Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Πιο κοντά στα... στεγαστικά των 99 ετών.


Υπό την αίρεση της τρόικα θα τεθούν οι οποιεσδήποτε ρυθμίσεις δανείων που θα συμφωνήσουν -μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου- η κυβέρνηση και οι τράπεζες, καθώς οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν υπό το γενικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η επίσημη αρχή των διαπραγματεύσεων έγινε χθες κατά τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνονται συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να βρεθεί ένα συνολικό σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων τόσο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.

Στο τραπέζι έχουν τεθεί προτάσεις για εθελοντική επιμήκυνση δανείων μέχρι και 99 χρόνια, αλλά και νομοθετικές παρεμβάσεις με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (νόμος Κατσέλη). Ειδικότερα για τα στεγαστικά, όπως είχε αποκαλύψει το ered.gr σε παλιότερα ρεπορτάζ (βλ: εδώ και εδώ), σχεδιάζεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από τα 40 χρόνια που ισχύει σήμερα έως και τα 99 χρόνια. Η λογική πίσω από αυτή τη πρόταση είναι απλή: Οι δόσεις των στεγαστικών, με τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, δεν μπορούν να καλυφθούν από μεγάλο αριθμό νοικοκυριών. Με την επιμήκυνση του δανείου η δόση θα μειωθεί και θα γίνει πιο υποφερτή για χιλιάδες δανειολήπτες.

Η επιμήκυνση της διάρκειας δανείου, έως τα 99 έτη, έχει εφαρμοστεί σε κράτη του εξωτερικού με αποτελεσματικότητα. Η Βρετανία, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς οι δανειολήπτες δεν αγοράζουν το ακίνητο, αλλά αγοράζουν το δικαίωμα χρήσης του για 99 έτη με δικαίωμα ανανέωσης του, με λιγότερα χρήματα. Βεβαίως, για να προχωρήσει η συγκεκριμένη ρύθμιση θα πρέπει να ξεπεραστεί ο όρος που θέλει την ηλικία του δανειολήπτη στη λήξη του δανείου να μην υπερβαίνει τα 70 με 75 χρόνια.

Επιπλέον, ένα από τα προϊόντα νέου τύπου που θα προσφέρουν οι τράπεζες, θα επιτρέπει το πάγωμα της πληρωμής κεφαλαίου για χρονικό διάστημα έως 5 ετών και την πληρωμή μόνο τόκων. Έτσι ο δανειολήπτης θα πληρώνει ένα ποσό θα είναι αντίστοιχο με το ενοίκιο που ούτως ή άλλως θα πλήρωνε για ένα ακίνητο αντίστοιχης αξίας, με τη διαφορά ότι δεν κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του και αν η οικονομική του κατάσταση βελτιωθεί στο μέλλον θα μπορεί να συνεχίσει να αποπληρώνει το κεφάλαιο ώστε κάποια στιγμή να γίνει κύριος του ακινήτου.

Προχωράνε οι ρυθμίσεις
Πέρα, όμως, από τις οποιεσδήποτε νομοθετικές παρεμβάσεις οι τράπεζες προχωρούν από μόνες τους σε κάποιες μορφές ρύθμισης. Τον προηγούμενο χρόνο είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις περισσότερων από 690.000 δανείων - αριθμός που ξεπέρασε τα 800.000 δάνεια το πρώτο εξάμηνο του 2012. Οπως προκύπτει από στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις δανείων που ξεπερνούσαν τα €29 δισ.www.ered.gr