Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Συνταγματικό το "χαράτσι" στα ακίνητα, αντισυνταγματική η διακοπή της ηλεκτροδότησής τους από τη ΔΕΗ.



Η Δικαιοσύνη από τις 25 Μαΐου 2012 είχε δημοσιεύσει την επίμαχη απόφαση (υπ' αριθμόν 1972/2012) του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως είχε ήδη γίνει γνωστό στη διάσκεψη της Ολομέλειας τον περασμένο Μάρτιο, που έκρινε συνταγματικό το "χαράτσι" στα ακίνητα.Οι δικαστές, ταυτόχρονα, είχαν απαγορεύσει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, αν αυτό δεν πληρωθεί, τονίζοντας πως η εν λόγω ενέργεια τότε θα είναι "αντισυνταγματική". Επίσης, η Ολομέλεια του ΣτΕ, υπό την προεδρία του κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, είχε συνεδριάσει στις 2 Δεκεμβρίου 2011 για να εξετάσει σε πλήρη σύνθεση, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, αίτηση πολίτη, η οποία στρεφόταν κατά του υπουργού Οικονομικών ζητώντας..."να ακυρωθεί η υπ' αριθ. Π0Λ.1211/10.10.2011 απόφαση του αναπληρωτού υπουργού των Οικονομικών (ΦΕΚ 2298 Bas/13-10201.1)", αναφερόμενος "στο έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, που κλήθηκα να πληρώσω με τον λογαριασμό της ΔΕΗ κάτω από την απειλή της διακοπής του ρεύματος της οικίας μου".

Μη εφαρμοστέα

To δικαστήριο δέχθηκε εν μέρει την προαναφερόμενη αίτηση. Έτσι για το ίδιο το χαράτσι αποφάσισε ότι με σκοπό να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, άρα η καταβολή του -εκτάκτως και προσωρινώς- είναι συνταγματικά ανεκτή, ενώ ακύρωσε την υπουργική απόφαση, ως προς το σκέλος του τιμωρητικού μέτρο της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, υπογραμμίζοντας πως... "η εν λόγω ρύθμιση είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα ως αντισυνταγματική".

Πάντως πρέπει να τονιστεί ότι για την είδηση αυτή που ήρθε ξανά στο προσκήνιο, αφορμή στάθηκαν ρεπορτάζ στο Διαδίκτυο που τοποθετούσαν τη δημοσίευση της απόφασης χθες κάνοντας λόγο για κωλυσιεργία των λειτουργών της θεάς Θέμιδος. Αναμενόμενη ήταν, λοιπόν, η έντονη αντίδραση και δυσαρέσκεια δικαστών του ΣτΕ που διευκρινίζουν..."Η 1972/2012 απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δημοσιεύθηκε στις 25.5.2012. Την ίδια ημερομηνία και την επόμενη μέρα, τα ΜΜΕ (ηλεκτρονικά και έντυπα) ανέφεραν το περιεχόμενο και το "διά ταύτα" αυτής. Είναι λανθασμένη η ανάρτηση σε ιστοσελίδες (και εφημερίδων) που υποστηρίζεται ότι η δημοσίευση αυτής, έγινε με καθυστέρηση 110 ημερών. Επομένως, δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στη δημοσίευση αυτής, όπως ανακριβώς επιχειρείται να εμφανιστεί από ορισμένα ΜΜΕ.
www.buildnet.gr