Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Τριγμοί στην αγορά φωτοβολταϊκών.



Αναταραχή για το επόμενο τρίμηνο τουλάχιστον, αλλά όχι κρίση άνευ προηγουμένου, συνιστούν για την αγορά των φωτοβολταϊκών και δη των μικρών οικιακών εγκαταστάσεων, οι πρόσφατες καθοδικές μεταβολές στα τιμολόγια, που εισπράττουν οι παραγωγοί ηλεκτρισμού.
Οι αλλαγές θίγουν όσους παραγωγούς ηλεκτρισμού δεν πρόλαβαν να υπογράψουν συμβάσεις με το διαχειριστή ή δεν λειτούργησαν οι μονάδες μέσα στα χρονικά περιθώρια, που προβλέπει η σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Όμως όπως επισημαίνουν στην «ΗτΣ» παράγοντες της αγοράς, η επένδυση σε φωτοβολταϊκά εξακολουθεί ακόμη και μετά τη συρρίκνωση των τιμολογίων να είναι δελεαστική, καθώς μεγαλώνει ο χρόνος απόσβεσης, αλλά παραμένει σε απολύτως ικανοποιητικά επίπεδα, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη η κατάσταση της οικονομίας και της χώρας εν γένει.

«Λουκέτα»
Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα προκύψουν «λουκέτα», κυρίως πιο ευάλωτων επιχειρήσεων εμπορίας-εγκατά-στασης φωτοβολταϊκών, οι οποίες είναι επικεντρωμένες μόνο στο συγκεκριμένο αντικείμενο, χωρίς να έχουν διασπείρει τον κίνδυνο, επεκτεινόμενες και σ΄άλλα πεδία του κλάδου της ενέργειας.
«Δεν αποκλείεται να κλείσουν επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών, οι οποίες είχαν περισσότερη βιτρίνα, παρά ουσία. Μπορεί να μειώθηκαν τώρα οι αποδόσεις, αλλά είναι ακόμη σε υψηλά επίπεδα, σίγουρα πάνω από 15%. Δεν πρέπει να λησμονείται το γεγονός πως το τελευταίο δωδεκάμηνο έπεσαν οι τιμές των υλικών, που προορίζονται για τα φωτοβολταϊκά κατά μέσο περίπου 50%.
Αυτό το ποσοστό υποχώρησης στα υλικά κατέστησε πιο φθηνές τις επενδύσεις και βέβαια μεγαλύτερες τις αποδόσεις και μικρότερο τον χρόνο της απόσβεσης» τονίζει ο κ. Λάζαρος Χανταβαρίδης, πρόεδρος της εταιρείας, «Οικοενέργεια».

Χρηματοδότηση
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η απόδοση, που εξακολουθεί να είναι συμφέρουσα, αλλά η τραπεζική χρηματοδότηση. Προχωρούν γρήγορα τα έργα, που ο ιδιοκτήτης-επενδυτής έχει ίδια κεφάλαια, καθώς διαφορετικά είναι πολύ δύσκολη η λήψη δανείου» προσθέτει ο ίδιος και συνεχίζει λέγοντας πως «οι τιμές των υλικών εξακολουθούν να υποχωρούν αν και σε μικρότερο βαθμό, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν».

«Μαγνήτης» τα οικιακά στις στέγες
Τα μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες έφτασαν μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού να αποτελούν περίπου 195 μεγαβάτ σε όλη τη χώρα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για εγκατάσταση επιπλέον τέτοιων συστημάτων.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα εμφανίστηκαν στην αγορά φωτοβολταϊκά ασιατικής προέλευσης με πολύ χαμηλό κόστος (κάτω των 20.000 ευρώ τα 10 κιλοβάτ), με αποτέλεσμα η οικονομική τους απόδοση να ξεπερνά το 30%. «Θα υπάρξει κάποιο ξεκαθάρισμα στον κλάδο και πιθανώς οι πιο αδύναμες εταιρείες να μην αντέξουν. Όμως αυτού του είδους οι επενδύσεις εξακολουθούν να είναι αφορολόγητες και η απόσβεση από την τριετία, αυξήθηκε κατά μέσο όρο περίπου στα πέντε χρόνια. Το να είχε κάποιος την απαίτηση στην Ελλάδα σήμερα να αποσβέσει την επένδυση του σε 2,5-3 χρόνια και κατά μέσο όρο σε 4, ίσως να μην ήταν και πολύ συμβατό με την κατάσταση της οικονομίας» τονίζει αντίστοιχα το στέλεχος της εταιρίας, «3Ds Energy», κα. Φωτεινή Αλέξη.
«Το ποσοστό απόδοσης παραμένει διψήφιο και το κόστος των επενδύσεων προσαρμόζεται πλέον στα νέα δεδομένα. Οι επιχειρήσεις του κλάδου μπορεί να συρρικνώσουν το περιθώριο κέρδους τους, αλλά θα πέσουν και οι τιμές προμήθειας των φωτοβολταϊκών συστημάτων» επισημαίνει η ίδια.
Πάντως, η αγορά αναμένει πως μεσοπρόθεσμα δεν αποκλείεται να επιβληθεί εισφορά επί του τζίρου ακόμη και των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών μονάδων, κάτι που πιθανότατα θα αποτελέσει μεγαλύτερο πλήγμα από την πρόσφατη αύξηση των τιμολογίων. www.imerisia.gr