Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ - «Βουτιά» κατά 40% στις τιμές σπιτιών μέσα σε έξι χρόνια.




Πάνω από 40% είναι η πτώση στις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, από το 2007 μέχρι σήμερα. Μέσα σε έξι χρόνια η αγορά κατοικίας γύρισε σε επίπεδα προ του 2003 με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι έσπασε η «φούσκα» στις αξίες, όμως, υπάρχουν περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερες «εκπτώσεις». Πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου ανεβάζει το απόθεμα των σπιτιών πανελλαδικά στα επίπεδα των 250-270 χιλιάδων μονάδων, ενώ τα ακίνητα θεωρούνται υπερτιμημένα κατά 10%-15% σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν να μην έχει πιάσει πάτο η αγορά, κάτι που δημιουργεί ακόμη πιο ευνοϊκό περιβάλλον για Ελληνες και ξένους υποψήφιους επενδυτές.

Παράλληλα, η υπέρμετρη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας έχει οδηγήσει τους ιδιοκτήτες σε? αναγκαστικά πωλητήρια σε χαμηλές τιμές, ενώ και οι εργολάβοι οικοδομών πουλάνε όσο - όσο το απόθεμά τους, προκειμένου να γλιτώσουν τους φόρους. Ειδικά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα ισχύσει από του χρόνου και θα αφορά και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Τα ακριβά
Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές καταγράφονται στα μεγάλα και ακριβά ακίνητα, τα εξοχικά στα νησιά που έχουν επιφάνεια πάνω από 100 τ.μ. καθώς και διαμερίσματα και μεζονέτες πάνω από 150 τ.μ. Εκεί οι εκπτώσεις μπορεί να ξεπερνούν το 40% και αποτελούν τις καλύτερες επιλογές των ξένων που αναζητούν ακίνητα αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ, τα οποία είναι ποιοτικά και προσφέρουν όλα όσα ζητούν. Παραθεριστικές κατοικίες στα νησιά πωλούνται σε «σκοτωμένες» τιμές, αναφέρουν οι κτηματομεσίτες, κάνοντας λόγο για εξοχικά τα οποία άξιζαν πριν από μια πενταετία 800 χιλ. ευρώ και σήμερα πωλούνται 300.000 ευρώ. Οπως εκτιμάται, πάνω από 50.000 εξοχικά σπίτια, από διαμερίσματα των δύο δωματίων αξίας 50.000 ευρώ μέχρι πολυτελείς βίλες 10 εκατ., έχουν βάλει πωλητήρια τα τελευταία χρόνια. Επίσης, μονοκατοικίες στα ακριβά προάστια της Αθήνας κι άλλων μεγάλων πόλεων δίνονται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Σπίτια με αντικειμενική αξία πάνω από 6.000 ευρώ/τ.μ. πωλούνται αντί 3 και 4 χιλιάδων ευρώ/τ.μ. και αποτελούν ελκυστικό «πακέτο» για τους ξένους που ζητούν ακίνητα ποιοτικά, με image, κοντά στο αεροδρόμιο και πάνω από το όριο στο οποίο δίνεται δωρεάν η βίζα.

Τα distress funds
Στην ελληνική αγορά βρίσκονται τους τελευταίους μήνες και εκπρόσωποι των λεγόμενων distress funds, τα οποία αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες τόσο σε ακίνητα όσο και σε «κόκκινα» δάνεια. Οι συγκεκριμένοι επενδυτές ψάχνουν για «σκοτωμένα» χαρτοφυλάκια τραπεζών και εταιρειών real estate, κάνοντας προτάσεις για αγορές σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, λόγω της κρίσης που επικρατεί. Για τον λόγο αυτό κάποιοι μεγάλοι τραπεζίτες στην Ελλάδα φοβούνται ότι η απελευθέρωση χωρίς όρους των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα.

Διότι οι τράπεζες δεν επιθυμούν με κανένα τρόπο να γεμίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με ακίνητα που μπορεί να έχουν αξία ακόμη και κάτω από το 50% των δανείων που έδωσαν. Αυτά τα χαρτοφυλάκια μπορούν να γίνουν εύκολη λεία για τα distress funds και να υπάρξει μια δραματική μεταφορά τίτλων ιδιοκτησίας από Ελληνες που τα έχασαν λόγω οικονομικής δυσπραγίας σε ξένους που θα τα αγοράσουν «κοψοχρονιά». Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει σημαντικές συνέπειες στα οικονομικά των τραπεζών, αλλά θα δημιουργήσει και τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα.