Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Βοτανικός: Καλώς το και ας... άργησε.


Αμφίβολο είναι αν το Προεδρικό Διάταγμα για την Διπλή Ανάπλαση που υπεγράφη σήμερα θα αποτελέσει το «φιλί της ζωής» για την Μπάμπης Βωβός. Η εταιρεία βρίσκεται ήδη από την άνοιξη εκτός ταμπλό του ΧΑ, ενώ χαριστική βολή στα έσοδα από ενοίκια αποτέλεσε η νέα ρύθμιση Σταϊκούρα για επιπλέον μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλει το δημόσιο κατά 15%.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα η μείωση της επιφάνειας του εμπορικού κέντρου κατά 40% καθιστά την ανάπτυξη εκτός των σύγχρονων ευρωπαϊκών προδιαγραφών για ένα κέντρο που θα μπορούσε να αποτελέσει προορισμό όπως θέλει η τάση σήμερα. Εξάλλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον τραπεζικό κλάδο οι δυσκολίες χρηματοδότησης ενός τέτοιου έργου είναι εκτός των δυνατοτήτων του συνόλου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ η εταιρεία θα δυσκολευθεί πολύ να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια από τράπεζες του εξωτερικού.
Ακόμη και στην περίπτωση κατασκευής του εμπορικού κέντρου ο ανταγωνισμός που θα έχει να αντιμετωπίσει είναι τεράστιος, καθώς μεγάλοι παίχτες του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας αναψυχής έχουν ήδη τοποθετηθεί (The Mall Athens, Metromall, Academy Gardens, River West) και τα εκπτωτικά χωριά (ΜcArthurGlen, Factory Outlet κλπ) έχουν καθιερωθεί λόγω κρίσης και μέτρων λιτότητας.
Σημειώνεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα με βάση το νόμο της Διπλής Ανάπλασης προσδιορίζει τις ειδικότερες χρήσεις γης τόσο στο Βοτανικό όσο και στη Λ. Αλεξάνδρας, εγκρίνεται η γενική διάταξη κτιρίων, εγκαταστάσεων, χώρων στάθμευσης, ο τρόπος διαμόρφωσης ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου καθώς και το Ρυμοτομικό Σχέδιο. Η ισχύς του Προεδρικού Διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Στη περιοχή που θα αναπτύξει το εμπορικό κέντρο η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική η νομοθετική ρύθμιση και το Προεδρικό Διάταγμα καθορίζουν το συντελεστή δόμησης στο 1,2, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη φτάνει το 40% και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτηρίων φτάνει τα 18 μέτρα. Επιτρέπονται οι χρήσεις διοίκησης, γραφείων, τραπεζών, ασφαλειών, κοινωφελών οργανισμών, εμπορικών καταστημάτων- υπεραγορών-πολυκαταστημάτων, εστιατορίων, αναψυκτηρίων, χώρων συνάθροισης κοινού και αναψυχής και κτιρίων κοινωνικής πρόνοιας.
Στη περιοχή της Λ. Αλεξάνδρας επιτρέπεται η ανέγερση αθλητικού μουσείου - εντευκτηρίου, χώρου αναψυχής και εστίασης, καθώς και η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων μέγιστης χωρητικότητας 700 θέσεων. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης φτάνει το 0,04 και μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη 5%.
Σε ότι αφορά το γήπεδο του Παναθηναϊκού η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση φτάνει 47.000 τ.μ., εκ των οποίων 34.700 τ.μ. αντιστοιχούν στο γήπεδο ποδοσφαίρου, 7.500 τ.μ. στις αθλητικές εγκαταστάσεις του σωματείου και 4.800 τ.μ. στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων. www.ered.gr