Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Τα νέα σενάρια για τους φόρους ακινήτων.


Νέο σενάριο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον ΦΑΠ και το χαράτσι, εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτό ο κλιμακωτός συντελεστής θα ξεκινά από χαμηλά, 0,1% και θα φτάνει το 2% ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Το αφορολόγητο όριο θα μείνει στα 100.000 ευρώ, δε θα υπάρξουν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες αλλά θα υπάρξει επέκταση του συστήματος σε όλη την Ελλάδα. Ετσι, θα πληρώνουν φόρο οι ιδιοκτήτες για όλα τα ακίνητα, ακόμη και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ενώ ο φόρος θα αφορά και τα αγροτεμάχια αλλά και τα χωράφια που έχουν φωτοβολταϊκά συστήματα.
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει μείωση του φόρου μεταβίβασης μετά τις πιέσεις που ασκούν οι φορείς της αγοράς. Ενδεχομένως να πάει στο μισό απ' ότι σήμερα, δηλαδή 3%-5% από 8%-10% που είναι σήμερα. Αυτό δε θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό καθώς δεν γίνονται πλέον αγοραπωλησίες.
Εξετάζεται επίσης σημαντική αύξηση των φόρων για γονικές παροχές και κληρονομιές κυρίως σε ακίνητα υψηλής αξίας, για το λόγο αυτό ήδη υπάρχει σχετική κινητικότητα στα συμβολαιογραφεία.
Εξετάζεται επίσης η μείωση του ΦΠΑ κατά 4% μονάδες, από το 23% στο 19%, αλλά αυτό είναι υπό συζήτηση με την τρόικα.
Τέλος, θα καταργηθούν τα τεκμήρια όταν θα ολοκληρωθεί το Περιουσιολόγιο.