Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Το ΙΚΑ ζητά εισφορές για εργασίες σε αυθαίρετα.



Επιμένει το ΙΚΑ να διεκδικεί αναδρομικά εισφορές και τέλη για εργασίες που έχουν εκτελεστεί σε αυθαίρετα, βάζοντας νέο πρόσχωμα στην πρόοδο της ρύθμισης, η οποία έχει βαλτώσει έτσι κι αλλιώς εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας.Με νέα επιστολή προς τα υποκαταστήματά του, το Ίδρυμα αξιώνει από τις υπηρεσίες του να αγνοήσουν το έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος (3 Μαΐου 2012), το οποίο ξεκαθάριζε ότι τα κτίσματα που υπάγονται στο νόμο περί τακτοποίησης εξαιρούνται από την καταβολή εισφορών και ζητεί να εφαρμόζουν τις οδηγίες που έχει δώσει το ΙΚΑ για τη διαχείριση περιπτώσεωνα υθαιρέτων, στα οποία έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 24 και 2Θ του N. 4014/2011.

"Παρακαλούμε για την εφαρμογή των οδηγιών που έχουν δοθεί με τα γενικά έγγραφα τις 17ης Οκτωβρίου και τις 18ης Νοεμβρίου 2011, λαμβάνοντας υπ' όψιν και το περιεχόμενο του κοινοποιούμενου εγγράφου της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών ασφαλίσεων" επισημαίνει το γενικό έγγραφο του ΙΚΑ. Η επιστολή της Γ.Γ.Κ.Α. (10/9/2012) αναφέρει: "Στις περιπτώσεις των κτισμάτων, για τα οποία έχουν ήδη διαπιστωθεί μέχρι και 21.9.2011 από τις υπηρεσίες του Ιδρύματος παραβάσεις και έχουν καταλογισθεί ασφαλιστικές εισφορές στους υπόχρεους με την έκδοση των σχετικών Πράξεων Επιβολής Εισφορών, δεν είναι δυνατή η εξαίρεση τους από την καταβολή και εξόφληση αυτών, καθώς πρόκειται για περιπτώσεις, στις οποίες οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν βεβαιωθεί και καταλογισθεί πριν τη θέση σε ισχύ του N. 4014/2011". Απαλλαγή δεν προβλέπεται ούτε για τα επιβαλλόμενα πρόσθετα τέλη, τα οποία σύμφωνα με το ΙΚΑ, επιβάλλονται ως προσαύξηση επί του ποσού της οφειλής των κύριων εισφορών λόγω της εκπρόθεσμης καταβολής τους και υπολογίζονται κατά την ημερομηνία που ο υπόχρεος εξοφλεί το ποσό της κύριας οφειλής.

Για τα κτίσματα όπου μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια εντός μίας τριετίας, το ΙΚΑ διευκρινίζει ότι τηρείται η προβλεπόμενη διαδικασία που σημαίνει αναγγελία του έργου από τον κύριό του και προσκόμιση πίνακα των κατ' ελάχιστον απαιτούμενων ασφαλιστικών εισφορών. "Ως εκ τούτου, οι ασφαλιστικές εισφορές που αναζητούνται από το Ίδρυμα είναι αυτές που έπρεπε να καταβληθούν από τον κύριο του έργου κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των αντίστοιχων οικοδομικών εργασιών", διευκρινίζεται στην επιστολή. Καμία αντίδραση δεν υπήρχε μέχρι χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος.