Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Κτηματολόγιο ΑΕ: "διαθέτουμε όλα τα εχέγγυα για να ολοκληρωθεί το έργο του Εθνικού Κτηματολογίου".



Με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο όπως σημειώνει βρίθει ανακριβειών σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας και τη διαχείρισή τους, η Κτηματολόγιο ΑΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Σε μια χρονική στιγμή που οτιδήποτε λαμβάνει χώρα στο δημόσιο διάλογο έχει σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία φορέων, θεσμών και εταιριών δημοσίου συμφέροντος, όπως η Κτηματολόγιο ΑΕ, οφείλουμε όλοι να παρέχουμε υπεύθυνη ενημέρωση στο αναγνωστικό κοινό, αλλά και κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Για το λόγο αυτό, πληροφορίες για τα οικονομικά και τη διαχείριση της εταιρίας που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, χωρίς διασταύρωση και στοιχειώδη έλεγχο, λειτουργούν εκ των πραγμάτων παραπλανητικά και επιχειρούν να πλήξουν το κύρος της.

Η αλήθεια είναι μία: Η Κτηματολόγιο ΑΕ διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το έργο του Εθνικού Κτηματολογίου με ταχύτητα και ποιότητα προς όφελος των πολιτών. Προφανώς, αυτό ενοχλεί κάποιους κύκλους που προσπαθούν να υπονομεύσουν και να απαξιώσουν το έργο της εταιρίας μας. Η επισήμανση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, εάν υπενθυμίσουμε ότι πολλές από τις ανακρίβειες που αναφέρονται στο δημοσίευμα έχουν απαντηθεί από την Κτηματολόγιο ΑΕ στο παρελθόν. Παρόλα αυτά, ο συντάκτης του επιμένει να αναμασά τις ίδιες ανακρίβειες. Γιατί άραγε;

Αναλυτικότερα:

Έλεγχοι στους οποίους υπόκειται η Κτηματολόγιο ΑΕ

Η Κτηματολόγιο ΑΕ υπόκειται σε συνεχείς, τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, τόσο για τα οικονομικά στοιχεία, όσο και τις διαδικασίες και τις θεσμικές λειτουργίες της.

Συγκεκριμένα, η εταιρία:
- ελέγχεται σε ετήσια και τριμηνιαία βάση από Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών στο πλαίσιο της σύνταξης του Ισολογισμού. Οι Οικονομικές Καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του ισολογισμού, διαβιβάζονται στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ,
- υποβάλει σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση μισθολογικά στοιχεία στην Ε.Γ. ΔΕΚΟ βάσει του Ν.4024/2011 για τις μισθολογικές περικοπές,
- πιστοποιείται σε ετήσια βάση από Νόμιμο Ελεγκτή/ Ελεγκτικό Γραφείο για την εφαρμογή των φορολογικών διατάξεων (Φορολογικό Πιστοποιητικό),
- συνεργάζεται διαχρονικά με ελεγκτικά όργανα, όπως το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων και επαλήθευσης στοιχείων που κατά καιρούς πραγματοποιούνται είτε τηλεφωνικά, είτε και επιτόπια (όπως έγινε και πρόσφατα τον Ιούλιο 2012),
- υποβάλλει σε ετήσια και τριμηνιαία βάση πλήρη οικονομικά στοιχεία στην ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Για τα έργα που υλοποίησε στο Γ΄ΚΠΣ και υλοποιεί στο ΕΣΠΑ, η εταιρεία ελέγχεται τακτικά από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα. Ιδιαίτερα για τα έργα του Γ΄ΚΠΣ που ολοκληρώθηκαν το 2010, υπενθυμίζουμε ότι η εταιρία απέσπασε τα συγχαρητήρια της ΕΕ και την ταυτόχρονη πρόσκληση για ένταξη νέων έργων στο ΕΣΠΑ.

Από όλους τους παραπάνω ελέγχους που έχουν διενεργηθεί την τελευταία τριετία, δεν έχει προκύψει κανένα απολύτως εύρημα φορολογικής ή άλλης παράβασης και δεν έχει διαπιστωθεί καμία λογιστική παρατυπία.

Διαθέσιμα κεφάλαια και προθεσμιακοί λογαριασμοί

Ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά στα διαθέσιμα κεφάλαια της εταιρίας, αυτά τοποθετούνται, κυρίως, σε προθεσμιακές καταθέσεις εσωτερικού και για την επιλογή της τράπεζας διενεργείται διαγωνισμός.

Είναι χαρακτηριστικό για τη διαχειριστική πρακτική της εταιρίας, ότι την τελευταία τριετία οι τόκοι των προθεσμιακών καταθέσεων προοδευτικά καλύπτουν το σύνολο των λειτουργικών εξόδων της εταιρίας και μάλιστα για πρώτη φορά, το α΄εξαμήνο του 2012, καταφέραμε τα έσοδα από τους τόκους τοποθέτησης των διαθεσίμων κεφαλαίων να υπερκαλύψουν τα λειτουργικά έξοδα (τα έσοδα από τόκους μόνο υπερέβησαν τα έξοδα κατά περίπου 20%).

Αξιολόγηση των διαδικασιών της εταιρίας

Είναι παντελώς ανακριβή όσα διαβάσαμε στο δημοσίευμα για "ευρήματα ελέγχου" και "κενά ελέγχου" που διαπίστωσαν δήθεν σε πόρισμά τους ορκωτοί ελεγκτές. Η αλήθεια είναι ότι στις αρχές του 2012 η Κτηματολόγιο ΑΕ, ως σύγχρονη εταιρία που λειτουργεί με διεθνή πρότυπα και τυποποιημένες διαδικασίες, ανάθεσε μέσω διαγωνισμού σε ανεξάρτητο γραφείο ελεγκτών το έργο της "Αξιολόγησης Διαδικασιών, Λειτουργίας και Οικονομικής Διαχείρισης" της εταιρίας με σκοπό τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών της. Σημειώνουμε ότι η έκθεση αυτή καταλήγει λέγοντας ότι "δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας οτιδήποτε που να υποδεικνύει ότι η εταιρία δεν διαθέτει ένα ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργίας" και υποδεικνύει μονάχα μερικά σημεία προς δυνητική βελτίωση!

Έργα Πληροφορικής και "κενά ασφάλειας"

Αποτελεί μνημειώδη αντιστροφή της πραγματικότητας η αναφορά του δημοσιεύματος ότι υπάρχουν "κενά ασφαλείας στην πληροφορική σε σχέση με την πρόσβαση στα στοιχεία του Κτηματολογίου". Αντιθέτως, η εταιρία έχει βραβευθεί και συνεχίζει να βραβεύεται για τις εφαρμογές της Πληροφορικής που υλοποιεί, κάποιες από τις οποίες αποτελούν case study διεθνώς.

Επειδή είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να διασπείρονται τέτοιου είδους "πληροφορίες" που θέτουν σε αμφισβήτηση το έργο και την ασφάλεια των τηρούμενων δεδομένων, ξεκαθαρίζουμε ότι η συγκεκριμένη αναφορά που υπάρχει στην έκθεση αξιολόγησης των διαδικασιών μας δεν αποτελεί καν "κενό ασφαλείας" και αφορά στο εσωτερικό δίκτυο της εταιρίας και μόνο και σε καμία περίπτωση τα κεντρικά συστήματα της εταιρείας, στα οποία καταχωρούνται και αποθηκεύονται τα στοιχεία του έργου (δηλώσεις πολιτών, συμβόλαια, σαρωμένα έγγραφα κ.α.). Τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα τηςΚτηματολόγιο ΑΕ έχουν κατ΄επανάληψη ελεγχθεί από τις μεγαλύτερες ελληνικές και ξένες εταιρίες διεθνούς κύρους με ειδίκευση στα θέματα ασφάλειας.

Είναι αδύνατο να μην συνδεθεί η παραπάνω ατυχής αναφορά στα έργα πληροφορικής της εταιρίας με τις δημοσιεύσεις, που είδαν ταυτόχρονα το φως της δημοσιότητας σε προσωπικά ιστολόγια (blog) και αφορούν στην Υπηρεσία Θέασης Ορθοφωτογραφιών. Υπηρεσία, με εγχώριες και διεθνείς βραβεύσεις που παρέχεται ελεύθερα και δωρεάν από τον ιστότοπο της εταιρείας και που έχει προταθεί από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) για τα βραβεία "2012 WITSA Global ICT Excellence Awards" στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής τον ερχόμενο Οκτώβριο!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη 350 φορείς της Πολιτείας χρησιμοποιούν δωρεάν τα συγκεκριμένα υπόβαθρα, εξασφαλίζοντας ενιαία ακρίβεια σε όλη τη χώρα.

Πέραν αυτών, στο δημοσίευμα υπάρχουν μια σειρά από ανακρίβειες μικρότερης σημασίας για τις οποίες ξεκαθαρίζουμε τα ακόλουθα:

- Δεν ζητήθηκαν οι παραιτήσεις των μελών του ΔΣ της εταιρίας από την νέα πολιτική ηγεσία, αλλά τα μέλη του έθεσαν, ως όφειλαν, τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του νέου υπουργού με σκοπό να διευκολύνουν τις όποιες αποφάσεις του, παραμένοντας, φυσικά, στις θέσεις τους μέχρι τον ορισμό νέας διοίκησης.
- Η Γενική Διευθύντρια της εταιρίας διαθέτει πτυχίο οικονομικών και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
- Σύμφωνα με τον ν.3899/2010, η υπηρεσία του εσωτερικού ελέγχου πρέπει να παρέχεται από ανεξάρτητο εσωτερικό Ελεγκτή με έμμισθη εντολή, που δεν αποκτά την ιδιότητα του υπαλλήλου. Η εταιρία έχει σε εξέλιξη εδώ και καιρό τη διαδικασία ανάθεσης της υπηρεσίας και αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα προσήλθαν δύο ανεξάρτητοι εσωτερικοί Ελεγκτές, με τους οποίους δεν κατέστη δυνατή η συνεργασία για ίδιους λόγους των υποψηφίων ξένους προς την εταιρία. Εντός των ημερών, όμως, προχωράμε στην ανάθεση της υπηρεσίας σε τρίτο ανεξάρτητο Ελεγκτή που προσήλθε στη διαδικασία πρόσφατα.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, η Κτηματολόγιο ΑΕ δεν σκοπεύει να απαντήσει ξανά στις ίδιες συκοφαντίες, αλλά επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της, για να περιφρουρήσει το έργο, το κύρος της και την επαγγελματική αξιοπρέπεια των εργαζομένων της".