Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Το ΥΠΕΚΑ ψάχνει λύσεις για αυθαίρετα.



Ενώπιον μιας κρισιμότερης, από ό,τι ίσως φαίνεται, απόφασης βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, σχετικά με την "τακτοποίηση" αυθαιρέτων.

Εκτός από την παράταση, η οποία θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, το υπουργείο επεξεργάζεται διάφορες νομοτεχνικές βελτιώσεις στον ν.4014/11, με στόχο να εξορθολογίσει τον νόμο και τις ατελείωτες τροποποιήσεις του και να ενθαρρύνει περισσότερους αυθαιρετούχους να δηλώσουν τις πολεοδομικές παρανομίες τους.

Ολα αυτά όμως έρχονται μόλις ένα μήνα πριν εξεταστεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η συνταγματικότητα της ρύθμισης, με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο να έχει ήδη δείξει από τον Απρίλιο μέχρι ποιο σημείο είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει.
Η υπόθεση λοιπόν έχει οριστεί να εξεταστεί στις 5 Οκτωβρίου, στην Ολομέλεια του ΣτΕ, ύστερα από δύο αναβολές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 11 Ιανουαρίου του 2013 έχει οριστεί να εκδικαστεί με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης και άλλη προσφυγή, που αφορά σε συγκεκριμένη πτυχή του ν.4014/11 και πιθανότατα έπεται συνέχεια (προσφυγών). Το ΣτΕ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην πλούσια και ιδιαίτερα αυστηρή νομολογία του ενάντια σε οποιαδήποτε έμμεση ή άμεση νομιμοποίηση αυθαιρέτων και στο χάος που θα δημιουργούσε πιθανή ακύρωση ολόκληρης της ρύθμισης, στην οποία μέχρι στιγμής έχουν υπαχθεί 415.000 αυθαίρετα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι λύσεις που εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει με τη σειρά τους να ισορροπήσουν ανάμεσα στις πιέσεις των μηχανικών για διεύρυνση με κάθε δυνατό τρόπο των "τακτοποιήσιμων" αυθαιρεσιών (λ.χ. προσθήκη κατηγοριών, παροχή εκπτώσεων και κινήτρων) και τον διαφαινόμενο περιορισμό από το ΣτΕ όσων τροποποιήσεων έγιναν στον ν. 4014/11 (αξίζει να σημειωθεί ότι ο ν. 4014/11 τροποποιήθηκε έξι φορές μόλις μέσα σε έξι μήνες, με τους νόμους 4030/11, 4042/11, 4051/12, 4061/12, 4062/12, 4067/12). Επιπροσθέτως, σήμερα εξετάζεται πρόταση για χρησιμοποίηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για τη μείωση των κατηγοριών που έχουν ανάγκη υπαγωγής στον ν. 4014, με τη μόνη διαφορά ότι ο ΝΟΚ... ξεκίνησε να ισχύει το καλοκαίρι του 2012 (άρα αφορά τις νέες κατασκευές) και ο ν. 4014 αφορά κτίρια που χτίστηκαν έως το καλοκαίρι του 2011! Κατά τα λοιπά, η προθεσμία για τη δήλωση αυθαιρέτων λήγει την προσεχή Παρασκευή, με το υπουργείο να κρατά κλειστά τα χαρτιά του ως προς τον χρόνο της πέμπτης κατά σειρά παράτασης. Μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί από τη ρύθμιση 635 εκατ. ευρώ. www.buildnet.gr