Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Πουλάνε τα σπίτια για να γλιτώσουν από τους φόρους.



Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τα χαράτσια, το κόστος συντήρησης και τους αφερέγγυους ενοικιαστές, προσπαθούν να εκποιήσουν τις περιουσίες τους.Στην αναγκαστική εκποίηση της περιουσίας τους στρέφονται όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στους υπέρμετρους φόρους πολύ περισσότερο δε τη στιγμή που δεν εισπράττουν μισθώματα.
Αντιμέτωποι με μία σειρά φόρων όπως ΕΤΑΚ 2009, ΕΕΤΗΔΕ (το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ) 20Π-12, ΦΑΠ 2010-2012, τα αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης τιςτεράστιες αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος και κληρονομιάς αλλά και με την απειλή της επιβολής ενός ενιαίου φόρου κατοχής ακίνητης περιουσίας -με στόχο την ετήσια είσπραξη 3 δισ. ευρώ- καθώς και της κατάργησηςτου αφορολογήτου, οι έχοντες σπίτια και καταστήματα παύουν να είναι προνομιούχοι. Τουλάχιστον αυτή είναι η αίσθηση που επικρατεί στην αγορά, δεδομένου ότι πολλοί σπεύδουν να πουλήσουν τα ακίνητά τους για να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις και επιπλέον να αποφύγουν τα έξοδα συντήρησής τους.
Ακόμα κι αν δεν έχουν αναρτήσει πωλητήριο, αρκετοί είναι αυτοί που επισκέπτονται τα μεσιτικά γραφεία για να ενημερωθούν σχετικά με την αξία του ακινήτου τους ώστε να προχωρήσουν στην πώλησή του. "Εννέα στους δέκα πελάτες επισκέπτονται τα μεσιτικά γραφεία για πώληση", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Ζηρογιάννης ο οποίος δραστηριοποιείται στην κτηματαγορά εδώ και 30 χρόνια.
Σε απόγνωση
Οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε απόγνωση αφού, εκτός από τους φόρους έχουν να αντιμετωπίσουν και τους αφερέγγυους ενοικιαστές τους. Ενας στους δύο μισθωτές καθυστερεί να πληρώσει το ενοίκιο του έως και έξι μήνες ενώ αυξάνεται διαρκώς ο αριθμόςαυτών που δεν πληρώνουν και εν συνεχεία εγκαταλείπουν το νοικιασμένο σπίτι, μερικές φορές χωρίς καν να παραδώσουν το κλειδί στον ιδιοκτήτη του. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας ιδιοκτήτης από την "άτακτη" φυγή ενός μισθωτή μεγεθύνονται, καθώς πολλές φορές επιβάλλεται να γίνουν επισκευές για να καλυφθούν οι φθορές ενώ απαιτείται και η τακτοποίηση εκκρεμοτήτων, όπως μία επίσκεψη στη ΔΟΥ για την έκδοση πιστοποιητικού διευθέτησης με τη ΔΕΗ, αφού σε κάθε αλλαγή ενοικιαστή κόβεται το ρεύμα και στη συνέχεια απαιτείται νέα σύνδεση.

"Κατά κύριο λόγο τα συμβόλαια αγοράς ακινήτων που υπογράφονται σήμερα έχουν ως κίνητρο την αδυναμία του πωλητή να αντεπεξέλθει στα έξοδα συντήρησης", αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Κώστας Βλαχάκης.

"Οι περισσότερες διαπραγματεύσεις μεταξύ αγοραστή και πωλητή διαρκούν πολύ, ενώ ελάχιστα από αυτά καταλήγουν στην υπογραφή, αφού οι εν δυνάμει αγοραστές πιέζουν για ακόμα καλύτερες τιμές και ταυτόχρονα αναζητούν ακόμα πιο οικονομικές λύσεις", επισημαίνει. Ο ίδιος στέκεται στη μαζική τάση που παρατηρείται για σύνταξη διαθήκης αντί της μεταβίβασης ακινήτων εν ζωή, γλιτώνοντας με αυτόν τον τρόπο την καταβολή των απαιτούμενων φόρων.

"Οι υπέρμετροι φόροι πιέζουν ασφυκτικά τους ιδιοκτήτες επιβάλλοντας εμμέσως την πώληση των ακινήτων που απέκτησαν με σκοπό την εκμετάλλευσή τους", επιβεβαιώνει και ο Στράτος Παραδιάς πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Κάνει, δε, ιδιαίτερη αναφορά στην αντιμετώπιση του κράτους προς το ακίνητο χωρίς εξαιρέσεις χαρακτηρίζοντας άδικη την είσπραξη υψηλών φόρων ακόμα και από ακίνητα που μένουν για καιρό ξενοίκιαστα και δεν αποφέρουν εισόδημα στον ιδιοκτήτη τους. Η ΠΟΜ1ΔΑ υποστηρίζει ότι οι πολλαπλοί φόροι στοχεύουν σε εσωτερική υποτίμηση της αξίας αγαθών και υπηρεσιών, ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομία σε χαμηλά επίπεδα χωρίς να υπάρξει πτώχευση.

Γεγονός είναι ότι η μαζική προσφορά ακινήτων πιέζει ακόμα πιο πολύ τις τιμές φθάνοντας ακόμα και στο 50%, παρά τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που μιλούν για 30%.

Αποχή και από τους πλειστηριασμούς

Παρά τις χαμηλές τιμές, δύσκολα γίνονται πράξεις, υποστηρίζουν ομόφωνα οι μεσίτες. Χαρακτηριστική είναι η αποχή αγοραστών ακόμα και από τους πλειστηριασμούς. Σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές που τα ακίνητα στους πλειστηριασμούς γίνονταν ανάρπαστα, σήμερα "μόνο ένας στους οκτώ πλειστηριασμούς καταλήγει θετικά", υποστηρίζει ο Κώστας Βλαχάκης.

Τον περασμένο χρόνο τα συμβόλαια για την αγορά ακινήτων μειώθηκαν κατά 80%, φθάνοντας τα 42.000 σε όλη την Ελλάδα, όταν το 2010 προιγματοποιήθηκαν 75.000 αγορές και το 2007 148.000 πράξεις για την αγορά ακινήτων. Φέτος η εικόνα είναι ακόμα πιο απογοητευτική. Με στοιχεία που προέρχονται από την ΤτΕ, οι συνολικές αγορές ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα περιορίζονται για την τρέχουσα χρήση στις 10.000. Εάν αυτό συγκριθεί με παλαιότερες εποχές, όταν από το πρώτο κιόλας δίμηνο οι δηλώσεις φόρου για μεταβίβαση ακινήτων ξεπερνούσαν τις 1.000 και φέτος το τετράμηνο έως τον Απρίλιο περιορίστηκαν στις 100, προκύπτουν και τα ανάλογα συμπεράσματα.

To μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η επαγγελματική στέγη, με χιλιάδες ξενοίκταστα καταστήματα που αδυνατούν όχι μόνο να πωληθούν αλλά και να ενοικιαστούν.

Σχετικά με τις καινούργιες οικοδομές, στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρουν ότι φέτος η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί 100% ένανη του 2009, όταν τα μεταχειρισμένα -λόγω του ότι πωλούνται φθηνότερα- έχουν καταγράψει μείωση στις πωλήσεις τους κατά 50%. Τη μεγαλύτερη μείωση έχει υποστεί η αγορά των εξοχικών, που φθάνει στο 80%, ενώ ακόμα και το υπαρκτό ενδιαφέρον για τις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές που εκδηλώθηκε έντονα το 2011 από επενδυτές του εξωτερικού τείνει κι αυτό να εκλείψει, λόγω του ασαφούς φορολογικού πλαισίου.