Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Στουρνάρας: Με κριτήρια η άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών από το 2014.





Πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία από το 2014, αλλά με κριτήρια, φαίνεται ότι εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως επιβεβαίωσαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για την σταδιακή άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από το 2014 -αλλά με κριτήρια κοινωνικά και εισοδηματικά. Κάποια από αυτά είναι το ύψος του δανείου, η έκταση του ακινήτου, η εισοδηματική κατάσταση των ιδιοκτητών, η χρονική διάρκεια του "παγώματος" του πλειστηριασμού, η ανεργία κτλ.

Ωστόσο, φαίνεται ότι εξετάζεται και η σταδιακή μείωση του πλαφόν της αντικειμενικής αξίας κάτω από την οποία θα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί. Σημειώνεται ότι σήμερα αυτό το όριο ξεκινάει από τις 200.000 ευρώ, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

Σήμερα, στο "κόκκινο" βρίσκονται πάνω από 320.000 δάνεια, ενώ ο αριθμός των στεγαστικών που θα βρεθούν σε διαδικασία πλειστηριασμού εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε πάνω από το 1/3 αυτών των δανείων δηλαδή σε πάνω από 106.000 ακίνητα.