Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Oι 30 ελληνικές πρεσβείες που «κρεμάνε» πωλητήριο.


Ως κίνηση απελπισίας χαρακτηρίζουν ειδικοί της αγοράς ακινήτων το σχέδιο πώλησης κτιρίων στο εξωτερικό στα οποία στεγάζονται πρεσβείες, προξενεία ή χρησιμοποιούνται για προξενικές κατοικίες.

Το θέμα ήρθε στο φως από ένα δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχει σχεδιασμός για ακίνητα που ανήκουν στην Ελλάδα και βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα με τα ακίνητα αυτά περιλαμβάνει 30 ευρωπαϊκές χώρες, όμως, σε λίγες περιπτώσεις είναι κενά κτίρια που θα μπορούσαν να πουληθούν. Για τα άλλα μόνο η λύση της πώλησης και επαναμίσθωσης προκρίνεται, όμως, υπάρχουν εμπόδια σε ότι αφορά το τίμημα που θα δοθεί όσο και το ενοίκιο που θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα.

Τα ακίνητα - πρεσβείες που σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ να πωλήσει βρίσκονται σε Αρμενία, Αυστρία, Αλβανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιρλανδία, Σερβία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Μ. Βρετανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), Ρουμανία, Σλοβενία, Τσεχία, Τουρκία και Φινλανδία.
Στην πρώτη γραμμή για άμεση πώληση είναι κτίρια που βρίσκονται στη Γερμανία (Βερολίνο), την Ιταλία, το Βελιγράδι, τη Σλοβενία, την Τουρκία (Σμύρνη) και την Ουκρανία και τις Βρυξέλλες.

Τα πιο σημαντικά ακίνητα που μπορούν να βγουν στο σφυρί έναντι ικανοποιητικού τιμήματος είναι:

Οκταώροφο στο κέντρο των Βρυξελλών. Το κτίριο στέγαζε τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη βελγική πρωτεύουσα. Το κτίριο που έχει ανεγερθεί το 1980 έχει επιφάνεια 3.054 τ.μ. και διαθέτει 50 θέσεις πάρκινγκ. Εχει μείνει χρόνια άδειο και παρ' ότι έχουν γίνει δύο διαγωνισμοί δε βρέθηκε αγοραστής. Η τιμή εκκίνησης το 2008 ήταν 6,7 εκατ. ευρώ που πιθανότατα, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και της ύφεσης στην κτηματαγορά θα είναι τώρα χαμηλότερη.

Κτίριο στο Λονδίνο. Πρόκειται για την προξενική κατοικία, επιφάνειας περίπου 1.000 τ.μ., βικτωριανού ρυθμού που έχει ηλικία 115 χρόνια. Το εξαιρετικό αυτό ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή Holland Park που θεωρείται μια από τις ακριβότερες συνοικίες της βρετανικής πρωτεύουσας.

Στο Βελιγράδι πωλητήριο θα μπει σε ένα στολίδι 2.376 τ.μ., μπαρόκ χαρακτήρα.

Οικόπεδο 8 στρεμμάτων στη Λευκωσία καθώς και κτίριο στη Λιουμπλιάνα.Πωλητήριο θα μπει και στο κτίριο 1.215 τ.μ. που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο στη Λιουμπλιάνα.

Βερολίνο. Σημαντικό ακίνητο με μεγάλη εμπορική αξία διαθέτει το υπουργείο Εξωτερικών και στο Βερολίνο. Η πρεσβεία της Ελλάδας μετακόμισε σε κτίριο κοντά στην πλατεία Gendarmenmarkt τον Αύγουστο του 1999 ως προσωρινή στέγη μέχρι την κατασκευή νέου κτιρίου στην περιοχή Tiergarten. Αυτό το κτίριο έχει μεγάλη ιστορική αξία καθώς πρόκειται για ένα μοναδικό αρχοντικό του 19ου αιώνα.

Η πρεσβεία στη Ρώμη βρίσκεται στην οδό Viale Gioacchino Rossini 4, σε πολύ καλή συνοικία της πόλης και σε κοντινή απόσταση από το Βατικανό.

Στη Σμύρνη το ελληνικό προξενείο βρίσκεται σε ιδιόκτητο κτίριο επί της οδού Αtaturk Caddesi νούμερο 262 στην ιστορική παραλία της Σμύρνης. Αποτελεί κληροδότημα στο ελληνικό κράτους το ομογενούς εμπόρου Εμμανουήλ Απέργη ή Καπετανάκη.

Παρίσι Σημαντικό ακίνητο μεγάλης αξίας διαθέτει η Ελλάδα στο Παρίσι. Η πρεσβεία της χώρας βρίσκεται στην οδό Rue Auguste Vacquerie 17 κοντά στο δάσος της Βουλώνης.