Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ενοικιάζονται πολυτελείς βίλες για διακοπές.


«Πόλεμο» τιμών στα ακριβά ξενοδοχεία, αλλά ακόμη και στα rooms to let, άνοιξαν δεκάδες μεσιτικά γραφεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που ενοικιάζουν πολυτελείς βίλες στα ελληνικά νησιά. Το κόστος ενοικίασης μιας βίλας έχει πέσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα καθώς η συγκεκριμένη αγορά απευθύνεται σε περισσότερα από 4 άτομα που μοιράζονται το ημερήσιο μίσθωμα. Όπως τονίζουν κτηματομεσίτες, «μπορεί κάποιος να νιώσει? βασιλιάς σε ένα εξαιρετικά όμορφο σπίτι, με όλες τις ανέσεις, με ιδιωτική πισίνα, ακόμη και... σεφ και να πληρώσει χαμηλότερα απ' ότι ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ή ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα.

Μπορεί η τουριστική κίνηση φέτος να σημειώνει σημαντική πτώση, κυρίως εξαιτίας της «αποχής» των Ελλήνων λόγω οικονομικής κρίσης, ωστόσο, στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, οι τιμές των ξενοδοχείων κρατήθηκαν στο... ύψος του. Ετσι, τα τελευταία χρόνια οι ξένες ιστοσελίδες που μεσολαβούν για την ενοικίαση πολυτελών βιλών στην Ελλάδα, έχουν αυξηθεί σημαντικά καθώς η ζήτηση είναι εντυπωσιακή. Βορειοευρωπαίοι, Αμερικανοί, Ρώσοι αλλά και πάρα πολλοί Ελληνες επιλέγουν να κάνουν διακοπές σε μια βίλα παρά να μείνουν σε ξενοδοχεία ή τα γνωστά ελληνικά δωμάτια. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και του υψηλού κόστους συντήρησης των εξοχικών κατοικιών, φέτος τα σπίτια που έχουν βγει προς ενοικίαση είναι πολλαπλάσια απ' ότι τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά τα ακριβά ακίνητα, οι βίλες πάνω στο κύμα που έχουν στην κατοχή τους Ελληνες κι όχι μόνο, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διαφημίσεων για μίσθωση εξοχικών.


Μίσθωση
Η μεγάλη πλειονότητα των πελατών είναι ξένοι οι οποίοι απευθύνονται σε μεγάλες εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν τη μίσθωση πολυτελών βιλών. Ωστόσο, τελευταία και οι Ελληνες έχουν ανακαλύψει την...πολυτέλεια στις διακοπές σε τιμές... rooms to let. Όπως αναφέρει στην «Ημερησία» ζευγάρι Ελλήνων που αναζητούσε επί πολλές ημέρες κάποιο οικονομικό ξενοδοχείο τεσσάρων ή πέντε αστέρων: «Μας ζητούσαν από 150 έως 200 ευρώ την ημέρα στα καλά ξενοδοχεία του Αιγαίου. Απευθυνθήκαμε σε ελβετική εταιρεία ενοικίασης πολυτελών σπιτιών στην Ελλάδα και ενοικιάσαμε στη Σέριφο μία βίλα που μπορεί να φιλοξενήσει τρία ζευγάρια. Η τιμή: 100 ευρώ την ημέρα για κάθε ζευγάρι σε ένα ονειρεμένο σπίτι, εκπληκτικής αρχιτεκτονικής, με απίστευτη θέα, πισίνα, όλες τις ανέσεις ενώ μας παρέχεται ακόμη και υπάλληλος για να φέρνει ότι χρειαζόμαστε, από φαγητό μέχρι εφημερίδες».

Άλλο ζευγάρι, βρήκε μέσω ιστοσελίδας ονειρεμένη βίλα στη Λευκάδα με 110 ευρώ την ημέρα και για δυνατότητα φιλοξενίας τεσσάρων ατόμων. Επρόκειτο για σύμπλεγμα από βίλες που μπορούσαν να μείνουν μεγάλες οικογένειες σε αρκετά χαμηλές τιμές.

Ειδικά στις περιπτώσεις που η βίλα «μοιράζεται» σε περισσότερες οικογένειες, το κόστος μπορεί να μειωθεί στο μισό απ' ότι ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο, αρκεί φυσικά τα ζευγάρια να είναι γνωστά και να μπορούν να κάνουν μαζί διακοπές. Οσο περισσότερα άτομα συγκεντρώνονται για να ενοικιαστεί ένα πολυτελές σπίτι, τόσο πέφτει και το κόστος για τον καθένα και μπορεί να φτάσει τα 60-70 ευρώ την ημέρα. Παρά την αρχική επιφυλακτικότητα για το νέο τρόπο διακοπών, φαίνεται ότι οι Ελληνες βλέπουν ότι είναι καλύτερη και οικονομικότερη λύση. Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών αυτών εξασφαλίζουν ένα πολύ καλό εισόδημα, μπορούν να επιλέξουν πότε θα κάνουν οι ίδιοι διακοπές και πότε δίνουν τα ακίνητα για μίσθωση ενώ διατηρούν τα σπίτια σε καλή κατάσταση καθώς αυτά συντηρούνται συνεχώς και δε μένουν κλειστά.

Ακριβές διακοπές
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι κατά κύριο λόγο επιχειρηματίες από το χώρο του real estate, κατασκευαστές, πρώην πλούσιοι που δεν μπορούν να συντηρούν την περιουσία τους ή να κάνουν πλέον ακριβές διακοπές αλλά και? πολιτικοί. Π.χ. φήμες αναφέρουν ότι γνωστός πρώην υπουργός ενοικιάζει το πολυτελές σπίτι του σε νησί του Αιγαίου προς 4.000 - 6.000 ευρώ την εβδομάδα.

Μύκονος, Σέριφος, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος, Κρήτη και η Πελοπόννησος είναι οι περιοχές με τις περισσότερες βίλες προς ενοικίαση που έχουν «κρεμαστεί» στα site εξειδικευμένων εταιρειών. Τα σπίτια, βεβαίως, ασφαλίζονται από ζημίες που μπορεί να προκαλέσουν οι ένοικοι καθώς υπογράφονται συγκεκριμένοι και αυστηροί όροι μεταξύ των εταιρειών και των ενδιαφερόμενων.

Αναφορικά με τις τιμές, αυτές κυμαίνονται ανάλογα με την πολυτέλεια, τις παροχές που έχουν, την εγγύτητα με τη θάλασσα και τη θέα καθώς και το νησί στο οποίο βρίσκονται ενώ διαφορετικό είναι το κόστος σε κάθε σεζόν. Υπάρχουν βεβαίως όλες οι υπηρεσίες που μπορεί να ζητήσει κάποιος ενδιαφερόμενος. Πολλοί ξένοι που ζητούν μόνιμο σεφ που θα μαγειρεύει για τους επισκέπτες. Αλλοι θέλουν υπηρέτριες για το χρόνο διαμονής, υπάλληλο που θα φέρνει προμήθειες κ.λπ. Η τιμή ανεβαίνει βεβαίως ανάλογα με την πολυτέλεια του σπιτιού καθώς υπάρχουν μερικά τα οποία διαθέτουν ακόμη και ελικοδρόμιο. Οι περισσότερες βίλες πάντως διαθέτουν ιδιωτικές πισίνες, μπάρμπεκιου, wi fi, δορυφορική τηλεόραση, υπνοδωμάτια και σαλόνι μοναδικής αρχιτεκτονικής και πλήρως εξοπλισμένα. Τα πιο ακριβά ενοίκια βρίσκει κανείς στη Μύκονο και τη Σαντορίνη όπου το «συμβόλαιο» για μία εβδομάδα μπορεί να ξεπεράσει τα 20.000 ευρώ, υπάρχουν πάντως και με 4.000 ευρώ. Φθηνότερα είναι τα ενοίκια στα Ιόνια νησιά, την Πελοπόννησο και την κεντρική Ελλάδα όπου μπορεί κανείς να ενοικιάσει βίλα από 900 έως 2.000 ευρώ την εβδομάδα. Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν την ενοικίαση ζητούν ένα συγκεκριμένο ποσό για συγκεκριμένο αριθμό πελατών. Π.χ. ζητούν 10.000 ευρώ την εβδομάδα για ελάχιστο αριθμό διαμονής τα 10 άτομα, δηλαδή 1.000 ευρώ την εβδομάδα για κάθε έναν ενοικιαστή ή 140 ευρώ την ημέρα. Αν είναι λιγότεροι οι ενοικιαστές, π.χ. θελήσουν να μισθώσουν τη βίλα πέντε άτομα τότε το κόστος διπλασιάζεται.

Μόδα για ξένους και Ελληνες
Ιστοσελίδες με μοναδικές βίλες

Σε... μεγάλη μπίζνα έχει εξελιχθεί η ενοικίαση πολυτελών σπιτιών σε οικογένειες και για το λόγο αυτό ξένες κατά κύριο λόγο εταιρείες έχουν εκατοντάδες βίλες στο χαρτοφυλάκιό τους. Η μόδα αρχικά αφορούσε ξένους τουρίστες που έκαναν έτσι πολυτελείς διακοπές στην Ελλάδα χωρίς να επιβαρύνονται ιδιαίτερα. Τα τελευταία δύο - τρία χρόνια και οι Ελληνες έχουν ανακαλύψει αυτή τη μόδα και μισθώνουν κάθε Καλοκαίρι τη βίλα των ονείρων τους σε χαμηλές τιμές. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται μεγάλη φοροδιαφυγή αφού οι ενοικιάσεις γίνονται χωρίς απόδειξη ή αναγράφονται τιμές πολύ χαμηλότερες από τις πραγματικές.
www.imerisia.gr