Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Συρρικνώνεται με δραματικούς ρυθμούς η τραπεζική χρηματοδότηση της οικονομίας.



ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας παραμένει η πραγματική οικονομία, καθώς η τραπεζική χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά εξακολουθεί να συρρικνώνεται με δραματικούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε -4,8% τον Αύγουστο του 2012 από -4,9% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα τον Αύγουστο του 2012 ήταν αρνητική κατά 1.046 εκατ. ευρώ (Αύγουστος 2011: αρνητική καθαρή ροή 1.310 εκατ. ευρώ).
Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης και δεν επιστρέψουν «μαζικά» οι καταθέσεις, το πιστωτικό σύστημα δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την οικονομία.
Μάλιστα επισημαίνουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, ενώ εκτιμούν ότι οι «πραγματικοί» αρνητικοί ρυθμοί τραπεζικής χρηματοδότησης κινούνται στο επίπεδο του 7%, ακόμη και 8%.
Η διαφοροποίηση με το ρυθμό χρηματοδότησης που καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ότι τα υπόλοιπα δανείων διατηρούνται σχετικά υψηλά εξαιτίας των μεγάλου ύψους καθυστερήσεων στις αποπληρωμές, τις εκτεταμένες κινήσεις αναδιάρθρωσης και σε μικρότερο βαθμό τα δάνεια που έχουν δοθεί σε ελβετικό φράγκο. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων καταλήγει σε υπόλοιπα που παρουσιάζουν σχετικά συγκρατημένη υποχώρηση, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις, τη στιγμή που οι νέες εκταμιεύσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2012 ήταν αρνητική κατά 657 εκατ. ευρώ (Αύγουστος 2011: αρνητική καθαρή ροή 690 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο επίπεδο του -5,3%.
Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν λιγότερο αρνητικός, στο -4,6% από -5,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν περισσότερο αρνητικός, στο -17% τον Αύγουστο του 2012, από -8% τον Ιούλιο του 2012.
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 42 εκατ. ευρώ τον επισκοπούμενο μήνα (Αύγουστος 2011: αρνητική καθαρή ροή 143 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης ήταν λιγότερο αρνητικός σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Αύγουστος 2012: -4,7%, Ιούλιος 2012: -5,3%).
Στον αντίποδα, αρνητική κατά 347 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Αύγουστο του 2012 (Αύγουστος 2011: αρνητική καθαρή ροή 476 εκατ. ευρώ).
Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να διαμορφωθεί σε -4,2% από -4,3% τον προηγούμενο μήνα.Πηγή: Express.gr