Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Προτάσεις για ρύθμιση δανείων και «Τειρεσία».




Δύο κρίσιμα θέματα, όπως τα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, έθεσε στο Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κατά τη χθεσινή συνάντηση:

1. Την αναγκαία ρύθμιση των δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών, αλλά και επιχειρηματικών), ώστε να διευκολυνθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και όλη η λειτουργία της εθνικής οικονομίας σε μία περίοδο ύφεσης, μειωμένης ρευστότητας και μειωμένων εισοδημάτων.

2. Την προσαρμογή των κανόνων της λειτουργίας του «Τειρεσία», ώστε να μην αποκλείονται από το τραπεζικό σύστημα καλόπιστοι επιχειρηματίες και γενικότερα οφειλέτες που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω της κρίσης.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι το σχήμα ρύθμισης δανείων που υιοθέτησε ύστερα από νομοθέτημα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων των δικών του δανειοληπτών και σημείωσε ότι αυτή η λύση μπορεί να γενικευθεί. «Είναι επίσης προφανές ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η πρόβλεψη για την εξέλιξη των μηνιαίων αποδοχών κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων», τόνισε ο ίδιος.

Δήλωσε βέβαιος ότι οι τράπεζες, που ανακεφαλαιοποιούνται και στηρίζονται από το ελληνικό δημόσιο, έχουν πλήρη συνείδηση του θεσμικού τους ρόλου για την εθνική οικονομία και άρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.