιμές αγοράς σπιτιού φτάνουν τις 93 χιλιάδες ευρώ/τ.μ. και είναι οι υψηλότερες σε ευρωπαϊκή μητρόπολη.

Στην Avenue Montaingne στο Παρίσι, τα πανέμορφα σπίτια μπορούν να πωληθούν μέχρι
και 40.000 ευρώ το τ.μ.

Η τέταρτη πιο ακριβή διεύθυνση της Ευρώπης βρίσκεται στη νότια Γαλλία και συγκεκριμένα στην περίφημη Cote d' Azur. Στην περιοχή Chemin de Saint-Hospice (Saint-Jean-Cap-Ferrat) οι κατοικίες πωλούνται έως 70 χιλ. ευρώ/τ.μ., ενώ στην περίφημη λεωφόρο Croisette, στις Κάννες, ο αγοραστής σπιτιού πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει έως 50.000 ευρώ/τ.μ. Ακολουθεί το St. Moritz στην Ελβετία με σπίτι στην οδό Survetta να πωλούνται έως 65.000 ευρώ/τ.μ. και στην St. Moritz Dorf έως 30.000 ευρώ/τ.μ. Μια άλλη ελβετική πόλη, η Γενεύη βρίσκεται στην 6η θέση, με ακίνητα που βρίσκονται πάνω στη λίμνη της πόλης να αλλάζουν χέρια ακόμη και σε τιμές έως 55.000 ευρώ/τ.μ.

Στην παραλιακή λεωφόρο του Μονακό, με θέα την περίφημη μαρίνα, οι κατοικίες έχουν
έως 100 χιλ. ευρώ τ.μ.

Στο κοσμοπολίτικο Γκστάαντ, στην περιοχή του λόφου, γνωστού και ως Hillside plot in Oberbort οι τιμές ξεπερνούν τα 48.000 ευρώ/τ.μ. Στην 8η θέση βρίσκεται το Παρίσι των πανέμορφων κτιρίων τα οποία πωλούνται έως 40.000 ευρώ/τ.μ. στην Avenue Montaigne, έως 30.000 ευρώ/τ.μ. στην Rue Fabert και έως 25.000 ευρώ/τ.μ. στον περίφημο εμπορικό δρόμο Avenue des Champs – Elysees. Στη δέκατη θέση βρίσκεται η Βιέννη με ορισμένα αρχιτεκτονικά κοσμήματα να πωλούνται έως 30.000 ευρώ/τ.μ. στο πρώτο διαμέρισμα. Για πρώτη φορά στη σχετική λίστα μπαίνει η λίμνη Starnberg στη Γερμανία όπου ο περιορισμένος αριθμός αδειών για κατασκευή σπιτιών με θέα της Αλπεις ανεβάζει τις τιμές έως 25.000 ευρώ/τ.μ. Στη ίδια θέση και η περιοχή Müllerstraße στο Μόναχο. Στη Μαγιόρκα της Ισπανίας αυξάνονται, επίσης, ραγδαία οι τιμές, εξασφαλίζοντας στο νησί των Βαλεαρίδων τη 12η θέση με τιμές έως 23.000 ευρώ/τ.μ. Τη 13η θέση μοιράζονται η περιοχή Zurchberg στη λίμνη της Ζυρίχης, η Μαρμπέλα στην Ισπανία και η Piazza di Spagna στην Ιταλία με τιμές σπιτιών έως 20.000 ευρώ/τ.μ.

Τις δύο τελευταίες θέσεις καταλαμβάνει το Αμβούργο και η περιοχή Harvestehuder Weg στη λίμνη Alster. Ο πιο ακριβός δρόμος έχει σπίτια που πωλούνται έως 16.000 ευρώ/τ.μ.

Τέλος στη 15η θέση βρίσκεται το Βερολίνο μαζί με την Βαρκελώνη.

Εφάπαξ θα κληθούν από να καταβάλλουν το "χαράτσι" του 2013






Εφάπαξ θα κληθούν από να καταβάλλουν το "χαράτσι" του 2013 στην Εφορία όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν το εξοφλήσουν μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ. Αν δεν το πληρώσουν ξεκινουν οι διαδικασίες "αναγκαστικής είσπραξης".

Τα παραπάνω διευκρινίζονται σε σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη στην οποία επιπλέον καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για όσους απαλλάσσονται από το "χαράτσι' ή το καταβάλουν με μειωμένο συντελεστή (άνεργοι , πολύτεκνοι , ανάπηροι κ.λ.π).

Οπως ορίζει η απόφαση :
Αν δεν καταβληθεί ο φόρος η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος μετά την ημερομηνία λήξης πληρωμής της τελευταίας δόσης του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΑ) διαγράφουν το οφειλόμενο ποσό από τους λογαριασμούς και αποστέλλουν τις σχετικές καταστάσεις στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σε αυτές αναγράφεται το ποσό της οφειλής το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του κυρίου ή επικαρπωτή του ακινήτου.
Η ΓΓΠΣ με τη σειρά της αποστέλλει "ραβασάκια" για την οφειλή στον κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου ενημερώνοντας τον ταυτόχρονα για τις επιπτώσεις της μη εκπλήρωσης της υποχρέωσης αυτής.
Παράλληλα αποστέλλει στις αρμόδιες ΔΟΥ τις καταστάσεις με τις οφειλές.
Με βάση τις καταστάσεις της ΔΕΗ τα οφειλόμενα ποσά του ΕΕΤΑ του 2013 βεβαιώνονται και καταβάλλονται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου από την έκδοση του χρηματικού καταλόγου μήνα.
Αν και μετά την ειδοποίηση της ΓΓΠΣ δεν εξοφληθεί ο φόρος, οι ΔΟΥ όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά "οφείλουν να μεριμνήσουν για την είσπραξη των οφειλών σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων λαμβάνοντας μέτρα αναγκαστικής είσπραξης", δηλαδή κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων

Εντός των επόμενων ημερών το ΠΔ για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου




Το Προεδρικό Διάταγμα για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου ολοκληρώνεται και θα αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών.Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Στ. Καλαφάτης με δηλώσεις του στην "Ναυτεμπορική".

Τι ακριβώς είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου; Θα πρόκειται για ένα φακέλο σε ηλεκτρονική μορφή, σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων του υπουργείου, που θα έχει όλα τα στοιχεία του ακινήτου. Θα περιλαμβάνει ακόμα και βίντεο του κάθε ακινήτου το οποίο θα σχηματίζεται με ευθύνη μηχανικού.

Οσον αφορά στο κόστος της ηλεκτρονικής ταυτότητας θα το πληρώσουν οι ιδιοκτήτες.

Ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες το τελικό κείμενο για το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα




Οι πολίτες που έχουν κάνει χρήση του 4014/2011 θα μπορούν να ενταχθούν στις νέες διατάξεις
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα και να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Σήμερα το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν κατα τη δημόσια διαβούλευση.

Τι θα γίνει με όσους έχουν ήδη υπαχθεί στον 4014; "Στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ περί αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμσηςη και περιβαλλοντικού ισοζυγίου περιλαμβάνονται ήδη διατάξεις για όσους έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του Νόμου 4014/2011 ή άλλων προγενέστερων νομοθετικών ρυθμίσεων. Οι πολίτες που έχει κάνει χρήση των διατάξεων του Νόμου 4014/2011 θα μπορούν να ενταθχούν στις διατάξεις του νέου νόμου, χωρίς να αδικηθούν όσον αφορά τα πρόστιμα που έχουν ήδη καταβάλει" αναφέρει σε δηλώσεις του στη "Ναυτεμπορική" ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης.

Επίσης, προσθέτει ότι "Το νομοσχέδιο που έχουμε παρουσιάσει δεν έχει καμία εισπρακτική λογική. Αντίθετα, έχει έντονη την περιβαλλοντική διάσταση. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα σχεδιάσουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας αν δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα του δομημένου χώρου. Για αυτό το λόγο είναι σημαντική η καταγραφή της δόμησης, η οποία ξεκινά από τα αυθαίρετα και τη σύνδεσή τους με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου".

Αναβολή πήρε η σημερινή σύσκεψη για τον ενιαίο φόρο ακινήτων




Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, σύσκεψη για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που είχε αρχικά προγραμματισθεί να γίνει σήμερα.

Η σύσκεψη της τρικομματικής επιτροπής για τον ενιαίο φόρο ακινήτων αναβλήθηκε καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο για το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν είχαν το χρόνο να καταρτίσουν τα σχετικά σενάρια για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα τα σενάρια θέλουνε για τον νέο φόρο, που θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων, την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου για φυσικά πρόσωπα ύψους 50.000 ευρώ και ευνοικές ρυθμίσεις για τα αγροτεμαχία που χρησιμοποιούνται για αγροτική χρήση, ώστε η μέση επιβάρυνση να μην ξεπερνά τουλάχιστον για το 2014 τα 12 ευρώ ανά στρέμμα.

Ωστόσο, για τα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε τουριστικές ή παραθαλάσσιες περιοχές ή συνορεύουν με εθνικές οδούς, ο φόρος αναμένεται να είναι πιο "τσουκτερός" και να ανέβει στα 20, 30 ή 50 ευρώ το στρέμμα. Σημειώνεται, ότι σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων στρεμμάτων, φθάνει τα 66,5 εκατομμύρια.

N.4014:φόβοι ότι θα μετατραπεί σε...μπούμερανγκ!




Εκτεθιμένοι θα βρεθούν όσοι έκαναν υπαγωγή αυθαιρέτου με βάση τον ν.4014/11, μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής, επιχειρεί αγωνιωδώς να υποβαθμίσει το γεγονός ότι από τη στιγμή που ένας νόμος κηρυχθεί αντισυνταγματικός, αμέσως όλες οι πράξεις που εκδόθηκαν με βάση τον συγκεκριμένο νόμο βρίσκονται «στον αέρα» και κινδυνεύουν να ακυρωθούν με μια προσφυγή στα δικαστήρια. Το οξύμωρο είναι ότι το υπουργείο προωθεί νέα ρύθμιση πριν τη δημοσίευση της απόφασης. Καθόλου απίθανο μάλιστα η νέα ρύθμιση δυνητικά να έχει την ίδια τύχη με τον Ν.4014/2011.Η επικείμενη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου έχει αναστατώσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν προβεί σε υπαγωγή και που δήλωσαν το κτίσμα τους προκειμένου να το τακτοποιήσουν.

Οι απόψεις των νομικών σχετικά με το εύρος όσων θα επηρεαστούν από την απόφαση διαφέρουν. Μερίδα του νομικού κόσμου υποστηρίζει ότι στις περιπτώσεις που η υπαγωγή στη ρύθμιση έχει ολοκληρωθεί και το ακίνητο έχει μεταβιβαστεί, τότε η Πολιτεία δεν είναι σε θέση να ανατρέψει το έννομο καθεστώς που έχει δημιουργηθεί. Αντιθέτως άλλοι υποστηρίζουν ότι κάθε εκτελεστή πράξη (λ.χ. βεβαίωση της υπαγωγής στη ρύθμιση) που έχει εκδοθεί με βάση αντισυνταγματικό νόμο πρέπει συλλήβδην να θεωρείται άκυρη. Νομικοί κύκλοι πάλι εκτιμούν ότι δεν θα δημιουργηθεί σοβαρό θέμα, καθώς ο νέος νόμος που προωθεί το ΥΠΕΚΑ θα δώσει μια προθεσμία, μέσα στην οποία θα πρέπει να ασκείται η όποια προσφυγή ενάντια στην διαδικασία υπαγωγής στο νέο νόμο προκειμένου να θεωρείται έγκυρη. Με την πάροδο αυτής της προθεσμίας, όσοι διέφυγαν δεν διατρέχουν πλέον κίνδυνο.

Σύμφωνα με το άρθρο της Καθημερινής "Πόσο έγκυρη όμως είναι αυτή η προσέγγιση; Οπως υποστηρίζουν ανώτατοι δικαστικοί, η επιλογή του υπουργείου Περιβάλλοντος να προωθήσει νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα πριν καν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ είναι «επιπόλαιη» και ενδέχεται να θέσει όσους συμμετάσχουν στον ίδιο κίνδυνο. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να ακυρώνεται ως αντισυνταγματική η «τακτοποίηση» και ο επόμενος νόμος... να περιλαμβάνει και πάλι τη δυνατότητα «τακτοποίησης» σε μια από τις κατηγορίες αυθαιρέτων (και μάλιστα αυθαιρέτων χωρίς άδεια ή με μεγάλες υπερβάσεις δόμησης). Επίσης, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι απαντά στα επιχειρήματα του ΣτΕ (περί αντισυνταγματικότητας της γενικευμένης, άμεσης ή έμμεσης νομιμοποίησης αυθαιρεσιών) μια πολύ γενική κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών, με δεδομένο ότι σε κάθε επιμέρους κατηγορία θα μπορούν να ενταχθούν αυτομάτως... δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετα. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι όσοι είχαν σε βάρος τους δικαστικές εκκρεμότητες ή αποφάσεις (λ.χ. κατεδάφισης), και παρ’ όλα αυτά εντάχθηκαν στη ρύθμιση, θα πρέπει να «απενταχθούν». Αντίθετα, η ρύθμιση περί πλήρους νομιμοποίησης (ή οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση) μικρών πολεοδομικών παρατυπιών μάλλον θα μπορεί να «σταθεί» νομικά και στο μέλλον (εξάλλου το ΣτΕ δεν έκρινε αντισυνταγματικό τον ν.3843/10 περί «ρύθμισης» ημιυπαίθριων και άλλων παράνομων χώρων εντός περιγράμματος νόμιμου κτιρίου)".

Η παραπλάνηση που έχει υποστεί ο πολίτης μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν έχει προηγούμενο.
Για δύο λόγους: γιατί το περιβάλλον δεν εισέπραξε τίποτα από το νόμο. Και γιατί όσοι μείνουν με εκτεθιμένο δηλωμένο αυθαίρετο δεν θα ξέρουν τί να το κάνουν και πώς να δικαιωθούν.

Η όποια λύση ας δοθεί άμεσα.