Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Fast track για όλους τους διαγωνισμούς από το ΤΑΙΠΕΔ.


Επιβεβαίωσε χθες το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου το δημοσίευμα του ered.gr για πιο... fast διαδικασίες σε τρία κρατικά φιλέτα και συγκεκριμένα για το Ελληνικό, το IBC και την Αφάντου Ρόδου.

Το Ταμείο, ωστόσο, επιταχύνει τις διαδικασίες και για όλους τους διαγωνισμούς που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα λόγω των εκλογών και της αλλαγής διοίκησης.

Η χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ υπό το νέο πρόεδρο, Τ. Αθανασόπουλο, αποφάσισε τα εξής:

1. Στην β' φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση έως και του 70% των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ» επελέγησαν να συμμετάσχουν οι εταιρείες

· Elbit Cochin Island Ltd,
· Lamda Development SA,
· London and Regional Properties και
· Qatari Diar Real Estate Investment Co. QSC

2. Στην β' φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου στην Κασσιόπη Κέρκυρας επελέγη να μετάσχει η ένωση προσώπων
· NCH New Europe Property Fund II LP και NCH Balkan Fund L.P

3. Στην β' φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου Αφάντου Ρόδου επελέγησαν να συμμετάσχουν οι εταιρείες:
· ΑΤΛΑΝΤΙΚΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ
· LAMDA DEVELOPMENT SA,
· LONDON & REGIONAL PROPERTIES LTD
· MINOAN GROUP PLC,
· NCH CAPITAL INC
· Τ.Ε.ΜΕΣ ΑΕ.

4. Εγκρίθηκε το τελικό κείμενο της Σύμβασης για τη σύσταση Επικαρπίας επί του Δικαιώματος Διοίκησης και Διαχείρισης του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) για περίοδο 90 ετών με βάση το οποίο θα υποβληθούν οι τελικές οικονομικές προσφορές των υποψηφίων επενδυτών.

5. Εγκρίθηκε το σχέδιο σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΔΕΗ σχετικά με την παραίτηση της ΔΕΗ, έναντι καταβολής ανταλλάγματος από το ΤΑΙΠΕΔ, από το δικαίωμά της να ζητήσει να αγοράσει έως και το 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ.

6. Εγκρίθηκαν οι όροι της Α' Φάσης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ με βάση τους οποίους θα υποβληθούν ενδεικτικές προσφορές από τους υποψηφίους επενδυτές.

7. Εγκρίθηκε το Μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με την ενιαία αξιοποίηση της έκτασης της χερσονήσου «Μικρό Καβούρι» στη Βουλιαγμένη.

Με τις αποφάσεις αυτές επιταχύνονται οι διαδικασίες για να προχωρήσουν οι επόμενες φάσεις των διαγωνισμών και η κατάθεση προσφορών. Στα αξιοσημείωτα ότι για το Ελληνικό μια από τις τέσσερις εταιρείες που συμμετέχουν είναι και το Κατάρ. Επίσης, η υπογραφή της συμφωνίας για την παραχώρηση για 90 χρόνια του IBC ανοίγει το δρόμο για την κατάθεση προσφορών των τριών μνηστήρων. Τέλος, η παραίτηση της ΔΕΗ από το δικαίωμα για αγορά του 30% της ΔΕΠΑ διευκολύνει τη διαδικασία πώλησης της εταιρείας ενώ πλέον θα βγει σε «πακέτο» η αξιοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης μαζί με τη μαρίνα που έχει μισθωθεί από την Εθνική.
www.ered.gr