Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Στο μικροσκόπιο οι παράνομα "ενοικιαζόμενες βίλες" και τα "παράνομα ενοικιαζόμενα σπίτια"



Οι παράνομα "ενοικιαζόμενες βίλες", πολλές εκ των οποίων, διαφημίζονται σε διεθνείς ιστοσελίδες, μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Τουρισμού αλλά και άλλων εμπλεκομένων με το θέμα κρατικών φορέων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, στον βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανόλη Γλέζο, ο οποίος την επισκέφθηκε και έθεσε το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με την κυρία Κεφαλογιάννη οι περισσότερες από τις βίλες που ενοικιάζονται δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές (νομοθετικές και διοικητικές), δεν διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για την εκμετάλλευσή τους και αποτελούν εστία απώλειας σημαντικών εσόδων για το κράτος.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Τσακίρης, οι ενοικιαζόμενες βίλες και τα σπίτια ανά την επικράτεια υπολογίζονται σε 50.000. Πολλά από τα σπίτια αυτά, ενοικιάζονται απευθείας από το διαδίκτυο, σε επιβάτες κυρίως αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους. Τα παράνομα ενοικιαζόμενα σπίτια καθώς και οι βίλες, όπως και τα αδήλωτα ενοικιαζόμενα δωμάτια, δεν έχουν επίσημη άδεια και σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ. Σε αυτά υπολογίζεται ότι διοχετεύεται κάθε χρόνο ένα ποσόν ανάμεσα στα 500 εκατ. έως 1,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Γλέζος είχε επισκεφθεί πρόσφατα και τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Στυλιανό Στασινόπουλο για το ίδιο θέμα. Μάλιστα είχε καταγγείλει ότι με βάση τα στοιχεία τα οποία έχει καταθέσει εδώ και έναν χρόνο στο δημοτικό συμβούλιο Πάρου ως μέλος του, υπάρχουν 1300 πολυτελείς επαύλεις με πισίνες ιδιοκτησίας δυτικοευρωπαίων, οι οποίες ενοικιάζονται μέσω Διαδικτύου έναντι 750 ευρώ ημερησίως.

"Δεν έγινε απολύτως καμία ενέργεια, παρά το γεγονός ότι στην Πάρο ευρίσκονται 9 πρώην και νυν υπουργοί. Ως εκ τούτου, η φοροδιαφυγή είναι τεράστια και με το μαύρο χρήμα θησαυρίζουν οι Ευρωπαίοι δανειστές μας", είχε μάλιστα αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Γλέζος.