Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Υπό το βλέμμα του ΣτΕ η απόσυρση ξενοδοχείων.


Περισσότερα από 300 ξενοδοχεία μπαίνουν στην ουρά για αλλαγή χρήσης εκμεταλλευόμενα το πρόγραμμα της απόσυρσης ξενοδοχείων που ανακοίνωσε πρόσφατα η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.
Τα συναρμόδια υπουργεία Τουρισμού και ΥΠΕΚΑ αναμένεται να ανακοινώσουν περιοχές για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, το οποίο όμως ενδέχεται να βρει μπροστά του... το ΣτΕ. Και αυτό για το λόγο ότι σε πολλά μέρη της χώρας και κυρίως σε οδικούς άξονες η μετατροπή από ξενοδοχειακή μονάδα σε παραθεριστική κατοικία βρίσκεται αντιμέτωπη με σωρεία πολεοδομικών ρυθμίσεων.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα διαθέτει περί τις 9.500 ξενοδοχεία, όλων των κατηγοριών, ενώ την τελευταία διετία 300 και πλέον ξενοδοχεία διαγράφηκαν από τις λίστες του ΞΕΕ. Προϋπόθεση ωστόσο για να μπορεί να υπαχθεί ένα ξενοδοχείο στις διαδικασίες απόσυρσης, είναι η προηγούμενη αδιάλειπτη λειτουργία του επί μία 15ετία.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Τσακίρης, το μέτρο της απόσυρσης θα πρέπει να είναι απολύτως στοχευμένο για να «περπατήσει» , αφού πλέον υπάρχει υπερπροσφορά ακινήτων σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Το χαράτσι
Από φέτος οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων που είναι κλειστά, και τα οποία δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν την επόμενη τριετία, θα πληρώνουν ειδικό τέλος επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, το ύψος του οποίου θα αντιστοιχεί στο 5% της αντικειμενικής αξίας του κτιρίου.