Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Λουκέτο στα μισά μεσιτικά γραφεία.



Λουκέτο έβαλαν τα μισά κτηματομεσιτικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε διάστημα τριών ετών. Οι ελάχιστες πωλήσεις ακινήτων δημιούργησαν ασφυκτικές συνθήκες για τεράστιο αριθμό επαγγελματιών του χώρου, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αντέξουν στα έξοδα και κατέβασαν ρολά.
Κάποιοι μεσίτες έμειναν στην ανεργία, άλλοι εξακολουθούν να παρέχουν κτηματομεσιτικές υπηρεσίες περιστασιακά από το σπίτι τους, χωρίς να διαθέτουν επαγγελματική στέγη, πολλοί επιχείρησαν να στραφούν σε άλλους τομείς εργασίας και μερικοί αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.
Τα παραπάνω ανέφερε στον "Αγγελιοφόρο" ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας, Γρηγόρης Λιάντας, ο οποίος περιέγραψε με ιδιαίτερα μελανά χρώματα τις δυσκολίες και τα οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί του. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υπάρχουν μεσίτες που μέσα στο 2012 έκαναν μόνο μία πώληση ακινήτου και άλλοι που την περσινή χρονιά δεν κατάφεραν να πετύχουν καμία μεταβίβαση.
"Εγώ προσωπικά το πρώτο οκτάμηνο της φετινής χρονιάς έκανα μόνο μία πώληση και αυτή ήταν αξίας 70.000 ευρώ. Κάποιοι συνάδελφοι δεν έκαναν καθόλου πωλήσεις και άλλοι δεν πούλησαν τίποτα ούτε πέρσι και αναγκάστηκαν να επιβιώσουν με τις ενοικιάσεις. Την ίδια στιγμή τα μηνιαία έξοδα "τρέχουν". Ενας μεσίτης χρειάζεται τουλάχιστον 1.000 ευρώ το μήνα για να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα. Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται όσοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με επαγγελματικά ακίνητα. Αναγκάστηκαν να απολύσουν όλο το προσωπικό τους και έχουν μείνει στο γραφείο τους με μια γραμματέα. Επίσης, υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, συνάδελφος από τη Θεσσαλονίκη φεύγει αυτές τις μέρες για τη Γερμανία, προκειμένου να αναζητήσει εκεί την τύχη του σε άλλους επαγγελματικούς χώρους, ενώ ένας άλλος συνάδελφος από την Αθήνα βρίσκεται ήδη στην Αυστρία και προσπαθεί να εργαστεί ως μεσίτης", τόνισε ο κ. Λιάντας.
Επειτα από περίπου εφτά χρόνια στο μεσιτικό επάγγελμα, ο Γιώργος Αρβανίτης αναγκάστηκε να κλείσει το γραφείο του τον περασμένο Δεκέμβριο, το οποίο λειτουργούσε στην περιοχή του Χαριλάου. Από τότε βρίσκεται στην ανεργία, αλλά δεν είχε άλλη επιλογή, αφού δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στα πάγια έξοδα συντήρησης του γραφείου του. Οπως χαρακτηριστικά λέει στον "Α", από το 2009 και μετά κατά μέσο όρο έκανε δύο με τρεις πωλήσεις κάθε χρόνο.
"Η κτηματαγορά "πάγωσε", τα έξοδα για το ενοίκιο, το ΤΕΒΕ κ.λπ. "έτρεχαν" και ταυτόχρονα είχα να ανταγωνιστώ και τους παράνομους μεσίτες. Από το 2009 και μετά έκανα κατά μέσο όρο 2 - 3 πωλήσεις το χρόνο, ενώ ακόμη και στις καλύτερες περιόδους "πέφταμε" στο ίδιο σπίτι είκοσι μεσίτες, νόμιμοι και παράνομοι, οπότε καταντούσε... λοταρία η μεταβίβαση. Με κούρασε και το γεγονός της αναρχίας στο χώρο της διαμεσολάβησης. Ο καθένας έκανε το μεσίτη, χωρίς να έχει καμία γνώση για το χώρο. Εβλεπα κρεοπώλες και μπακάληδες να πουλάνε παράνομα σπίτια", τόνισε ο κ. Αρβανίτης.

Ποσοστά πτώσης που... σοκάρουν

Τεράστια είναι η μείωση στις τιμές πώλησης, αλλά και ενοικίασης ακινήτων από το 2009 μέχρι σήμερα στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον κ. Λιάντα. Οπως ανέφερε ο ίδιος, οι τιμές πολλών διαμερισμάτων έχουν υποχωρήσει κατά 40% και κάποιων μεταχειρισμένων έως και 50%, οι αξίες μεταβίβασης των καταστημάτων έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 50% και τα ενοίκιά τους μέχρι 50%, ο «αέρας» έχει εξαφανιστεί ακόμη και από την Τσιμισκή, για απόκτηση οικοπέδων με αντιπαροχή δε δείχνει ενδιαφέρον κανένας εργολάβος, ενώ τα μόνα ακίνητα που πωλούνται είναι διαμερίσματα αξίας μεταξύ 40.000 και 80.000 ευρώ.

"Ελάχιστοι ενδιαφέρονται για ακίνητα αξίας πάνω από 100.000 ευρώ, ενώ ένας ενδιαφερόμενος το δίμηνο εμφανίζεται για ακίνητο που κοστίζει πάνω από 200.000 ευρώ. Εξάλλου, η αντιπαροχή έχει τελειώσει. Οι μόνοι που χτίζουν είναι κατασκευαστές που έβγαλαν παλαιότερα άδεια και τους πιέζουν οι χρόνοι, αφού δεσμεύονται από τις εργολαβικές συμφωνίες. Αρκεί να αναφερθεί ότι σήμερα στην Καλαμαριά, μια περιοχή στην οποία παλαιότερα υπήρξε έντονη ανοικοδόμηση, δε χτίζονται περισσότερες από δύο - τρεις οικοδομές", τόνισε ο κ. Λιάντας.

"Κατρακύλησαν" οι τιμές
Ο επίτιμος πρόεδρος των μεσιτών της χώρας παρουσίασε στον "Α" παραδείγματα από τα οποία φαίνεται ξεκάθαρα η τεράστια πτώση στις τιμές των ακινήτων.
Ειδικότερα, μεγάλο μεταχειρισμένο διαμέρισμα, εμβαδού 170 τετραγωνικών μέτρων, στην περιοχή της Κηφισιάς και μάλιστα με φυσικό αέριο, πωλούνταν προς 280.000 ευρώ και πλέον η τιμή του έπεσε στα 145.000 ευρώ. Εξάλλου, καινούργια διαμερίσματα στην επέκταση της Καλαμαριάς, τα οποία κόστιζαν πάνω από 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, πλέον πωλούνται προς 2.200 - 2.300 ευρώ/τ.μ. Σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίασης, αξίζει να αναφερθεί ότι μεγάλο διαμέρισμα στην ανατολική Θεσσαλονίκη, το οποίο νοικιαζόταν προς 800 ευρώ, πλέον μισθώνεται προς 450 ευρώ το μήνα. Τέλος, σχεδόν καινούργιο διαμέρισμα στον Τρίλοφο νοικιαζόταν πριν από ένα χρόνο προς 550 ευρώ μηνιαίως. Τον περσινό Αύγουστο άδειασε, έμεινε ένα χρόνο ξενοίκιαστο και πλέον το ενοίκιό του βρίσκεται στα 350 ευρώ.
Πολύ μεγάλα ποσοστά πτώσης τιμών παρατηρούνται και στις ενοικιάσεις καταστημάτων. Οπως είπε ο κ. Λιάντας, μαγαζί 125 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην Τσιμισκή, νοικιάστηκε πριν από είκοσι μέρες προς 2.500 ευρώ το μήνα. Παλαιότερα η τιμή μίσθωσής του βρισκόταν στα 6.000 ευρώ μηνιαίως. Τέλος, στην οδό Μητροπόλεως, πολύ κοντά στη συμβολή της με την Αγίας Σοφίας, ισόγειο κατάστημα, με υπόγειο και πατάρι, συνολικού εμβαδού περίπου 170 τετραγωνικών μέτρων, νοικιάζεται πλέον προς 5.000 ευρώ το μήνα, όταν παλαιότερα δίνονταν γι' αυτό 8.000 ευρώ μηνιαίως.