Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Πάνω από 280.000 ακίνητα θα κινδυνεύσουν με πλειστηριασμό. Τι λέει ο Παραδιάς γι΄αυτούς που έχουν και δεν πληρώνουν!




Λήγει η προστασία τωνακινήτων στο τέλος του 2013 από την διαδικασία τωνπλειστηριασμών με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα αλλά και των ακινήτων πρώτης κατοικίας, ανεξαρτήτως ποσού. Αυτό το καθεστώς προστασίας υπήρχε από το 2008 αλλά η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις από την τρόικα για να μην δοθεί νέα παράταση στην απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προαναγγείλει ήδη την σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, πρώτης κατοικίας, από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια, όπως είναι, τα εισοδηματικά κριτήρια, τα κοινωνικά (άνεργοι, πολύτεκνοι), η έκταση του του ακινήτου, η χρονική διάρκεια «παγώματος» και το ύψος του δανείου.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκόρδας έχει αποκλείσει την πλήρη αποδέσμευση των ακινήτων αυτών διότι το θέμα των πλειστηριασμών επηρεάζει το σύνολο της αξίας των ακινήτων στην Ελλάδα και θα πρέπει να γίνει σταδιακά.
«Έχουμε γίνει ο παράδεισος των μπαταχτσήδων»

Το newpost επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Ευστράτιο Παραδιά, ο οποίος είπε πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε παράδεισο των μπαταχτσήδων και θα πρέπει η πολιτεία να στοχοποιήσει αυτούς που έχουν δανειστεί για κατοικία και ενώ έχουν χρήματα δεν πληρώνουν. «Έχουμε γίνει ο παράδεισος των μπαταχτσήδων, υπάρχουν άνθρωποι που δανείστηκαν για κατοικία και ενώ έχουν χρήματα ακόμα και σε καταθέσεις δεν πληρώνουν. Εκεί θα πρέπει να στοχεύσει η πολιτεία» είπε συγκεκριμένα.

Ο κ. Παραδιάς δεν παρέλειψε να αναφέρει και παραδείγματα μπαταχτσήδων οι οποίοι όπως μας κατήγγειλε έχουν βίλα με πισίνα στα βόρεια προάστια, δεν πληρώνουν τίποτα και «κρύβονται» πίσω από το νόμο της προστασίας των ακινήτων. «Σπίτια θα χαθούν μόνο από ανθρώπους που δανείστηκαν παράλογα. χωρίς κανένα μέτρο και χωρίς καμιά δίκη τους αποταμίευση. Αυτοί που πήραν σπίτι με 100% δανειοδότηση δεν θεώρησαν το σπίτι ποτέ δικό τους και για αυτό δεν πληρώνουν. Γιατί να προστατέψουμε αυτόν που αγόρασε βίλα με πισίνα στα βόρεια προάστια και δανείστηκε πέρα από κάθε λογική χωρίς να πληρώνει τίποτα».

«Θα πρέπει να προστατευτεί μόνο αυτός που πραγματικά μόχθησε και με τις αποταμιεύσεις του μαζί με ένα δάνειο πήρε μια κατοικία για να καλύψει τις στεγαστικές του ανάγκες» είπε καταλήγοντας ο κ. Παραδιάς».
«280.000 ακίνητα θα κινδυνεύσουν με πλειστηριασμό»

Ο Ιωάννης Βασαριώτης, γραμματέας της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειόληπτων, προειδοποιεί μιλώντας στο newpost πως αν θα γίνει άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών θα κινδυνεύσουν πάνω από 280.000 ακίνητα και όχι 106.000 που ακούγεται.

«Μιλάμε ότι πάνω από το 35% των στεγαστικών δανείων βρίσκονται στο κόκκινο. Αυτό που δίνουν προς τα έξω είναι ότι είναι το 21% στο κόκκινο γιατί εξυπηρετείται ο δανεισμός των τραπεζών και για αυτό κάνουν λόγο μόνο για 21%. Μιλάνε για 106.000 ακίνητα αλλά είναι πολύ απλό με βάση το υποθηκοφυλακείο της χώρας να διαπιστώσεις πως πρόκειται για πάνω από 280.000 τα ακίνητα που θα κινδυνεύσουν με πλειστηριασμό» είπε χαρακτηριστικά.

Προσθέτοντας ο κ. Βασαριώτης έκανε λόγο για κραχ στην αγορά των ακινήτων αν έβγαιναν την ίδια στιγμή στο «σφυρί» 280.000 κατοικίες. «Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως αν γίνουνπλειστηριασμοί θα γίνει κραχ στην αγορά των ακινήτων, δηλαδή σκεφτείτε 280.000 να βγουν στο σφυρί την ίδια στιγμή. Αυτό δεν συμφέρει ούτε τις τράπεζες καθώς θα χάσουν χρήματα».

«Για παράδειγμα αν κάποιος χρωστάει 300000 ευρώ και σημερινή αξία του ακινήτου είναι 200.000 ευρώ, εφόσον θα γίνει πλειστηριασμός, η τράπεζα θα αποδεχθεί ότι θα χάσει όχι μόνο τη διαφορά της εμπορικής αξίας του σήμερα, που συνεπάγεται πως θα χάσει τεράστιο μέρος της οφειλής την οποία θα μπορούσε να ρυθμίσει με προνομιακούς ορούς με τον δανειολήπτη και να το πληρώνει μακροπρόθεσμα»

Όπως μας είπε ο κ. Βασαριώτης είναι ομολογία των τραπεζών πως θα χάσουν πάρα πολλά χρήματα με τους πλειστηριασμούς και για αυτό και μόνο δεν πρόκειται να γίνει στη πράξη ενώ δεν πρέπει να ανησυχούν οι δανειολήπτες.