Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Μεταξύ των φθηνότερων πόλεων διεθνώς για αγορά κατοικίας η Αθήνα.



Σαφώς χαμηλότερο είναι πλέον το κόστος απόκτησης κατοικίας στην Αθήνα, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της UBS, η οποία εξετάζει το κόστος διαβίωσης σε 72 πόλεις ανά τον κόσμο.

Βάσει αυτής, το μέσο κόστος απόκτησης ενός επιπλωμένου διαμερίσματος άνω των 100 τ.μ. στην ελληνική πρωτεύουσα διαμορφώνεται σε 2.410 δολάρια/τ.μ. (1.840 ευρώ/τ.μ.), ποσό που αφορά σε ζητούμενες τιμές (και όχι κατ' ανάγκη τιμές όπου εν τέλει πραγματοποιούνται οι αγοραπωλησίες) και που κατατάσσει την Αθήνα ιδιαίτερα χαμηλά, σε ό,τι αφορά το κόστος απόκτησης κατοικίας στην Ευρώπη.

Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι τιμές αυτές αφορούν μεταχειρισμένες κατοικίες κατασκευής από το 1980 και μετά, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο κέντρο της πόλης. Δεδομένου λοιπόν ότι, στην ελληνική περίπτωση, οι τιμές των κατοικιών στις περιοχές πέριξ του κέντρου είναι από τις χαμηλότερες, συγκριτικά με τις αντίστοιχες των προαστίων, η εικόνα διαφοροποιείται αισθητά σε σχέση με τις περισσότερες πόλεις του εξωτερικού, όπου αντιθέτως τα ακίνητα του κέντρου είναι και τα πλέον ακριβά.

Σε ό,τι αφορά το κόστος ενοικίασης, το μέσο ενοίκιο στην Αθήνα διαμορφώνεται, κατά τη UBS, στα 880 δολάρια (περίπου 670 ευρώ), συμπεριλαμβανόμενων και των κοινόχρηστων εξόδων. Με βάση το κόστος απόκτησης κατοικίας, πόλεις όπως η Λισσαβώνα (2.650 δολάρια/τ.μ.), η Βαρκελώνη (3.500 δολάρια/τ.μ.), το Βερολίνο (2.900 δολάρια/τ.μ.), το Δουβλίνο (3.700 δολάρια/τ.μ.), η Ρώμη (5.180 δολάρια/τ.μ.), η Βαρσοβία (2.980 δολάρια/τ.μ.), η Πράγα (2.950 δολάρια/τ.μ.), ακόμα και το Ταλίν της Εσθονίας (2.720 δολάρια/τ.μ.) ξεπερνούν πλέον την Αθήνα. Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα της πτώσης των τιμών στην αγορά κατοικίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τις παλιότερες κατοικίες, όπου οι ιδιώτες πωλητές εμφανίζονται σαφώς διαλλακτικότεροι, σε σύγκριση με τους κατασκευαστές κατοικιών.


Παγκοσμίως, οι ακριβότερες κατοικίες συναντώνται στην Ελβετία, με τις τιμές στη Γενεύη να ανέρχονται σε 11.860 δολάρια/τ.μ. και στη Ζυρίχη σε 11.720 δολ./τ.μ. To αντίστοιχο κόστος στη Νέα Υόρκη διαμορφώνεται σε 11.060 δολάρια/τ.μ. και στο Παρίσι στα 10.810 δολάρια/τ.μ. Στον αντίποδα, 16 φορές φθηνότερα πωλούνται οι κατοικίες στο Μουμπάι της Ινδίας.

Συνολικά πάντως η Αθήνα κατατάσσεται στην 39η θέση, επί συνόλου 72 πόλεων, με βάση την αγοραστική δύναμη των πολιτών, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά το ύψος των μισθών, όπου η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στην 38η θέση διεθνώς.

Ακριβότερη πόλη παγκοσμίως αναδείχθηκε το Οσλο της Νορβηγίας, ακολουθούμενο από τη Ζυρίχη και το Τόκιο. Ωστόσο, οι Ελβετοί είναι αυτοί με τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη, με βάση το "καλάθι" 122 προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιεί για την αξιολόγηση της η UBS, σε σχέση με τις αμοιβές σε 15 διαφορετικά επαγγέλματα.

Ετσι, απαιτούνται εννιά λεπτά εργασίας στο Τόκιο για την αγορά ενός Μπιγκ Μακ (δημοφιλές μπέργκερ), ενώ αντίστοιχα στο Ναϊρόμπι της Κένυας απαιτούνται 84 λεπτά εργασίας. Οι φθηνότερες πόλεις για να μένει κανείς βρίσκονται στην Ινδία (Μουμπάι και Δελχί), ενώ η Νέα Υόρκη είναι η έκτη ακριβότερη πόλη. Αντίστοιχα, η Μόσχα βρίσκεται στη 40ή θέση και η Σαγκάη στη 49η.
www.buildnet.gr