Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Τιτλοποίηση γιοκ!




Αδύνατη θεωρείται η τιτλοποίηση ακινήτων και γενικότερα περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ καθώς δεν υπάρχει... αποδέκτης.

Όπως εκτιμούν υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο κανένα χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα του εξωτερικού δεν θα δεχθεί να αναλάβει την προώθηση στην αγορά ενός τέτοιου πακέτου είναι ότι θα πρέπει να δεχθεί... υποσχέσεις για την απουσία δεδομένων τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν έστω και μια προσεγγιστική αξία στο υπό τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο.

Εκπρόσωποι της αγοράς θεωρούν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος όταν είχε προταθεί το σχέδιο Eureka, ακόμη και η εξελληνισμένη μορφή του (Αρχιμήδης) από το think Tank "K" του Στέφανου Μάνου με τον νυν υπουργό Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα.

Το πλέον σίγουρο είναι ότι η πορεία των αποκρατικοποιήσεων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, έχει αναδείξει περίτρανα πόσο «γυμνός είναι ο Βασιλιάς», το έλλειμμα πολιτικής βούλησης για την αξιοποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και την επιμονή άρνησης χορήγησης φορολογικών κινήτρων που αποτελούν την πρώτη προϋπόθεση για επενδύσεις από μεγάλους διεθνείς παίκτες.

Σε πραγματικούς όρους η κατ' αρχήν αποτίμηση ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων στα €120 δισ. είχε υπολογιστεί ότι θα μπορούσε να μειώσει το δημόσιο χρέος στο 88% του ΑΕΠ μέχρι το 2014.

Αυτά όμως στο τέλος του 2010. Από τότε όμως μια σειρά από ακίνητα, προεξέχοντος του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό εισπράττουν αρνητική δημοσιότητα με αποτέλεσμα η αξία τους να απομειώνεται συνεχώς και η όποια προσπάθεια διοχέτευσης τους στην αγορά θα γίνει με όρους distress ακόμη και με τα νέα χαμηλά της αγοράς.

Έρχονται λοιπόν να επιβεβαιωθούν περίτρανα εκείνοι που στις εκτιμήσεις για €272 δισ. που έφτασαν να «φουσκώσουν» μέχρι και €1 τρισ. μεσούσης της κρίσης, έκαναν λόγο για περίπου €30 δισ. - €35 δισ. Αυτά όμως πριν αρχίσουν να αποχωρούν οι επενδυτές από τους διαγωνισμούς με κορύφωση το απρόσμενο(;) φιάσκο της ΔΕΠΑ.