Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Κύπρος: Οι τιμές των ακινήτων κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση στη διετία.



(Φωτογραφία: www.imperialhomescyprus.com)
Τη μεγαλύτερη μείωση των δύο τελευταίων χρόνων παρουσίασαν το β΄ τρίμηνο του 2012, οι τιμές των κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα) στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένει συνέχιση της διορθωτικής πορείας του τομέα των ακινήτων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα) για το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, υποχώρησε στις 90,3 μονάδες, παρουσιάζοντας μείωση 2% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο, αλλά και σημαντική μείωση της τάξης του 5,9% σε ετήσια βάση, που αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη ετήσια μείωση των τελευταίων δύο χρόνων. Σε ετήσια βάση, οι τιμές των οικιών υποχώρησαν κατά 6,5% και των διαμερισμάτων κατά 5,1%.

Τη μεγαλύτερη τριμηνιαία υποχώρηση στις τιμές οικιών και διαμερισμάτων κατέγραψε η επαρχία Αμμοχώστου με 4,4% για οικίες και 3,7% για διαμερίσματα, ενώ η επαρχία Πάφου παρουσίασε τη μικρότερη μείωση που ανερχόταν στο 0,4% και 0,5% αντίστοιχα.

Σημάδια σχετικής σταθεροποίησης των τιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, διαφάνηκαν στην επαρχία της Πάφου, τα οποία συνοδεύτηκαν με αύξηση στις αγορές ακινήτων τόσο από κατοίκους όσο και από μη κατοίκους Κύπρου.

Οι τιμές των οικιών παρουσίασαν τη μεγαλύτερη τριμηνιαία υποχώρηση με 2,2% σε σχέση με εκείνες των διαμερισμάτων που υποχώρησαν κατά 1,6%. Στην πρωτεύουσα η τριμηνιαία μείωση στις τιμές των διαμερισμάτων ανήλθε στο 1,1% και για τις οικίες στο 1,8%.

Το μεγαλύτερο πλήγμα από την επιδείνωση του κλίματος δέχθηκε η επαρχία Αμμοχώστου, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία υποχώρηση τιμών τόσο στα διαμερίσματα (-3,7%) όσο και στις οικίες (-4,4%).

Τη δεύτερη χειρότερη επίδοση κατέγραψε η επαρχία Λάρνακας, με τριμηνιαία υποχώρηση σε ποσοστό 2,8% για τα διαμερίσματα και 3,5% για τις οικίες.

Οι χαμηλότερες μειώσεις στις τιμές των κατοικιών κατά το β΄ τρίμηνο του 2012 καταγράφηκαν στην επαρχία της Πάφου, όπου οι τιμές τόσο των διαμερισμάτων όσο και των οικιών κατέγραψαν οριακή μείωση σε ποσοστό 0,5% και 0,4% αντίστοιχα. Σύμφωνα με την ΚΤ, η σταθεροποίηση οφείλεται και στο ενδιαφέρον που επιδείχθηκε για την εν λόγω επαρχία από Κινέζους αγοραστές.

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε ετήσια βάση καταγράφει και πάλιν η Αμμόχωστος, με τις μειώσεις στις τιμές των διαμερισμάτων να φτάνουν το 8,2% και για τις οικίες το 12,7%. Τη μικρότερη ετήσια μείωση παρουσιάζει ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων στην επαρχία Λεμεσού με 3,6% και ο δείκτης τιμών στην επαρχία Λευκωσίας με 4,6%.

Οι ετήσιες μειώσεις που καταγράφηκαν στις τιμές κατοικιών της επαρχίας Αμμοχώστου και Λάρνακας (11% και 8% αντίστοιχα) ήταν και οι ιστορικά μεγαλύτερες.

Θετικές εξελίξεις καταγράφονται ωστόσο στην πορεία των διαφόρων παραγόντων ζήτησης στην αγορά ακινήτων κατά β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, ο αριθμός συναλλαγών παρουσιάστηκε αυξημένος κατά 1,6% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, καταγράφοντας για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο θετικό ετήσιο ρυθμό αύξησης.

Η αύξηση στον αριθμό των συναλλαγών οφείλεται εξ ολοκλήρου στην αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος ντόπιων επενδυτών. Ενδεικτικά, ο αριθμός των συναλλαγών που αφορούσαν ντόπιους επενδυτές αυξήθηκε κατά 6,7% σε ετήσια βάση, (1.409 συναλλαγές σε σχέση με 1.321), ενώ ο αριθμός συναλλαγών που αφορούσαν ξένους επενδυτές μειώθηκε κατά 11,4% (449 συναλλαγές σε σχέση με 507).

Ωστόσο, παρά τις σχετικές θετικές εξελίξεις που καταγράφηκαν στη ζήτηση ακινήτων, η ύφεση στον κατασκευαστικό τομέα συνεχίζεται, όπως δείχνουν οι σχετικοί δείκτες. Αναφέρεται ότι οι εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου το β΄ τρίμηνο κατέγραψαν ετήσια μείωση της τάξης του 24,9%, ενώ η ανεργία στον κατασκευαστικό τομέα παρουσίασε ετήσια αύξηση σε ποσοστό 43,1%.

"Στο βραχυπρόθεσμο μέλλον ο τομέας των ακινήτων αναμένεται να συνεχίσει τη διόρθωσή του που καταγράφεται από το γ΄ τρίμηνο του 2008,σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οικονομικών συγκυριών που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή", καταλήγει η ΚΤ.