Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Στο ναδίρ οι μεταβιβάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στα χνάρια της Ελλάδας και η Κύπρος. Στο χαμηλότερο σημείο, από τότε που υπάρχουν τα διαθέσιμα στοιχεία, υποχώρησαν το 2011 οι αγοραπωλησίες ακινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του κυπριακού Κτηματολογίου.Η εγχώρια ζήτηση έπεσε σε επίπεδα χαμηλότερα από το 2009, όταν υπήρχε γενικότερη οικονομική ύφεση. Να θυμίσουμε εδώ ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε
την περασμένη εβδομάδα ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, οι μεταβιβάσεις ακινήτων στην Ελλάδα παρουσιάζουν σε όγκο συναλλαγών το χαμηλότερο επίπεδο εικοσαετίας, ανάλογο με εκείνο του 1983 όταν έγινε η αλλαγή του πολεοδομικού καθεστώτος. Υπολογίζεται ότι η μείωση στις συναλλαγές στη χώρα μας αγγίζει το 90% μετά τον νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και οφείλεται, κατά τους συμβολαιογράφους, στη μεγάλη αύξηση του κόστους μεταβίβασης και κυρίως της υποχρέωσης να προσκομίσουν σι ιδιοκτήτες βεβαίωση νομιμότητας του κτίσματος από μηχανικό.

Οσον αφορά την Κύπρο, η εξωγενής ζήτηση παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα οποιαδήποτε προοπτική ουσιαστικής βελτίωσης της κατάστασης, αφού το εξωγενές περιβάλλον είναι αρνητικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν περιορίστηκαν το περασμένο έτος στα 7.018 τεμάχια έναντι 8.598 το 2010, παρουσιάζοντας μείωση 18%.

Μείωση στις πωλήσεις κατέγραψαν όλες οι περιοχές, με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στη Λάρνακα και τη Λευκωσία. Στη Λάρνακα οι πωλήσεις περιορίστηκαν στις 1.006 από 1.389 το 2010, καταγράφοντας πτώση 28%. Ετήσια μείωση 27% παρουσιάζεται και στη Λευκωσία, με τις πωλήσεις να κατέρχονται στις 1.850 από 2.537. Ετήσια μείωση 18% καταγράφουν και οι πωλήσεις στην Πάφο, πέφτοντας στις 1.330 από 1.622 που ήταν το 2010. Η μείωση των πωλήσεων στην ελεύθερη Αμμόχωστο
φθάνει το 16%, με τις πωλήσεις να περιορίζονται σης 714 από 848. Στη Λεμεσό, λόγω της ζήτησης από Ρώσους, η μείωση περιορίστηκε στο 4% με τις πωλήσεις ακινήτων να φτάνουν τις 2.118 έναντι 2.202 το 2010. Πηγή www.buildnet.gr

«Μαύρο πρόβατο» η ελληνική αγορά ακινήτων.

Η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα που θα βιώσει ύφεση το 2012 όσον αφορά την αγορά ακινήτων σε σύνολο δεκατριών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Colliers International, η οποία αναλύει τις τάσεις της αγοράς ακίνητων σε δεκατρείς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αναμένεται θετική οικονομική ανάπτυξη σε όλη τη περιφέρεια, πλήν της ελληνικής αγοράς, καθώς η χώρα προσαρμόζεται στα αυστηρά προγράμματα λιτότητας και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Στις υπόλοιπες αγορές οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν σταθερές, παρότι οι προβλέψεις έχουν γίνει σε σύγκριση με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2011 που το οικονομικό περιβάλλον επιδεινώθηκε.
Όσον αφορά τη χώρα μας για το 2012, η Ana Vukovic, Managing Director της Colliers International στην Ελλάδα επισημαίνει ότι: «Στην αγορά γραφείων θα κυριαρχήσει έντονη δραστηριότητα υπoμίσθωσης και επαναδιαπραγμάτευσης μισθωμάτων. Στην αγορά καταστημάτων όλο και περισσότεροι έμποροι θα απαιτούν παράδοση καταστημάτων «με το κλειδί στο χέρι» και θα ζητούν να πληρώνουν μόνο ενοίκιο βάσει του τζίρου. Και τέλος, όσον αφορά τα ακίνητα απόδοσης τα επόμενα χρόνια αρχής γενομένης τo 2012 το επενδυτικό περιβάλλον θα αναζωογονηθεί και η αγορά θα κινητοποιηθεί ως αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων εταιρειών του δημοσίου και κατ'επέκταση των κρατικών ακίνητων.»
Στις υπόλοιπες αγορές, το 2011 ο κύκλος εργασιών των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη ξεπέρασε τα €12 δισ., η δεύτερη καλύτερη χρονιά από τότε που τα ρεκόρ ξεκίνησαν να καταγράφονται, με το έτος 2007 να καταλαμβάνει τη πρώτη θέση με €18 δισ. Η πλειονότητα των συναλλαγών επικεντρώθηκαν σε τρεις αγορές - τη Ρωσία με περίπου €5 δισ. αντιστοιχώντας στο 41% της συνολικής δραστηριότητας της αγοράς, και με τη Πολωνία και Τσεχία να ακολουθούν με συναλλαγές αξίας μόλις πάνω από €2 δισ. οι οποίες αποτελούν ένα επιπλέον 35% της συνολικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με την Colliers, ο κύκλος εργασιών των επενδύσεων θα μειωθεί το 2012 ως αποτέλεσμα των αντιθέσεων στην οικονομική ανάπτυξη, τη γενική αβεβαιότητα της αγοράς και τον περιορισμό στο δανεισμό των ακινήτων. Το 2012 θα είναι κυρίως μια αγορά υποκινούμενη από επενδυτικά κεφάλαια με τον κύκλο εργασιών των επενδύσεων να επικεντρώνεται κυρίως στη Πολωνία, τη Ρωσία και τη Τσεχία. Πηγή www.ered.gr

Τέσσερις αλλαγές στο χαράτσι.

Σε τριμελή επιτροπή που θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών θα μπορούν να προσφύγουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περίπτωση που ο έφορος απορρίπτει το αίτημά τους για εξαίρεση από το ειδικό τέλος ακινήτων λόγω αδυναμίας καταβολής του και αναστολή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτό προβλέπεται σε προσθήκη – τροπολογία στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία ρυθμίζονται θέματα του ειδικού τέλους ακινήτων. Ειδικότερα:

Για τις περιπτώσεις που ζητείται η αναστολή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. θα εκδίδει πράξη, θετική ή απορριπτική, η οποία κοινοποιείται στον αιτούντα, και εφόσον η πράξη είναι θετική εισηγείται στο υπουργείο Οικονομικών την αναστολή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Κατά της απόφασης του εφόρου μπορεί να ασκηθεί ένσταση μέσα σε προθεσμία 2 μηνών η οποία εξετάζεται από τριμελή επιτροπή που συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών.

Αν δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης του ειδικού τέλους ακινήτων αποστέλλουν κατάσταση στη ΓΓΠΣ και μέσω αυτής βεβαιώνεται το οφειλόμενο τέλος και οι εφορίες μεριμνούν για την είσπραξη του τέλους.

Απαλλάσσεται από το ειδικό τέλος ακινήτων το 17% της συνολικής επιφάνειας των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και επιπλωμένων διαμερισμάτων εφόσον εκμεταλλεύονται περισσότερα από 7 δωμάτια.  Πηγή www.imerisia.gr

Στο τραπέζι αλλαγές φορολόγησης ακινήτων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με θέμα το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με τη συμμετοχή ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση εξετάζονται οι αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, στους συντελεστές ΦΠΑ, στην φορολόγηση των ακίνητων, στον μηχανισμό εισπράξεως των φόρων, αλλά και στις ποινές.
Ειδικότερα, προς συζήτηση τίθενται η μείωση του αριθμού των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων, η επαναφορά του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 20% στο 15%, με παρακράτηση 15% στα διανεμόμενα κέρδη και εξάντληση της φορολογήσεως των μετόχων ή εταίρων και η κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ.
Στην σύσκεψη την κυβέρνηση εκπροσωπούν οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλίας Πλασκοβίτης και ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρης Θεοχάρης, ενώ μετέχουν ο κ. Γιάννης Βρούτσης, αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών της ΝΔ και ο κ. Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος βουλευτής ΛΑ.Ο.Σ. Αχαΐας. Πηγή www.ered.gr

Η ΠΟΜΙΔΑ για το σχέδιο ΠΔ 'Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης'.


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) καταγγέλλει την προσπάθεια εκμηδένισης της αξίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, και ιδιαίτερα της εκτός σχεδίου γης, που προωθείται από διάφορα κέντρα συμφερόντων με ποικίλα κατά καιρούς μέσα και μεθοδεύσεις, πάντοτε όμως με περιβαλλοντικό περιτύλιγμα:

Δεν προωθούνται έγκαιρα οι διαδικασίες ένταξης γης σε σχέδια πόλεων, αλλά αντίθετα συνεχώς περιορίζεται η γη που διαθέτει νόμιμη οικοδομησιμότητα.
Δυσχεραίνεται και επιβαρύνεται διαρκώς η διαδικασία και το κόστος της νόμιμης εντός σχεδίου δόμησης με την απίστευτη πολυνομία, μια πραγματική νομοθετική «κινούμενη άμμο», συνεχή θέσπιση αυστηρότερων προϋποθέσεων, γραφειοκρατία, διαφθορά, σωρεία φόρων, εισφορών, αμοιβών κλπ., ώστε ο πολίτης εξωθείται τελικά στην αυθαίρετη δόμηση για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του.
Καταργείται σταδιακά, έμμεσα αλλά ουσιαστικά, το δικαίωμα της νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης:
1. με τα νέα χωροταξικά σχέδια που προβλέπουν τεράστιες και δυσεύρετες αρτιότητες,

2. με τις δημευτικές ρυθμίσεις περί βιοποικιλότητας, για τις περιοχές NATURA,

3. με τους δασικούς χάρτες που «βλέπουν» τα πάντα ως «δάσος» βασιζόμενοι σε αεροφωτογραφίες 65 και πλέον ετών και

4. με τα πιστοποιητικά περί «υψηλής παραγωγικότητας».

Σήμερα επιχειρείται να δοθεί η χαριστική βολή με το υπό διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», στο άρθρο 14, παρ. Α, 9 του οποίου αναφέρεται ότι η δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές θα επιτρέπεται μόνον για κατοικία του απασχολούμενου με την κύρια εκμετάλλευση της γης. Δηλαδή, η εκτός σχεδίου δόμηση καταργείται για οποιονδήποτε έχει άρτιο και οικοδομήσιμο γήπεδο εκτός εάν ο ίδιος είναι αγρότης και καλλιεργεί το ίδιο αυτό ακίνητο.


Έτσι πραγματική αξία θα έχει πλέον μόνον η εκτός σχεδίου γη των πολιτικά ισχυρών, που θα μπορούν να την εντάσσουν στις μελλοντικές επεκτάσεις των πολεοδομικών σχεδίων, ενώ η γη των υπολοίπων θα αξίζει λιγότερο και από ένα κομμάτι ψωμί. Εξάλλου ο περιορισμός της εξοχικής κατοικίας μόνον εντός πολύ μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων εκτάσεως άνω των 150 στρεμμάτων, που προβλέπεται από το Νόμο 4002/2011, εξυπηρετεί τα συμφέροντα μόνον των πολύ μεγάλων τουριστικών συγκροτημάτων, τους οποίους εξυπηρετεί η απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης, ώστε να αγοράζουν τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που τους ενδιαφέρουν σε εξευτελιστικές τιμές. Επίσης εξυπηρετεί όσους ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ανεμογεννήτριες, μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα), οι οποίοι επίσης θα μπορούν να αγοράζουν εκτάσεις σε εξευτελιστικές τιμές, λόγω του ότι δε θα είναι πλέον οικοδομήσιμες.


Η τραγική ειρωνεία είναι ότι την ίδια ώρα που το ΥΠΕΚΑ απεργάζεται ρυθμίσεις οι οποίες καθιστούν την αξία της εκτός σχεδίου ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας απόλυτα μηδενική, ένα άλλο Υπουργείο, του ίδιου Κράτους, εκείνο των Οικονομικών, κάνει αγώνα δρόμου να εντάξει τα ίδια αυτά ακίνητα στην ετήσια φορολόγησή τους με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και με «αντικειμενικές» αξίες φυσικά βασισμένες στην οικοδομησιμότητα των ακινήτων αυτών!!! Η αξία της περιουσίας της ελληνικής οικογένειας θα απομειωθεί δραματικά. Η νόμιμη δόμηση θα υποστεί ακόμη ένα πλήγμα, προς δόξαν της αυθαίρετης, για μια ακόμη φορά! Τα έσοδα του κράτους από φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς, μεγάλης ακίνητης περιουσίας κλπ. θα μειωθούν ή εκμηδενιστούν και αυτά. Η κατάρρευση των αξιών των υποθηκευμένων στις τράπεζες ακινήτων, θα συμπαρασύρει και τη λογιστική αξία τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ας μην αναφερθούμε στην ανεργία των τεχνικών, εμπορικών και νομικών επαγγελμάτων σε όλη τη χώρα.


Συνεπώς ο Έλληνας που στερήθηκε ή και ο ξένος που έφερε τα χρήματά του στη χώρα μας, για να αγοράσουν ένα κομμάτι εκτός σχεδίου γης και να οικοδομήσουν νόμιμα, δεν θα μπορούν να οικοδομήσουν ποτέ στο μέλλον. Μια τέτοια κατάφωρα αντισυνταγματική ρύθμιση που συνιστά πραγματική εκμηδένιση της ιδιοκτησίας τους, και χωρίς καμιά αποζημίωση από το Κράτος, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να περάσει ούτε με τυπικό νόμο, πολύ περισσότερο τώρα που επιχειρείται να περάσει με ένα απλό προεδρικό διάταγμα!


Ζητούμε από το ΥΠΕΚΑ να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για παρόμοιες κυριολεκτικά «αντιλαϊκές» ρυθμίσεις και μάλιστα από την «πίσω πόρτα» των προεδρικών διαταγμάτων. Το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να εισηγηθεί τη βελτίωση της υπάρχουσας νομοθεσίας της εκτός σχεδίου δόμησης και να επαναφέρει την κάθετη ιδιοκτησία, ώστε να μπορέσουν να προσελκυθούν και ξένοι αγοραστές, οι οποίοι αναζητούν έτοιμες ανεξάρτητες κατοικίες μεταξύ τους και όχι σε επαφή, όπως ισχύει με την τρέχουσα νομοθεσία, ή προτίθενται να αγοράσουν γη που να μπορούν να δομήσουν νόμιμα. Ταυτόχρονα το Υπουργείο θα έπρεπε να προχωρήσει τις χωροθετήσεις γενικότερα και ειδικότερα των περιοχών για εξοχικές κατοικίες και, όταν αυτές ολοκληρωθούν, να καταργήσει σταδιακά την εκτός σχεδίου δόμηση με μεταβατική 10ετή περίοδο. Πηγή www.pomida.gr

Αυθαίρετα: Όχι σε νέα παράταση, ναι σε μείωση του προστίμου στο 10% στα ΑΜΕΑ.


"Δεν υπάρχει πρόβλεψη για παράταση της προθεσμίας των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ούτε η περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προστίμων, καθότι αυτό συνδέεται με δημοσιονομικούς στόχους" ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκης.

Η απάντηση αυτή δόθηκε από τον κ. Σηφουνάκη στον Τομεάρχη Υποδομών Μεταφορών και Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος με κοινοβουλευτική του παρέμβαση είχε ζητήσει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στον τρόπο αποπληρωμής των προστίμων του νόμου περί αυθαιρέτων.
Ωστόσο, σύμφωνα με το http://www.forologikanea.gr/ο κ. Σηφουνάκης έκανε δεκτή πρόταση για σημαντική μείωση του ποσού των προστίμων για άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Έτσι, τα ΑΜΕΑ θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν μόνο το 10% του συνολικού προστίμου που τους αναλογεί. Πηγή www.buildnet.gr

Νέα ήθη στις οικοδομές: "κλειδωμένος" προυπολογισμός χωρίς υπερβάσεις.

Νέα ήθη καταγράφονται πλέον σε όσουν θέλουν να κτίσουν σπίτι. Η νέα τάση θέλει λοιπόν τους υποψήφιους πελάτες να μη ρωτάνε το κόστος ενός σπιτιού, αλλά να προτείνουν συγκεκριμένο ποσό χρημάτων για την κατασκευή του.
Αυτό αναφέρει η Εφημερίδα "Κέρδος". Η απαίτηση αυτή των κατασκευαστών συνδυάζεται πλέον με κλειδωμένο προϋπολογισμό έργου χωρίς καμία υπέρβαση, σχεδιασμό κτιρίου χαμηλής ενεργιακής κατανάλωσης, αλλά και την εγγύηση κατασκευής ως αναπόσπαστο μέρος κάθε συμβολαίου, προκειμένου ο αγοραστής να απαλλάσσεται από οποιοδήποτε άγχος καλής λειτουργίας του οικήματος.
Ο κ. Νίκος Μπατιστάτος, γενικός διευθυντής της κατασκευαστικής κατοικιών batistatos.gr, σημειώνει ότι "To τσουνάμι της κρίσης στην οικοδομή ίσως και να βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα του χώρου των κατασκευαστών από τους κάθε λογής επιτήδειους που απλά δηλώνουν ειδικοί στον χώρο των κατασκευών" .
Επισήμαινει επίσης πως: "Συγχρόνως με τη μείωση του κόστους αγοράς των οικοπέδων και την κατασκευή κυρίως ιδιόκτητων μονοκατοικιών, χωρίς το βάρος από υπέρμετρα επιχειρηματικά εργολαβικά οφέλη, η πρόθεση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών αποτελεί στοιχείο των εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεων, προκειμένου να υπάρξει η βέλτιστη σχέση ποιότητας/τιμής της ιδιόκτητης μονοκατοικίας". Πηγή www.buildnet.gr

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Κίνητρα για την αγορά κατοικίας θέσπισε η Κύπρος.


Στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων, στοχεύουν δύο νομοθετικές ρυθμίσεις που θέσπισε η Κύπρος. Η πρώτη αφορά την κατάργηση ή μείωση κατά 50% των μεταβιβαστικών τελών και η δεύτερη το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για αγορά μόνιμης κατοικίας.
"Παρά το γεγονός ότι οι δύο νομοθεσίες φαινομενικά στερούν έσοδα από το κράτος, είμαστε πεποισμένοι ότι με την αύξηση του αριθμού των πράξεων και την επαναδραστηριοποίηση της κατασκευαστικής βιομηχανίας το κράτος θα εξασφαλίσει αυξημένσ έσοδα από τέλη και φορολογίες και θα εξοικονομήσει σημαντικά ποσά από ανεργειακά και άλλα επιδόματα", τονίζει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών.
Από την πλευρά του και ο ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων, χαιρετίζει την ψήφιση του νόμου για κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών στα ακίνητα και τονίζει ότι με αυτή τη ρύθμιση θα επωφεληθούν ιδιοκτήτες και αγοραστές ακινήτων καθώς αναμένεται ότι θα τονωθούν οι αγοραπωλησίες στα ακίνητα που ήταν στάσιμες. Η νέα ρύθμιση για τα μεταβιβαστικά τέλη, σύμφωνα με τον ΚΣΙΑ, αποτελεί έστω και την ύστατη στιγμή ένα σημαντικό κίνητρο στην αγορά ακινήτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο, για περίοδο έξι μηνών αναστέλλεται η επιβολή και η είσπραξη μεταβιβαστικού τέλους για την εγγραφή τίτλου ακίνητης ιδιοκτησίας, όταν κατά τη μεταβίβαση της εν λόγω περιουσίας επιβάλλεται ΦΠΑ. Επίσης μειώνονται κατά 50% τα μεταβιβαστικά τέλη για την εγγραφή, όταν οι μεταβιβάσεις αφορούν ακίνητη ιδιοκτησία για την οποία δεν επιβάλλεται ΦΠΑ.
Ο ΚΣΙΑ προσθέτει ότι ένα από τα σημεία συζήτησης στη συνεδρία της Βουλής σχετικά με την άμεση ή όχι εφαρμογή του νόμου, ήταν το κατά πόσον είναι καλύτερα να γίνουν μεμονωμένες διαφοροποιήσεις στη φορολόγηση ακινήτων, παρά όλες οι αλλαγές να είναι μέρος της φορολογικής μεταρρύθμισης στα ακίνητα, η οποία τώρα μελετάται από τον Υπουργό Οικονομικών. Επικράτησε όμως η άποψη ότι η αγορά χρειάζεται άμεσα μέτρα και γι' αυτό προχώρησε η Βουλή στην άμεση ψήφιση της πρόνοιας για τα μεταβιβαστικά τέλη.
Σημειώνεται ότι ο ΚΣΙΑ, παρέδωσε στον Υπουργό Οικονομικών τη φορολογική του πρόταση για μεταρρύθμιση στη φορολογία στα ακίνητα, για την οποία τονίζει ότι έπρεπε να προχωρούσε πριν 2 χρόνια η κυβέρνηση.
Η πρόταση φορολογικής μεταρρύθμισης του ΚΣΙΑ δεν έχει σκοπό τη μείωση των κρατικών εξόδων, αλλά την αποδοτικότερη λειτουργία των φορολογικών προνοιών στα ακίνητα. Αναφορικά με το θέμα των μεταβιβαστικών τελών και του ΦΠΑ στα ακίνητα, τονίζεται ότι η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες στην Ε.Ε. που φορολογεί τα ακίνητα και με δυο φόρους, πράγμα που με τη νέα ρύθμιση τροποποείται.
Πηγή www.buildnet.gr

Στην τελική ευθεία το ΠΔ για τις χρήσεις γης. Το ΥΠΕΚΑ διαβεβαιώνει πως δεν καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση.

Λήγει αύριο 31 Ιανουαρίου 2012, η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων στη διαδικασία διαβούλευσης, για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να τεθεί το νέο ΠΔ εντός του Φεβρουαρίου σε εφαρμογή. Στο μεταξύ το υπουργείο ΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει ότι «σχετικά με τις ερμηνείες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», ότι έχει ήδη δώσει διευκρινίσεις επί του θέματος με δελτίου Τύπου στις 5 Ιανουαρίου 2012. Ωστόσο επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα το υπουργείο διευκρίνισε εκ νέου ότι: Το Προεδρικό Διάταγμα «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» αφορά μόνο στην οργάνωση των χρήσεων γης που θα καθοριστούν με τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Ως εκ τούτου η δυνατότητα εκτός σχεδίου δόμησης που αφορά και στην κατοικία δεν θαεπηρεάζεται από τις διατάξεις του υπό διαβούλευση Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, αφού θα συνεχίσει να διέπεται από τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος ΦΕΚ 270/85 που βρίσκεται σε ισχύ. Το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι το Σχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση στο διαδίκτυο και οι προτάσεις που θα διατυπωθούν θα αξιολογηθούν και θα ληφθούν υπόψη στην τελική διαμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος. Συνεπώς, το ΥΠΕΚΑ για άλλη μια φορά επισημαίνει ότι οι όποιες ερμηνείες δίδονται σχετικά με τις συνέπειες στο καθεστώς δόμησης και την απαξίωση ιδιοκτησιών, είναι εντελώς αβάσιμες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα περί ολοσχερούς κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης». Σημειώνεται ότι αντιρρήσεις στις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις χρήσεις γης, που αφορούν στην δόμηση και τις χρήσεις των εκτός σχεδίου περιοχών έχει εκφράσει ο σύλλογος πολιτικών μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ), με επίσημο δελτίο Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι:
-«Στις περιοχές αυτές ουσιαστικά απαγορεύεται η κατασκευή κατοικίας, εκτός εάν ανήκει στον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση. Με την πρόταση του ΥΠΕΚΑ, σημειώνει ο ΣΠΜΕ ότι ουσιαστικά οι περιοχές αυτές γίνονται περιοχές με χρήση κυρίως επαγγελματική ή εγκαταστάσεις υποδομών (Ζώνες Β και Γ). Το παραπάνω επιφέρει καίριο πλήγμα στην οικονομία της μέσης Ελληνικής οικογένειας. Με την διάταξη αυτή χιλιάδες περιουσίες σε εκτάσεις εκτός σχεδίου (οικοδομήσιμες με τις κείμενες διατάξεις) αχρηστεύονται και απαξιώνονται. Το μέτρο είναι ακαριαίο. Δεν προβλέπεται καμία μεταβατική διάταξη, (περίοδος με παράλληλη ισχύ της ισχύουσας νομοθεσίας), ώστε να δώσει την ευκαιρία στους κατόχους των γηπέδων αυτών να αποφασίσουν. Η ακαριαία και άμεση μείωση της αξίας θα αναγκάσει τους ιδιοκτήτες να εκποιήσουν την περιουσία τους έναντι χαμηλού τιμήματος και θα δώσει την δυνατότητα σε συγκεκριμένα οικονομικά κέντρα να αγοράσουν τεράστιες εκτάσεις έναντι πινακίου φακής, προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν». Αξιοσημείωτο είναι εξάλλου ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης κατά τις παρουσίαση του Προεδρικού Διατάγματος τον Δεκέμβριο στους δημοσιογράφους συνέδεσε τις ρυθμίσεις για τις χρήσεις γης, με την δημιουργία ξεκάθαρου πλαισίου κανόνων για την προσέλκυση επενδύσεων. Μετά από 25 χρόνια εφαρμογής του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, που αποδείχθηκε ξεπερασμένο να θέσει όρια και καθαρούς κανόνες για την δόμηση στις ελληνικές πόλεις τροποποιείται και αλλάζει θεαματικά το προεδρικό διάταγμα του 1987. Ο κ Σηφουνάκης παρουσιάζοντας το νέο προεδρικό διάταγμα τόνισε ότι «σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει και από την προσέλκυση επενδύσεων» και υπογράμμισε ότι «προϋπόθεση για κάθε επένδυση είναι η ύπαρξη ενός ξεκάθαρου πλαισίου κανόνων που θα καθορίζει τις χρήσεις γης σε όλη την επικράτεια».
Βασικές ρυθμίσεις του νέου ΠΔ για τις χρήσεις γης :

1. Προστίθενται νέες γενικές κατηγορίες περιοχών χρήσεων όπως:
•«Περιοχές Ειδικής Προστασίας»,
•«Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης, Συμβατότητας Χρήσεων» και
•«Οριοθετημένοι Οικισμοί».

2. Εισάγεται ανώτερο όριο για ορισμένες κατηγορίες χρήσεων, όταν αυτές αναπτύσσονται σε περιοχές Γενικής Κατοικίας.

3. Γίνεται διάκριση των περιοχών αμιγούς κατοικίας και εισάγεται η έννοια της Αποκλειστικής Κατοικίας.

4. Οι παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης εντάσσονται κατά ομάδες σε μια γενική κατηγορία χρήσεων γης.

5. Προβλέπεται ξεχωριστή γενική κατηγορία «Ιδιαίτερες Xρήσεις».
6. Γίνεται κατηγοριοποίηση και εξειδίκευση των λειτουργιών και καταγράφονται αναλυτικά οι χρήσεις-λειτουργίες που επιτρέπονται σε κάθε ειδική κατηγορία χρήσεων.

7. Προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις.

tee.gr

Οι Ινδοί κτίζουν ουρανοξύστες εν μέσω οικονομικής ύφεσης.

Χέρι χέρι με την οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας κινείται και η αγορά ακινήτων της χώρας, οι προοπτικές της οποίας παρουσιάζονται ως εξαιρετικές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων από σχήματα ιδιωτών θεσμικών επενδυτών αυξήθηκαν κατά 69% το 2011, σε σχέση με το 2010 και ανήλθαν σε 2,68 δισ. δολάρια, ή περίπου 2 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά τοποθετήθηκαν ως επί το πλείστον σε εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων για την ολοκλήρωση επενδύσεων στην ινδική κτηματαγορά. Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα έρευνας της εταιρείας Venture Intelligence, τα εν λόγω κεφάλαια αφορούσαν συνολικά 53 συναλλαγές.
Οπως σημειώνεται, οι ινδικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στρέφονται όλο και περισσότερο στη λύση των ιδιωτών επενδυτών, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους, καθώς οι μεν πωλήσεις ακινήτων καταγράφουν πτώση, οι δε τράπεζες έχουν περιορίσει τον δανεισμό προς τον κλάδο. Πέραν των επενδύσεων για συγκροτήματα κατοικιών, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναπτύξεις νέων γραφειακών χώρων.
Αυτήν την περίοδο μάλιστα, στην Ινδία κατασκευάζεται το δεύτερο υψηλότερο κτίριο γραφείων παγκοσμίως, καθώς η χώρα συναγωνίζεται πλέον την Κίνα, όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης γραφείων. Ο λόγος για το India Tower, έναν πύργο γραφείων συνολικού ύψους 720 μέτρων, που μόλις ολοκληρωθεί θα υπερκεράσει τον Shanghai Tower των 632 μέτρων. Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται ο πύργος Burj Khalifa του Ντουμπάι με ύψος 828 μέτρων. Σύμφωνα με έκθεση της Barclays Capital Research, κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών, δρομολογείται η ολοκλήρωση συνολικά 14 ουρανοξυστών στην Ινδία, υψηλότερων από 240 μέτρα. Σήμερα στη χώρα της Ασίας δεν υφίστανται παρά μόνο δύο ουρανοξύστες. Αντίστοιχα, στην Κίνα, ο αριθμός των εν λόγω πύργων γραφείων, αναμένεται να εκτιναχθεί σε 141 έως το 2017, έναντι 75 σήμερα.
Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτή δεν φαντάζει ως θετικός οιωνός για την ευημερία της χώρας, καθώς όπως σημειώνει η Barclays, διαχρονικά η έκρηξη της κατασκευής ουρανοξυστών συμπίπτει με περιόδους οικονομικών κρίσεων και ύφεσης. Το ίδιο συνέβη κατά τη Μεγάλη Υφεση του 1929 στις ΗΠΑ και πιο πρόσφατα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Ετσι, η ανάλυση της Barclays προειδοποιεί για πιθανή επανάληψη μιας οικονομικής κρίσης και στην Ινδία, η οικονομία της οποίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,9% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011, που συνιστά τον χαμηλότερο ρυθμό της τελευταίας διετίας. Πηγή www.kathimerini.gr

Υποχωρεί ραγδαία η τραπεζική χρηματοδότηση.


ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον το ζήτημα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, καθώς επιδεινώνεται συνεχώς η αδυναμία του πιστωτικού συστήματος να χορηγήσει πιστώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οι συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας επιδεινώθηκαν ραγδαία τον Δεκέμβριο, καθώς ο ρυθμός της πιστωτικής συρρίκνωσης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα επιταχύνθηκε στο -3,2%, από -2,4% τον Νοέμβριο.
Στην πραγματικότητα όμως ο ρυθμός υποχώρησης της τραπεζικής χρηματοδότησης σε ιδιώτες και επιχειρήσεις είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού οι μεγάλου ύψους καθυστερήσεις στις αποπληρωμές, οι κινήσεις αναδιάρθρωσης δανείων και σε μικρότερο βαθμό τα δάνεια που έχουν δοθεί σε ελβετικό φράγκο «κρατούν» τα υπόλοιπα σε σχεδόν σταθερό επίπεδο, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις, τη στιγμή που οι νέες εκταμιεύσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Την ίδια στιγμή τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η χρηματοδότηση θα είναι δύσκολη και τα επόμενα χρόνια, πιέζοντας έτσι και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε -3,2% τον Δεκέμβριο του 2011 (Νοέμβριος 2011: -2,4%, Δεκέμβριος 2010: 0,0%). Συνολικά, τον Δεκέμβριο του 2011 η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1.746 εκατ. ευρώ (Δεκέμβριος 2010: θετική καθαρή ροή 244 εκατ. ευρώ).
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν αρνητική κατά 1.422 εκατ. ευρώ (Δεκέμβριος 2010: θετική καθαρή ροή 475 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε σε -2,0% από -0,5% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2010: 1,1%).

Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων υποχώρησε σε -1,8% από -1,0% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπου περιλαμβάνονται και μεγάλου ύψους ενδοομιλικές συναλλαγές, μειώθηκε σημαντικά σε -5,2% από 10,0% τον προηγούμενο μήνα.
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν μηδενική τον επισκοπούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2010: θετική καθαρή ροή 28 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης διαμορφώθηκε σε -6,6% από -6,5% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2010: 0,3%).

Αρνητική κατά 324 εκατ. ευρώ ήταν και η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Δεκέμβριο του 2011, έναντι επίσης αρνητικής καθαρής ροής 259 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να διαμορφωθεί σε -3,9% τον Δεκέμβριο 2011 (Νοέμβριος 2011: -3,8%, Δεκέμβριος 2010: -1,2%).

Εισροή καταθέσεων

Την ίδια στιγμή αύξηση 0,8% σημείωσαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ στα 174,23 δισ. ευρώ έπειτα από μείωση 3,5 δισ. ευρώ που καταγράφηκε τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με στελέχη της ΤτΕ, η άνοδος οφείλεται σε εποχικούς παράγοντες (καταβολή δώρου), αλλά και στην ανανέωση της εμπιστοσύνης των καταθετών λόγω του σχηματισμού της κυβέρνησης συνασπισμού.
Στο σύνολο του 2011 οι καταθέσεις υποχώρησαν κατά 16,8% ή 35,37 δισ. ευρώ. Πηγή www.express.gr

Δε βλέπει φώς στο τούνελ η MIG Real Estate.

Δε βλέπει φώς στο τούνελ στο άμεσο μέλλον η διοίκηση της MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ, η οποία για το 2011 είχε μεν αύξηση εσόδων, ωστόσο παρουσίασε υψηλές ζημίες μετά φόρων λόγω των απομειώσεων των επενδυτών ακινήτων.
Ειδικότερα, τα έσοδα αυξήθηκαν το 2011 κατά 3,25% στα 5,2 εκατ. ευρώ λόγω της ενσωμάτωσης της θυγατρικής Egnatia Properties καθώς και της ωρίμανσης των μισθώσεων, ενώ οι ζημιές μετά φόρων του 2011 έφθασαν συνολικά τα 6,08 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς ύψους 532 χιλ. ευρώ.
Η διοίκηση επισημαίνει ότι η ρευστότητα της εταιρείας διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, χωρίς να έχει επηρεασθεί από την ασφυξία στις κεφαλαιαγορές και την αύξηση του κόστους χρήματος, ενώ πέτυχε και αύξηση μισθωτικών εσόδων και -παρά την επιβολή των έκτακτων τελών- τη διατήρηση στα περυσινά επίπεδα των καθαρών κερδών προς διάθεση στους μετόχους.
Συγκεκριμένα, ως προς τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους προς διάθεση στους μετόχους (τα οποία δεν περιλαμβάνουν τις ζημίες από την αναπροσαρμογή ακινήτων στην εύλογη αξία) διαμορφώθηκαν σε κέρδη 2,95 εκατ. ευρώ από 9,98 εκατ. ευρώ το 2010.
Στο τέλος του περασμένου έτους, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αποτελείτο από 34 ακίνητα, μικτής επιφάνειας 23.222 τ.μ. και αξίας αποτίμησης 60,95 εκατ. ευρώ.
Σημειωτέον ότι τα 2/3 των ακινήτων είναι τραπεζικά καταστήματα, μισθωμένα στις τράπεζες Marfin Egnatia, Millenium, Citibank και Πειραιώς.
Για το 2011 η εταιρεία δεν προχώρησε σε κινήσεις αγοράς επενδυτικών ακινήτων στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η διοίκηση η στάση αναμονής είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της για ελαχιστοποίηση των κινδύνων που απορρέουν από το υφιστάμενο αβέβαιο μακροοικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Η διοίκηση του ομίλου θεωρεί ότι η ανάκαμψη στην εγχώρια αγορά ακινήτων, η οποία αυτή την στιγμή χαρακτηρίζεται από περιορισμένη ζήτηση, μείωση τιμών, στενότητα χρηματοδότησης, αύξηση των κενών εμπορικών καταστημάτων και γραφείων και επαναδιαπραγμάτευση μισθωτηρίων, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τη χρηματόδότηση της αγοράς από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αλλά και τις γενικότερες προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Στο τέλος του 2011 τα ταμειακά διαθέσιμα έφθαναν τα 4,36 εκατ. ευρώ και ο τραπεζικός δανεισμός σε βραχυχρόνιο 9,4 εκατ. ευρώ και σε μακροπρόθεσμο 6,48 εκατ. ευρώ. Πηγή www.ered.gr

Πρώτα η πληρωμή φόρων ακινήτων, μετά η μεταβίβαση.


Μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων από επιχειρήσεις, στην περίπτωση που γι' αυτά τα ακίνητα δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενοι φόροι ακίνητης περιουσίας επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών. Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου ορίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2012, οι συμβολαιογράφοι, κατά την κατάρτιση συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο νομικό πρόσωπο μεταβιβάζει με αντάλλαγμα ή με χαριστική αιτία την κυριότητα ενός ακινήτου ή μεταβιβάζει ή δημιουργεί εμπράγματα δικαιώματα σε αυτό, υποχρεούνται να επισυνάψουν σε αυτό πιστοποιητικό του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ με το οποίο πιστοποιείται ότι το ακίνητο έχει δηλωθεί στη δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και έχει καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί στην αξία του ακινήτου για τα δύο προηγούμενα της μεταβίβασης έτη. Το πιστοποιητικό χορηγείται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας για τη φορολογία εισοδήματος ΔΟΥ του μεταβιβάζοντος νομικού προσώπου, όπου υποβάλλεται σχετική αίτηση.
Σε περίπτωση που οφείλεται φόρος, απαιτείται η καταβολή του οφειλόμενου ποσού που επιμεριστικά αναλογεί στην αξία του ακινήτου πριν από τη χορήγηση του πιστοποιητικού. Αντίγραφο του χορηγούμενου πιστοποιητικού φυλάσσεται από την αρμόδια ΔΟΥ στον φάκελο του νομικού προσώπου.
Πηγή www.kathimerini.gr

Εντός του α' εξαμήνου τα ειδοποιητήρια για ΕΤΑΚ 2009 και ΦΑΠ 2010-2011.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει στους φορολογούμενους τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2009, καθώς επίσης και του ΦΑΠ του 2010 και του 2011.
Με βάση τον προγραμματισμό αυτό κινείται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως προανήγγειλε με δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο ο γγ Πληροφοριακών Συστημάτων Χ.Θεοχάρης. Η αποστολή των εκκαθαριστικών αυτών που εκκρεμούν από το παρελθόν αναμένεται να γίνει τμηματικά κατά τη διάρκεια του εξαμήνου όπως διευκρίνισε.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται αύριο ο διάλογος για τις αλλαγές στη φορολογία, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να παραδώσει τις προτάσεις του στα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση σε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και των εκπροσώπων της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
Η συνάντηση γίνεται στον φόντο του 10σέλιδου υπομνήματος της τρόικας με το οποίο ζητά, μεταξύ άλλων, από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια σειρά από μέτρα όπως η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων κατά 25% από την αρχή του έτους καθώς και η ανάκληση των δύο πρόσφατων ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο και εισφορών προς τα ταμεία. Πρόκειται για το υπόμνημα με τα μέτρα επί των οποίων η τρόικα ζητά τη δέσμευση της κυβέρνησης, ως προαπαιτούμενο για να εγκρίνει το νέο πακέτο στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
Σε ότι αφορά τις αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων η κυβέρνηση διευκρίνισε κατά το Σαββατοκύριακο ότι δεν εξετάζεται καθώς το πλήγμα που θα επέφερε στην αγορά ακινήτων και στους φορολογούμενους θα ήταν πολύ μεγάλο σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι η καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, η εφαρμογή Πόθεν Έσχες για όλες τις δαπάνες των φορολογουμένων ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και προτάσεις που αφορούν στη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ και στην καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου ακινήτων που θα διορθώνει αδικίες του έκτακτου τέλους ακινήτων. Πηγή www.express.gr

Οι Έλληνες αγοράζουν σαλέ στην Ελβετία.

Κι όμως, ακόμα υπάρχουν ελληνικά κεφάλαια που επενδύονται σε ακίνητα του εξωτερικού, με σαφή προτίμηση στα ελβετικά σάλε, τα πολυτελή διαμερίσματα του Μονακό, του Λονδίνου, της Ιταλίας αλλά και σε επαγγελματικά ακίνητα της Γερμανίας ή παραθεριστικές κατοικίεςτης Κύπρου, την ίδια στιγμή που η κτηματαγορά στην Ελλάδα βιώνει τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων πενήντα ετών.Τουλάχιστον το 15% αυτών που αποκτούν ακίνητη περιουσία στρέφεται στις αγορές του εξωτερικού, κυρίως όπου υπάρχει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς διαπιστώνει η Εβελίνα Τζελέπη, υπεύθυνη στο μεσιτικό γραφείο Orient, με εξειδίκευση σε κτηματικές συναλλαγές διεθνών σχέσεων.
To φορολογικό σύστημα, το οποίο αποτρέπει τους Ελληνες να επενδύσουν στον τόπο τους την ίδια στιγμή αποτελεί ελκυστικό παράγοντα για να αποκτήσουν όσοι διαθέτουν ακόμα μετρητά οποιοδήποτε ακίνητο σε χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς όπως είναι η Ελβετία, n Αγγλία, το Μονακό το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και -τελευταία- τα Βαλκάνια
Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι το φορολογικό σύστημα έχει αλλάξει 14 φορές μέσα σε δύο χρόνια, αναφέρουν μεσίτες που επιμένουν ότι το ασταθές περιβάλλον είναι η κυριότερη αιτία που "παγώνει" n εγχώρια κτηματαγορά - πολύ περισσότερο
και από την έλλειψη μετρητών.
Σε μία ημέρα.
Ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηματικών Επαγγελμάτων Ελλάδος FIABCI και πρόεδρος του Συνδέσμου Μεσιτών Κύπρου, Νικόλας Λεμονάρης αναφέρει χαρακτηριστικά το παράδειγμα ότι κάποιος που αποκτά κατοικία στη Βρετανία μέχρι το ποσό των 200.000 ευρώ δεν πληρώνει μεταβιβαστικά τέλη, ενώ για ακριβότερες των 500.000 ευρώ κατοικίες τα έξοδα που καλείται να πληρώσει ο αγοραστής δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ, τη στιγμή που στη χώρα μας φτάνουν τα 125.000 ευρώ! Επιπλέον, η διαδικασία μεταβίβασης μπορεί να ολοκληρωθεί σε μόλις μία ημέρα, που σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος δεν θα μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Οι Ελληνες ενημερώνονται όλο και περισσότερο για τον τρόπο με τον οποίο θα αποκτήσουν ακίνητα στο εξωτερικό και πραγματικά έχουν εντοπίσει διάφορα "παραθυράκια":

Στην Κύπρο: Ολοένα περισσότεροι αξιοποιούν τη δυνατότητα που τους δίνει η κυπριακή νομοθεσία να ιδρύσουν με ελάχιστο κόστος της τάξης των 1.500 ευρώ, μία ατομική εταιρία, η οποία μάλιστα δεν απαιτείται να έχει κανένα άλλο αντικείμενο δραστηριότητας και μπορεί να λειτουργεί έχοντας απλά και μόνο στην κατοχή της ένα και μόνο ακίνητο. Με αυτόν τον τρόπο πολλοί επιλέγουν να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην κυπριακή αγορά, για την οποία θα φορολογηθούν εταιρικά με το ποσοστό του 10% και όχι με 30% που θά φορολογούνταν εάν αποκτούσαν περιουσιακό στοιχείο ως φυσικά πρόσωπα.

Εξίσου εύκολη είναι η διαδικασία μεταβίβασης της εταιρίας, εφόσον επιθυμήσει κάποιος να πουλήσει το ακίνητο που απέκτησε στην Κύπρο, υποστηρίζει ο N. Λεμονάρης.

Στην Ελβετία: Κάτι ανάλογο ισχύει και στην Ελβετία, όπου μεσιτικά γραφεία της εγχώριας αγοράς που τηρούν εχεμύθεια όσον αφορά τους πελάτες τους διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο για τα σαλέ στις Αλπεις αλλά και για πολυτελείς κατοικίες σε πιο δημοφιλείς πόλεις όπως Ζυρίχη, Γενεύη, Βέρνη και Λουκέρνη.

Τελευταία, μάλιστα, διακρίνουν έντονο ενδιαφέρον για το Τσουγκ, ένα από τα 26 καντόνια της ελβετικής γης που αρκετοί χαρακτηρίζουν ως τον φορολογικό παράδεισο όσων διαθέτουν ακίνητη περιουσία. Απότ η στιγμή που εξασφαλίζουν την
πρόσβασή τους με κάποιο μεσίτη της εμπιστοσύνης τους ανοίγουν έναν λογαριασμό σε τράπεζα της Ελβετίας και αμέσως πολιτογραφούνται πολίτες της χώρας σχολιάζει η Ε.Τζελέπη.

Η ίδια διαβεβαιώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα στο εξωτερικό, ξεχωρίζοντας από την πλευρά της την προτίμηση που δείχνουν τελευταία οι Ελληνες όχι μόνο για κατοικίες αλλά και για επαγγελματικά ακίνητα ακόμη και στα Βαλκάνια και την Κύπρο.

Στο Λονδίνο: Υψηλόβαθμο στέλεχος μεσιτικού γραφείου στη βρετανική πρωτεύουσα, με εξειδίκευση στα ακίνητα του κεντρικού Λονδίνου, παρατηρεί ότι νεότερη είναι η τάση να επενδύονται μικρότερα κεφάλαια στη λονδρέζικη κτηματαγόρά:"Παλαιότερα, η ζήτηση για ακίνητα ξεκινούσε από τα 500.000 ευρώ και άνω, σε αντίθεση με την τάση των τελευταίων μηνών, όπου έρχονται πελάτες από την Ελλάδα και μας αναθέτουν να βρούμε για λογαριασμό τους ακίνητα μικρότερης αξίας που ξεκινούν ακόμη και από τα 100.000 ευρώ".

Συμφέρει και το Μονακό

To αυξημένο ενδιαφέρον για τις δυνατότητες που έχουν ως προς την τοποθέτηση κεφαλαίων τους σε ακίνητη περιουσία του εξωτερικού επιβεβαιώνει και ο Παναγιώτης Φαρμάκης διευθυντής πωλήσεων στο υποκατάστημα της Sotheby's International Realty στην Ελλάδα. Προσδιορίζει το ενδιαφέρον σε δημοφιλείς πόλεις του εξωτερικού όπως Λονδίνο, Ζυρίχη,-πόλεις της Γερμανίας της Ιταλίας και του Μονακό, για να συμπληρώσει ότι οι αγορές πραγματοποιούνται κυρίως από,αυτούς που διαθέτουν εμπειρία στην αγορά ακινήτων στο εξωτερικό. To αγοραστικό ενδιαφέρον, συμπληρώνει ο ίδιος εστιάζεται σε διαχρονικά γνωστές περιοχές όπου τα ακίνητα διατηρούν την αξία τους καθώς και σε κοσμοπολίτικες περιοχές.

Χρειαζόμαστε επειγόντως σταθερό κλίμα, λένε σι μεσίτες

Aν και δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το ύψος των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί σε ακίνητα του εξωτερικού, αφού κάθε χώρα κρατά εχεμύθεια ως προς τους πελάτες της, αυτά υπολογίζονται σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

Αντιμέτωποι με την απόλυτη απαξίωση της εγχώριας κτηματαγοράς, οι μεσίτες επιμένουν ότι η μόνη λύση που θα τη βγάλει από το τέλμα είναι η διαμόρφωση ενός σταθερού κλίματος. Συγκεκριμένα: υποστηρίζουν ότι απαιτείται άμεσα να σταθεροποιηθεί το φορολογικό σύστημα για τους μόνιμους κατοίκους της χώρας και παράλληλα να αντιμετωπιστεί το θέμα της διπλής φορολόγησης για τους αλλοδαπούς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στα ελληνικά ακίνητα. Πηγή www.buildnet.gr

Κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους χιλιάδες Έλληνες.

Με το 94% των Ελλήνων να έχει υποστεί δραματική μείωση του εισοδήματος και μόνην η αύξηση των αντικειμενικών αξιών αρκεί για να επέλθει κραχ στα οικονομικά τους με αποτέλεσμα ολόκληρη η σειρά των φόρων που συνδέεται με τις αντικειμενικές αξίες να απειλεί και το ίδιο τους το σπίτι.
Ουσιαστικά με τη νέα φορολογία το ακίνητο κάθε πολίτης το έχει... μισιακό με την εφορία. Οι φόροι επί φόρων και τα χαράτσια έχουν δέσει τη θηλιά γύρω από το λαιμό των ιδιοκτητών που πλέον σε ποσοστό 60% καθυστερούν τη δόση του στεγαστικού δανείου, ενώ ο ένας στους δύο λέει πως στο μέλλον δεν θα μπορεί καν να αποπληρώσει το δάνειο αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.
Στην έρευνα της Κάπα Research για την ΠΟΜΙΔΑ το 50,8 % των ιδιοκτητών δηλώνουν ότι «μάλλον ή σίγουρα» δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν εντός του έτους τους φόρους στα ακίνητα.
Το 16,5 % των ιδιοκτητών που έχουν δάνειο δηλώνουν ότι δεν εξοφλούν κανονικά και έγκαιρα τις δόσεις ενώ οι μισοί (48,2 %), στην ερώτηση αν θα μπορούν στο μέλλον να καταβάλουν κανονικά τις δόσεις, απαντούν «όχι» και «μάλλον όχι».
Πηγή www.newsit.gr

Ανεβαίνουν οι αξίες των ακινήτων στη Νέα Υόρκη.

Ανοδο της τάξεως του 3,8% αναμένεται να καταγράψουν οι αξίες των πάνω από 1 εκατ. ακινήτων της Νέας Υόρκης, καθώς σύμφωνα με εκτίμηση του οικονομικού τμήματος της δημοτικής αρχής της πόλης, αυτές θα διαμορφωθούν φέτος σε 845,4 δισ. δολάρια, ή περίπου 655 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση με ποσοστό της τάξεως του 7,9% προβλέπεται να καταγράψουν τα επαγγελματικά ακίνητα και συγκεκριμένα οι ουρανοξύστες γραφείων, η συνολική αξία των οποίων αναμένεται να διαμορφωθεί σε 222,7 δισ. δολάρια, ή 172,6 δισ. ευρώ. Κύριος λόγος της βελτίωσης αυτής είναι η διαφοροποίηση που σημειώνεται σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση.
Οσον αφορά τα κτίρια κατοικιών (με πάνω από τρία διαμερίσματα), αυτά αναμένεται να αυξηθούν σε αξία κατά 5,2%, όπως προβλέπει η έκθεση της δημοτικής αρχής. Οι αξίες των μικρότερων κτιρίων κατοικιών θα ενισχυθούν κατά 3,1%. Τη μεγαλύτερη άνοδο σε αξία αναμένεται να σημειώσει η περιοχή του Μανχάταν, με 5,9% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ θα ακολουθήσουν οι συνοικίες του Μπρονξ με 3,6%, του Μπρούκλιν με 3,2%, του Κουίνς με 2,2% και τέλος του Στάτεν Αϊλαντ με 0,7%. Πηγή www.kathimerini.gr

Γιατί δεν έχουν καταρρεύσει ακόμα οι τιμές των ακινήτων;

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές των ακινήτων;
Πώς είναι δυνατόν, σε μια χώρα με ύφεση για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, με μηδενική ζήτηση και με ένα αδιάθετο στοκ 150.000-200.000 ακινήτων, οι τιμές να έχουν μειωθεί σε ετήσια βάση μόνο κατά ....4,6% στο εννεάμηνο του 2011;
Στο ερώτημα γιατί δεν πέφτουν αρκετά οι τιμές, η απάντηση κρύβεται στους...κατασκευαστές που κατέχουν την πλειονότητα των απούλητων κατοικιών και οι οποίοι προφανώς δεν έχουν μεγάλη ανάγκη ρευστότητας, αφού στηρίζονται ακόμη στα παχυλά κέρδη της χρυσής δεκαετίας 1999-2007.
Σε αυτό πρέπει κανείς να προσθέσει τα λιγοστά δάνεια που οι κατασκευαστές χρωστούν στις τράπεζες, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια δούλεψε πολύ η μέθοδος της αντιπαροχής (πληρώνω την αγορά του οικοπέδου δίνοντας στον κάτοχό του διαμερίσματα από την πολυκατοικία που χτίζω), το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί ακόμη στην οικοδομή (χάρη και στις αντικειμενικές αξίες), καθώς επίσης τη διασπορά του αδιάθετου στοκ σε 10.000 μικρές επιχειρήσεις, με συνέπεια ο κίνδυνος να μοιράζεται και να απομακρύνεται το ενδεχόμενο μαζικής καθίζησης των τιμών όπως συνέβη στην Ισπανία ή στην Ιρλανδία, όπου η αγορά ελεγχόταν από 5-10 κατασκευαστικούς κολοσσούς.
Τέλος, στην Ελλάδα αγοράζουμε σπίτι με ορίζοντα μιας ζωής, επομένως τα ακίνητα δεν αλλάζουν εύκολα χέρια όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, όπου η αγορά real estate έχει χαρακτηριστικά χρηματιστηρίου, ενώ επιπλέον η ελληνική οικογένεια συνεχίζει να στηρίζει όσους έχουν πρόβλημα να αποπληρώσουν το δάνειό τους.
Πώς λειτουργούν στην πράξη αυτές οι στρεβλώσεις; Ας πάρουμε για παράδειγμα την αντιπαροχή. Τόσα χρόνια οι εργολάβοι δεν χρειάζονταν σημαντική ρευστότητα για να χτίσουν μια πολυκατοικία.
Με την αντιπαροχή έμεναν στην κατοχή τους περίπου τα μισά διαμερίσματα, τα οποία ακόμη και αν δεν κατάφερναν να πουλήσουν, δεν υποχρεώνονταν να τα «σκοτώσουν» αφού μπορούσαν να τα νοικιάσουν. Σήμερα, λοιπόν, πολλοί κατασκευαστές ακόμη και με απούλητες κατοικίες δεν ζορίζονται όσο άλλοι κλάδοι.
Ενας επιπλέον λόγος που δεν κάνουν μεγάλες υποχωρήσεις στις τιμές είναι ότι δεν χρωστούν μαζικά, αντίθετα από ό,τι στην Ιρλανδία όπου η αγορά ακινήτων βούλιαξε επειδή οι υπερδανεισμένοι κατασκευαστικοί κολοσσοί κατέρρευσαν.
Ταυτόχρονα στην Ιρλανδία 5-10 μεγάλοι όμιλοι ήλεγχαν την αγορά ενώ εδώ, αν διαιρέσει κανείς τα 150.000-200.000 απούλητα ακίνητα με τις περίπου 10.000 τεχνικές επιχειρήσεις, προκύπτει μέσος όρος 15-20 ακινήτων ανά επιχείρηση, συνεπώς ο κίνδυνος μοιράζεται.
Επίσης, εξαιτίας των αντικειμενικών τιμών και της ψαλίδας με τις εμπορικές κυκλοφορεί πολύ μαύρο χρήμα στην οικοδομή.
Οταν ένα διαμέρισμα κοστίζει 300.000 ευρώ αλλά στο συμβόλαιο αναγράφονται τα 150.000 ευρώ, τα υπόλοιπα 150.000 είναι αφορολόγητα.
Ενας ακόμη λόγος για τον οποίο δεν έπεσαν απότομα οι τιμές είναι η φιλοσοφία μας να αγοράζουμε σπίτι για μια ζωή και όχι για 10 χρόνια όπως πολλοί Ευρωπαίοι.
Αυτό σημαίνει ότι αν κανείς δεν αγοράζει ή δεν πουλάει, οι τιμές παραμένουν στάσιμες... Πηγή www.salonikablogspot.com

Αδύνατες οι πωλήσεις ακινήτων ακόμα και κάτω από τις αντικειμενικές.


Ελάχιστη αγοραστική αξία έχει στην πραγματικότητα η ακίνητη περιουσία μεγάλου αριθμού ιδιοκτητών ακινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Κάπα Research, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και παρουσιάστηκε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 29ου Πανελλήνιου Συνέδριου της Ομοσπονδίας.

Οπως σημειώθηκε οι πολίτες προσπαθούν ματαίως να πουλήσουν ακίνητα σε τιμές ακόμη και κάτω από τις αντικειμενικές που ισχύουν τώρα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι ένας στους δύο ιδιοκτήτες αδυνατεί να πληρώσει φόρους, ενώ το 94% των ιδιοκτητών υπέστη μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία, είτε επειδή έμειναν κενά τα ακίνητα που μίσθωναν, είτε γιατί έχαναν μειώσεις ενοικίων. "Τα συνεχή φορολογικά μέτρα οδηγούν σε απαξίωση τα ακίνητα και σε εξαθλίωση τους ιδιοκτήτες τους που σταδιακά χάνουν κάθε πρόσοδο από αυτά λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ δεν μπορούν να πληρώσουν τους συνεχώς αυξανόμενους φόρους" ανέφερε η ΠΟΜΙΔΑ.

Οσον αφορά το θέμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, εν μέσω της σημερινής κατεδάφισης των όποιων "αξιών" τους θα σημάνει, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, καταλήστευση των ιδιοκτητών ακινήτων. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία ζητά όχι μόνον να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για αύξησή τους, αλλά να μειωθούν δραστικά οι συντελεστές "εμπορικότητας", ιδιαίτερα στις περιοχές των ξενοίκιαστων, οι τιμές ζώνης των υποβαθμισθέντων περιοχών, ιδιαίτερα της Αθήνας που καταρρέει καθημερινά, και να αυξηθούν οι συντελεστές παλαιότητας "κούρεμα" των φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών, μείωση των φόρων στα ακίνητα, δικαίωμα μονομερούς εκχώρησης ακινήτου στο δημόσιο σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης φόρων που επισύρουν ακόμη και κάθειρξη, κατάργηση ελαχίστων αμοιβών, μέτρα για τα "φέσια", κατάργηση βεβαιώσεων Δ.Ο.Υ., "πάγωμα" δημοτ. τελών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου χαρακτήρισε απολύτως παράλογη την πρόταση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και δήλωσε ότι "παράλογα μέτρα δεν πρόκειται να ληφθούν". Συμφώνησε ότι υπάρχουν υπέρμετρες και παράλογες επιβαρύνσεις στα ακίνητα, τόνισε ωστόσο ότι οι όποιες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων πρέπει να έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ανήγγειλε δε τροποποιήσεις στο τέλος ακινήτων για το 2012 προκειμένου όπως είπε να γίνει δικαιότερο και ελαφρύτερο.

Ο κ. Μηταράκης δεσμεύτηκε από την πλευρά της ΝΔ για κατάργηση του ΕΕΤΗΔΕ μέσω ΔΕΗ καθώς και του ΦΑΠ, και επαναφορά του ΕΤΑΚ με συντελεστές χαμηλότερους από αυτούς που ισχύουν σήμερα, φορολογία της υπεραξίας στις μεταβιβάσεις, μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3 %, πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για πέντε χρόνια, μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή στο 19 % και διατήρηση της αναστολής του πόθεν έσχες επί τριετία.

Ομιλία προς τους συνέδρους απηύθυνε επίσης ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος ανέφερε ότι προτεραιότητα της γραμματείας είναι να ξεκινήσει την αποστολή των εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ 2009 και ΦΑΠ 2010, 2011 που εκκρεμούν, η οποία όπως είπε θα γίνει με χρονική απόσταση του ενός εκκαθαριστικού από το άλλο για τον ίδιο ιδιοκτήτη. Υποσχέθηκε ότι με τις δηλώσεις Ε9 για το 2012 που θα υποβληθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα γίνει αυτόματη εκκαθάριση του ΦΑΠ ενώ ανήγγειλε διασταύρωση των αρχείων του Κτηματολογίου, της ΓΓΠΣ και της ΔΕΗ για τα ακίνητα .

Ο καθηγητής και πρώην υπουργός κ. Π. Παυλόπουλος ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους το ΕΕΤΗΔΕ είναι αντισυνταγματικό και εξέφρασε την ελπίδα να εκδοθεί σύντομα η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο πρώην υπουργός κ. Γ. Παπαθανασίου τόνισε την ανάγκη οι φορολογικές επιβαρύνσεις να ανταποκρίνονται στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και την απόδοση της περιουσίας. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ μίλησε για φορολογική επίθεση στη λαϊκή ακίνητη ιδιοκτησία, ενώ ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι οι φόροι δεν πρόκειται να μειωθούν αν δεν μειωθούν οι δαπάνες του κράτους.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς τόνισε ότι είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι οι ιδιοκτήτες είναι σήμερα σε θέση να πληρώσουν όλους αυτούς τους ετήσιους ληστρικούς φόρους κεφαλαίου, αν δεν γίνει άμεσα, όχι επαύξηση, αλλά εκτεταμένο "κούρεμα" των φορολογικών υποχρεώσεων τους, με:

-Κατάργηση του ΦΑΠ αναδρομικά από το 2011, λόγω της, αντί αυτού επιβολής του ΕΕΤΗΔΕ.

-Ενοποίηση των φόρων κεφαλαίου (ΦΑΠ, ΤΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ) σε έναν φόρο, πολύ χαμηλότερο από το ΕΕΤΗΔΕ που ισχύει σήμερα, που θα λαμβάνει υπόψη την πρόσοδο των ακινήτων και την φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών. Σημείωσε δε ότι είναι απόλυτα ανήθικο, την ώρα που το ΥΠΕΚΑ προωθεί μέτρα που οδηγούν στην απαξίωση των εκτός σχεδίου ακινήτων (Προεδρικό Διάταγμα για την ουσιαστική απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης), το υπουργείο Οικονομικών να προωθεί την ένταξη των ακινήτων αυτών στο ΦΑΠ!

Αναφερόμενος δε στις προτάσεις που φέρεται να έχει κάνει η τρόικα για αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25 % και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου, τόνισε ότι τυχόν υιοθέτηση αυτής της πρότασης θα οδηγήσει σε καταλήστευση των ιδιοκτητών ακινήτων και κατάρρευση της οικοδομής και της οικονομίας. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, σε μια περίοδο που οι πραγματικές τιμές συνεχίζουν να μειώνονται δραματικά, θα αυξήσει αυτόματα τα φορολογικά βάρη των ιδιοκτητών συμπαρασύροντας προς τα πάνω μεταξύ άλλων το τέλος ακινήτων, το ΦΑΠ, τα δημοτικά τέλη, το ΤΑΠ, τους φόρους στις μεταβιβάσεις, τα τέλη για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, κ.α. Θα μετατρέψει επίσης εν μία νυκτί σε "εκατομμυριούχους" στα χαρτιά, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων η περιουσία των οποίων έχει στην πραγματικότητα ελάχιστη αγοραστική αξία.

Ο Πρόεδρος επισήμανε ότι με πρόσφατα νομοθετήματα υιοθετήθηκε σειρά εξοντωτικών δημοσιονομικών και άλλων μέτρων κατά των ιδιοκτητών ακινήτων, όπως:

1. Έκτακτη εισφορά ακίνητης ιδιοκτησίας επί ΕΤΑΚ 2009 έως και 9 ο/οο

2. 10-20πλασιασμός του ετήσιου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από 1ο/οο σε έως 1%-2%

3. 10πλασιασμός του Φόρου κληρονομιάς - γονικής παροχής από 1% σε έως 10%

4. Αύξηση φορολογίας εισοδήματος ως 45%, και του συμπληρωματικού φόρου σε 3%

5. Βαρύ ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή και μισθωμένη κατοικία

6. Κατάργηση απαλλαγής των δαπανών επισκευών κτιρίων από το φορολογητέο εισόδημα

7. Περιορισμός απαλλαγής ΦΜΑ και τόκων για αγορά πρώτης κατοικίας

9. Δυνατότητα μονομερούς λύσης των μισθωτικών συμβάσεων εκ μέρους των μισθωτών.

10. Καθιέρωση σωρείας υποχρεωτικών επιθεωρήσεων, ελέγχων, πιστοποιητικών, και φυσικά αμοιβών σε βάρος των ιδιοκτητών κτιρίων.

Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με τις νέες προτάσεις για ποινές ακόμη και κάθειρξης για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές από ΦΑΠ και λοιπούς ετήσιους φόρους ακινήτων, οδηγούν σε πλήρη "ποινικοποίηση" της κατοχής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας η οποία αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού. Ειδικότερα οι εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι σε ΦΑΠ από όλη τη χώρα, που θα πολλαπλασιάζονται κάθε φορά που θα αυξάνονται οι "αντικειμενικές αξίες", δεν έχουν καμιά δυνατότητα να πουλήσουν ακίνητα για να πληρώσουν τους φόρους που άρχισαν να βεβαιώνονται αυτόματα στο όνομά τους.

Ο κ. Παραδιάς επεσήμανε συμπερασματικά ότι η κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας, κλασσικό αποταμιευτικό πρότυπο της μέσης ελληνικής οικογένειας, έχει τεθεί πλέον σε διαδικασία πραγματικής "κατεδάφισης", ενώ τα μέτρα αυτά «καταδικάζουν σε θάνατο» την οικοδομή και την κτηματαγορά, και όλους όσοι απασχολούνται σ΄αυτές.

ΤΑ 10 ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.

1. Ενοποίηση ΦΑΠ- ΕΕΤΗΔΕ-ΤΑΠ και αντικατάστασή τους από έναν ετήσιο φόρο με ενιαίο χαμηλό συντελεστή, τον οποίο θα μπορούν να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες σε μόνιμη βάση.

2. Αντικειμενικές Αξίες: Όχι αύξηση, αλλά άμεση μείωση τιμών ζώνης και συντελεστών εμπορικότητας - Αύξηση συντελεστών παλαιότητας.

3. Ειδικό τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), για όσο ισχύει: Μείωση συντελεστών τέλους, δυνατότητα διόρθωσης λαθών από τους Εφόρους, απαλλαγή όσων πράγματι αδυνατούν να πληρώσουν.

4. Παροχή δυνατότητας εξόφλησης φόρων με μονομερή εκχώρηση ακινήτου στο δημόσιο, για χρέη άνω των 50.000 ευρώ για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, ή 150.000€ για τα οποία προωθείται η θέσπιση ποινής κάθειρξης ( 5 ετών και άνω).

5. Ενεργειακό κλπ. πιστοποιητικά: Αναστολή για μικρά ακίνητα, περιορισμός δικαιολογητικών και αμοιβών, κατάργηση ή περιορισμός των ποικίλων βεβαιώσεων, πιστοποιητικών & σχεδιαγραμμάτων.

6. Εμπορικές Μισθώσεις: Κατάργηση διατάξεων που καθιστούν την ιδιοκτησία «ξέφραγο αμπέλι».

7. Δυστροπία Μισθωτών: Επίσπευση χρονοβόρων διαδικασιών, μείωση δικαστικών επιδόσεων, μείωση χρόνου φύλαξης πραγμάτων.

8. Φορολογικές Βεβαιώσεις: Αντικατάσταση από υπεύθυνες δηλώσεις των φορολογούμενων.

9. Αυθαίρετα: Χαμηλότερα πρόστιμα και αμοιβές, ώστε να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι.

10. Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Να αποσυρθεί το σχέδιο διατάγματος περί χρήσεων γης, που απαξιώνει την εκτός σχεδίου ιδιωτική ακίνητη περιουσία. Πηγή www.buildnet.gr

Ψάχνουν αδήλωτα ακίνητα.


Η ΓΓΠΣ σχεδιάζει ελέγχους και διασταυρώσεις στα μητρώα των φορολογουμένων και στα ειδικά στοιχεία που έχουν δηλώσει για την επιφάνεια των ακινήτων τους, προκειμένου να εντοπισθούν λάθη ή «παραλείψεις» που έγιναν στην επιφάνεια βάσει της οποίας φορολογείται το ακίνητο

«Μπλόκο» στα ακίνητα με πλέγμα διασταυρώσεων στοιχείων από τη ΔΕΗ, το Κτηματολόγιο και το Ε9 δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την αποκάλυψη κρυφών τετραγωνικών μέτρων ή και ολόκληρων ακινήτων. Παράλληλα, στέλνει στους ιδιοκτήτες ακινήτων τους ξεχασμένους «λογαριασμούς» για την πληρωμή του ΕΤΑΚ του 2009 και του Φόρου Ακίνητης Περιούσιας για το 2010 και 2011.

Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, ανέφερε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΤΑΚ 2009 και του ΦΠΑ 2010 και 2011 που εκκρεμούν. Μάλιστα, για να μην πέσουν όλα τα βάρη μαζί στους φορολογούμενους, ο κ. Θεοχάρης υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει χρονική απόσταση στην αποστολή των σημειωμάτων.

Αποστολή.
Ηδη, η ΓΓΠΣ έχει έτοιμα και θα αρχίσει να ταχυδρομεί τις επόμενες ημέρες τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΤΑΚ του 2009. Μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή των σημειωμάτων του ΕΤΑΚ θα ακολουθήσει ο «λογαριασμός» για την καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και αργότερα ο ΦΑΠ του 2011. Ο υπολογισμός των φόρων στα ακίνητα γίνεται με βάση τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι που έχουν μεταβολές ή λάθη στην περιουσιακή τους κατάσταση έχουν νέα προθεσμία μέχρι τις 5 Μαρτίου να ελέγξουν, να διορθώσουν και να οριστικοποιήσουν μέσω διαδικτύου τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους για τα έτη 2009, 2010 και 2011. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν:

1. Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του έτους 2009. Περίπου 1,28 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα παραλάβουν τα «ξεχασμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ΕΤΑΚ 2009. Θα το πληρώσουν οι άγαμοι που την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και οι έγγαμοι με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Από το ΕΤΑΚ του 2009 αναμένονται περίπου 100 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη εκκαθαριστεί 2.920.000 δηλώσεις από 3.946.646 ιδιοκτήτες και έχουν βεβαιωθεί φόροι ύψους 278,97 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2009 ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ μαζί με το ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά.

2. Το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα πληρώσουν ΦΑΠ για το 2010.

3. Το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011. Θα πληρωθεί από περίπου 600.000 φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν ήδη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2011, ενώ από τον Απρίλιο θα αρχίσουν να πληρώνουν και το ειδικό τέλος για το 2012 που θα καταβληθεί σε πέντε ίσες δόσεις μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013.

Ελεγχοι. 
Παράλληλα, η ΓΓΠΣ σχεδιάζει ελέγχους και διασταυρώσεις στα μητρώα των φορολογουμένων και στα ειδικά στοιχεία που έχουν δηλώσει για την επιφάνεια των ακινήτων τους προκειμένου να εντοπισθούν λάθη ή «παραλείψεις» που έγιναν στην επιφάνεια βάσει της οποίας φορολογείται το ακίνητο. Οι έρευνες θα γίνουν με αφορμή τα λάθη που εντοπίστηκαν στον υπολογισμό του τέλους ακινήτων (που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ), αλλά τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις και περιπτώσεις φοροδιαφυγής από ιδιοκτήτες που αποκρύπτουν την πραγματική φορολογήσιμη επιφάνεια των ακινήτων τους.

Στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ΓΓΠΣ θα ενταχθούν στοιχεία από τα έντυπα Ε9, το περιουσιολόγιο, του αρχείου της ΔΕΗ και του Κτηματολογίου. Μέσα από τις διασταυρώσεις αυτές, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να εντοπίσει περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 λιγότερα τετραγωνικά μέτρα για κατοικίες, διαμερίσματα ή καταστήματα από αυτά που εμφανίζονται στο αρχείο της ΔΕΗ ή αν στη ΔΕΗ τα τ.μ. είναι λιγότερα από αυτά που έχουν δηλωθεί στο Ε9, και πληρώνεται μικρότερο ειδικό τέλος ακινήτων.

Διορθώσεις έως τις 5 Μαρτίου.
Οι φορολογούμενοι που έχουν μεταβολές ή λάθη στην περιουσιακή τους κατάσταση έχουν νέα προθεσμία μέχρι τις 5 Μαρτίου να ελέγξουν, να διορθώσουν και να οριστικοποιήσουν μέσω διαδικτύου τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους για τα έτη 2009, 2010 και 2011.

Το Ειδικό Τέλος Ακινήτων.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν ήδη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2011, ενώ από τον Απρίλιο θα αρχίσουν να πληρώνουν και το ειδικό τέλος για το 2012 που θα καταβληθεί σε πέντε ίσες δόσεις μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013. Πηγή www.imerisia.gr

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Kαταδίκη για φρένο σε οικοδομικό συνεταιρισμό.


Η ευρωκαταδίκη αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την καταβολή από το Δημόσιο και άλλων αποζημιώσεων σε συνεταιρισμούς -και όχι μόνο- με αδρανοποιημένη για μεγάλο διάστημα ακίνητη περιουσία

Το ελληνικό Δημόσιο απειλείται να καταβάλει τεράστιο ποσό ως αποζημίωση για την παράνομη στέρηση της ακίνητης περιουσίας οικοδομικού συνεταιρισμού.
Με τεράστιου ύψους "ευρωκαμπάνα" απειλείται το ελληνικό Δημόσιο για την παράνομη στέρηση της ακίνητης περιουσίας οικοδομικού συνεταιρισμού, με διαρκείς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί για μεγάλο διάστημα, εμποδίζοντας την αξιοποίησή της πάνω από μισό αιώνα!

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, διαπιστώνοντας ότι παραβιάστηκε το 1ο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), που προστατεύει τα περιουσιακά δικαιώματα, σε βάρος του συνεταιρισμού λόγω της μακρόχρονης στέρησης της περιουσίας του.

Η αποζημίωση
Επιφυλάχθηκε, δε, να καθορίσει το ύψος της αποζημίωσης που πρέπει να καταβληθεί στον οικοδομικό συνεταιρισμό που ζητεί 2,2 δισ. ευρώ για την υλική ζημιά και 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Η ευρωκαταδίκη αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την καταβολή από το Δημόσιο και άλλων αποζημιώσεων σε συνεταιρισμούς -και όχι μόνο- με αδρανοποιημένη για μεγάλο διάστημα ακίνητη περιουσία.

Το ευρωδικαστήριο δέχθηκε ότι ο νόμιμος σκοπός της προστασίας της φυσικής - πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο σημαντική και αν είναι, δεν απαλλάσσει το κράτος από την υποχρέωσή του να αποζημιώνει τους ενδιαφερόμενους, όταν είναι υπερβολική η προσβολή του δικαιώματος ιδιοκτησίας τους.

Αποκρούοντας ουσιαστικά την ιδιαίτερα προστατευτική νομολογία του ΣτΕ (που στηρίζεται, πάντως, στο άρθρο 24 του Συντάγματος), το Ευρωδικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, απορρίπτοντας προσφυγή του συνεταιρισμού, χρησιμοποίησε ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια, καθώς εξομοίωσε κάθε οικόπεδο που βρίσκεται εκτός αστικής ζώνης με οικόπεδο που προορίζεται για γεωργική, πτηνοτροφική, δασοπονική εκμετάλλευση ή για αναψυχή του κοινού.

Το κομβικό αυτό σημείο της "ευρωκαταδίκης" αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα διεκδίκησης αποζημίωσης των ιδιοκτητών που υφίστανται πολύ σοβαρούς περιορισμούς και σε περιοχές εκτός σχεδίου, ιδίως όταν το ίδιο το κράτος έχει επιδείξει κατά καιρούς αντιφατική συμπεριφορά, επιτρέποντας την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Το περιβάλλον
Το ευρωδικαστήριο υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και ότι δεν θα έπρεπε να δίνεται απέναντί του προτεραιότητα στις οικονομικές επιταγές και έστω και σε ορισμένα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως της ιδιοκτησίας, ιδίως όταν το κράτος έχει νομοθετήσει σχετικά.

Ωστόσο, περιορισμοί του δικαιώματος ιδιοκτησίας -συνεχίζει- μπορούν να είναι ανεκτοί μόνο υπό την προϋπόθεση σεβασμού μιας δίκαιης ισορροπίας μεταξύ των συμφερόντων (ατομικών και συλλογικών).

Στη συγκεκριμένη υπόθεση το Ευρωδικαστήριο δέχθηκε ότι παραβιάστηκε σε βάρος του συνεταιρισμού η δίκαιη ισορροπία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό συμφέρον και επιφυλάχθηκε να καθορίσει αποζημίωση και για υπερβολική διάρκεια των σχετικών δικών.

Από το 1966
Η έκταση 7.353 στρ. ανήκει σε Παραθεριστικό Συνεταιρισμό

Η υπόθεση αφορά έκταση 7.353 στρεμμάτων γης καλλιεργούμενης χέρσας και με δασικές ζώνες που απέκτησε το 1966 ο Παραθεριστικός Συνεταιρισμός Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος στην Παλαιά Φώκαια Αττικής, με σκοπό την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών.

Ο νομάρχης έδωσε τότε σχετική έγκριση, ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα έγκριση πολεοδομικής μελέτης από τον υπουργό Δημοσίων Εργων, αλλά εναντιώθηκε αργότερα ο υπουργός Γεωργίας, προβάλλοντας ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δημοσίου. Υστερα από 16ετή δικαστικό αγώνα ο συνεταιρισμός δικαιώθηκε για το ιδιοκτησιακό και το 1995 το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε υψηλότατους φόρους 14,5 εκατ. ευρώ για το διάστημα 1982-1992, γεγονός που προκάλεσε νέα δικαστική διαμάχη, που εκκρεμεί ακόμα. Παράλληλα ένα τμήμα της έκτασης χαρακτηρίστηκε δασικό (παραμένει εκκρεμές στην Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων), ενώ μπήκαν νέοι μεγάλοι περιορισμοί δόμησης με Προεδρικό Διάταγμα προστασίας της Λαυρεωτικής.

Τις προσφυγές του συνεταιρισμού απέρριψε το ΣτΕ. Ομως το Ευρωδικαστήριο δέχθηκε ότι τα αυστηρά κριτήρια του ΣτΕ και η συμπεριφορά των ελληνικών Αρχών επί δεκαετίες μετά την αγορά της γης διατάραξαν τη δίκαιη ισορροπία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος, λόγω στέρησης της ακίνητης περιουσίας. Και επιφυλάχθηκε για τη "λυπητερή".. Πηγή www.ethnos.gr

Οικοδομικός οργασμός με άρωμα... παρανομίας στη Μύκονο.

Οικοδομικός οργασμός με άρωμα... παρανομίας παρατηρείται στη Μύκονο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής». Κατοικίες ανεγείρονται χωρίς άδεια, από ιδιοκτήτες πρόθυμους να πληρώσουν τα υψηλά πρόστιμα, προκειμένου να τις εντάξουν στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, παρά τα όσα ορίζει ο σχετικός νόμος.
Όπως σημειώνει ο απεσταλμένος της «ΚτΚ» στη Μύκονο, Γιώργος Λιάλιος, δύο ξενοδοχεία, το ένα στα «περίχωρα» της Χώρας και το άλλο πάνω από διάσημη παραλία του νησιού, προσθέτουν δωμάτια.
Σε μία άλλη παραλία χτίζεται ολόκληρο μπαρ στα όρια της ακτής, ενώ αρκετά είναι και τα μεμονωμένα σπίτια που χτίζονται σε διάφορα σημεία του νησιού. Το πιο συνηθισμένο θέαμα όμως είναι οι προσθήκες: ένα δωμάτιο, μία αποθήκη, ένα γκαράζ.
Αυτό που δύσκολα θα συναντήσει κανείς στις δεκάδες οικοδομές του νησιού είναι η γνωστή πινακίδα – που υποχρεωτικά θα πρέπει να βρίσκεται σε εμφανές σημείο, μπροστά από την οικοδομή – με τον αριθμό της οικοδομικής άδειας.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Δήμο Μυκόνου, στην πολεοδομία έχουν κατατεθεί 160 καταγγελίες που πρέπει να ελεγχθούν, οι περισσότερες ανώνυμες.
Όπως τόνισε στην «Κ» ο Σταύρος Μαντζιβής, υπεύθυνος του νεοσύστατου πολεοδομικούς γραφείου Μυκόνου, «στο πολεοδομικό γραφείο είμαστε μόλις δύο έμπειροι υπάλληλοι, ο ένας έτοιμος να φύγει με την εφεδρεία για να ελέγξουμε όλες τις καταγγελίες. Δεν έχουμε καν αυτοκίνητο, πηγαίνουμε με δικά μας μέσα».
«Ο λόγος που στη Μύκονο το φαινόμενο είναι τόσο εκτεταμένο, είναι ότι στο νησί έχουν χρήματα και για να χτίσουν γρήγορα και για να πληρώσουν τα πρόστιμα την επόμενη ημέρα», λέει στην «Κ» ένας μηχανικός. «Έχω ακούσει μέχρι και την περίπτωση ανθρώπου που ζήτησε να δηλώσει ο μηχανικός 200 επιπλέον τετραγωνικά, ένα ολόκληρο κτίριο, το οποίο δεν έχει ακόμα χτιστεί, αλλά θα «προστεθεί» στις φωτογραφίες που κατατίθενται μέσω του υπολογιστή».
skai.gr

Τριπλό χτύπημα της εφορίας.

Τριπλό χτύπημα της εφορίας θα δεχθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι αναμένουν την τελευταία τριετία, τα ειδοποιητήρια για το ΕΤΑΚ του 2009 αλλά και για το ΦΑΠ 2010 και 2011.
Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως κατάφερε να εκκαθαρίσει τις συγκεκριμένες δηλώσεις και η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ετοιμάζεται να στείλει τα ραβασάκια μέχρι τον Ιούνιο, φροντίζοντας όπως λένε αρμόδια στελέχη , «να μην πέσουν όλα τα χαράτσια μαζί».
Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ανέφερε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΤΑΚ 2009 και του ΦΠΑ 2010 και 2011 που εκκρεμούν και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει χρονική απόσταση στην αποστολή των σημειωμάτων.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΓΓΠΣ μέχρι τον Ιούνιο έρχονται:

1. ΕΤΑΚ 2009: Περίπου 1,28 εκατομμύρια φορολογούμενοι, περιμένουν χρόνια και χρόνια για το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ του 2009. Στην πλειονότητά τους τα εκκαθαριστικά που θα έρθουν είναι μηδενικά και τα έσοδα του δημοσίου δεν υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Το ΕΤΑΚ του 2009 επιβαρύνει άγαμους οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και έγγαμοι με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2009 ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ μαζί με το ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά.

2. ΦΑΠ 2010: Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα πληρώσουν ΦΑΠ για το 2010.

3. ΦΑΠ 2011: Θα πληρωθεί από περίπου 600.000 φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Οι φόροι στα ακίνητα θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο του διαλόγου για το φορολογικό όπου έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση όλοι οι φόροι ακινήτων να ενοποιηθούν και να ενσωματωθούν με αναγκαίες προσαρμογές στο ειδικό τέλος ακινήτων.

Εν τω μεταξύ η ΓΓΠΣ σχεδιάζει ελέγχους και διασταυρώσεις στα μητρώα των φορολογουμένων και στα ειδικά στοιχεία που έχουν δηλώσει για την επιφάνεια των ακινήτων τους, προκειμένου να εντοπισθούν λάθη ή παραλείψεις που έγιναν στην επιφάνεια βάσει της οποίας φορολογείται το ακίνητο.

Στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ΓΓΠΣ, θα ενταχθούν στοιχεία από τα έντυπα Ε9, το περιουσιολόγιο, του αρχείου της ΔΕΗ, του Κτηματολογίου και μέσα από τις διασταυρώσεις, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να εντοπίσει περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 λιγότερα τετραγωνικά μέτρα για κατοικίες, διαμερίσματα ή καταστήματα από αυτά που εμφανίζονται στο αρχείο της ΔΕΗ ή αν στη ΔΕΗ τα τ.μ. είναι λιγότερα από αυτά που έχουν δηλωθεί στο Ε9, και πληρώνεται μικρότερο ειδικό τέλος ακινήτων. Πηγή www.express.gr

Φοροεπιδρομή τις επόμενες εβδομάδες.

Η εφορία ποτέ δεν... ξεχνά είναι το σύνθημα που θα ισχύει από τις επόμενες ημέρες όταν θα αρχίσουν να έρχονται σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων τα εκκαθαριστικά για το ΕΤΑΚ του 2009 αλλά και για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και 2011.
Μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, προανήγγειλε την αποστολή των σημειωμάτων που είχαν... ξεχαστεί και είπε ότι για να μην πέσουν τα βάρη όλα μαζί θα υπάρξει χρονική απόσταση μεταξύ των εκκαθαριστικών.
Η αρχή θα γίνει με το ΕΤΑΚ του 2009 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο ΦΑΠ. Ο υπολογισμός των φόρων στα ακίνητα γίνεται με βάση τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) Το ΕΤΑΚ θα αναλάβουν 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες. Τον ΦΑΠ 2010 θα τον πληρώσουν 100.000 φορολογούμενοι και περίπου 600.000 το φόρο για το 2011 και για όσους έχουν περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 200.000 ευρώ.
Φυσικά από τον Απρίλιο θα αρχίσουν να έρχονται και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ καθώς θα υπάρχει και η δόση (πέντε δόσεις συνολικά) για το έκτακτο χαράτσι ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών.
Πηγή www.ered.gr

Ακίνητα: Αναστολή πληρωμών από τους ιδιοκτήτες.

Ο ένας στους έξι καθυστερεί την πληρωμή των δόσεων στεγαστικού δανείου ενώ το 50% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι στο μέλλον δεν θα μπορέσουν να καταβάλλουν τις δόσεις.
H υπερφορολόγηση των ακινήτων οδηγεί τους ιδιοκτήτες τους σε ...αναστολή πληρωμών.
Ο ένας στους δύο δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στα φορολογικά βάρη (ΦΑΠ, τέλος ακινήτων κλπ.) του τρέχοντος έτους.
Ο ένας στους έξι καθυστερεί την πληρωμή των δόσεων στεγαστικού δανείου ενώ το 50% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι στο μέλλον δεν θα μπορέσουν να καταβάλλουν τις δόσεις.
Επίσης το 94 % των ιδιοκτητών υπέστη μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία, είτε επειδή έμειναν κενά τα ακίνητα που μίσθωναν, είτε γιατί έκαναν μειώσεις ενοικίων οι οποίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (άνω του 60 %) κυμαίνονται μεταξύ 20% έως και 30 %.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΠΟΜΙΔΑ και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ομοσπονδίας
Η έρευνα έγινε το διήμερο 19 – 20 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.197 άτομα.
Πιο αναλυτικά από την έρευνα προέκυψαν τα ακόλουθα :
-Το 50,8 % των ιδιοκτητών δηλώνουν ότι «μάλλον ή σίγουρα» δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν εντός του έτους τους φόρους στα ακίνητα έναντι 45,9 % που εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.
-Οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν κάποιας μορφής ιδιοκτησία (διαμέρισμα, μονοκατοικία ή επαγγελματικό χώρο) και σχεδόν οι μισοί (43,6 %) έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για αγορά ακινήτου .
-Το 16,5 % των ιδιοκτητών που έχουν δάνειο δηλώνουν ότι δεν εξοφλούν κανονικά και έγκαιρα τις δόσεις ενώ οι μισοί (48,2 %), στην ερώτηση αν θα μπορούν στο μέλλον να καταβάλουν κανονικά τις δόσεις, απαντούν «όχι» και «μάλλον όχι».
-Σχεδόν το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων (94 %) έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία. Ένας στους τέσσερις διαθέτει κατοικία που ήταν νοικιασμένη και ξενοικιάστηκε το συγκεκριμένο διάστημα. Το αντίστοιχο ποσοστό στα επαγγελματικά ακίνητα είναι 8,9 %.
-Τα εισοδήματα μειώθηκαν και από τις μειώσεις ενοικίων που γίνονται ύστερα από συμφωνία των ιδιοκτητών με τους ενοικιαστές. Στα σπίτια οι μειώσεις ξεκινούν από 10 % για το 29 % των περιπτώσεων. Στο 63 % των περιπτώσεων το ποσοστό μείωσης ενοικίου κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 % ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που φθάνει και στο 50 %. Στα καταστήματα αντίστοιχα μειώσεις ενοικίων από 20 ως 30 % έγιναν στο 62 % των περιπτώσεων.
-Ένας στους τέσσερις επιχείρησε την τελευταία διετία να πουλήσει κάποιο ακίνητο και μάλιστα σε τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική (ποσοστό 8,8 %) ή στην αντικειμενική (6,6 %). Όσοι πωλούν πάνω από την αντικειμενική αξία σήμερα είναι μειοψηφία (7,4 %).
-Το ποσό που εκταμιεύουν οι ιδιοκτήτες για να πληρώσουν το τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ αντιστοιχεί σε ένα ως τέσσερα ενοίκια ετησίως.
Πηγή www.imerisia.gr


Ερχονται οι λογαριασμοί του ΕΤΑΚ και του ΦΑΠ.

Τους ..ξεχασμένους λογαριασμούς για την πληρωμή του ΕΤΑΚ του 2009 , του ΦΑΠ για το 2010 και το 2011 θα αρχίσει να στέλνει στους ιδιοκτήτες ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών το οποίο προχωρά παράλληλα σε εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων (ΔΕΗ , Κτηματολόγιο , Ε9) προκειμένου να αποκαλύψει αδήλωτα ακίνητα.
Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου μιλώντας στο 29ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων χαρακτήρισε απολύτως παράλογη την πρόταση της τρόικας για αύξηση των αντικειμενικών αξιών...
«Είναι ένα μέτρο που δεν έχει την υποστήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά έχω και την αίσθηση ότι προτάθηκε χλιαρά από την τρόικα», πρόσθεσε.
Στο ίδιο συνέδριο ο ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΤΑΚ 2009 και του ΦΠΑ 2010 και 2011 που εκκρεμούν. Μάλιστα για να μην πέσουν όλα τα βάρη μαζί στους φορολογούμενους ο κ. Θεοχάρης υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει χρονική απόσταση στην αποστολή των σημειωμάτων.
Ήδη η ΓΓΠΣ έχει έτοιμα και θα αρχίσει να ταχυδρομεί τις επόμενες ημέρες τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΤΑΚ του 2009. Μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή των σημειωμάτων του ΕΤΑΚ θα ακολουθήσει ο «λογαριασμός» για την καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και αργότερα ο ΦΑΠ του 2011.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν:
Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του έτους 2009. Περίπου 1,28 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα παραλάβουν, τα «ξεχασμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ΕΤΑΚ 2009. Θα το πληρώσουν οι άγαμοι που την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και οι έγγαμοι με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Από το ΕΤΑΚ του 2009 αναμένονται περίπου 100 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη εκκαθαριστεί 2.920.000 δηλώσεις από 3.946.646 ιδιοκτήτες και έχουν βεβαιωθεί φόροι ύψους 278,97 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2009 ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ μαζί με το ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά .
Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα πληρώσουν ΦΑΠ για το 2010.
Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011. Θα πληρωθεί από περίπου 600.000 φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν ήδη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2011 ενώ από το Απρίλιο θα αρχίσουν να πληρώνουν και το ειδικό τέλος για το 2012 που θα καταβληθεί σε 5 ίσες δόσεις μέχρι και το Ιανουάριο του 2013 .
Παράλληλα η ΓΓΠΣ σχεδιάζει ελέγχους και διασταυρώσεις στα μητρώα των φορολογουμένων και στα ειδικά στοιχεία που έχουν δηλώσει για την επιφάνεια των ακινήτων τους προκειμένου να εντοπισθούν λάθη ή «παραλείψεις» που έγιναν στην επιφάνεια βάσει της οποίας φορολογείται το ακίνητο. Οι έρευνες, θα γίνουν με αφορμή τα λάθη που εντοπίστηκαν στον υπολογισμό του τέλους ακινήτων (που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ), αλλά τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις και περιπτώσεις φοροδιαφυγής από ιδιοκτήτες που αποκρύπτουν την πραγματική φορολογήσιμη επιφάνεια των ακινήτων τους.
Στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ΓΓΠΣ, θα ενταχθούν στοιχεία από τα έντυπα Ε9, το περιουσιολόγιο, του αρχείου της ΔΕΗ, του Κτηματολογίου.
Πηγή www.imerisia.gr

Ιδιοκτήτες χωρίς… ακίνητα.




Ασφυκτική είναι πλέον η κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι, εν μέσω κρίσης, οδηγούνται σε αδιέξοδο, λόγω των φορολογικών βαρών που επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών.

Στην Ελλάδα του μνημονίου, των νεοαστέγων, προστίθενται καθημερινά χιλιάδες άνεργοι και εργαζόμενοι που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο που πήραν παλαιότερα για να δημιουργήσουν το δικό τους σπιτικό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους.

Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά αλλά αντικατοπτρίζουν πλήρως την υπάρχουσα κατάσταση. Ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν πλέον αδυναμία να ανταποκριθούν στα φορολογικά βάρη, όπως ο ΦΑΠ και το τέλος ακινήτων, για το 2012. Ισάριθμοι αναφέρουν ότι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν ούτε τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, ενώ ήδη ένας στους έξι καθυστερεί τις πληρωμές των δόσεων.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα της "Κάπα Research" για την αγορά ακινήτων, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και παρουσιάστηκε χθες στο 29ο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Αναλυτικότερα, τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι:

Το 50,8% των ιδιοκτητών δηλώνουν ότι μάλλον ή σίγουρα δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τον επόμενο χρόνο τους φόρους στα ακίνητα (ειδικό τέλος μέσω ΔΕΗ, ΦΑΠ, κλπ.). έναντι 45,9 % που εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

Οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν κάποιας μορφής ιδιοκτησία (διαμέρισμα, μονοκατοικία ή επαγγελματικό χώρο) και σχεδόν οι μισοί (43,6 %) έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για αγορά ακινήτου το οποίο «τρέχει» ακόμα.

Tο 16,5 % των ιδιοκτητών που έχουν δάνειο δηλώνουν ότι δεν εξοφλούν κανονικά και έγκαιρα τις δόσεις, ενώ οι μισοί (48,2 %), στην ερώτηση αν θα μπορούν στο μέλλον να καταβάλουν κανονικά τις δόσεις, απαντούν «όχι» και «μάλλον όχι».

Σχεδόν το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων (94 %) έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία. Ένας στους τέσσερις διαθέτει κατοικία που ήταν νοικιασμένη και ξενοικιάστηκε το συγκεκριμένο διάστημα. Το αντίστοιχο ποσοστό στα επαγγελματικά ακίνητα είναι 8,9 %.

Τα εισοδήματα μειώθηκαν και από τις μειώσεις ενοικίων που γίνονται ύστερα από συμφωνία των ιδιοκτητών με τους ενοικιαστές. Στα σπίτια οι μειώσεις ξεκινούν από 10 % (για το 29 % των περιπτώσεων), στο 63 % των περιπτώσεων το ποσοστό μείωσης ενοικίου κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 %, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που φθάνει και στο 50 %. Στα καταστήματα, αντίστοιχα, μειώσεις ενοικίων από 20 ως 30 % έγιναν στο 62 % των περιπτώσεων.

Ένας στους τέσσερις επιχείρησε την τελευταία διετία να πουλήσει κάποιο ακίνητο και μάλιστα σε τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική (ποσοστό 8,8 %) ή στην αντικειμενική (6,6 %). Όσοι πωλούν πάνω από την αντικειμενική αξία σήμερα είναι μειοψηφία (7,4 %).

Το ποσό που εκταμιεύουν οι ιδιοκτήτες για να πληρώσουν το τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ αντιστοιχεί σε ένα ως τέσσερα ενοίκια ετησίως! Δηλαδή έως και το ένα τρίτο των ετήσιων εισοδημάτων πηγαίνει για το τέλος ακινήτων, χωρίς να υπολογίζονται οι λοιπές επιβαρύνσεις (φόρος εισοδήματος, ΦΑΠ, Δημοτικά τέλη, κλπ., αλλά και οι νέες επιβαρύνσεις όπως ενεργειακά πιστοποιητικά, πιστ/κά ηλεκτρολόγων, ζημιές, απλήρωτα μισθώματα κλπ.).

Αντιδράσεις για το ενεργειακό πιστοποιητικό
.

Ειδική έρευνα έγινε επίσης για το ενεργειακό πιστοποιητικό που από εφέτος έγινε υποχρεωτικό και για τις μισθώσεις ακινήτων. Παρά το γεγονός ότι το 70 % των ιδιοκτητών δηλώνουν ότι έχουν θετική γνώμη για την πράσινη οικονομία: Το 64 % διαφωνούν με το ενεργειακό πιστοποιητικό.

Το 87% το αντιμετωπίζουν ως ένα ακόμη βάρος στις πλάτες των ιδιοκτητών και θεωρούν ότι θεσπίστηκε για εισπρακτικούς και όχι για ενεργειακούς λόγους.

Εννιά στους δέκα εκτιμούν ότι θα επιδράσει αρνητικά στην αγορά ακινήτων και οκτώ στους δέκα συμφωνούν με τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για αναβολή του μέτρου, λόγω οικονομικής κρίσης, καθώς και για κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των επιθεωρητών που όρισε το ΥΠΕΚΑ.

Πηγή www.zougla.gr