Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

"Γλιτώνουν" οι... στέγες από το μπλόκο στα φωτοβολταϊκά.


Εν αναμονή και της δεύτερης δέσμης μέτρων για την αγορά των φωτοβολταϊκών και ενόσω παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή κάποιου είδους νέας φορολογίας, πιθανόν με τη μορφή έκτακτης εισφοράς, ο διαχειριστής του δικτύου διανομής προέβη σε διευκρινίσεις αναφορικά με τη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν στις αρχές Αυγούστου.
Σύμφωνα λοιπόν με τη σχετική εγκύκλιο του ΔΕΔΔΗΕ, το μέτρο του παγώματος των νέων αδειοδοτήσεων για φωτοβολταϊκά αφορά μόνο τα «επαγγελματικά» πάρκα ανεξαρτήτως μεγέθους. Αντίθετα, οι αιτήσεις για τα οικιακά φωτοβολταϊκά του περίφημου προγράμματος για τις στέγες θα συνεχίσουν να υποβάλλονται και να εξετάζονται κανονικά.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ΥΑΠΕ/Φ1/2300/οικ16932 (ΦΕΚ Β΄2317/10.08.2012), έχει ανασταλεί η υποβολή νέων αιτημάτων στο διαχειριστή του δικτύου για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης. Ταυτόχρονα έχει ανασταλεί και η εξέταση των εκκρεμών αιτημάτων για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης.
Σημειώνεται ότι στο διαχειριστή του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ υποβάλλονται αιτήματα για σταθμούς που απαλλάσσονται της υποχρέωσης για λήψη άδειας παραγωγής, δηλαδή για σταθμούς μέχρι 1 MW, ενώ για μεγαλύτερους σταθμούς οι αντίστοιχες διαδικασίες αδειοδότησης και σύνδεσης, έχουν παγώσει από τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ.
Ως προς τη δεύτερη δέσμη μέτρων, πληροφορίες αναφέρουν να δρομολογείται η επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου στα λειτουργούντα έργα ΑΠΕ, η οποία θα κλιμακώνεται ανάλογα με την τεχνολογία. Τα φωτοβολταϊκά αναμένεται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος. Η ρύθμιση αυτή θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, και θα επιβληθεί στον τζίρο τουλάχιστον για μίας χρήσης. Θυμίζουμε ότι εκτός από το πάγωμα των αδειοδοτήσεων, έχει επιβληθεί νέα μείωση των τιμών με την οποία πληρώνεται η παραγόμενη ενέργεια από φ/β για τις μονάδες που θα συνδεθούν εφεξής, χωρίς να υπάρξει αναδρομική μείωση για τα ήδη λειτουργούντα πάρκα. Ωστόσο τα νέα μέτρα και η επιβολή της έκτακτης εισφοράς έρχεται ακριβώς να μειώσει εμμέσως τις αποδόσεις των μονάδων σε λειτουργία, καθώς το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ (ο λειτουργός της αγοράς που εισπράττει τα έσοδα από τους προμηθευτές και αποπληρώνει τους παραγωγούς) στο λογαριασμό των ΑΠΕ διογκώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και κινδυνεύει να γίνει ανεξέλεγκτο.
Πηγή:www.capital.gr