Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ερευνα για καρτέλ των εργολάβων οικοδομών.



Μια παλιά ιστορία που ταλαιπώρησε την αγορά ακινήτων, έρχεται και πάλι στο φως της δημοσιότητας. Πρόκεται για τις καταγγελίες περί ύπαρξης καρτέλ στον κλάδο των οικοδομικών επιχειρήσεων.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκινά έρευνα μετά από δημοσιεύματα ότι οι τιμές των ακινήτων την περίοδο 2002-2009 κρατήθηκαν σε υψηλά επίπεδα επειδή οι εργολάβοι είχαν προσυνεννόηση για το πόσα νεόδμητα ακίνητα θα έβγαζαν σε προσφορά.

Την 1η Νοεμβρίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής εισήγησης, εάν θεμελιώνεται παράβαση του άρθρου 1 των ν. 703/77 (όπως ίσχυε) ν. 3959/2011 και του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) από την Ένωση Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.Ε.) στον κλάδο των κατασκευών, η οποία εκπροσωπεί ποσοστό περίπου 14% των κατασκευαστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον νομό Αττικής.

Η κατηγορία για καρτέλ στοιχειοθετίται από το γεγονός ότι η Ενωση σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Συνάδελφοι, μην προχωρείτε σε ανεγέρσεις νέων κτιρίων, αν προηγουμένως δεν έχετε διαθέσει το 70% των ακινήτων που έχετε προς πώληση».

Η έρευνα έδειξε οτι «μέσα από διαρκείς αποφάσεις/συστάσεις προς τα μέλη της τα έτη 2002 έως και 2009 συνέβαλλε στον περιορισμό της παραγωγής και διάθεσης νεόδμητων πλεοναζουσών κατοικιών και στον έμμεσο καθορισμό των τιμών τους, που συνιστά παράβαση και σοβαρό περιορισμό του ανταγωνισμού.

Με τις ενέργειες της αυτές υποκατέστησε τους κινδύνους της επιχειρηματικής δραστηριότητας με απώτερο στόχο τη διατήρηση των τιμών πώλησης των κατοικιών στις διαμορφωμένες υψηλές τιμές».

Η Ενωση Κατασκευαστών, πάντως, υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για καρτέλ η προτροπή να μην κτίζονται σπίτια πριν πωληθεί μέρος του αποθέματος διότι μόνο με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η ρευστότητα ώστε να κτιστούν νέα σπίτια. www.ered.gr