Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Αυθαίρετα: Που είναι ο νέος νόμος;



Ο παλαιός νόμος για τα αυθαίρετα, ο 4014, έληξε στις 31 Μαρτίου 2013, αλλά το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ περί αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικού ισοζυγίου, δεν φαίνεται να έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Σημειώνεται, ότι το υπουργείο είχε δώσει το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση τον Απρίλιο, αλλά από τότε έως σήμερα, δεν υπάρχουν νέα.

Υπήρχε μάλιστα η εκτίμηση ότι η νέα ρύθμιση θα υποβληθεί για έλεγχο στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής μέχρι τα μέσα Ιουνίου, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει αυτό.

Οπως φαίνεται, στο ΥΠΕΚΑ, "κόβουν και ράβουν" το νέο σχέδιο νόμου, στα μέτρα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). "Αναμορφώνεται, γι' αυτό το σκοπό, η ρύθμιση, η οποία είχε παρουσιαστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτη στα μέσα Απριλίου - προτού το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κρίνει τον προηγούμενο νόμο για τα αυθαίρετα (4014/11) αντισυνταγματικό -, κυρίως στα σημεία που αφορούν τις μεγάλες παραβάσεις και ειδικότερα τα εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμού αυθαίρετα κτίσματα" αναφέρει σε δημοσίευμά του το tovima.gr/.

Οπως αναφέρεται "Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου, για τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα ο νέος νόμος θα δίνει ειδικές κατευθύνσεις, οι οποίες, αν χρειαστεί, θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση. Οπως επισημαίνει η ίδια πηγή, η διαδικασία καθώς και οι φάσεις υπαγωγής στη ρύθμιση για τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα θα διαφέρουν από εκείνες που θα ισχύσουν για τις μικρές και μεσαίες παραβάσεις.

Μάλιστα η "τακτοποίηση" των μεγάλων παραβάσεων στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα συνδεθεί με τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό. Γι' αυτό αναμένεται οι εντάξεις ορισμένων περιοχών στο σχέδιο πόλης να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια "fast track" ρυθμούς.

Σημειώνεται, ότι συνολικά στον Ν. 4014/11, από τις 4 Οκτωβρίου 2011 (πρώτη μέρα ισχύος του) έως την 31η Μαΐου 2013 (τελευταία μέρα ισχύος του) εντάχθηκαν 389.659 αυθαίρετα, με τα συνολικά έσοδα να ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.