Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ- Προς «τακτοποίηση» όλων των αυθαιρέτων.



Οριστική λύση μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 για όλα τα αυθαίρετα και εκτεταμένες κατεδαφίσεις προανήγγειλε χτες η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «εισπρακτικό τον νόμο για την τακτοποίηση».
Σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Καλαφάτης εξήγησε ότι το σχέδιο για τα αυθαίρετα θα κινείται στον άξονα κατηγοριοποίησης των πολεοδομικών παραβάσεων με στόχο τη νομιμοποίηση τουλάχιστον των ακινήτων με οικοδομική άδεια.
Κτίριο με άδεια
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Χωροταξίας κ. Σωκράτη Αλεξιάδη «άλλο είναι να έχει γίνει μία παράβαση μέσα σε ένα κτίριο με οικοδομική άδεια και άλλο σε εκτός σχεδίου περιοχή που είναι εντελώς αυθαίρετο». Όπως σημειώνει στόχος του υπουργείου είναι να μπει τάξη ώστε να αναζητηθούν και οι απαιτούμενες λύσεις που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα της αυθαιρεσίας σε κάποιες περιπτώσεις.

Ως «κόκκινη γραμμή» τέθηκε η 28η Ιουλίου του 2011, ημέρα έναρξης της ρύθμισης για την τακτοποίηση. Αυτή τη στιγμή γίνεται η επεξεργασία του από το ΤΕΕ και θα είναι έτοιμο, σύμφωνα με τον υπουργό έως τις 31 Ιανουαρίου του 2013.

Ωστόσο, παράλληλα τρέχει και η διαδικασία της τακτοποίησης και οι νέες ανακοινώσεις αναμένεται να προκαλέσουν σύγχυση. Πάντως ο γ.γ. Περιβάλλοντος Σ. Αλεξιάδης είπε ότι μετά την ανακοίνωση της πέμπτης παράτασης αυξήθηκαν κατά 150.000 ευρώ περίπου την ημέρα οι εισροές παραβόλων και προστίμων.

Παράβολα
Από 11 έως 21 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου ο μέσος όρος πληρωμής από παράβολα και δόσεις αυθαιρέτων ανερχόταν ημερησίως σε 530.888 ευρώ έναντι 385.821 ευρώ που ήταν τον Αύγουστο.

Εξάλλου, για εκτεταμένες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων μέχρι το τέλος της χρονιάς έκανε λόγο ο νέος ειδικός γραμματέας επιθεώρησης περιβάλλοντος Σ. Κουρουτζίδης λέγοντας ότι αυτές θα ξεκινήσουν πρώτα από την Πελοπόννησο και τα Επτάνησα, όπου ήδη υπάρχει συνεργασία με την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα στην έλλειψη συνεργασίας με τις άλλες αποκεντρωμένες διοικήσεις και ειδικά αυτή του Αιγαίου όπου και έχει εντοπιστεί (σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο) εκτεταμένο χτίσιμο νέων αυθαιρέτων.

Δήλωσε ακόμη ότι θα παραγγελθούν νέοι δορυφορικοί χάρτες για την αποκάλυψη όλων των νέων αυθαιρέτων.

Ο κ. Καλαφάτης ρωτήθηκε και για τις αποκαλύψεις της «Η» για το Κτηματολόγιο και τον έλεγχο του ΣΔΟΕ και είπε ότι «θα γίνει οτιδήποτε χρειάζεται».

Το νέο πλαίσιο για τα αυθαίρεταΕως τις 31 Ιανουαρίου του 2013 θα είναι έτοιμο το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα αυθαίρετα.
Θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων και διαφορετική αντιμετώπιση αυτών.
Θα κατεδαφιστούν τα νέα αυθαίρετα που κτίστηκαν μετά τις 28 Ιουλίου του 2011.
Μπουλντόζες αρχικά σε Πελοπόννησο και Επτάνησα.
www.imerisia.gr