Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Kαταργείται ο συμπληρωματικός φόρος επί των εισοδημάτων από ακίνητα.



Στο προσχέδιο του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα (για το 2014), το οποίο αναμένεται να δοθεί τις επόμενες μέρες σε δημόσια διαβούλευση, καταργείται μεταξύ άλλων ο συμπληρωματικός φόρος επί των ακινήτων.

Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα τα ακαθάριστα εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων που δηλώνονται στο Ε2, επιβαρύνονται αυτόματα με χαρτόσημο 3,6% (πλην των μισθωμάτων κατοικιών) και με συμπληρωματικό φόρο 1,5%, ο οποίος προσαυξάνεται σε 3% για το εισόδημα που προέρχεται από εκμίσθωση κατοικίας εμβαδού άνω των 300 τ.μ.

Αν περάσει αυτό στο νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος θα καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος, στα εισοδήματα από ακίνητα.

Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι στα "άσχημα" του νέου προσχεδίου περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

-Παρακράτηση φόρου με συντελεστή 42% σε οποιαδήποτε εφάπαξ καταβολή ή επιμίσθιο ή παροχές σε χρήμα ή είδος ή παρόμοιες πληρωμές πέραν του μηνιαίου εισοδήματος.

-Φορολόγηση των αποζημιώσεων από τη λύση ή καταγγελία της εργασιακής σχέσης από το πρώτο ευρώ με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Μέχρι σήμερα ίσχυε αφορολόγητο όριο για αποζημιώσεις έως 60.000 ευρώ.