Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιοί αγοράζουν... πολυτελή εξοχικά στην Ελλάδα.



Κρατάει γερά η πολυτελής παραθεριστική κατοικία παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 30% περίπου από τα υψηλά του 2007. Η κρίση έχει αλλάξει το προφίλ των ξένων αγοραστών, ενώ ταυτόχρονα έχει ελαχιστοποιηθεί το ενδιαφέρον της ελληνικής μεσαίας τάξης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Savills Hellas Δ. Μανουσάκη, στους δημοφιλείς προορισμούς -Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Κρήτη και Χαλκιδική- οι όποιες πράξεις δεν υποχωρούν κάτω από €6700/τμ. για βίλλες (ακίνητα πρώτης τάξης) , ενώ μία παραθεριστική κατοικία δύο υπνοδωματίων στις περιοχές αυτές πωλείται μέχρι και €2500/τμ. Ο κ. Μανουσάκης θεωρεί ότι «καθώς η Ελλάδα συγκεντρώνει ετησίως επισκέπτες που ξεπερνούν κατά 150% τον πληθυσμό της χώρας, το συγκεκριμένο προϊόν θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση μέρους των προβλημάτων της οικονομικής κρίσης».
Τη λογική αυτή υιοθετεί και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς το Ταμείο προσδοκά έσοδα περί τα €10 δισ. από την αξιοποίηση 3.000 ακινήτων που θα δοθούν προς ανάπτυξη μέσα από ειδικό πολεοδομικό καθεστώς (ΕΣΧΑΔΑ).
Η ζήτηση
Δυνητικοί αγοραστές προέρχονται από τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Κίνα, την Τουρκία, αλλά και από Ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς. Τα κριτήρια αυτών ξεπερνούν τις απλές διακοπές και συνδυάζονται με ακίνητα υψηλής αξίας σε δημοφιλείς προορισμούς αγορασμένα σε... λογικές τιμές, με δυνατότητα παραγωγής εισοδήματος.

Επιδιώκεται ταυτόχρονα η δυνατότητα άμεσης ρευστοποίησης και η καταγραφή υπεραξίας. Το τελευταίο είναι εφικτό καθώς οι τιμές σήμερα κινούνται σε χαμηλά δεκαπενταετίας...
Πριν από την οικονομική κρίση, οι κατασκευαστικές εταιρείες επένδυσαν σε μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις σε δημοφιλείς περιοχές όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα, και η ζήτηση διατηρήθηκε από την αυξανόμενη ζήτηση για δεύτερη κατοικία σε διεθνές επίπεδο και την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.