Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Νέο καπέλο στα ακίνητα με φόρο ιδιοκατοίκησης- Πιέζει η τρόικα για αύξηση των εσόδων από την ακίνητη περιουσία.


Νέο χαράτσι στους ιδιοκτήτες ακινήτων μελετούν το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα, με το φόρο ιδιοκατοίκησης να επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτό επειδή οι Κοινοτικοί υποστηρίζουν ότι τα έσοδα που εισπράττει το δημόσιο από τα ακίνητα, είναι χαμηλά σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Ο φόρος ιδιοκατοίκησης που ίσχυε στην Ελλάδα μέχρι το 1999, απαιτούσε από τον ιδιοκτήτη να πληρώνει ενοίκιο για το ίδιο του το σπίτι και καταργήθηκε επειδή θεωρήθηκε άδικος, όπως βεβαίως και ήταν , αφού ζητούνταν από αυτούς που είχαν αποκτήσει «το δικό τους κεραμίδι» με δάνεια και θυσίες, να πληρώνουν κάτι σαν τεκμαρτό ενοίκιο, δηλαδή το μίσθωμα που θα εισέπρατταν αν το νοίκιαζαν και είχαν εισοδήματα από το συγκεκριμένο ακίνητο.
Η είδηση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην κτηματαγορά, αφού ουδείς γνωρίζει εάν με αυτόν θα αντικαταστασθεί το λεγόμενο χαράτσι ( ΕΤΗΔΕ) που καταβάλλεται μέσω της ΔΕΗ ή θα έρθει να προσταθεί στο ΕΤΑΚ.
Βέβαια, εάν τελικά επαναφέρουν τον φόρο ιδιοκατοίκησης, το πιθανότερο είναι ότι θα αφορά σε όλα τα ακίνητα και όχι μόνο για ακίνητα άνω των 200 τμ, όπως στο παρελθόν.
Το πως θα υπολογίζεται ο φόρος, εάν τον επαναφέρουν, μένει να διευκρινιστεί εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση. Όταν ίσχυε πάντως, η Εφορία το τεκμαρτό εισόδημα πολλαπλασιάζοντας την τιμή ζώνης της περιοχής με τα τετραγωνικά του ακινήτου και των βοηθητικών χώρων (τώρα φυσικά θα ενταχθούν και οι ρυθμιζόμενοι ημιυπαίθριοι χώροι και τα τακτοποιημένα αυθαίρετα) με έναν συντελεστή παλαιότητας. Το ποσό που προέκυπτε θεωρούνταν τεκμαρτό εισόδημα και φορολογούνταν με συντελεστή 3,5%.
Η πληροφορία για επαναφορά του φόρου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις οργανώσεις των ιδιοκτητών, που μιλούν για δήμευση περιουσιών, με την επιβολή ενός ακόμη φόρου στους τόσους που βαρύνουν το ακίνητο.
Εάν επιβληθεί ο φόρος ιδιοκατοίκησης εκτιμάται , σύμφωνα με την Ημερησία, ότι οι ιδιοκτήτες θα φορολογηθούν με συντελεστές από 10% έως 45% για ανύπαρκτα, ουσιαστικά, εισοδήματα.
Πολλά είναι τα θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν σε σχέση και με τη δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει φορολογικό νομοσχέδιο που θα απλουστεύει και θα εξορθολογίζει τη φορολογία επί των ακινήτων γενικά και, όχι μόνο της κατοικίας ( δεύτερη κατοικία, επαγγελματικοί χώροι κ.λ.π.).
www.voria.gr