Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Μεγάλη απήχηση του νέου Νόμου αυθαιρέτων: δεν αγοράζουν χωρίς "ΟΚ" από το Ν.4178/13!



Και αυτό διότι μέσα στον Αύγουστο υπήρξαν πλήθος δημοσιευμάτων που κατέστησαν σαφές ότι ο νέος αυτός νόμος πλεονεκτεί. Πλεονεκτεί καταρχάς διότι δεν δίνει άφεση για τριάντα χρόνια αλλά οριστική νομιμοποίηση για συντριπτικό ποσοστό περιπτώσεων.

Νομικοί και συμβολαιογραφικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν τα πιο πάνω: οι αγοραστές απαιτούν να περάσει και από τον Ν.4178/13 το τμήμα ακινήτου που έχει δηλωθεί-ακόμη και με ολοκληρωμένη υπαγωγή του Ν.4014/11- για να είναι εντελώς καθαρό το ακίνητο που θα αγοράσουν.

Και για να είμαστε ειλικρινείς δεν έχουν άδικο: ο Ν.4014/11 στιγματίστηκε από δύο κρίσεις αντισυνταγματικότητας από Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Αυτός είναι ένας σοβαρότατος λόγος, για τον οποίο έχουν παγώσει και οι δικαιοπραξίες γενικά. Οι συμβολαιογραφικοί κύκλοι έχουν παραδεχτεί ότι ο Ν.4014/11 τους πήγε αρκετά πίσω, πόσο μάλλον όταν τον Μάιο του 2013 η οριστική κρίση αντισυνταγματικότητας τον αναχαίτισε πλήρως με τη μορφή που είχε.

Επομένως σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι να οπλιστούμε με υπομονή και να δουλέψουμε το νέο Νόμο. Να δουλέψουμε με γνώμονα την κατοχύρωση όλων. Και να καταστήσουμε σαφές και προς το ΥΠΕΚΑ ότι από 02.09.2013 θα έχει "πολλή δουλειά" με την-αναμενόμενη-παροχή επεξηγήσεων σε σχέση με την τροποποιημένη ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής των δηλώσεων.