Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Προσεχώς νέες ρυθμίσεις στις... ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα.



Από σαράντα κύματα συνεχίζει να περνά ο νόμος για τα αυθαίρετα, με τις αλλαγές και τις νομοθετικές ρυθμίσεις να είναι συνεχείς και τους διοικούντες το υπουργείο Περιβάλλοντος να αλλάζουν γνώμες σαν τα...πουκάμισα, συντηρώντας ένα καθεστώς "ράβε-ξήλωνε" με απώτερο στόχο την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων για τα άδεια κρατικά ταμεία.
Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση των ιδιοκτητών είναι περιορισμένη, με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ευάγγελο Λιβιεράτο, να επισημαίνει την ανάγκη "οριστικής λύσης" του θέματος, προαναγγέλλοντας νέες αλλαγές.
Εκτιμάται ότι ο αριθμός των αυθαιρέτων κτιρίων ξεπερνά τα 600.000, αριθμός που εφόσον ενταχθεί εντός πολεοδομικού σχεδίου και φορολογηθεί θα αποδώσει σημαντικά ποσά στο κράτος.
Ήδη έχει δοθεί παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2013 στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, με παράλληλη μετάθεση της προθεσμίας έως τις 30 Ιουνίου 2013 για την καταβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Παράλληλα, το υπουργείο προανήγγειλε διευκολύνσεις προς τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, όπως την παροχή έκπτωσης 10% σε όσους καταβάλλουν το 30% του προστίμου έως την 31η Ιανουαρίου και το "πάγωμα", μέχρι την ίδια ημερομηνία, της προσαύξησης κατά 1% μηνιαίως των δόσεων του προστίμου σε όσους καθυστερούν να τις πληρώσουν.