Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Σχέδια για την αξιοποίηση του Κτήματος Τατοϊου.


Τρόπους αξιοποίησης του Κτήματος Τατοϊου αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Πρόκειται για μια έκταση περίπου 42.000 στρεμμάτων στην οποία εκτός από το δασικό πλούτο, περιλαμβάνονται και διατηρητέα κτίρια σπουδαίας αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η αξιοποίηση θα μπορούσε να περιλάβει μουσειακούς χώρους, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, χώρους υπαίθριας αναψυχής (π.χ. συναυλιών, παιχνιδιών, εκθέσεων κ.λπ.), χώρους εστίασης, συνεδρίων κ.ά. Ακόμη θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και παραγωγικές δραστηριότητες, όπως περιοχές βιοκαλλιέργειας, ζωικής παραγωγής κ.ο.κ.
«Ένα καλό αντίστοιχο παράδειγμα στην αξιοποίηση του Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι, είναι το Waddesdone Estate της οικογένειας Rothchild στη Βρετανία», αναφέρει στέλεχος του ταμείου, στην Καθημερινή. Το Waddesdome Estate αποκτήθηκε το 1874 από τον βαρώνο Φερδινάρδο Ρότσιλντ και από 27 χιλ. στρέμματα αρχικά σήμερα εκτείνεται σε περίπου 70 χιλ. στρέμματα. Κάθε χρόνο δέχεται 300.000 επισκέπτες για λόγους αναψυχής (διαθέτει τεράστιους κήπους, κελάρια κρασιού, χώρους εστίασης, ξενοδοχείο κ.ο.κ.), συνεδριακού τουρισμού (εταιρικές εκδηλώσεις, διαλέξεις κ.λπ.) και πολιτιστικών εκδηλώσεων, αφού κάθε χρόνο πραγματοποιούνται δεκάδες εκθέσεις, λογοτεχνικά δρώμενα κ.ά.
Το πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι εκτείνεται σε 42.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 39.000 στρέμματα αφορούν σε δασική έκταση. Τα υπόλοιπα 3.000 στρέμματα είναι εκτάσεις είτε χωρίς βλάστηση είτε αγροτικές είτε βραχώδεις. Επίσης περιλαμβάνονται κτίσματα που καταλαμβάνουν 12,6 στρέμματα, εκ των οποίων τα 3,3 στρέμματα αφορούν στο πρώην βασιλικό θερινό ανάκτορο. www.ered.gr