Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΛΗΡΩΤΟ ΤΟ 20% ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ.


Δύο στους δέκα δεν πλήρωσαν το ΕΕΤΗΔΕ


Απλήρωτοι έχουν μείνει περίπου το 20% των λογαριασμών της ΔΕΗ με την πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) για το 2012 και ήδη έχει ξεκινήσει η αποστολή λογαριασμών με τη δεύτερη δόση, καθώς ολοκληρώθηκε η αποστολή της πρώτης δόσης.

Πολλοί από τους υπόχρεους πλήρωσαν με καθυστέρηση, αφού είχε λήξει η προθεσμία, χωρίς όμως να παρατηρηθεί η «χαοτική» κατάσταση των αρχών της φετινής χρονιάς, όταν οι απλήρωτοι λογαριασμοί άγγιξαν το 1,2 δισ. ευρώ. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις η καθυστερήση στην εξόφληση φάνηκε να οφείλεται στις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς οι πρώτοι λογαριασμοί με το «χαράτσι» για το 2012 έληγαν μέσα στον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το ειδικό τέλος για το 2012 πληρώνεται ως γνωστόν σε πέντε δόσεις, θα βαρύνει δηλαδή πέντε συνεχόμενους λογαριασμούς ρεύματος. Αντίθετα το τέλος για το 2011 είχε κατανεμηθεί σε δύο δόσεις, επιβαρύνοντας περισσότερο τους καταναλωτές στις συγκεκριμένες προθεσμίες αποπληρωμής.

Ρευστότητα
Το πρόβλημα πάντως με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔΕΗ παραμένει, προκαλώντας μείζον πρόβλημα στη ρευστότητα της επιχείρησης και μέσω αυτής σε σχεδόν όλη την αγορά ηλεκτρισμού. Επιπρόσθετα ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) εξακολουθεί να συσσωρεύει χρέη. Η έκτακτη χρηματοδότηση του συστήματος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν έλυσε παρά προσωρινά και εν μέρει το πρόβλημα, αφού πολλοί παραγωγοί ενέργειας, ιδιαίτερα από μονάδες ΑΠΕ εξακολουθούν να μένουν απλήρωτοι.

Πρόσφατα, ξεκίνησε και πάλι το πρόγραμμα δημοπράτησης ρύπων, ένα από τα μέτρα για τη χρηματοδότηση του ΛΑΓΗΕ. Τα έσοδα όμως είναι πενιχρά, μπροστά στα χρέη του Λειτουργού που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ και δεν αναμένεται να αποφέρει τις εισπράξεις που αρχικά αναμένονταν, επειδή οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, όπως διαμορφώνονται στα διεθνή χρηματιστήρια, έχουν καταρρεύσει και υποχωρούν συνεχώς.

Εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος, αναμένεται ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου να καταθέσει στη Βουλή τις επίμαχες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στον τζίρο των μονάδων ΑΠΕ και κυρίως των φωτοβολταϊκών που έχουν και την υψηλότερη εγγυημένη τιμή με στόχο να περιορίσει το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. Το μέτρο, από τότε που πρωτοαναγγέλθηκε, έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε φωτοβολταϊκά πάρκα.