Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Νέο καθεστώς για οικοδομές - οικόπεδα.


Με καινοτομίες παρουσιάστηκε από τον αν. ΥΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκη ο ΝΟΚ: Μειώνεται η κάλυψη στο 60%, από 70%-80% που είναι ο κανόνας στα κέντρα των πόλεων. Αυξάνεται ο συντελεστής δόμησης. Τα υπόγεια των κτιρίων δεν μπορούν να ξεπερνούν το 1,20 του μέτρου από τη στάθμη του εδάφους και προσμετρώνται κατά 50% στον συντελεστή δόμησης


Η μειωμένη κάλυψη των οικοπέδων και τα ψηλά κτίρια αποτελούν τις βασικές καινοτομίες του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που από χθες βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης.

Σημαντικό στοιχείο, επίσης, η πριμοδότηση της συνένωσης οικοπέδων και της απόσυρσης παλαιών κτιρίων, στο πλαίσιο ευρύτερων αναπλάσεων, με στόχο την αναζωογόνηση του αστικού χώρου.

Στις περιπτώσεις αυτές δίνεται η δυνατότητα αύξησης του συντελεστή δόμησης μέχρι τον ανώτερο επιτρεπόμενο στην περιοχή, αύξησης του ύψους, όπως επίσης και παρέκκλισης στη θέση ανέγερσης του κτιρίου.

Παρουσιάζοντας χθες τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, δήλωσε πως κινείται σε αντίστροφη λογική από τους έως τώρα οικοδομικούς κανονισμούς (του 1955, του 1973 και του 1985), με το βάρος να πέφτει στον ελεύθερο χώρο γύρω από το κτίριο, στη δημιουργία μεγαλύτερων ενιαίων δομημένων όγκων και σε όσο το δυνατόν μικρότερο επιβαρυντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα μίας οικοδομής. Αναλυτικότερα, οι βασικές προβλέψεις του ΝΟΚ έχουν ως εξής:

Μειώνεται η κάλυψη στο 60%, από 70% ή και 80% που είναι ο κανόνας στα κέντρα των πόλεων. Εφόσον υπάρξει περαιτέρω μείωση, αυξάνεται αναλογικά το ύψος του κτιρίου. Ακόμα και σε περιοχές όπου η επιτρεπόμενη κάλυψη είναι χαμηλή, παραδείγματος χάριν 40%, μπορεί να μειωθεί περαιτέρω και να επιτραπεί μεγαλύτερο ύψος κτιρίου, εφόσον δεν υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί.

Αυξάνεται κατά 0,25 του μέτρου το κατώτατο επιτρεπτό ύψος ορόφου, στο 2,70 μ., με ανάλογη αύξηση του συνολικού ύψους του κτιρίου.

Προβλέπεται αύξηση του συντελεστή δόμησης σε περιπτώσεις: κτιρίων με πολύ χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, υπόσκαφων κτιρίων (νέα κατηγορία κτιρίου), φυτεμένων δωμάτων, χρήσης μονώσεων και εξωτερικών τοίχων μεγάλου πάχους από φυσικά υλικά, διπλών ενεργειακών κελύφων. Επιδιώκεται έτσι η χρήση νέων υλικών, νέων τεχνολογιών και νέων δομικών συστημάτων στην κατεύθυνση της δημιουργίας κτιρίων ενεργειακά βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον.

Τα υπόγεια των κτιρίων δεν μπορούν να ξεπερνούν σε ύψος το 1,20 του μέτρου από τη στάθμη του εδάφους, και προσμετρώνται κατά 50% στον συντελεστή δόμησης. Το ίδιο ισχύει για τα πατάρια και τις σοφίτες.

Οι ημιυπαίθριοι, όπως τους γνωρίζαμε, καταργούνται και προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης. Τη θέση τους παίρνουν οι «ανοιχτοί στεγασμένοι χώροι» που εξαιρούνται από τη δόμηση.

Οι εναλλακτικές δυνατότητες ως προς το ύψος, τη θέση του κτιρίου, την κάλυψη και τη δόμηση ισχύουν και για τις επεκτάσεις των σχεδίων πόλεως ως κίνητρο για τον περιορισμό της οικιστικής επέκτασης και τη σωτηρία του περιαστικού πρασίνου και της αγροτικής γης.

Ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε πως τα αποτελέσματα του νέου Οικοδομικού Κανονισμού δεν μπορεί να είναι άμεσα, αλλά θα φανούν ύστερα από χρόνια και θα εξαρτηθούν από τις αλλαγές που θα υποστεί ο ΝΟΚ μέσα στον χρόνο. Ωστόσο το πρώτο μεγάλο βήμα έχει γίνει.

Η ψήφιση του ΝΟΚ από την Ολομέλεια της Βουλής υπολογίζεται να γίνει στο τέλος του μήνα.

Οι κατασκευαστικές καινοτομίες

Ανοιχτοί στεγασμένοι χώροι
Οι ανοιχτοί στεγασμένοι χώροι παίρνουν τη θέση των ημιυπαίθριων. Δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης εφόσον το ανοιχτό τμήμα είναι μεγαλύτερο από το 1/3 της συνολικής περιμέτρου του χώρου και εφόσον έχουν ύψος δύο ορόφων. Σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή χώροι ισοδύναμοι με δωμάτια κτιρίου.

Το υπόσκαφο, νέα κατηγορία κτιρίου
Μια νέα κατηγορία κτιρίου, το υπόσκαφο, εισάγεται με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Οπως ορίζεται στο κείμενο του σχεδίου νόμου, πρόκειται για κτίριο ή τμήμα κτιρίου που κατασκευάζεται υπό τη στάθμη του φυσικού εδάφους και παρουσιάζει μία μόνο ορατή όψη. Η κατασκευή του γίνεται κάτω από τη στάθμη του φυσικού εδάφους, με επέμβαση σε αυτό και πλήρη επαναφορά στην αρχική του μορφή. Τα υπόσκαφα κτίρια έχουν κύρια χρήση. Δεν μετράει στον συντελεστή δόμησης το 50% της επιφάνειάς τους όταν πρόκειται για κατοικία και το 20% όταν πρόκειται για άλλη χρήση.

Εξαιρούνται από τον συντελεστή δόμησης
Αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως η κλειστή προεξοχή «έρκερ», εξώστες και στεγασμένοι υπαίθριοι χώροι (όταν το συνολικό ποσοστό τους είναι χαμηλότερο του 40% της οικοδομήσιμης επιφάνειας), τα κοινόχρηστα κλιμακοστάσια, οι χώροι των ανελκυστήρων, οι κατακόρυφοι αγωγοί για την εξυπηρέτηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, υπόγειοι χώροι στάθμευσης και χώροι εγκαταστάσεων ΑΠΕ εξαιρούνται από τον συντελεστή δόμησης.

Επέκταση υπογείου στον ακάλυπτο χώρο
Επιτρέπεται η επέκταση του υπογείου πέρα του περιγράμματος του κτιρίου, σε ποσοστό μέχρι 50% του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου. Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ φάνηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να μειωθεί το ποσοστό αυτό εφόσον κάτι τέτοιο προκύψει από τη διαβούλευση, καθώς αναγνωρίζεται η ανάγκη να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερη ελεύθερη γη με χώρους πρασίνου γύρω από μία οικοδομή. Ο υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου πρέπει να είναι χωρίς επίστρωση και να φυτεύεται τουλάχιστον κατά τα 2/3 του.

Πηγή www.ethnos.gr

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. Κωδικοποίηση βασικών σημείων.


1. Απόδοση μεγαλύτερης επιφάνειας ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου στις κορεσμένες αστικές περιοχές Επιτυγχάνεται με:

τη μείωση της κάλυψης από 70% σε 60% για όλα τα κτίρια (άρθρο 12, παρ.1α)
την περαιτέρω μείωση της κάλυψης υπό προϋποθέσεις. (άρθρο 10)
2. Κίνητρα για τη διατήρηση ή τη δημιουργία μεγαλύτερων ιδιοκτησιών -ως προς την κατά κανόνα αρτιότητα της περιοχής- (συνενώσεις) και τη δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου (άρθρο 10, παρ.1)

Επιτυγχάνεται με:
την αναλογική αύξηση του συντελεστή δόμησης.
Υπό την προϋπόθεση:
της απόσυρσης παλαιών ενεργοβόρων κτιρίων
της μείωσης της κάλυψης
της απόδοσης επιφάνειας οικοπέδου σε κοινή χρήση

3. Προώθηση της σύγχρονης ταυτότητας των πόλεων σε αναπλάσεις περιοχών ή επεκτάσεις σχεδίων πόλης, δυνατότητα παρεκκλίσεων ύψους, θέσης κτιρίου, κάλυψης και χρήσεων γης, με ταυτόχρονη διατήρηση του ισχύοντα μέγιστου συντελεστή δόμησης. (άρθρο 10, παρ.7γ)

4. Προαγωγή βιοκλιματικού και φιλο-περιβαλλοντικού σχεδιασμού:
δεν προσμετρούνται στη δόμηση και κάλυψη στοιχεία χρήσιμα για:
τη βελτίωση της βιοκλιματικής συμπεριφοράς του κτιρίου και (άρθρο 11, παρ.6α,β,γ,ιη,κ)
τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στη διάρκεια ζωής και χρήσης του, όπως:
αίθρια, διπλά κελύφη, μονώσεις, στοιχεία εξυπηρέτησης παθητικού δροσισμού, σκίασης, φυσικού αερισμού, φυσικά υλικά δόμησης κλπ. (άρθρο 11, παρ.6η,ιστ,ιθ,κ,κα,κγ,κζ)
Επιτρέπονται οι εγκαταστάσεις που υποστηρίζουν τα συστήματα εξοικονόμησης ή παραγωγής ενέργειας, ανακύκλωσης και επεξεργασία νερού κλπ. (άρθρο 12, παρ.4α,β,γ,η,θ,ι,ια)

5. Ενίσχυση της ελευθερίας της αρχιτεκτονικής σύνθεσης και της παραγωγής ποιοτικού έργου:
δεν προσμετρούνται στη δόμηση και κάλυψη, εσοχές στο σώμα του κτιρίου, αίθρια,έρκερ κλπ. (άρθρο 11, παρ.6γ,η)
Επιτρέπονται μεγαλύτερου μεγέθους αρχιτεκτονικές προεξοχές, συστήματα σκίασης όψεων κ.α. (άρθρα 16,17,19)
δεν προσμετρώνται στη δόμηση τα κοινόχρηστα κλιμακοστάσια, ώστε να επιτυγχάνεται ο καταλληλότερος σχεδιασμός τους. (άρθρο 11, παρ.6δ)
6. Εισαγωγή κανόνων δόμησης για την αποφυγή του χρόνιου φαινομένου αυθαιρεσιών:

Εισάγεται νέος ορισμός ημιυπαιθρίου χώρου που προσμετράται στη δόμηση. Επιτρέπεται υπό όρους και προϋποθέσεις η δημιουργία:
παταριών
προσβάσιμων χώρων κάτω από τη στέγη
υπογείων που εξυπηρετούν με τη χρήση τους χώρους της ανωδομής.(άρθρο 11, παρ.6θ,ι)

7. Προστασία του φυσικού τοπίου και ένταξη των κτιρίων σε αυτό: Η τροποποίηση του αναγλύφου του φυσικού εδάφους με διαμορφώσεις, επιτρέπεται μόνο για την εξυπηρέτηση φυσικής απορροής ομβρίων. Τα κτίρια εντάσσονται αρμονικά στο ανάγλυφο του φυσικού εδάφους του οικοπέδου και η οροφή του υπογείου μπορεί να βρίσκεται σε στάθμη μεγαλύτερη του +1.20 από τη στάθμη του φυσικού εδάφους. (άρθρο 2, παρ.55)

8. Υποστήριξη νέων τεχνολογιών και συστημάτων δόμησης με ελάχιστο περιβαλλοντικό ή οπτικό ίχνος:
Θεσμοθετούνται:
τα υπόσκαφα κτίρια, με κύρια χρήση κάτω από το υφιστάμενο φυσικό έδαφος, με κίνητρο τη μειωμένη προσμέτρηση δόμησης και κάλυψης της επιφάνειάς τους στα συνολικά επιτρεπόμενα μεγέθη. (διαφάνεια 13) (άρθρο 11, παρ.6κε, άρθρο12 παρ.6ιβ)
τα κτίρια ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης, που παρουσιάζουν εξαιρετική περιβαλλοντική απόδοση, με κίνητρο για τη δημιουργία τους την αύξηση του συντελεστή δόμησης.
τα φυτεμένα δώματα και επιφάνειες σε κτίρια, με κίνητρο την απλούστευση της διαδικασίας έγκρισης της κατασκευής τους ή και με κίνητρο επιπλέον δόμησης σε σχέση με τα επιτρεπόμενα μέγιστα μεγέθη. (άρθρο18)


9. Νέο πλαίσιο ογκοπλαστικής διάταξης στις εκτός σχεδίου περιοχές
Απαγόρευση κατάτμησης των κτιριακών όγκων κατοικιών σε κάθε γήπεδο εκτός σχεδίου.
διατηρούνται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, για την εκτός σχεδίου δόμηση. (άρθρο 27, παρ.1α).

Αν σας χαρίσουν το δάνειο θα είναι για να χάσετε το σπίτι...


1) Αν σας χαρίσουν το δάνειο θα είναι για να χάσετε το σπίτι...

Ο μέσος άνθρωπος παραμυθιάζεται εύκολα. Παραμυθιάζεται όμως πιο εύκολα όταν βρίσκεται σε απόγνωση ή όταν βρίσκεται σε κατάσταση παράλογης ευφορίας. Γι’ αυτό και στις δυο αυτές καταστάσεις ευδοκιμούν οι απατεώνες.

Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους...

Πουθενά δεν μοιράζουν χρήματα. Ούτε στο χρηματιστήριο, ούτε στις τράπεζες, ούτε πολύ περισσότερο στο κράτος.

Όσοι πίστεψαν κάποια στιγμή πως στο χρηματιστήριο μοίραζαν χρήματα το πλήρωσαν ακριβά. Ακόμη ψάχνουν ποιος έφταιξε. Δεν θα τον βρουν ποτέ, γιατί κοιτάνε το δάχτυλο που νομίζουν πως δείχνει οπουδήποτε αλλού εκτός των ιδίων.

Το ίδιο παθαίνουν τώρα όσοι πίστεψαν πως με ένα διορισμό ή με μια «επαφή» στον κρατικό μηχανισμό, βρήκαν το μήνα που θρέφει τους εννέα και έλυσαν το πρόβλημα της ζωής τους και της ζωής των παιδιών τους. Ακόμη νομίζουν πως φταίει η Μέρκελ, η διεθνής τραπεζοκρατία και ό,τι άλλο δείχνει το δάχτυλο των δημαγωγών... Ουδόλως οι ίδιοι και το «βύσμα» τους που κέρδισε περισσότερα απ΄ αυτή τη σχέση.

Κανείς δεν πρόκοψε ακολουθώντας δημαγωγούς.


Τα τελευταία χρόνια πολλοί αποφάσισαν να αλλάξουν κοινωνική τάξη και status με διακοποδάνεια και πιστωτικές κάρτες. Τώρα τεντώνουν τα αυτιά στον κάθε δημαγωγό που μουρμουρίζει για «κούρεμα» όλων των τραπεζικών δανείων και φέρνουν αμφίβολα παραδείγματα από χώρες που τις έχει ξεχάσει κι ο χάρτης.

Ο δρόμος προς την ευημερία περνά μέσα από την ατομική κυρίως, και συλλογική κατά δεύτερο, προσπάθεια και κυρίως τη μόρφωση και την εργασία. Τ’ άλλα είναι παγίδες για αφελείς. Τα ίδια έλεγα και το ’99 στην κορυφή, τα ίδια και τώρα στον πυθμένα. Στους περισσότερους ηχούν το ίδιο παράδοξα και περιττά.

Μπορούν να ελπίζουν;

Κάποιοι ακούνε για τα 50 δισ. ευρώ που θα πάρουν οι τράπεζες στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης για τις απώλειες από το «κούρεμα» και την διαγραφή των επισφαλών δανείων και μέσα στην απόγνωση, ή την παράκρουση «εξυπνάδας», πιστεύουν πως αν δεν κερδίσουν, τουλάχιστον θα σβήσουν τα χρέη τους...

Κανείς δεν χαρίζει 30 ή 50 δισ. στις τράπεζες για να σβήσουν τις ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα και τα δάνεια όσων δεν είναι σε θέση να τα πληρώσουν.

Τα λεφτά αυτά τα δανείζουν οι Ευρωπαίοι για να τα επιστρέψουμε πίσω εμείς και τα παιδιά μας στα επόμενα 30 χρόνια. Είναι αλήθεια πως τα δάνεια αυτά μας δίνονται με φιλικούς και χαριστικούς όρους και όχι τοκογλυφικούς όπως διατείνονται αυτοί που μας έφεραν εδώ διορίζοντας και ξοδεύοντας δανεικά.

Όποιος απαιτεί ένα «κούρεμα» της τάξης του 30% σε όλα τα δάνεια, είναι σαν να ζητά αλλά 75 δισ. ευρώ (250 δισ. επί 30% ίσον 75 δισ. ευρώ) δανεικά τώρα τα οποία θα επιστρέψουν πίσω τα παιδιά του αργότερα με τόκους.
Μέχρι σήμερα «πατριώτες» μου, τα μόνα κορόιδα που έχουμε βρει ως έθνος είναι τα παιδιά μας, τα οποία έχουμε φορτώσει με ένα χρέος 360 δισ. ευρώ συν άλλα τόσα περίπου τα δικαιώματα συνταξιοδότησης που έχει θεμελιώσει η γενιά μας...

Όλο αυτό το ανοσιούργημα το έχουμε κρύψει κάτω από αριστερίζουσες σαπουνόφουσκες επιχειρημάτων, για τραπεζοκρατία, κεφάλαιο που πίνει το αίμα του λαού και κακούς Ευρωπαίους που μας σφίγγουν το λουρί, αντί να μας δανείσουν και άλλα για να προκύψει ανάπτυξη...

Όσο και να κρύβει την πραγματικότητα η συμφεροντολογική ιδεολογική κυριαρχία της αριστεράς, η πραγματικότητα αργά ή γρήγορα, έστω και μέσω μιας κατάρρευσης θα μας προσγειώσει στα δεδομένα της.

Δεν υπάρχει δωρεάν...


Πόσο ωφελημένος θα είναι κάποιος, αν του σβηστεί μια μηνιαία δόση δανείου 500 ευρώ, όταν παράλληλα θα αυξηθούν κατακόρυφα οι πιθανότητες να χάσει και το εισόδημα των 1.000 ευρώ με το οποίο πλήρωνε τη δόση;

Πόσο χρήσιμη είναι η διαγραφή των χρεών μου στο τεφτέρι του μπακάλη, αν τα ράφια του μπακάλικου αντί για προϊόντα γεμίσουν αράχνες; Γιατί περί αυτού πρόκειται. Μην κοιτάτε που οι «σωτήρες» σας λένε την πρώτη σκηνή του έργου.

Ο μέσος λογικός άνθρωπος γνωρίζει πως αν φτάσει στο σημείο να του διαγράψει η τράπεζα κάποιο χρέος, δεν θα είναι σε θέση να πανηγυρίζει, γιατί για να κάνει η τράπεζα κάτι τέτοιο, σημαίνει πως ο ίδιος βρίσκεται σε μια κατάσταση που όντως δεν μπορεί να πληρώσει. Ήτοι: Στη χειρότερη. Τι να το κάνεις το υπόλοιπο του στεγαστικού που θα διαγραφεί από την τράπεζα, αν αναγκαστείς να πουλήσεις το σπίτι για ένα κομμάτι ψωμί και ένα μπιτόνι πετρέλαιο θέρμανσης;

Όποιος χρεοκοπεί, συνήθως χάνει πολύ περισσότερα από αυτά που κερδίζει με τις διαγραφές.

Πηγή:www.capital.gr

Υπόγειος πόλεμος ΥΠΟΙΚ - τραπεζών για τη ρύθμιση στα στεγαστικά δάνεια.


Η κόντρα εμπορικών τραπεζών με το υπουργείο Οικονομικών και ποιος θα παίξει τον ρόλο του «μπαμπούλα»...




Καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα αναφορικά με το μείζον θέμα της ρύθμισης των δανείων από τις εμπορικές τράπεζες. Μάλιστα, οι διοικήσεις των τελευταίων, περνώντας στην αντεπίθεση, κατηγορούν την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών ειδικότερα, για λαϊκισμό, καθώς, όπως υποστηρίζουν, παίζει με ένα θέμα για το οποίο εκ των προτέρων γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να κάνει κάτι.

Οι τράπεζες, για την ακρίβεια, επιμένουν ότι θεσμικά δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει καμία ρύθμιση, πόσω μάλλον κούρεμα, με τα δάνεια που έχουν χορηγήσει. Ανεπισήμως, βεβαίως, παραδέχονται ότι ήδη έχουν προχωρήσει από μόνες τους σε ευρείας έκτασης ρυθμίσεις, αλλά μέχρι εκεί.

Σε κάθε περίπτωση, αξιοποιούν και τον «μπαμπούλα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την οποία δεν πρόκειται να περάσει καμίας μορφής τέτοια ρύθμιση, για να κόψουν τον βήχα σε όσους κάνουν ανάλογα σχέδια, όμως αυτό δεν εμποδίζει το οικονομικό επιτελείο να υποστηρίζει ότι «όλα εξετάζονται».

Πάντως, οι επιμηκύνσεις του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων, βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταση όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Πηγή www.voria.gr

Αγορά με ευκαιρίες για μίσθωση καταστημάτων.


«Τώρα είναι πραγματική ευκαιρία για τη μίσθωση καταστημάτων στα πιο καλά πόστα».

Την άποψη αυτή εξέφρασε χθές ο Απόστολος Πεταλάς, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φουρλή, ο οποίος, αναφερόμενος ειδικά στις επιδόσεις του ομίλου επεσήμανε ότι από το 2009 για τα 37 Intersport που λειτουργούν στην ελληνική αγορά έχει επιτευχθεί μείωση στα κόστη ενοικίων της τάξεως του 40%.

Ο επικεφαλής του ομίλου κ. Βασίλης Φουρλής κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης ανέφερε επιπλέον ότι ο όμιλος θα πραγματοποιήσει εφέτος περιορισμένες επενδύσεις μεταξύ 10- 15 εκατ. ευρώ καθυστερώντας το χρονοδιάγραμμα επέκτασης των καταστημάτων ΙΚΕΑ στη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Οσον αφορά τις νέες επενδύσεις, τα κεφάλαια θα διατεθούν κυρίως για τη δημιουργία νέων καταστημάτων Intersport στην Τουρκία (3-5 καταστήματα) και πιο επιλεκτικά σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία. Η διοίκηση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διαθέσει κεφάλαια εφέτος για την αγορά, υπό προϋποθέσεις, αγορά ακινήτου για τη δημιουργία νέου ΙΚΕΑ.

Σημειωτέον ότι με βάση το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό προβλέπεται ακόμη ένα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα και ένα ακόμη στη Βουλγαρία, χωρίς ωστόσο, λόγω των συνθηκών, να έχουν οριστικοποιηθεί τα χρονοδιαγράμματα.

Ειδικά για το νέο ΙΚΕΑ στη Σόφια, το οποίο έχει κλείσει αισίως 3μιση μήνες λειτουργίας, οι επιδόσεις είναι λίγο πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις με πρόβλεψη για τον πρώτο χρόνο πλήρους λειτουργίας το κατάστημα να είναι λειτουργικά κερδοφόρο. Για τα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, παρά την πτώση των πωλήσεων κατά 10% περίπου το 2011, ο όμιλος αύξησε το μερίδιό του στο 18% με στόχο περαιτέρω αύξησης στο τέλος του 2012 στο 20%.

Πηγή www.ered.gr

Ανθρακες ο θησαυρός για το κούρεμα των δανείων.


Με έναν απίστευτο ερασιτεχνισμό η κυβέρνηση και ειδικά το οικονομικό επιτελείο, αντιμετώπισε το θέμα της ρύθμισης χιλιάδων επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων.

Η αποκάλυψη του Εθνους της Κυριακής ότι υπάρχει μυστική έκθεση για κούρεμα των δανείων, προκάλεσε τεράστια αναταραχή, όχι μόνο μεταξύ των δανειοληπτών αλλά και των τραπεζών. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν προεκλογικά παιχνίδια με χιλιάδες πολίτες που έχουν «φορτωθεί» με δάνεια και δεν μπορούν (ή μπορούν) να τα εξυπηρετήσουν.

Οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να διαρρέουν ότι κούρεμα δανείων, δηλαδή μείωση του κεφαλαίου δεν τίθεται σε καμιά περίπτωση καθώς κάτι τέτοιο απλά θα διέλυε τα χαρτοφυλάκιά τους και θα κατέρρεαν άμεσα.

Ανθρακες λοιπόν ο θησαυρός για όσους πίστεψαν στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Το μόνο που ίσως κάνει η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση είναι να βάλει κάποιους όρους και προϋποθέσεις για να γίνεται ρύθμιση σε ότι αφορά τις δόσεις των δανείων. Δηλαδή, αυτό που γίνεται ήδη και σήμερα μόνο που το πάνω χέρι το έχουν οι τράπεζες.

Με νόμο, λοιπόν, θα υποχρεώνονται οι τραπεζίτες να επιμηκύνουν τη χρονική διάρκεια αποπληρωμής ή θα δίνουν περίοδο χάριτος ένα - δυο χρόνια, σε δανειολήπτες με πραγματικό πρόβλημα. Εφόσον δηλαδή εμφανίζουν στοιχεία ότι είναι άνεργοι, δεν έχουν εισοδήματα, μειώθηκαν οι μισθοί τους και επομένως αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις, τότε θα γίνεται ένας διακανονισμός που θα «ξαλαφρώνει» τους δανειολήπτες.

Σε καμιά περίπτωση όμως δε θα δεχτούν οι τράπεζες να μειώσει το αρχικό κεφάλαιο. Η στρεβλή εικόνα που δημιουργήθηκε προκάλεσε σάλο καθώς χιλιάδες δανειολήπτες ρωτούν τι θα γίνει και πότε. Μάλιστα, οι τράπεζες φοβούνται ένα μαζικό κύμα άρνησης καταβολής των δόσεων εν αναμονή μιας αμφισβητούμενης ρύθμισης που σκέφτεται η κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο φυσικά θα διέλυε τα τραπεζικά ταμεία, ειδικά τώρα που έχουν υποστεί ζημιές περί τα 50 δισ. ευρώ από το κούρεμα του PSI και τις επισημάνσεις της Blackrock.

Πηγή www.ered.gr

Εισαγγελέας για τα "χρυσά" ενοίκια στο δημόσιο ενώ δεκάδες κτίσματα "αραχνιάζουν".





- ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ.
- Το ΑΣΕΠ φέρεται να πληρώνει ενοίκιο 150.000 ευρώ κάθε μήνα
- Πολυτελές ακίνητο μισθώνει ο Συνήγορος του Πολίτη και τα ενοίκια διαχειρίζεται ο ηγούμενος Εφραίμ
- Τουλάχιστον 21 ακίνητα παραμένουν στα αζήτητα

Στο στόχαστρο του Οικονομικού Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη τίθεται, μετά από δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, το θέμα ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα, ενώ παράλληλα καταβάλλονται 5 εκατ. ευρώ ετησίως για ενοίκια των γραφείων, όπου στεγάζουν 8 από τις 16 ανεξάρτητες διοικητικές Αρχές.

Ο κ. Πεπονής διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα, την οποία ανέθεσε στον αναπληρωτή του Οικονομικό Εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη, με την εντολή να εξακριβώσει αν προκύπτει το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, το οποίο διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, στην υπόθεση της διαχείρισης των ακινήτων.

Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος της Κυριακής", για το θέμα των επίμαχων ακινήτων του Δημοσίου. Η εφημερίδα υποστήριζε πως τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου τα ενοίκια γραφείων είναι υψηλά, παρά τη μείωση 20% που πέτυχε το δημόσιο για όλα τα κτίρια που ενοικιάζει.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη συνεχίζει να πληρώνει μισθώματα, για πολυτελές ακίνητο που βρίσκεται πίσω από το Χίλτον, στην οδό Χατζηγιάννη Μέξη 5, περίπου 1,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο στη Μονή Βατοπεδίου, με διαχειριστή του ακινήτου, ως επικεφαλής του μοναστηριού, τον, προσωρινά κρατούμενο, ηγούμενο Εφραίμ.

Επίσης, κατά το δημοσίευμα, το ΑΣΕΠ πληρώνει πάνω από 150 χιλιάδες ευρώ τον μήνα ή κοντά στα 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο για το κτίριο στην οδό Πουλίου. Αντίστοιχα περίπου 41.000 ευρώ το μήνα καταβάλλονται για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, 20.543 ευρώ για το ΕΣΡ, 14.000 ευρώ για τα γραφεία του Συνηγόρου του Καταναλωτή και 11.800 ευρώ για τη στέγαση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση στη λεωφόρου Συγγρού.

Η εφημερίδα επικαλείται κατάλογο που κατέθεσε πριν από ένα χρόνο, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου με 21 ακίνητα, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και τα οποία ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία ή είναι εθνικά κληροδοτήματα με σκοπό να τεθούν προς αξιοποίηση.

Τα επίμαχα ακίνητα που η μη αξιοποίηση τους θα αποτελέσει εισαγγελική έρευνα είναι τα εξής:

- Φιλελλήνων 13-15 (ανήκει στο ΤΕΑΔΥ) - 2.087 τ.μ.

- Αξαρλιάν 7 (ΙΚΑ) - 864 τ.μ.

- Βουλής 8-10 (ΟΑΕΕ) - 2.577 τ.μ.

- Βουλής 6 (ΙΚΑ) - 1.444 τ.μ.

- Ακαδημίας και Ζαλοκώστα (ΚΕΔ)

- Σταδίου 58 (ΤΕΑΔΥ) - 2.196 τ.μ.

- Μενάνδρου 27-29 (ΙΚΑ) - 662 τ.μ.

- Ιουλιανού 36 (Ταμείο Αστυνομικών) - 2.524 τ.μ.

- Μενάνδρου 48 (ΙΚΑ) - 1.316 τ.μ.

- Κουμουνδούρου 23 (ΕΤΑΠΜΜΕ) - 1.142 τ.μ.

- Βουλής 2 (κληροδότημα)

- Καποδιστρίου (Α΄ Βοηθειών)

- Αγίου Κωνσταντίνου 43 (ΕΤΑΑ) - 1.910 τ.μ.

- Σωκράτους 65-67 (ΤΕΑΙΤ) - 7.809 τ.μ.

- Πειραιώς 22 (ΤΕΑΙΤ) - 1.573 τ.μ.

- Φιλελλήνων και Ξενοφώντος (κληροδότημα)

- Στουρνάρη (κληροδότημα)

- Αναπήρων Πολέμου - Κολωνάκι (Κληροδότημα)

- Ξενοδοχείο La Mirage (Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας)

- Κτίριο Κεράνη (Λ. Θηβών 196-198) - 45.000 τ.μ

Πηγή www.newsit.gr

«Ανοίγει» το επάγγελμα του Ορκωτού Εκτιμητή.


Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του από το Συμβούλιο της Επικρατείας βρίσκεται το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο απελευθερώνεται πλήρως το επάγγελμα του Ορκωτού Εκτιμητή, καθορίζονται τα προσόντα, αναδιαρθρώνεται ο θεσμός του ΣΟΕ και καθορίζεται ο τρόπος εγγραφής φυσικών και νομικών προσώπων σε Μητρώο Εκτιμητών του ΣΟΕ.
Τα παραπάνω αναφέρει εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών Ιωάννη Μουρμούρα με την οποία παύει να ισχύει η ισχύουσα διαδικασία διορισμού για την άσκηση του επαγγέλματος του Ορκωτού Εκτιμητή του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ), καθώς συνιστά απαίτηση προηγούμενης διοικητικής άδειας και απαιτείται πλέον αναγγελία έναρξης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 3919/2011.
Πηγή www.ered.gr

Άτολμος ο Νέος Κανονισμός Δόμησης.



Σε διαβούλευση βρίσκεται από σήμερα ο νέος Κανονισμός Δόμησης, που παρουσιάστηκε χθες και έλαβε την έγκριση του υπουργικού Συμβουλίου.
Σημαντικότερη αλλαγή σε σχέση με το Σχέδιο Νόμου που δόθηκε για γνωμοδότηση στους επαγγελματικούς φορείς, αποτελεί η μείωση της μέγιστης κάλυψης του οικοπέδου στο 60% γεγονός που οδηγεί -υπό προϋποθέσεις- στην αποσφράγιση του εδάφους, ενώ το ενεργειακό αποτύπωμα του κτηρίου, παίζει πλέον καθοριστικό ρόλο.

Ο νέος ΚΔ δίνει στον μελετητή σειρά εργαλείων κυρίως μορφολογικών (αλλαγή της έννοιας του ημιυπαίθριου, εσοχές, κλιμακοστάσια, αίθρια και στοές που δεν υπολογίζονται στη δόμηση, τοποθέτηση ασανσέρ στο Δ χωρίς να μετράει στην κάλυψη κλπ.

Παρά όμως τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου χειρισμού του κτηρίου, ο νέος ΚΔ λειτουργεί δειλά σε ότι αφορά τη συγκρότηση αστικού ιστού υψηλότερων προδιαγραφών σε επίπεδο αστικών υποδομών.

Η πόλη και οι ρόλοι
Ο νέος «μνημονιακός» Κανονισμός δεν δίνει ουσιαστικά κίνητρα για ενοποιήσεις οικοδομικών τετραγώνων, με αποτέλεσμα να λειτουργεί άτολμα ως προς τη δημιουργία επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, που θα ήταν ικανό να αλλάξει την κλίμακα της πόλης,όπως είχε δημοσιεύσει αποκλειστικά το ered.gr στις 24/2.

Στην πράξη, η ζητούμενη ενδιάμεση κλίμακα (1/500) είναι απούσα, γεγονός που συντηρεί μια αγορά με νοοτροπία εργολάβου, και περιορίζει τη δυνατότητα αστικών παρεμβάσεων και αναπλάσεων από εταιρείες αναπτύξεων που υποχρεούνται να διαθέτουν αρχιτεκτονική μελέτη, ώστε το έργο να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το τραπεζικό σύστημα.

Στην κατεύθυνση αυτή έλλειμμα αποτελεί η μη θεσμοθέτηση απόσυρσης παλαιών κτηρίων του πρωτογενούς και του τριτογενή τομέα (γραφεία, ξενοδοχεία, βιομηχανικά κτήρια), που θα σηματοδοτούσε εισροή νέων κεφαλαίων στην κατασκευαστική αγορά με διαφορετική λογική από εκείνη της αντιπαροχής.

Σε ότι αφορά τις αναθεωρήσεις αδειών, το ΥΠΕΚΑ δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν μόνο σε εκείνες που βρίσκονται εν ισχύ, υποχρεώνοντας στην ουσία εκείνους που έχουν υπερβάσεις να περάσουν μέσα από το νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων.

Τα... παράθυρα
Βέβαια για τις άδειες που έχουν λήξει θα μπορούσε κάποιος να προχωρήσει στην έκδοση νέας άδειας καθώς με το νέο ΚΔ θα υπάρχει επιπλέον Συντελεστής Δόμησης που δεν έχει εξαντληθεί. Καλό θα ήταν λοιπόν οι ιδιοκτήτες που θέλουν να τακτοποιήσουν να εξετάσουν ποια λύση τους συμφέρει περισσότερο ιδιαίτερα στα υπόγεια που έχουν πάρει χρήση... play room!

Όλα τα κίνητρα που θεσμοθετούνται ως παρεκκλίσεις περιλαμβάνονται στο άρθρο 10 του ΚΔ. Τα πατάρια, οι ημιυπαίθριοι, ο νέος συντελεστής όγκου και ο υπολογισμός του τόσο για την ενεργειακή απόδοση του κτηρίου, όσο και για τη διαμόρφωση του ιδεατού στερεού, βρίσκονται στο νομοσχέδιο που έχει αναρτηθεί στο opengov.

Πηγή www.ered.gr

Δούλεμα, αντί για κούρεμα στα δάνεια!




 Παίζουν με την αγωνία των δανειοληπτών, στην κυβέρνηση, καθώς οι τραπεζίτες διευκρινίζουν πως δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος των δανείων. Θα χρειαζόταν άλλο ένα πακέτο στήριξης, για να γίνει αυτό, υποστηρίζουν. Ποιες είναι οι πραγματικές προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι.

Με αβάσταχτη ελαφρότητα χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση άλλο ένα κρίσιμο θέμα όπως είναι αυτό της ρύθμισης των δανείων που έχουν εκταμιεύσει τα ελληνικά νοικοκυριά. Κάπου ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εργασίας και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, οι εμπλεκόμενοι έχασαν την… μπάλα και πλέον δεν ξέρουν αν η συζήτηση αφορά σε ρύθμιση των δανείων ή σε… κούρεμα.

Στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών βγάζουν… καπνούς και καταλογίζουν στην κυβέρνηση ερασιτεχνισμό στο χειρισμό της όλης υπόθεσης η οποία μυρίζει… μπαρούτι καθώς «τα δισεκατομμύρια είναι πολλά». Τους δανειολήπτες βέβαια, δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο παρά μόνο το αποτέλεσμα.

Ως προς αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτημα «κουρέματος» σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει. Το μόνο που μελετάται είναι το ενδεχόμενο θέσπισης κανόνων που θα διέπουν τη διαδικασία αναχρηματοδότησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Άνθρακες λοιπόν ο… θησαυρός, με τους δανειολήπτες για μία ακόμη φορά σε ρόλο ομήρων των διαφόρων κέντρων επικοινωνιακής εξουσίας. Ας δούμε λοιπόν τι έγινε:

Μετά τη διαρροή της πληροφορίας ότι η κυβέρνηση μελετά ακόμη και το ενδεχόμενο κουρέματος των ιδιωτικών δανείων, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ακόμη και δια του προέδρου της Β. Ράπανου) έσπευσε να «μετρήσει» τις κυβερνητικές προθέσεις. Έσπευσε επίσης να προειδοποιήσει την κυβέρνηση σε όλους τους τόνους ότι το ενδεχόμενο «κουρέματος» των ιδιωτικών δανείων, θα είχε τεράστιες συνέπειες για τις τράπεζες: Θα χρειαζόταν άλλο ένα πακέτο στήριξης, υποστήριζε χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος.

Ποια είναι τα τραπεζικά επιχειρήματα; 1.Ότι το να αιωρείται το ενδεχόμενο κουρέματος των ιδιωτικών δανείων οδηγεί τελικώς σε μείωση στον αριθμό των δανειοληπτών που εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους.

2.Ότι τα χρήματα που απαιτούνται για να προχωρήσει το «κούρεμα» δεν μπορούν να βρεθούν ειδικά σε αυτή τη φάση που οι τράπεζες προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις «τρύπες» από το κούρεμα των ομολόγων και την αξιολόγηση της Blackrock.

Από την άλλη, οι τράπεζες λησμονούν ότι πολλές από τις ρυθμίσεις δανείων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (στις 750.000 τις ανέβασε ο υπουργός Οικονομικών) έχουν προχωρήσει με εξαιρετικά δυσμενείς όρους για τους δανειολήπτες. Ναι μεν οι τράπεζες εγκρίνουν αύξηση στην περίοδο αποπληρωμής, από την άλλη όμως επιβάλλουν αύξηση του επιτοκίου με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες που αποδέχονται τη ρύθμιση, να υποχρεώνονται τελικώς να πληρώσουν μερικές χιλιάδες ευρώ επιπλέον σε τόκους.

Στα χέρια της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, βρίσκεται ήδη πρόταση τροπολογίας η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει:

1.Αναβίωση παλαιότερης ρύθμισης που είχε γίνει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2.«Ρεκτιφιέ» στον νόμο Κατσέλη, τον μοναδικό δρόμο που έχουν μέχρι σήμερα οι δανειολήπτες για να επιτύχουν κούρεμα στα χρέη τους.

3.Υποχρέωση των τραπεζών να παρέχουν περιόδους χάριτος σε δανειολήπτες, η μηνιαία δόση των οποίων έχει ξεπεράσει το 50-60% του εισοδήματός τους.

Τις επόμενες ημέρες, θα φανεί αν τράπεζες και κυβέρνηση, θα βρουν μια λύση, ώστε η τροπολογία με αυτές τις ρυθμίσεις να καταλήξει στη Βουλή. Όσον αφορά, στο κούρεμα, μάλλον οι δανειολήπτες θα κρατούν μικρό καλάθι…

NEWPOST.GR

Οι τρεις λύσεις που προσφέρουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες. Επιβεβαιώνει τις συζητήσεις ο Σπυράκος.




Στην επιβεβαίωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών που προβλέπει τη ρύθμιση και ενήμερων δανείων που έχουν πάρει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προχώρησε με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκος, ο οποίος ανέφερε ανέφερε ότι θα υπάρξει σύντομα ανακοίνωση ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δανείων που έχουν πάρει από όλες τις εμπορικές τράπεζες δανειολήπτες, ανεξάρτητα από το εάν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή μη.
Ο κ. Σπυράκος υποστήριξε ότι το ζητούμενο είναι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με τις εμπορικές τράπεζες να οδηγήσει σε ρυθμίσεις και ενήμερων μέχρι σήμερα δανείων που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Ωστόσο έως ότου καταλήξει ο διάλογος, καλό θα είναι να γνωρίζετε τις... λύσεις που προτείνουν οι τράπεζες για να...διευκολύνουν τον δανειολήπτη. Προσοχή όμως: όλες οι ρυθμίσεις κοστίζουν γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν μόνο αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Το πρόσθετο κόστος μπορεί να φτάνει τα 250, τα 300 ή και τα 500 ευρώ για ένα μέσο δάνειο όπως προκύπτει από τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε το fpress.gr. Δείτε αναλυτικά, ποιες είναι οι λύσεις που προτείνονται αλλά και το πρόσθετο κόστος στο οποίο οδηγούν.
Το fpress.gr δημοσιεύει πληροφορίες και παραδείγματα για τις τρεις δημοφιλέστερες λύσεις που είναι:
Η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής
Η εξασφάλιση περιόδου χάριτος
Η δυνατότητα καταβολής μόνο τόκων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

Πρώτη λύση: επιμήκυνση διάρκειας αποπληρωμής.

Η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου είναι η πρώτη λύση που προτείνουν οι τράπεζες σε όποιον θέλει να μειώσει τη μηνιαία του δόση. Ωστόσο για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα πρέπει να πληροίτε το πρώτο βασικό κριτήριο και αυτό είναι της ηλικίας. Η τράπεζα θα επιμηκύνει για τόσα χρόνια τη διάρκεια του δανείου ώστε η τελευταία δόση να καταβληθεί με τη συμπλήρωση του 70ου έτους της ηλικίας σας. Δεν θα πάει όμως πέρα από εκεί. Κάτι που σημαίνει ότι αν είστε ήδη 45 χρονών και η υπόλοιπη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου σας είναι 25 χρόνια, τότε δεν θα σας προταθεί ως λύση η επιμήκυνση της αποπληρωμής.

Αν πληροίτε το ηλικιακό κριτήριο, τότε πηγαίνουμε στο επόμενο στάδιο των υπολογισμών: Ας υποθέσουμε ότι το δάνειό σας έχει αρχική διάρκεια αποπληρωμής τα 15 χρόνια. Το αρχικό ποσό ήταν 150.000 ευρώ και το επιτόκιο 4%. Έχετε ήδη καταβάλει 48 δόσεις. Το χρέος σας έχει μειωθεί από τα 150.000 ευρώ στα 118.562 ευρώ. Βέβαια, για να συμβεί αυτό, κάθε μήνα πληρώνετε μια δόση «μαμούθ» της τάξεως των 1118 ευρώ κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί λόγω της μείωσης των εισοδημάτων. Πηγαίνετε στο κατάστημα και ζητάτε αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής στα 30 χρόνια. Η τράπεζα το δέχεται αλλά σας καλεί να υπογράψετε μια καινούργια σύμβαση μέσω τα οποίας «τσιμπάει» και το επιτόκιο από το 4% στο 4,5%. (σ.σ ειδικά αν έχετε καθυστερήσει στην καταβολή 2-3 δόσεων πριν ζητήσετε την αύξηση στη διάρκεια αποπληρωμής, να είστε βέβαιος ότι θα σας αναπροσαρμόσουν το επιτόκιο και μάλιστα προς τα πάνω). Τι θα συμβεί ύστερα από όλα αυτά;
Η μηνιαία δόση από τα 1118,57 ευρώ περιορίζεται στα 609,22 ευρώ και εσείς «κερδίζετε» (για την ακρίβεια γλιτώνετε από την υποχρέωση καταβολής 509,35 ευρώ τον μήνα.
Σε αυτούς τους 48 μήνες που αποπληρώνετε το στεγαστικό σας δάνειο, έχετε καταβάλει 22254 ευρώ σε τόκους. Αν δεν κάνετε την επιμήκυνση, το συνολικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσετε σε τόκους θα φτάσει στα 51343,26 ευρώ. ( εκ των οποίων τα 222254 έχουν ήδη καταβληθεί). Αν κάνετε την επιμήκυνση, το συνολικό ύψος των τόκων θα φτάσει στα 123.012 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρυνθείτε –λόγω της αναχρηματοδότησης- με επιπλέον τόκους ύψους 71.669 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η «διευκόλυνση» στοιχίζει στο νοικοκυριό περισσότερα από 4000 ευρώ τον χρόνο σε τόκους.

Δεύτερη λύση: Εξασφάλιση περιόδου χάριτος.

Η δεύτερη λύση είναι να εξασφαλίσετε μια περίοδο χάριτος. Συνήθως η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβεί τα δύο χρόνια ή τους 24 μήνες. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να ζητήσετε περίοδο χάριτος 18 μηνών για ένα δάνειο στο οποίο το υπόλοιπο χρέος είναι 150.000 ευρώ και το επιτόκιο 4%. Η υπόλοιπη διάρκεια αποπληρωμής έχει οριστεί στα 20 χρόνια. Η δόση βγαίνει στα 1026 ευρώ αλλά εσείς δεν θα την πληρώνετε για 18 μήνες. Έτσι το χρέος αντί να μειωθεί από τις 150.000 ευρώ, επί 18 μήνες θα αυξάνεται. Με δεδομένη την περίοδο χάριτος των 18 μηνών, όταν θα αρχίσετε να πληρώνετε κανονικά το δάνειο, θα πληρώνετε 1026 ευρώ τον μήνα. Συνολικά, μέχρι τη λήξη του δανείου οι τόκοι θα φτάσουν στα 77.772 ευρώ. Αν δεν ζητούσατε την περίοδο χάριτος, οι τόκοι θα περιορίζονταν συνολικά στις 70.320 ευρώ καθώς κάθε μήνα, αντί για 1026 ευρώ θα πληρώνατε 918 ευρώ. Συμπερασματικά:
Μια 18μηνη περίοδος χάριτος κοστίζει περίπου 7000 ευρώ σε τόκους. Δηλαδή, η διευκόλυνση που κάνει η τράπεζα στοιχίζει περί τα 414 ευρώ τον μήνα, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.
Ζητώντας περίοδο χάριτος πληρώνουμε λιγότερες μηνιαίες δόσεις (222 αντί για 240 σε περίπτωση 20ετούς δανείου) αλλά πληρώνουμε μεγαλύτερο ποσό κάθε μήνα (1026 ευρώ αντί για 918 που θα δίναμε αν δεν υπήρχε η περίοδος χάριτος).

Τρίτη λύση: πληρώνουμε μόνο τόκους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ένα δάνειο 150.000 ευρώ με 20ετή περίοδο αποπληρωμής και επιτόκιο 4% βγάζει μηνιαία δόση 918,48 ευρώ. Δηλαδή, κατά τα πρώτα δύο χρόνια αποπληρωμής του δανείου, θα πρέπει να καταβάλλετε συνολικά 22.043,6 ευρώ (918,48 επί 24). Το ποσό των 22.043,6 ευρώ αναλύεται ως εξής:
Τα 11.967,86 ευρώ πηγαίνουν σε τόκους
Τα 10.075,74 ευρώ πηγαίνουν σε κεφάλαιο

Αν εσείς επιλέξετε στην πρώτη διετία να καταβάλλετε μόνο τους τόκους, τότε αντί για 22.043,6 ευρώ θα πληρώσετε στην τράπεζα μόνο 11.967,86 ευρώ Δηλαδή, αντί για 918 ευρώ μηνιαίως, για τα πρώτα δύο χρόνια θα δίνετε 498 ευρώ. Τι θα γίνει όμως σε αυτή την περίπτωση; Με το που θα περάσουν τα δύο χρόνια, θα εξακολουθείτε να χρωστάτε 150.000 ευρώ. Θα έχετε μπροστά σας 18 χρόνια για να αποπληρώσετε τα 150.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι:
Η μηνιαία δόση θα αυξηθεί από τα 918 ευρώ στα 984 ευρώ. Δηλαδή, για τους πρώτους 24 μήνες θα δίνετε 498 ευρώ αλλά για τους υπόλοιπους 216 θα πληρώνετε 984 ευρώ.
Οι τόκοι του δανείου αν επιλέξετε να καταβάλλετε μόνο τόκους για διάστημα 24 μήνες, θα φτάσει στα 76043 ευρώ. Αν επιλέξετε να αποπληρώσετε κανονικά το δάνειο, το κόστος εξυπηρέτησης θα περιοριστεί στις 70.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η διευκόλυνση των 24 μηνών κοστίζει περίπου 6000 ευρώ ή 250 ευρώ τον μήνα. Πηγή www.fpress.gr

Σχέδια και εισηγήσεις για «κούρεμα» δανείων των ιδιωτών.




Τα νοικοκυριά θα απαλλαγούν από μέρος του χρέους τους, που μπορεί να κυμανθεί από 22,5 δισ. ευρώ έως 34 δισ. ευρώ.

Μείωση στις οφειλές των ιδιωτών προς τις τράπεζες εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, ύστερα από τις απροσδόκητες, για τους δανειολήπτες, μειώσεις των αποδοχών τους κατά 20%-40% και τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας. Ήδη έχει αποσταλεί στις τράπεζες προς επεξεργασία σχετικό νομοσχέδιο το οποίο αφορά εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους και όλους τους ιδιώτες που τα εισοδήματά τους έχουν υποστεί σημαντική μείωση το 2011 σε σχέση με το 2010.

Το εν λόγω νομοσχέδιο θα συζητηθεί αύριο στο Δ.Σ. της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, προκειμένου να διατυπώσουν οι τραπεζίτες τις παρατηρήσεις τους και να προχωρήσουν σε συζήτηση επ΄αυτών. Για το εάν θα γίνει «κούρεμα» σε ένα δάνειο θα συνεκτιμάται η μέχρι τώρα προθυμία των δανειοληπτών να δίνουν έστω και ένα μέρος της δόσης τους και θα υπάρξει ένας σαφής διαχωρισμός με τους δανειολήπτες που λόγω... «άποψης» δεν πληρώνουν. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα καθορίζει συγκεκριμένο ποσοστό πλαφόν δόσης που θα δίνουν οι δανειολήπτες, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 40-50% των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Επιβάρυνση.
Οι αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν άμεσα για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά και για το ποιος θα επωμιστεί την τεράστια αυτή επιβάρυνση. Οι ελληνικές τράπεζες, μετά το «κούρεμα» περί του 75% της περιουσίας που κατέχουν σε ελληνικά ομόλογα, αλλά και τα αποτελέσματα της διαγνωστικής άσκησης της BlackRock -ύστερα από την οποία θα τους επιβληθεί η εγγραφή ετήσιων ελαχίστων προβλέψεων για 3 χρόνια- δεν διαθέτουν μεγάλα περιθώρια άλλων διαγραφών. Για το θέμα αυτό θα γνωμοδοτήσει η Τράπεζα της Ελλάδας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιδοτηθεί το πρόγραμμα αυτό και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα, καθώς και τα κριτήρια που θα ακολουθηθούν για τις διαγραφές μέρους των δανείων.

Η λογική αυτή ακολουθήθηκε σε πολλές χώρες που η δημοσιονομική κρίση οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες σε απόγνωση, αλλά και τις τράπεζες σε υπέρογκες ζημίες από τα δάνεια που δεν πληρώνονταν. Την ίδια ώρα οι δόσεις των δανειοληπτών υποχώρησαν σημαντικά και ο χρόνος που τους δόθηκε βοήθησε και τις τράπεζες, αλλά και τους ίδιους να διατηρήσουν τα ακίνητα που είχαν αγοράσει.

Bain - BlackRock.
Το «κούρεμα» των οφειλών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων παρουσιάστηκε πρόσφατα στο εγχώριο οικονομικό επιτελείο από τη διεθνή εταιρεία Bain, ενώ παράλληλα η BlackRock εξετάζει εκ νέου τα εν λόγω δάνεια. Αν υιοθετηθεί η λύση του «κουρέματος», τα νοικοκυριά θα απαλλαγούν από σημαντικό κομμάτι χρέους που μπορεί να κυμανθεί στο σύνολό του από 22,5 δισ. έως 34 δισ. Ωστόσο, όσον αφορά τις επιχειρήσεις, θα γίνει στρατηγικός σχεδιασμός και το «κούρεμα» θα σχετίζεται και με τις πιθανότητες επιβίωσή τους.

Δηλαδή, το «κούρεμα» θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις που έχουν δυνατότητες επιβίωσης, ανάλογα με τον κλάδο που δραστηριοποιούνται, με το συνολικό δανεισμό τους και με τις προοπτικές που υπάρχουν γι' αυτές. Στο τέλος του 2011 οι συνολικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες ήταν ύψους 248,5 δισ. ευρώ. Και τα «κόκκινα» δάνεια είχαν υπερβεί τα 36,5 δισ.

Πηγή www.imerisia.gr

Τι λένε οι τράπεζες για τη ρύθμιση στα στεγαστικά.


Θα ακολουθήσουν και οι εμπορικές τράπεζες, μετά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που προχωράει στη ρύθμιση των δόσεων για τα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων;



Θα ακολουθήσουν και οι εμπορικές τράπεζες, μετά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που προχωράει στη ρύθμιση των δόσεων για τα στεγαστικά δάνειατων δημοσίων υπαλλήλων;

Προς το παρόν, στο ερώτημα αυτό, μόνο θεωρητικές απαντήσεις μπορούν να δοθούν, καθώς και το ερώτημα αυτό καθ’ αυτό θεωρητικό είναι. Στην πράξη, όπως πληροφορείται η Voria.gr, δεν έχει απασχολήσει μέχρι σήμερα τα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών. Ακόμα περισσότερο, δεν έχει απασχολήσει το ενδεχόμενο της ρύθμισης, πόσω μάλλον του κουρέματος, όλων ανεξαιρέτως των στεγαστικών τους δανείων, όπως κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες.

«Αυτό είναι μια φήμη και τίποτα περισσότερο» τονίσθηκε χαρακτηριστικά από αρμόδιες πηγές, οι οποίες αρνήθηκαν και να τη σχολιάσουν. Πάντως, στην πράξη, ρυθμίσεις δανείων γίνονται και σήμερα. Οποιοσδήποτε δανειολήπτης ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου του, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το εξασφαλίζει. Κι αυτό γιατί και οι τράπεζες δεν θέλουν να δουν τις επισφάλειες τους να αυξάνονται κι άλλο. Κι αυτός είναι ένας ασφαλής τρόπος για να το αποφύγουν.

Αλλά είναι άλλο η κατά περίπτωση ρύθμιση των δανείων και άλλο μία γενικευμένη ρύθμιση ή ένα 20 ή 30% κούρεμα στο κεφάλαιο. Πηγή www.voria.gr

Σε πέντε πόλεις μοιράζεται το 25% των διεθνών επενδύσεων σε ακίνητα.


Μόλις 30 πόλεις προσελκύουν το 50% της παγκόσμιας επενδυτικής αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με έρευνα της Jones Lang LaSalle, με τις πέντε κορυφαίες πόλεις μάλιστα, δηλαδή το Λονδίνο, το Τόκιο, τη Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ και το Παρίσι, να απαρτίζουν το 25% των συνολικών επενδύσεων σε ακίνητα παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα της στροφής των επενδυτών σε μεγάλες αγορές, με ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές.
Μια από τις τάσεις που διαφαίνονται στην έρευνα της Jones Lang LaSalle είναι η σημαντική άνοδος των πόλεων της Ασίας, τρεις εκ των οποίων ήδη έχουν διεισδύσει στην πρώτη πεντάδα, ενώ συνολικά πέντε αποτελούν την πρώτη δεκάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων, τα επόμενα χρόνια, η τάση αυτή θα ενισχυθεί με πόλεις από την Κίνα, που θα προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, το Πεκίνο και η Σαγκάη θα αναδειχθούν σε πρωταγωνίστριες πόλεις στο μέλλον, ακολουθούμενες από τη Μόσχα και το Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Σύμφωνα με την έρευνα, έως το 2020, οι σημερινές 30 πόλεις θα έχουν επεκταθεί σε 50 πόλεις, καθώς οι ψηφιακές τηλεπικοινωνιακές υποδομές επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να εγκαθίστανται σε περιοχές εκτός των παραδοσιακών «κόμβων» επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Σημαντική είναι και η ανάπτυξη των πόλεων της αμερικανικής ηπείρου. Σήμερα, τρεις πόλεις, η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον και το Τορόντο του Καναδά, βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, τη στιγμή που έξι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις του μέλλοντος θα προέρχονται επίσης από τη Βόρεια Αμερική, επισημαίνει η έρευνα. Εως τα τέλη της δεκαετίας, συνολικά 11 από τις 30 μεγαλύτερες πόλεις (με βάση τις επενδύσεις σε ακίνητα) θα βρίσκονται στην εν λόγω ήπειρο και έξι στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Λος Αντζελες, Σικάγο, Ντάλας, Ουάσιγκτον και Χιούστον).
Οσον αφορά τις χώρες BRIC (Bραζιλία, Κίνα, Ρωσία και Ινδία), κατά τη διάρκεια της προσεχούς δεκαετίας, η προσφορά σύγχρονων γραφειακών χώρων αναμένεται ότι θα αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 10%. Εξ αυτών, η Κίνα συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες προοπτικές και τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες. Ενδεικτικό της ανάπτυξης των ασιατικών πόλεων είναι ότι το 2004 μόνο το Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ βρίσκονταν στην πρώτη δεκάδα, από πλευράς επενδύσεων ακινήτων. Το 2011, όμως, σε αυτές προστέθηκαν η Σιγκαπούρη, η Σαγκάη και η Σεούλ της Ν. Κορέας.
Πηγή www.kathimerini.gr

Πολλά λόγια, αλλά λίγα έργα για το πολύπαθο κέντρο.


«Ασπιρίνη» τα μέτρα ανακούφισης των εμπόρων, ενώ η υποβάθμιση εντείνεται.


Δύσκολα θα αντιστραφεί το λίαν αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με την αγορά ακινήτων του κέντρου της πόλης, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις των ιθυνόντων για πολεοδομικές παρεμβάσεις και παροχή κινήτρων για τη μετεγκατάσταση κατοίκων και επιχειρήσεων σε συνοικίες της πόλης.

Πριν από ένα περίπου χρόνο είχαν ανακοινωθεί ανάλογες πρωτοβουλίες, με αφορμή την έξαρση της βίας στο κέντρο, ωστόσο εξ αυτών ελάχιστες υλοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα χιλιάδες ακίνητα να απαξιώνονται, την ίδια στιγμή που το φορολογικό κόστος κατοχής τους αυξάνεται γεωμετρικά, μέσω του ειδικού τέλους ακινήτων, των νέων και ιδιαίτερα υψηλών τεκμηρίων διαβίωσης και της προστιθέμενης αύξησης των αντικειμενικών αξιών, που θα μεγιστοποιήσει τις επιβαρύνσεις αυτές.

Προ ολίγων ημερών και με αφορμή τα καταστροφικά γεγονότα με τις πυρκαγιές στο κέντρο της πόλης, αποφασίστηκαν δέκα δράσεις από τους ιθύνοντες. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση του προβλήματος της γραφειοκρατίας για την έκδοση οικοδομικών αδειών και αδειών επισκευής, με τη δημιουργία στην Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, ειδικών κλιμακίων των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Στόχος είναι η ταχεία αδειοδότηση επισκευής κατεστραμμένων κτιρίων με τη διαδικασία μίας στάσης (one stop shop). Στις φοροελαφρύνσεις περιλαμβάνονται, επίσης, η μείωση κατά 50% των ισχυόντων τελών κατάληψης πεζοδρομίων για σκαλωσιές, οικοδομικά υλικά, κτλ., κατά την εκτέλεση των εργασιών επισκευής στα συγκεκριμένα κτίρια. Επίσης, ο Δήμος Αθηναίων θα παρέχει απαλλαγή για περίοδο 12 μηνών από την υποχρέωση καταβολής των δημοτικών τελών, ενώ αποφασίστηκε και η μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών που βαρύνουν όλα τα ακίνητα στις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου και Εμμανουήλ Μπενάκη, στο τμήμα από Σταδίου έως Ακαδημίας, στην πλατεία Κοραή και στους δρόμους Αθηνάς (από το Μοναστηράκι ώς τη Βύσσης) και Ερμού, δηλαδή στο μεγαλύτερο τμήμα του πολύπαθου ιστορικού κέντρου.

Το ζητούμενο είναι αν τα παραπάνω μέτρα, σε συνδυασμό με τις αποζημιώσεις προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, αλλά και τον στόχο για την άμεση ανάπλαση κι επισκευή των κοινόχρηστων χώρων με αναζήτηση χρηματοδότησης και από το Πράσινο Ταμείο, που διαχειρίζεται το ΥΠΕΚΑ (υπουργείο Περιβάλλοντος), θα είναι επαρκή, ώστε να διατηρήσουν τα καταστήματα που υπέστησαν ζημίες «εν ζωή», τη στιγμή που η κατανάλωση μειώνεται συνεχώς, απόρροια της πολιτικής οικονομικής λιτότητας και υψηλής φορολογίας που εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες.

Αυτό που είναι όμως εμφανές όλο και περισσότερο είναι η αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι στην «γκετοποίηση» ενός μεγάλου μέρους των συνοικιών του κέντρου. Παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις κι εξαγγελίες, στην πράξη δεν έχει αλλάξει τίποτα τα τελευταία χρόνια, παρά μόνο η επιδείνωση της κατάστασης. Οι συνεχείς διαδηλώσεις που έχουν ανατρέψει την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την «έκρηξη» της εγκληματικότητας, του παρεμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης, έχουν περιθωριοποιήσει ολόκληρες γειτονιές, ωθώντας τους πολίτες στην αναζήτηση εναλλακτικών περιοχών για τη μετεγκατάστασή τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν εναγωνίως αγοραστές για την κατοικία τους στο κέντρο, δίχως να διστάζουν να μειώνουν τις απαιτήσεις ακόμα και κάτω από την αντικειμενική αξία, όπως διαπίστωσε και πρόσφατη έρευνα της Kapa Research. Ακόμα κι αυτό όμως δεν αρκεί, αφού η ζήτηση για απόκτηση κατοικίας στο κέντρο είναι απλώς ανύπαρκτη, όσο δελεαστική κι αν είναι η προσφερόμενη τιμή.

Παρ' όλα αυτά υπάρχουν και ορισμένα θετικά. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Economist Intelligence Unit (EIU), η Αθήνα κατατάσσεται στη 15η θέση επί συνόλου 33 πόλεων της Ευρώπης, με βάση τα πλεονεκτήματα που προσφέρει από πλευράς κατανάλωσης. Ο σχετικός δείκτης που επιμελείται το Economist χρησιμοποιεί 38 διαφορετικές παραμέτρους, που καλύπτουν πέντε βασικούς τομείς και συγκεκριμένα προτάσεις αγορών, το πόσο προσιτές είναι οι τιμές των προϊόντων, η ξενοδοχειακή υποδομή και οι μεταφορές, η άνεση και οι παρεχόμενες υπηρεσίες και, τέλος, ο πολιτισμός και το κλίμα. Με βάση τα παραπάνω, η Αθήνα κατόρθωσε να ξεχωρίσει στην κατηγορία της οικονομικά προσιτής πρωτεύουσας, λόγω των ανταγωνιστικών τιμών ορισμένων από τα ξενοδοχεία του κέντρου, ενώ παραμένει ψηλά στη λίστα που αφορά τον συνδυασμό τουρισμού, κατανάλωσης και ψυχαγωγίας, δείγμα ότι αν δεν υπήρχε η κρίση, θα μπορούσε να ξεχωρίσει ακόμα περισσότερο.

Στην πρώτη θέση του σχετικού δείκτη βρίσκεται το Λονδίνο, ενώ σε απόσταση αναπνοής στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν οι δύο ισπανικές πόλεις της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης.
Πηγή www.kathimerini.gr

«Ψαλίδι» στα ενοίκια του Δημοσίου.


Επιστροφή σε ιδιόκτητα ακίνητα – Το 2011 δαπανήθηκαν 155,77 εκατ. ευρώ σε μισθώματα.


Η αποτελεσματικότερη και κυρίως οικονομικότερη διαχείριση των δημοσίων εξόδων δεν θα μπορούσε να μην αφορά και τα ακίνητα που μισθώνει ο δημόσιος τομέας. Κατά το 2011, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, δαπανήθηκαν συνολικά 155,77 εκατ. ευρώ, που αφορούν συνολικά 2.639 συμβάσεις μίσθωσης. Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν προ ολίγων ημερών στη Βουλή, από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Μουρμούρα, ως απάντηση σε σχετική ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Κ. Μουσουρούλη.
Η τάση, βέβαια, είναι προς τα κάτω, καθώς το 2010, το αντίστοιχο ποσό διαμορφωνόταν σε 169,7 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 σε 178,1 εκατ. ευρώ. Εν ολίγοις, το 2010 επήλθε μείωση της σχετικής δαπάνης κατά 4,75% και το 2011 κατά 8,21%. Για φέτος, η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω μείωση, καθώς ήδη έχει ανακοινωθεί προς τους ιδιώτες η πρόθεση των δημοσίων οργανισμών για αναπροσαρμογή των ενοικίων κατά 20%.
Σε κάθε περίπτωση, η δαπάνη δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς και τα εκατοντάδες ιδιόκτητα ακίνητα του Δημοσίου. Αλλος ένας βασικός λόγος που εκτοξεύει το σχετικό κόστος είναι η μίσθωση πολλών και διαφορετικών ακινήτων για τη στέγαση μεμονωμένων υπηρεσιών, που υπάγονται σε διαφορετικά υπουργεία. Μάλιστα, υπάρχουν υπουργεία των οποίων οι δεκάδες εποπτευόμενες υπηρεσίες στεγάζονται σε αντίστοιχο αριθμό κτιρίων, με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες εργατοώρες ετησίως.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σχετική κίνηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να προβεί σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη μίσθωση ακινήτου, όπου θα εγκατασταθεί το σύνολο των υπηρεσιών του. Με βάση τα στοιχεία του 2010, το ΥΠΕΚΑ δαπάνησε πάνω από 11 εκατ. ευρώ για την κάλυψη εξόδων ενοικίων (9 εκατ. ευρώ) και λειτουργικών εξόδων (2 εκατ. ευρώ). Το υπουργείο απασχολεί περί τους 1.300 εργαζομένους σε συνολικά 28 μισθωμένα ακίνητα, σε διάφορα σημεία της Αθήνας, ενώ τα περισσότερα εξ αυτών είναι ηλικίας άνω των 20 ετών. Ετσι, όχι μόνο δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες, αλλά και είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα και με αυξημένες λειτουργικές δαπάνες.
Από τη μίσθωση ενός και μόνον κτιρίου αντί των σημερινών 28 αναμένεται η εξοικονόμηση τουλάχιστον 6,5 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή του 70% του κόστους ενοικίασης και επιπλέον 1 εκατ. ευρώ από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Σύμφωνα με τον στόχο που έχει θέσει το υπουργείο, η διαδικασία της μετεγκατάστασης θα έχει ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου.
Πηγή www.kathimerini.gr

Χρυσές δουλειές στα ελληνικά ακίνητα βλέπει το Carlton Group.


Στόχο την Ελλάδα και συγκεκριμένα τις επενδύσεις σε μεγάλες αναπτύξεις ακινήτων όπως τα ξενοδοχεία και ειδικότερα τις χρηματοδοτήσεις, ανακεφαλαιοποιήσεις και την εξαγορά προβληματικών στοιχείων ενεργητικού έχει θέσει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα και όμιλος real estate Carlton Group. Ήδη η Carlton έχει ανοίξει γραφείο στην Αθήνα και προωθεί σε επιχειρηματίες και τράπεζες τις υπηρεσίες της όπως η αποτίμηση δανείων, η άντληση κεφαλαίων από τις χρηματιστηριακές και ομολογιακές αγορές και διευθέτηση επενδύσεων των private equity που αναζητούν ευκαιρίες στον κλυδωνιζόμενο ελληνικό επιχειρηματικό χάρτη. Η απόβαση των αμερικανών στην Ελλάδα συνοδεύεται από ανάλογες κινήσεις και σε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες όπου επίσης διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα και μεγάλες πτώσεις στις αξίες των ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση στοιχεία της Real Capital Analytics οι αποδόσεις των ακινήτων στην νότια Ευρώπη έχουν διαμορφωθεί εν γένει στα επίπεδα του 7,5% έναντι 6,5% στην βόρεια Ευρώπη, γεγονός που μεταφράζεται σε μεγάλη πτώση των αξιών στην νότια Ευρώπη.

Όμως η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί λόγω του υπερδανεισμού και της ύφεσης, εξακολουθεί να προβληματίζει τους επενδυτές οι οποίοι ανησυχούν ακόμα για το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη, κάτι το οποίο θα κατέστρεφε βέβαια μια επένδυση που έχει γίνει με χρηματοδότηση σε ευρώ. Έτσι στην παρούσα φάση οι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν επικεντρωθεί σε πολύ υψηλής ποιότητας ιδιοκτησίες οι οποίες διαθέτουν μακροχρόνιες μισθώσεις οι οποίες μπορούν να εγγυηθούν τις μελλοντικές ταμειακές ροές και να εξασφαλίσουν έτσι τον απαραίτητο δανεισμό, αναφέρουν οι ειδικοί. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης στην Ελλάδα αναμένεται να άρει πολλές από τις αναστολές των επενδυτών. Παράλληλα τα πωλητήρια που έχουν μπει επίσημα ή ανεπίσημα σε μεγάλα ξενοδοχεία-ορόσημα της Ελλάδας αυξάνουν την κινητικότητα στην αγορά.

Στην Carlton δηλώνουν πως διεκπεραιώνουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη συναλλαγές σε αγοραπωλησίες αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αντιπροσωπεύουν συχνά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία επιθυμούν να αποτιμήσουν, αναδιαρθρώσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια με στόχο να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες από τα προβληματικά δάνεια. Δουλεύουν όμως και με τους ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων που επιδιώκουν να βρουν κεφάλαια καθώς υπάρχει η ευκαιρία να επαναγοράσουν τα δάνεια τους από τις τράπεζες με discount. Το ελληνικό γραφείο της Carlton στην Πανεπιστημίου διευθύνει ο Γιάννης Κυριακόπουλος.

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Ελλήνων ξενοδόχων έχουν αυξηθεί σημαντικά και η αναζήτηση κεφαλαίων για στρατηγικές συμμαχίες ή και απευθείας πωλήσεις έχουν κλιμακωθεί με πλήθος ξένων και Ελλήνων συμβούλων να έχουν μπει στην αγορά ανταγωνιζόμενοι για τις μεγάλες αυτές δουλειές που ανοίγουν στα distressed asset. Ήδη πληροφορίες αναφέρουν πως μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει σειρά επαφών και συνεχίζουν να το κάνουν με τέτοιες εταιρείες αλλά και funds με στόχο την πώληση στοιχείων του ενεργητικού τους ώστε να βελτιώσουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και, όπου είναι οι ίδιες ιδιοκτήτριες ακινήτων, να αντλήσουν κεφάλαια από την πώληση ακινήτων.

Πηγή:www.capital.gr

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ξεκινάει ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης.



Ξεκινά από αύριο η εφαρμογή του νόμου για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών, με τον οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εκδίδουν άδειες δόμησης μέσα σε 5 μέρες.Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, θα πρέπει εντός πέντε ημερών, να εκδίδει την άδεια δόμησης, αφού ελέγξει τα υποβαλλόμενα στοιχεία (αίτηση, τοπογραφικό και διάγραμμα δόμησης, καθώς και αποδεικτικό καταβολής εισφορών) από τον κάθε ενδιαφερόμενο.

Η έγκριση δόμησης θα ισχύει για ένα έτος για κτίρια έως 2.000 τ.μ. και για δύο έτη για μεγαλύτερα κτίρια.

Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλλονται οι απαραίτητες μελέτες (αρχικτονικές, στατικές, ηλεκτρομηχανολογικές κτλ) οι οποίες θα ελέγχονται από την υπηρεσία μόνο ως προς την πληρότητα του φακέλου και θα εκδίδεται εντός δύο ημερών η άδεια δόμησης.

Σημειώνεται ότι όλες οι μελέτες θα υποβάλλονται αποκλειστικά με ευθύνη του μελετητή.

Τέλος, οι υπηρεσίες δόμησης, δεν έχουν πλέον αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή ελέγχου καθώς αυτός πλέον ανατίθεται στο Σώμα των Ελεγκτών Δόμησης.

Πηγή www.buildnet.gr

Συνεταίρος το κράτος στο σπίτι σου.


Φορολογικό σοκ θα υποστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που ενοικιάζουν την περιουσία τους σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αυτοτελής φορολόγηση 20% στα ενοίκια. Μάλιστα, αν υπολογίσει κανείς και το «χαράτσι» της ΔΕΗ που ξεπερνά τα 2 ενοίκια το χρόνο, τότε η ωφέλεια του κράτους από την ενοικίαση μιας κατοικίας ξεπερνά το 30% των μισθωμάτων.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ «Η πρόταση αυτή θα οδηγούσε στην καταλήστευση και τωνμικροιδιοκτητών, και ιδιαίτερα όσων δεν έχουν ούτε καν μια σύνταξη ή ένα μισθό, αλλά μόνον κάποιο χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα από μισθώματα, όπως αποδεικνύεται και από τον σχετικό πίνακα που δημοσίευσε η ΠΟΜΙΔΑ με δελτίο τύπου της που απέστειλε στις 27-2-2012, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία της και την οργή των μελών της για τη σχετική πρόταση.

Έτσι ενώ ιδιοκτήτης χωρίς μισθό ή σύνταξη, για μηνιαίο ενοίκιο μέχρι €420 ήταν αφορολόγητος, θα κληθεί να καταβάλει, εκτός από το «χαράτσι» της ΔΕΗ, και περίπου €1.600, τα οποία φυσικά δεν έχει, ενώ σε άλλον με μηνιαίο ενοίκιο €1.000 που θα πλήρωνε φόρο €700, θα του ζητήσουν να πληρώσει το «χαράτσι» και έως και €3.831 συμπεριλαμβανομένου του συμπληρωματικού φόρου έως 3% στο εισόδημα από μισθώματα και 55% προκαταβολή φόρου επομένου έτους!

Διερωτώμεθα πως η πρόταση αυτή και γενικά η δραματική αύξηση των επιβαρύνσεων πάνω στην ακίνητη ιδιοκτησία (το «χαράτσι» της ΔΕΗ και ο επερχόμενος ΦΑΠ 2011 που ξεκινά από τη «μεγάλη» ακίνητη περιουσία των €200.000) συμβιβάζεται με την απαίτηση προς τους ιδιοκτήτες να μειώσουν τα ενοίκια; αναφέρουν οι ιδιοκτήτες.
Πηγή www.ered.gr

Έγκριση δόμησης εντός πέντε ημερών.


Σε ισχύ τίθεται από την 1η Μαρτίου ο νέος νόμος για την έκδοση αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών, με τον οποίο απλοποιούνται και ελαχιστοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια υπηρεσία δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) του δήμου θα μπορεί εντός πέντε ημερών να εκδίδει την έγκριση Δόμησης, αφού προηγουμένως ελέγξει την αίτηση, το τοπογραφικό διάταγμα και το διάταγμα δόμησης, καθώς και το αποδεικτικό καταβολής εισφορών που θα έχει καταθέσει ο ενδιαφερόμενος.

Η υποβολή, στη συνέχεια, των απαραίτητων μελετών (Αρχιτεκτονικών, στατικών, ηλεκτρομηχανολογικών κ.α.) ελέγχεται από την Υ.ΔΟΜ μόνο ως προς την πληρότητα του φακέλου και εντός δύο ημερών εκδίδεται η άδεια δόμησης (ΦΕΚ Β 251).

Όλες οι μελέτες υποβάλλονται με αποκλειστική ευθύνη του μελετητή. Επομένως δεν ελέγχονται από τις Υπηρεσίες Δόμησης δεκάδες δικαιολογητικά και μελέτες, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, αντίθετα απλοποιείται η διαδικασία της αδειοδότησης.

Επιπροσθέτως οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων δεν θα έχουν πλέον αρμοδιότητα για την διεξαγωγή του ελεγκτικού έργου, το οποίο ανατίθεται στους Ελεγκτές Δόμησης, που είναι ανεξάρτητο Σώμα.

Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξέδωσε την κοινή υπουργική απόφαση «Καθορισμός κατηγοριών Ελεγκτών Δόμησης, εξεταστέας ύλης, φορέα και διαδικασίας διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση άδειας Ελεγκτή Δόμησης» (ΦΕΚ Β' 252), στην οποία καθορίζεται η διαδικασία για την απόκτηση άδειας Ελεγκτή Δόμησης. Επίσης, από την 1η Μαρτίου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια Ελεγκτή Δόμησης και να εγγραφούν στο οικείο Μητρώο. Η σχετική πρόσκληση έχει αναρτηθεί στο site του Υπουργείου.

Η εξεταστική διαδικασία για την απόκτηση της άδειας ελεγκτή δόμησης θα ξεκινήσει στις 12 Μαρτίου 2012. Παράλληλα στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ και στο πεδίο «Ενημέρωση Υπηρεσιών Δόμησης», θα αναρτώνται, εκτός των άλλων, όλα τα σχετικά με την εφαρμογή του Ν.4030/2011 για άμεση ενημέρωση τόσο των Υπηρεσιών Δόμησης όσο και των ενδιαφερόμενων πολιτών και μηχανικών.

Πηγή: kathimerini.gr

Στον ΟΑΕΔ μεταφέρονται ΟΕΚ και Εργατική Εστία.


Τη διάθεση της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας μέσα από τη μεταφορά τους στον ΟΑΕΔ προβλέπει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης που συζητήθηκε στιγμή κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΕΚ και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας κλείνουν, όπως προβλέπει και το μνημόνιο, οι αρμοδιότητές τους όμως, οι πόροι και το προσωπικό τους μεταφέρονται στον ΟΑΕΔ.
Τα προγράμματα των δυο καταργούμενων οργανισμών, εφόσον ανασχεδιαστούν, θα συνεχίσουν να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες γα επιδότηση ενοικίου, επιδότηση δανείου και κοινωνικού τουρισμού.
Πηγή:www.capital.gr

Πως θα κριθούν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί.



Προσπάθεια για πολεοδομικό ξεκαθάρισμα των οικοδομικών συνεταιρισμών, αναμένεται να κάνει τους επόμενους μήνες το υπουργείο Περιβάλλοντος, πιεζόμενο και από τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου σε βάρος της Ελλάδας.

Η προσπάθεια θα γίνει στο να ξεκαθαριστούν ποιες εκτάσεις πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την αξιοποίησή τους, αλλά μπλοκάρονται από την απίστευτη γραφειοκρατία. Αλλά και να σταματήσουν οι διεκδικήσεις σε δασικές εκτάσεις ή δάση καθώς και να δοθεί σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς η δυνατότητα να αιτιολογήσουν τις απαιτήσεις τους σε εκτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ του οικοδομικού συνεταιρισμού των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος στην Παλαιά Φώκαια Αττικής, έχει θορυβήσει την ελληνική πολιτεία διότι κι άλλες προσφυγές που έχουν γίνει αναμένεται να γίνουν δεκτές και να κληθεί το κράτος να πληρώσει τεράστιες αποζημιώσεις.

Ετσι, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσει σε γενική καταγραφή των οικοδομικών συνεταιρισμών και σε κατηγοριοποίηση αυτών με βάση κάποια κριτήρια. Αν π.χ. είναι επί πολλά χρόνια μπλοκαρισμένοι χωρίς ουσιαστικούς λόγους, αν είναι αδύνατη η εκμετάλλευση των εκτάσεων, αν πρέπει να γίνει αποχαρακτηρισμός και εντάξεις στο σχέδιο πόλης κ.λπ.

Με δεδομένη την προσπάθεια που θα γίνει τα επόμενα χρόνια για ανάπτυξη και μέσω της οικοδομικής δραστηριότητας, οι νόμιμοι συνεταιρισμοί που έχουν όλες τις προδιαγραφές να κτίσουν μπορούν να αποτελέσουν την αρχή για νέα «έκρηξη» της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής γενικότερα.

Εκτιμάται ότι σύντομα θα προχωρήσει η πολιτεία σε σειρά ρυθμίσεων που θα ανοίγει το δρόμο για εκμετάλλευση μεγάλων εκτάσεων και θα έρθουν σε συνέχεια κανόνων για τη λειτουργία των συνεταιρισμών που ελήφθησαν πριν λίγο καιρό.

Το σκεπτικό της απόφασης του ευρωδικαστηρίου αφήνει τα πάντα ανοικτά, και συγκεκριμένα να προσφύγουν κι άλλοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν εκτάσεις που διαθέτουν επί πολλά χρόνια.

Περισσότεροι από 215 οικοδομικοί συνεταιρισμοί διεκδικούν περί τα 220.000 στρέμματα γης σε όλη τη χώρα. Συνολικά 500.000 Ελληνες πολίτες (150.000 μέλη και οι οικογένειές τους) είναι μέλη των συνεταιρισμών, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στην Αττική.

Εκτιμάται ότι γύρω στους 128 οικοδομικοί συνεταιρισμοί με 65.000 μέλη διεκδικούν περί τα 115.000 στρέμματα γης στο Λεκανοπέδιο. Μεγάλες διεκδικήσεις έχουν και οι συνεταιρισμοί στην Κρήτη και πρόσφατα μάλιστα υπήρξε ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή Ηρακλείου, Φ. Παρασύρη, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν 18 αιτήματα για ιδιωτική πολεοδόμηση που βρίσκονται επί χρόνια στον αέρα.

Βεβαίως, σε αρκετές περιπτώσεις οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί διεκδικούν την εκμετάλλευση εκτάσεων που είναι δάση ή δασικές εκτάσεις και πιέζουν την πολιτεία να δώσει το πράσινο φως να προχωρήσουν.
Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις όπου χιλιάδες πολίτες πλήρωσαν για να αγοράσουν εκτάσεις μέσω οικοδομικών συνεταιρισμών, αλλά η πολιτεία φρενάρει επί χρόνια την αξιοποίησή τους βάζοντας μια σειρά από εμπόδια. Πηγή www.ered.gr

Γ.Κουκιάδης: Στα 5 δισ. τα προσδοκώμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις το 2012.




Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου Αξιοποίησης Ακινήτων επιταχύνονται οι ρυθμοί των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς δρομολογείται η πώληση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και ακολουθούν ΟΔΙΕ και ΛΑΡΚΟ.
Στα 5 δισ. ευρώ ανέρχονται τα προσδοκώμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις για το 2012 και στα 19 δισ. ευρώ ώς το 2015 δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Γιάννης Κουκιάδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι «λιμάνια και αεροδρόμια δεν πωλούνται, παραχωρείται η χρήση τους».
Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι είπε ότι επιταχύνονται οι ρυθμοί των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς δρομολογείται η πώληση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και ακολουθούν ΟΔΙΕ και ΛΑΡΚΟ.
Ο κ. Κουκιάδης υπενθύμισε ότι όλα τα έσοδα από την αξιοποίηση των ακινήτων θα πάνε στη μείωση του χρέους. «Δεν είναι σωστό αυτό θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν και άλλες δαπάνες. Δεν επιτρέπει το μνημόνιο την ανακύκλωση του χρήματος για ανάπτυξη» δήλωσε.Πηγή www.imerisia.gr

Διπλασιάζονται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων.



Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και το μισό ποτήρι μπορεί να το δεί κανείς μισογεμάτο ή μισοάδειο.
Η προπαγάνδα της εξουσίας, περνά την επικείμενη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων, ως θετικό αντιστάθμισμα στη μείωση εισοδημάτων.
Μόνο που οι απώλειες των εισοδημάτων είναι αμετάκλητες, δεν μετατέθηκε η είσπραξή τους στο μέλλον! Πιό απλά:ένας υπάλληλος που έπαιρνε 1.500 ευρώ και είχε 500 ευρώ στεγαστικό, βλέπει το ειόδημά του να γίνεται 1.200 ευρώ. Τα 300 ευρώ που έχασε δεν θα τα πάρει σε περισσότερες δόσεις στο μέλλον. Τα έχασε οριστικά.

Η "ρύθμιση" όμως, δεν έχει τον ίδιο χαρακτήρα. Δεν μειώνει την οφειλή, απλώς περιορίζει το ποσό της μηνιαίας δόσης (τα 500 ευρώ του παραδείγματος σε 250 π.χ.), αλλά αυξάνει τον αριθμό των δόσεων.
Αν ο υπάλληλος του παραδείγματος είχε άλλα 5 χρόνια στα οποία έπρεπε να πληρώνει 500 ευρώ το μήνα, τώρα θα πληρώνει ...μόνο 250 αλλά για για 10 ή 12 ή 15 χρόνια !
Δεν γίνεται κανένα "κούρεμα" λοιπόν, αλλά παράταση του μαρτυρίου.
Ε, μη ζητούν να πανηγυρίσουμε κιόλας!
Απλά ένα δάνειο 100.000 που λογαριάζαμε να το ξοφλήσουμε σε 15 χρόνια πληρώνοντας συνολικά 180.000 θα το ξοφλήουμε σε 30 χρόνια πληρώνοντας 400.000 !
Μην υποτιμούν τη νοημοσύνη μας λοιπόν!
Αν θέλουν να διευκολύνουν τους εργαζόμενους, πρέπει πολύ απλά να μειώσουν την οφειλή (την οφειλή, όχι το ποσό της δόσης), κατά το ίδιο ποσοστό.
Αφού οι μειώσεις των μισθών είναι π.χ. 30%, να μειωθεί και το ανεξόφλητο υπόλοιπο κατά 30%. Αν σήμερα χρωστάς στην τράπεζα 50.000 να σου πουν "χρωστάς 35.000".
Αυτό θα ήταν ανακούφιση, όχι το "μάκρεμα" των δόσεων, που μας καθιστά σκλάβους των τραπεζών, για ακόμη περισσότερα χρόνια και τις εξασφαλίζει σταθερό εισόδημα για ακόμη περισσότερα χρόνια.

Μην υποτιμάτε τόσο βάρβαρα τη νοημοσύνη μας!


Η αλήθεια λοιπόν μπορεί να ειπωθεί με δύο τρόπους:
1) "μειώνονται στο μισό οι δόσεις των στεγαστικών δανείων"
2) "διπλασιάζεται ο αριθμός των δόσεων των στεγαστικών δανείων"
Και οι δύο φράσεις οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα. Ότι τελικά θα φύγουν περισσότερα λεφτά από τις τσέπες μας και θα καταλήξουν στις τσέπες των τραπεζιτών, σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Η αυτοτελής φορολόγηση μισθωμάτων "αποτελειώνει" τους μικρο-ιδιοκτήτες !!




Η χαριστική βολή στη μικρο-ιδιοκτησία έρχεται σήμερα με την εξοργιστική «πρόταση» για αυτοτελή φορολόγηση των μισθωμάτων με ενιαίο συντελεστή 20% για όλα τα μισθώματα. Η πρόταση αυτή καταληστεύει τους μικρο-ιδιοκτήτες, και ιδιαίτερα όσους δεν έχουν ούτε καν μια σύνταξη ή ένα μισθό, αλλά μόνον κάποιο χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα από μισθώματα”.

H συγκεκριμένη επισήμανση ανήκει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία τονίζει χαρακτηριστικά ότι το αποδεκατισμένο σήμερα εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων έχει υποστεί απίστευτη λεηλασία από:

*Το φορολογικό συντελεστή που φτάνει το 45%

*Την προκαταβολή φόρου εισοδήματος του επομένου έτους που είναι 55% επί του φόρου

*Το συμπληρωματικό φόρο 1,5%, που αυξήθηκε σε 3% για τα επαγγελματικά μισθώματα.

*Την κατάργηση κάθε έκπτωσης για συντήρηση κλπ. των ακινήτων.

*Την μη αφαίρεση του ΕΕΤΗΔΕ από το φορολογητέο ποσό των μισθωμάτων

*Την αύξηση του ΦΑΠ μέσω της μείωσης του αφορολόγητου σε μόλις 200.000 ευρώ και

*Τη σωρεία νέων επιθεωρήσεων, πιστοποιητικών και βεβαιώσεων για τα ακίνητα, με δαπάνη των ιδιοκτητών τους.

“Διερωτώμεθα πως η πρόταση αυτή και γενικά η δραματική αύξηση των επιβαρύνσεων πάνω στην ακίνητη ιδιοκτησία (το «χαράτσι» της ΔΕΗ και ο επερχόμενος ΦΑΠ 2011 που ξεκινά από τη «μεγάλη» ακίνητη περιουσία των …200.000 ευρώ) συμβιβάζεται με την απαίτηση προς τους ιδιοκτήτες να μειώσουν τα ενοίκια”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ.

Κόντρες για τις ρυθμίσεις των δανείων.


Aντιδρούν οι τράπεζες στις υποτιθέμενες προθέσεις της κυβέρνησεις να "κουρευτούν" δια νόμου τα δάνεια..
Ακριβή στοιχεία με τον αριθμό, το είδος και τους τρόπους διευκόλυνσης όσων δανείων (στεγαστικών και επιχειρηματικών) έχουν ρυθμισθεί τους τελευταίους έξι μήνες, θα δώσει στη δημοσιότητα, σήμερα το αργότερο αύριο, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) απαντώντας στο πολιτικό παιχνίδι των...των τελευταίων ημερών, που θέλει την κυβέρνηση να παρεμβαίνει με νόμο στο τραπεζικό σύστημα όσον αφορά τη διευκόλυνση των ιδιωτών δανειοληπτών ακόμη και με κούρεμα των χρεών.
Τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι τράπεζες προχωρούν ήδη εδώ και μήνες σε ρυθμίσεις δανείων:
"Οι ρυθμίσεις όσον αφορά στους ενήμερους πελάτες έχουν αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα από τον Σεπτέμβριο του 2011 με αιχμή τον Νοέμβριο όταν εφαρμόσθηκε το ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Αλλά ρυθμίσεις γίνονται και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους καθώς η ύφεση που πλήττει την οικονομία έχει φέρει κούρεμα στους μισθούς από πολλές επιχειρήσεις", τονίζει στέλεχος μεγάλης τράπεζας και σχολιάζει τις κυβερνητικές προθέσεις για θέσπιση νόμου αφενός "παρωχημένες αφού οι τράπεζες και οι ενήμεροι πελάτες θα έχουν ήδη βρει μεταξύ τους" αφετέρου δικαιολογεί την πρόθεση ως "ένα ακόμη πολιτικό παιχνίδι με σημαία το τραπεζικό σύστημα. Σε μία προεκλογική περίοδο σαν αυτή που ήδη βιώνουμε, έστω και ανεπίσημα, θα δούμε πολλά τέτοιου τύπου ζητήματα με φιλολαϊκές ευαισθησίες".
Σε ό,τι αφορά περιπτώσεις ιδιωτών που δεν διαθέτουν εισόδημα υπάρχει, όπως αναφέρουν, ο νόμος Κατσέλη περί ατομικού πτωχευτικού δικαίου, η χρήση του οποίου οδηγεί ακόμη και στη διαγραφή χρεών.

Έως 30% το ψαλίδισμα στα δάνεια – Περιμένουν την ΕΚΤ οι τραπεζίτες.




Ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί από κανέναν αν η ρύθμιση θα αφορά επιμήκυνση του δανείου, δηλαδή περισσότερες δόσεις αλλά και μεγαλύτερο ποσό ή αν θα κουρευτεί και το συνολικό χρέος.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο Μάρτιο σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Καταναλωτή, Δημήτρη Σπυράκο. Άλλωστε, κάθε μέρα που περνά, όλο και περισσότεροι δανειολήπτες δηλώνουν αδυναμία να αποπληρώσουν τις όφειλες τους.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη κάνει την… κρούση στις τράπεζες, για «κούρεμα» των οφειλών από δάνεια σε ποσοστό από 20% έως 30%.
Από την άλλη, οι τραπεζίτες περιμένουν τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σε περίπτωση που κυβέρνηση και τράπεζες φτάσουν σε συμφωνία για το «κούρεμα», τα νοικοκυριά θα απαλλαγούν, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους, από χρέη ύψους από 22,5 δισ. έως 34 δισ. ευρώ, οι επιχειρήσεις από οφειλές 30-36 δισ. ευρώ. Που σημαίνει ότι συνολικά θα διαγραφούν οφειλές από 50 έως 70 δισ. ευρώ.
Πηγή www.newsit.gr

Βάζουν μπροστά σχέδιο για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.



Προσπάθεια για πολεοδομικό ξεκαθάρισμα των οικοδομικών συνεταιρισμών, αναμένεται να κάνει τους επόμενους μήνες το υπουργείο Περιβάλλοντος, πιεζόμενο και από τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου σε βάρος της Ελλάδας.

Η προσπάθεια θα γίνει στο να ξεκαθαριστούν ποιες εκτάσεις πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την αξιοποίησή τους, αλλά μπλοκάρονται από την απίστευτη γραφειοκρατία. Αλλά και να σταματήσουν οι διεκδικήσεις σε δασικές εκτάσεις ή δάση καθώς και να δοθεί σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς η δυνατότητα να αιτιολογήσουν τις απαιτήσεις τους σε εκτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ του οικοδομικού συνεταιρισμού των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος στην Παλαιά Φώκαια Αττικής, έχει θορυβήσει την ελληνική πολιτεία διότι κι άλλες προσφυγές που έχουν γίνει αναμένεται να γίνουν δεκτές και να κληθεί το κράτος να πληρώσει τεράστιες αποζημιώσεις.

Ετσι, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσει σε γενική καταγραφή των οικοδομικών συνεταιρισμών και σε κατηγοριοποίηση αυτών με βάση κάποια κριτήρια. Αν π.χ. είναι επί πολλά χρόνια μπλοκαρισμένοι χωρίς ουσιαστικούς λόγους, αν είναι αδύνατη η εκμετάλλευση των εκτάσεων, αν πρέπει να γίνει αποχαρακτηρισμός και εντάξεις στο σχέδιο πόλης κ.λπ.

Με δεδομένη την προσπάθεια που θα γίνει τα επόμενα χρόνια για ανάπτυξη και μέσω της οικοδομικής δραστηριότητας, οι νόμιμοι συνεταιρισμοί που έχουν όλες τις προδιαγραφές να κτίσουν μπορούν να αποτελέσουν την αρχή για νέα «έκρηξη» της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής γενικότερα.

Εκτιμάται ότι σύντομα θα προχωρήσει η πολιτεία σε σειρά ρυθμίσεων που θα ανοίγει το δρόμο για εκμετάλλευση μεγάλων εκτάσεων και θα έρθουν σε συνέχεια κανόνων για τη λειτουργία των συνεταιρισμών που ελήφθησαν πριν λίγο καιρό.

Το σκεπτικό της απόφασης του ευρωδικαστηρίου αφήνει τα πάντα ανοικτά, και συγκεκριμένα να προσφύγουν κι άλλοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν εκτάσεις που διαθέτουν επί πολλά χρόνια.

Περισσότεροι από 215 οικοδομικοί συνεταιρισμοί διεκδικούν περί τα 220.000 στρέμματα γης σε όλη τη χώρα. Συνολικά 500.000 Ελληνες πολίτες (150.000 μέλη και οι οικογένειές τους) είναι μέλη των συνεταιρισμών, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στην Αττική.

Εκτιμάται ότι γύρω στους 128 οικοδομικοί συνεταιρισμοί με 65.000 μέλη διεκδικούν περί τα 115.000 στρέμματα γης στο Λεκανοπέδιο. Μεγάλες διεκδικήσεις έχουν και οι συνεταιρισμοί στην Κρήτη και πρόσφατα μάλιστα υπήρξε ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή Ηρακλείου, Φ. Παρασύρη, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν 18 αιτήματα για ιδιωτική πολεοδόμηση που βρίσκονται επί χρόνια στον αέρα.

Βεβαίως, σε αρκετές περιπτώσεις οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί διεκδικούν την εκμετάλλευση εκτάσεων που είναι δάση ή δασικές εκτάσεις και πιέζουν την πολιτεία να δώσει το πράσινο φως να προχωρήσουν.
Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις όπου χιλιάδες πολίτες πλήρωσαν για να αγοράσουν εκτάσεις μέσω οικοδομικών συνεταιρισμών, αλλά η πολιτεία φρενάρει επί χρόνια την αξιοποίησή τους βάζοντας μια σειρά από εμπόδια. Πηγή www.ered.gr

Να γιατί το στεγαστικό μου δάνειο, θα το πληρώνει και το...παιδί μου.




Ευχάριστα ακούστηκε η υπόσχεση Βενιζέλου: «Το ποσό της δόσης για το δάνειο που έχουν πάρει οι δημόσιοι υπάλληλοι από το ταμείο Παρακαταθηκών, αντί για το 60% του μισθού, θα μπορεί να αντιστοιχεί μόνο έως το 30% του μισθού». Τώρα που καταλάγιασε η σκόνη της εξαγγελίας, πρέπει να μας εξηγήσουν το πώς θα συμβεί αυτό στην πράξη. Διότι η υπόθεση...μυρίζει επιμήκυνση κάτι που φέρνει τεράστιες επιβαρύνσεις σε τόκους.
Ας υποθέσουμε ότι έχετε πάρει ένα στεγαστικό δάνειο της τάξεως των 100.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών. Η διάρκειά του έχει αρχικώς οριστεί στα 15 χρόνια. Με επιτόκιο της τάξεως του 3%, η δόση βγαίνει στα 696 ευρώ. Όμως ο μισθός σας έχει ήδη υποχωρήσει στα 1160 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι η δόση αντιστοιχεί πλέον στο 60% των καθαρών αποδοχών. Με βάση τα λεγόμενα του κυρίου Βενιζέλου, αυτό το ποσοστό πρέπει να μειωθεί στο 30%. Για να γίνει αυτό μέσα από τη διαδικασία της επιμήκυνσης, θα πρέπει η περίοδος να φτάσει στα 40 χρόνια, κάτι που θα ρίξει τη μηνιαία δόση στα 365 ευρώ (και πάλι θα είναι πάνω από 30% αλλά ας το πάρει το ποτάμι). Προκύπτουν λοιπόν δύο ερωτήματα:
• Θα αντέξει βιολογικά ο δανειολήπτης; Με τέτοιες παρατάσεις της τάξεως των 25 ετών, θα φτάσει να αποπληρώνει το δάνειο μέχρι τα 85 του. Και αν δεν το καταφέρει ο ίδιος, θα πρέπει να αναλάβει το βάρος το παιδί του.
• Γνωρίζει ο δανειολήπτης ποια είναι η επιβάρυνση σε τόκους από τέτοια επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής; Δάνειο 100.000 ευρώ με 15ετή περίοδο αποπληρωμής και επιτόκιο 3% απαιτεί την καταβολή 25346 ευρώ σε τόκους μέχρι και τη λήξη του. Αν για το ίδιο ποσό δανείου αυξήσουμε την περίοδο αποπληρωμής στα 40 χρόνια, τότε οι τόκοι εκτοξεύονται στα 75169 ευρώ. Δηλαδή προκύπτει επιβάρυνση 50.000 ευρώ σε διάστημα 25 ετών.
Για να δούμε την οριστική λύση που θα δοθεί για τους δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών αλλά και την αντίστοιχη που θα προκύψει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα περιμένουμε την έκδοση υπουργικής απόφασης για τους εργαζομένους στο δημόσιο και την κατάθεση τροπολογίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ελπίζουμε στο τελικό κείμενο να αποτυπώνεται μια καλύτερη λύση για τον κόσμο.

1)Διάρκεια αποπληρωμής. 

2)Μηνιαία δόση με επιτόκιο 3% (σε ευρώ).

3)Συνολικοί τόκοι μέχρι την εξόφληση (σε ευρώ).


1) 15 έτη

2) 696

3) 25346


20 έτη

561

34550


25 έτη

480

44143


30 έτη

428

54117


35 έτη

392

64463


40 έτη

365

75169

Πηγή www.fpress.gr

    

Χαρίζω οικόπεδα, χαρίζω χρέη!


Του Σταμάτη Ζαχαρού.

Πολιτικές διαστάσεις παίρνει το θέμα με το «κούρεμα» των δανείων των ιδιωτών καθώς η φημολογία που εκπορεύεται από συγκεκριμένους κύκλους ενισχύεται πλέον από δημοσιεύματα στον Τύπο ακόμη και ημι-δημόσιες τοποθετήσεις πολιτικών επί του θέματος. Ένα θέμα που προσφέρεται για λαϊκισμό καθώς αποτελεί θηλιά για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όσο η ανασφάλεια της κοινωνίας μεγαλώνει, οι φήμες έχουν στήσει πανηγύρι με επίκεντρο τα καίρια ερωτήματα που απασχολούν την κοινωνία και ζητούν απαντήσεις. Υπήρξαν και άλλες φήμες στο παρελθόν. Οι σχετικές συζητήσεις όμως εξαντλήθηκαν σε περιορισμένο κύκλο ανθρώπων, καθώς φάνηκε ότι είναι ανυπόστατες.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, το θέμα –κυρίως λόγω της φύσης του– πήρε ξαφνικά μεγάλες διαστάσεις και ήδη κάποιοι το παρουσιάζουν ως βέβαιο, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους δανειολήπτες. Η προεκλογική περίοδος βάζει πάντα σε πειρασμό τους υποψηφίους που επιζητούν με κάθε τρόπο ψήφους. Ακόμη και σ’ αυτή την κρίσιμη για τη χώρα φάση, υπόσχονται πράγματα που δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι μπορούν να κάνουν.

Τα προβλήματα άλλωστε που θα πρέπει να ξεπεράσει κανείς για να κατορθώσει κάτι τόσο σημαντικό για μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι πολλά. Στην Ελλάδα, η ανακεφαλαιοποίηση που θα είχαν ανάγκη οι τράπεζες μετά από ένα ενδεχόμενο κούρεμα δανείων των ιδιωτών κατά 30% ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ. Νέα κεφάλαια.

Ήδη οι τράπεζες χρειάζονται περίπου 50 δισ. για να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν από το κούρεμα των ομολόγων και την έκθεση της Blackrock. Τα χρήματα αυτά καλώς εχόντων των πραγμάτων θα καλυφθούν από το νέο δάνειο. Αμέσως μετά θα πρέπει να βρεθούν σχεδόν άλλα τόσα για να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να προχωρήσει σε μια τέτοια λύση.

Ποιος θα τα δώσει; Ίσως οι μέτοχοι, που ωστόσο δυσκολεύονται να βρουν όσα κεφάλαια τους ζητούνται για να συμμετάσχουν στην τρέχουσα διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Ενδεχομένως το κοινωνικό σύνολο, που ωστόσο έχει επιβαρυνθεί ήδη και με μια τέτοια διαδικασία η όποια ελάφρυνση για τους δανειολήπτες, θα αποτελούσε βάρος για όλους. Μπορεί και η τρόικα, που ωστόσο διστάζει ήδη να δώσει χρήματα για να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός. Θα είναι πολύ δυσκολότερο να πεισθεί για μια τέτοια παροχή.

Ακόμη όμως και αν εξασφαλίζαμε χρηματοδότηση για ένα τέτοιο εγχείρημα, θα απαιτούταν μια τεράστια διαδικασία αξιολόγησης των υφιστάμενων δανείων, προκειμένου να αποφευχθούν κραυγαλέες περιπτώσεις. Ειδάλλως, αν κουρέψουμε επί δικαίων και αδίκων, θα χαρίσουμε ουσιαστικά τα 30 δισ. ευρώ σε όσους συμπολίτες μας είχαν λάβει στο παρελθόν ένα δάνειο. Και σε όσους είχαν ανάγκη αλλά και σε όλους τους άλλους που έχουν δάνεια.

Για ένα τέτοιο εγχείρημα προφανώς θα έπρεπε να ζητηθεί και η άποψη της τρόικα και η φήμη συνοδεύεται από την –επίσης φήμη– ότι έχει ήδη ζητηθεί η γνωμοδότηση της ΕΚΤ. Ωστόσο επισήμως τουλάχιστον καμία τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει στην ΤτΕ, που είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Οι συζητήσεις περιορίζονται επί του παρόντος σε πηγαδάκια, παράθυρα και αντιμνημονιακές συγκεντρώσεις.

Ούτως ή άλλως μια τέτοια ενέργεια θα κλόνιζε συθέμελα το τραπεζικό σύστημα. Όχι μόνο στην Ελλάδα. Διεθνώς. «Αφού το έκαναν στην Ελλάδα, θα γίνεται» θα σκεπτόντουσαν οι απανταχού δανειολήπτες και θα αρνούνταν την πληρωμή των δανείων τους μέχρι να κουρευτούν στο επιθυμητό μήκος.

Διευκολύνσεις προς τους δανειολήπτες –και μάλιστα κατά περίπτωση– μπορούν να συμβούν και έχουν ήδη συμβεί. Η διαγραφή χρεών ωστόσο είναι μια άλλη υπόθεση. Πολύ πιο περίπλοκη.

Όσοι συνεχίζουν να παραμυθιάζουν τον κόσμο με «μαγικές» λύσεις, το κάνουν ανέξοδα. Γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν θα βρεθούν στη δύσκολη θέση ώστε να κληθούν να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους. Προσπαθούν όμως να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν, παίζοντας με τον καημό των ψηφοφόρων. Δεν είναι εύκολο πάντως. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το κόμμα «Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη» παρά τη γενναιόδωρη προσφορά του έλαβε μόλις το 0,02%...

Πηγή:www.capital.gr