Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Νόμος - σκούπα για όλα τα αυθαίρετα με οικοδομική άδεια.



Ράβε - ξήλωνε στο υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με τα αυθαίρετα καθώς λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της πέμπτης παράτασης για την τακτοποίηση, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Στ. Καλαφάτης, ανακοίνωσε ότι επίκειται νέος νόμος.
Όπως είχε γράψει πριν μερικές ημέρες το ered.gr η κυβέρνηση σκέφτεται την οριστική λύση στο θέμα των αυθαιρέτων μέσω ενός νόμου που θα τα νομιμοποιεί οριστικά και χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Ο υπουργός είπε ότι σε συνεργασία με το ΤΕΕ γίνεται επεξεργασία του νόμου ο οποίος θα είναι έτοιμος μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013.

Τα βασικά σημεία του νόμου θα είναι:

1. Νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που έχουν οικοδομική άδεια. Τα υπόλοιπα είναι εν δυνάμει καταδεφιστέα αν και μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει τολμήσει να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις. Πάντως, ο υπουργός είπε ότι οι πρώτες κατεδαφίσεις νέας γενιάς αυθαιρέτων θα ξεκινήσει από την Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο. Κόκκινη γραμμή για το υπουργείο είναι όσα ακίνητα κτίστηκαν μετά τις 28 Ιουλίου 2011 που είναι η ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 4014 για τα αυθαίρετα.

2. Κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών ανάλογα με την πολεοδομική παράβαση. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας κ. Σωκράτη Αλεξιάδη «άλλο είναι να έχει γίνει μία παράβαση μέσα σε ένα κτίριο με οικοδομική άδεια και άλλο σε εκτός σχεδίου περιοχή που είναι εντελώς αυθαίρετο». Όπως σημειώνει στόχος του υπουργείου είναι να μπει μια τάξη ώστε να αναζητηθούν και οι απαιτούμενες λύσεις που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα της αυθαιρεσίας σε κάποιες περιπτώσεις.

3. Η νομιμοποίηση με το νέο νόμο θα μπορεί να αφορά και παραβάσεις του ΓΟΚ που σήμερα δεν είναι ενταγμένες στη ρύθμιση για την τακτοποίηση. Π.χ. η υπέρβαση καθ΄ ύψος κ.λπ.

4. Ξαναμπαίνει στο τραπέζι η... Τράπεζα Γης, δηλαδή μια άυλη τράπεζα γης από την οποία θα μπορούν να γίνουν απαλλοτριώσεις, κοινόχρηστοι χώροι, αγορά συντελεστή.

Όπως έλεγαν στο ΥΠΕΚΑ, από τις 11 έως της 21 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου ο μέσος όρος πληρωμής από παράβολα και δόσεις αυθαιρέτων ανερχόταν ημερησίως σε 530.888 ευρώ έναντι 385.821 ευρώ που ήταν τον Αύγουστο, γεγονός ενθαρρυντικό για τα έσοδα και την ένταξη περισσότερων ιδιοκτητών στη ρύθμιση.
www.ered.gr