Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Τι προτείνουν οι μεσίτες για την ανάσταση της κτηματαγοράς.


Σειρά μέτρων για την ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών και την «ανάσταση» της κτηματαγοράς, κατέθεσε χθες η Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος. Η βασικότερη πρόταση που κάνουν οι μεσίτες είναι να τεθεί σε ισχύ η επέκταση της αποπληρωμής των στεγαστικών, επαγγελματικών αλλά και καταναλωτικών δανείων 99 χρόνια, για όσους βέβαια δανειολήπτες το θελήσουν.
Αυτό το μέτρο, σύμφωνα με την ΟΜΑΣΕ, όχι μόνο θα ωφελήσει όλους τους δανειολήπτες, που αυτή τη στιγμή λόγω ύφεσης δεν μπορούν να πληρώνουν την υποσχόμενη τοκοχρεωλυτική τους δόση, αλλά θα αυξήσει την ρευστότητα των τραπεζών καθώς θα λαμβάνουν περισσότερες δόσεις στις οποίες θα μπορούν πλέον να ανταποκρίνονται οι οφειλέτες. Οπως αναφέρει "οι πολίτες δε θα βρίσκονται στη δεινή θέση για κατάσχεση της περιουσίας τους και δακτυλοδεικτούμενοι στο κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον αλλά και οι τράπεζες δε θα συλλέγουν ακίνητα υπερτιμημένα στο χαρτοφυλάκιό τους που θα τις επιβαρύνουν με φόρους και συντηρήσεις καθώς δε θα μπορούν να τα διαθέσουν άμεσα. Εκτός των άλλων, θα διατηρηθούν οι αξίες στα ίδια επίπεδα, θα εμφανιστούν νέοι επενδυτές και δεν θα απαξιωθούν οι τιμές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας".
Παράλληλα, σημειώνει ότι η κυβέρνηση στη συνεχιζόμενη ύφεση της Ελληνικής Κτηματαγοράς, θα πρέπει άμεσα να συμβάλλει με μέτρα και κίνητρα στην βελτίωση και την ανάπτυξή της και άμεσα να μειώσει τους ληστρικούς φόρους που δυσχεραίνουν τις αγοραπωλησίες και έχουν παγώσει την αγορά.
Οι συνέπειες από τους υπέρμετρους φόρους είναι:
- αναβλητικότητα σε πιθανούς αγοραστές - επενδυτές ακινήτων
- καταθέσεις - επενδύσεις τοποθετούνται σε άλλες χώρες
- αδυναμία σε ιδιοκτήτες με χαμηλό εισόδημα να ανταποκρίνονται στην πληρωμή φόρων
- είναι άδικο και παρανοϊκό να πληρώνουν πολλοί ιδιοκτήτες μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος επειδή δυστυχώς ήταν άτυχοι που δεν έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό ή είναι κατατεθειμένα σε κάποια ελληνική τράπεζα.
Θα έπρεπε, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση να φορολογεί τα ακίνητα βάσει των εσόδων που αποφέρουν, και όχι απλά επειδή κάποιος τα κατέχει και τα ιδιοχρησιμοποιεί ως κατοικία του ή την επαγγελματική του στέγη. "Από ότι γνωρίζουμε όλα τα πράγματα στην Ελλάδα, φορολογούνται στα κέρδη και όχι στην κατοχή, με αυτή τη σκέψη θα είχε λογική να φορολογούν και να είναι τεκμήριο και τα έργα τέχνης οποιασδήποτε αξίας έχουν οι Έλληνες στα σπίτια τους , ή συλλογές ιδιαίτερης αξίας".
Οι φόροι που πληρώνει κάποιος για την ακίνητη περιουσία πρέπει να διαμορφώνονται, σύμφωνα με την ΟΜΑΣΕ βάση των εξής παραμέτρων :

- Εισόδημα ( συνταξιούχοι , μισθωτοί, υπάλληλοι κα)
- Δάνεια (πόσο πληρώνει για το δάνειο και τι ποσό δανείου είναι)
- Χρήση ακινήτου ( αποθήκη-υπόγεια –αγροτική γη-βοσκότοπος κα)
- Τι είδος ακινήτου είναι (διατηρητέο, προς απαλλοτρίωση, δεσμευμένο από το Δήμο κα)

Όσο υπερφορολογείται η ακίνητη περιουσία, τόσο αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων, μειώνονται τα έσοδα του κράτους, αυξάνεται η ανεργία και κλείνουν με γεωμετρική πρόοδο επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτή, τονίζει. "Ιδιαίτερα, πλήττεται η μεσαία και η εργατική λαϊκή τάξη , με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειες τους, να μειώνεται η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και όλος αυτός ο κύκλος να παρασύρει τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση".

Προσθέτει μάλιστα ότι προεκλογικά, όλα τα κόμματα είχαν δεσμευτεί ότι θα υπάρξουν κίνητρα και φοροαπαλλαγές στα ακίνητα. Περιμένουμε από τα κόμματα της κυβέρνησης να υλοποιήσουν τις εξαγγελίες τους.
Θα πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τα εξής, επισημαίνει:
- Να μειώσει τις αντικειμενικές αξίες και να καταργήσει τους συντελεστές εμπορικότητας
- Να καταργήσει τα τεκμήρια διαβίωσης με κριτήριο την κατοχή ακινήτων
- Να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης στο 5% και να επανέλθει ο φόρος υπεραξίας, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη, με κλίμακα ανάλογη με την αξία του ακινήτου και η μείωση αυτού του φόρου να είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε:
- Αγορά διατηρητέων ακινήτων
- Αγορά ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές
- Αγορά ακινήτων που αποδεδειγμένα χρηματοδοτείται από την αμέσως προηγηθείσα πώληση ενός άλλου ακινήτου
- Αγορά αγροτικής γης
- Αγορά εκτάσεων που πρόκειται να ανεγερθούν επαγγελματικοί τουριστικοί χώροι.
- Αγορά ξενοδοχείων - τουριστικών καταλυμάτων
- Να συνεχίσει να υπάρχει απαλλαγή του φόρου μεταβίβασης για αγορά πρώτης κατοικίας, και να υπάρξει απαλλαγή του φόρου μεταβίβασης για αγορά πρώτης επαγγελματικής στέγης
- Να μην βγαίνουν στον πλειστηριασμό ακίνητα που συνδέονται με χρέη από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια , είτε για τους ιδιοκτήτες είτε για τους εγγυητές.
- Να μειωθούν τα τέλη μεταγραφής - προσημείωσης και υποθήκης στα υποθηκοφυλακεία - κτηματολογικά γραφεία
- Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ). Ο φόρος αυτός αποτελεί σημαντικό πλήγμα στην κτηματαγορά, στην οικοδομή αλλά και στην οικονομία γενικότερα. Θα πρέπει να αυξηθούν τα αφορολόγητα όρια και να αλλάξουν οι κλίμακες ώστε να αφορά μόνον την πραγματικά μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία, και όχι τη μεσαία ή τη μικρή, διαφορετικά το ακίνητο θα καταστεί ανεπιθύμητο αγαθό, που ουδείς θα θέλει να έχει στην κατοχή του. Ιδιαίτερα θα πρέπει να απαλλαγούν τα διατηρητέα ακίνητα που δεν έχουν επισκευαστεί, τα υπό απαλλοτρίωση και γενικότερα όσα δεν αποδίδουν εισόδημα όπως γίνεται στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.
- Να δίνεται άμεσα VISA για 5 έτη σε όσους πραγματικά επενδύουν σε ακίνητα στη χώρα μας, όπως κάνει και η Μεγάλη Βρετανία. www.ered.gr