Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Φόρος ακινήτων και στα αγροτεμάχια.


Φόρο ακινήτων και για τα αγροτεμάχια θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν είναι κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Αυτό προβλέπει ένα από τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη φορολογία των ακινήτων η οποία πρόκειται να αλλάξει ριζικά.
Συγκεκριμένα, στο ΥΠΟΙΚ προωθούν την κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του χαρατσιού στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ) και την συγχώνευσή τους σε έναν ενιαίο φόρο ακινήτων. Ο νέος φόρος ακινήτων θα είναι, ωστόσο, ανάλογου εισπρακτικού αποτελέσματος με αυτούς που καταργούνται που σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να φέρνει στο δημόσιο ταμείο τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.
Για να επιτευχθεί ο παραπάνω εισπρακτικός στόχος εξετάζεται ο νέος αυτός φόρος να επιβάλλεται και σε ακίνητα τα οποία σήμερα σήμερα απαλλάσσονται, αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού εκτάσεις. Να σημειωθεί ότι στον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας θα υπαχθούν ακόμη και οι εκτάσεις στις οποίες έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα. Ωστόσο, θα υπάρχει απαλλαγή για την αγροτική γη η οποία ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Πηγή:www.capital.gr