Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Πτώση ρεκόρ στις τιμές των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη - 70.000 αδιάθετα διαμερίσματα.



Ρεκόρ σημειώνει τον τελευταίο χρόνο η πτώση στις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων, ενώ στα αζήτητα βρίσκονται περίπου 60.000 με 70.000 διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη.

Η οικονομική κρίση αναγκάζει ολοένα και περισσότερους να αναζητήσουν σπίτια με φτηνό ενοίκιο, τα οποία πλέον μπορούν να βρουν ακόμη και σε περιοχές που κάποτε θεωρούνταν ελίτ, όπως η Καλαμαριά, η Θέρμη και το Πανόραμα. Ειδικότερα η πτώση στην πώληση ακινήτων αγγίζει πλέον το 90%, ενώ στην ενοικίαση το 30% τόσο στο κέντρο όσο και περιφερειακά.

Απαιτητικοί οι ενοικιαστές

Οι ιθύνοντες της κτηματαγοράς τονίζουν ότι σήμερα οι ενοικιαστές βγαίνουν κερδισμένοι, καθώς μπορούν να νοικιάσουν ένα σχετικά καινούργιο διαμέρισμα στην Καλαμαριά, τη Θέρμη, ακόμη και σε κάποιες περιοχές στο Πανόραμα με 500 έως 550 ευρώ, όταν πριν από έναν χρόνο για το ίδιο σπίτι έπρεπε να διαθέσουν 800 ευρώ.

Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας Γρηγόρη Λιόντα η τιμή ενοικίου για σπίτια αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους έχει μειωθεί έως και 40% ή και 50% σε σχέση με πέρυσι, καθώς η ζήτηση μειώνεται συνεχώς (φτάνει το 30%).

Εκπρόσωποι της κτηματαγοράς υποστηρίζουν πως πλέον οι ενοικιαστές έχουν γίνει ιδιαίτερα απαιτητικοί. Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο κ. Λιόντας, ζητούν διαμέρισμα φτηνό με πάρκιγκ και φυσικό αέριο, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκουν.

"Μέχρι σήμερα η πλειονότητα των ενοικιαστών ζητούσε μία πρώτη μείωση, που στις περισσότερες περιπτώσεις έφτανε το 20%, και σήμερα λόγω των νέων οικονομικών δεδομένων που διαμορφώνονται ζητά και δεύτερη", τόνισε ο κ. Λιόντας. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην ενοικίαση επαγγελματικών χώρων τόσο στο κέντρο όσο και ανατολικά, όπου οι τιμές ενοικίασης έχουν μειωθεί δραστικά. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των μεσιτών, στο κέντρο, στην Παλαιών Πατρών Γερμανού, καταστήματα που ήταν για καιρό στα αζήτητα νοικιάζονται πλέον στα 2.500 ευρω, όταν η τιμή τους πριν από έναν χρόνο έφτανε τα 5.500 ευρω, ενώ το 2010 άγγιζε τα 7.500 ευρώ. Οι κτηματομεσίτες εκτιμούν ότι η μείωση των ενοικίων στους επαγγελματικούς χώρους αφορά σχεδόν όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης και όχι μόνον ορισμένους εμπορικούς δρόμους.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΙΤ

Οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές μπορούν πλέον να βρουν σπίτια σε προσιτές τιμές σε περιοχές που θεωρούνται οι οικιστικές ελίτ της Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα στην Κηφισιά και τη Βασ. Όλγας υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα 100 τ.μ. έως και 120 τ.μ. προς 450 και 480 ευρώ, όταν πέρυσι η τιμή τους έφτανε τα 800 και πλέον ευρώ.

Ακόμη μία περιοχή που μέχρι πρόσφατα θεωρούταν ακριβή, αλλά πια έχει εξομοιωθεί με πολλές άλλες, είναι το Καραμπουρνάκι, όπου ένα καλό και άνετο διαμέρισμα ενοικιάζεται στα 600 έως 650 ευρώ έναντι 1.000 πριν από ενάμιση χρόνο. Όπως εξήγησε ο κ. Λιάντας, πολλοί ιδιοκτήτες αρνούνταν να ρίξουν τις τιμές σε αυτές τις περιοχές, ωστόσο αναγκάστηκαν, καθώς τα σπίτια έμεναν αδιάθετα, ενώ οι ίδιοι πληρώνουν υψηλούς φόρους.

Ανάλογα μεγάλη είναι η πτώση των ενοικίων στην Πυλαία, όπου ένα σχετικά καινούργιο διαμέρισμα διατίθετο προς 600-650 ευρώ, ενώ σήμερα μπορεί να το βρει κανείς με 400 και 450 ευρώ. Στον Τρίλοφο, μία περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, ένα καινούργιο σπίτι ισόγειο με κήπο και θέα στη θάλασσα μπορεί να ενοικιαστεί από 350 έως 400 ευρώ έναντι 550 που ζητούσε πριν από έναν χρόνο ο ιδιοκτήτης του.

Σπίτια με φτηνό ενοίκιο υπάρχουν και στο κέντρο αλλά και στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου παραδοσιακά σι τιμές ήταν πιο χαμηλές.

Αγορά κατοικίας - Η μεγαλύτερη καθίζηση

Τη μεγαλύτερη καθίζηση των τελευταίων χρόνων έχει υποστεί η αγορά κατοικίας. Οι κτηματομεσίτες μιλούν για πτώση άνευ προηγουμένου -αγγίζει το 90%την οποία αποδίδουν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Όπως χαρακτηριστικά λένε, πρόθεση υπάρχει αλλά όχι και λεφτά, δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν χορηγούν πλέον δάνεια όπως παλιά και όσοι έχουν κάποιο κομπόδεμα διστάζουν να το επενδύσουν.

Σύμφωνα με στοιχεία των μεσιτών ποσοστό 10% των πολιτών που έχει αποφασίσει να αγοράσει σπίτι μεταχειρισμένο διαθέτει το πολύ 100.000 έως 120.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα μπορεί να αγοράσει σπίτι προς 1.000 ευρώ/τ.μ. τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε κάποιες περιοχές στην ανατολική Θεσσαλονίκη (Χαριλάου, Βασ. Όλγας). Αντίθετα στην Καλαμαριά και τη Θέρμη οι τιμές είναι λίγο πιο υψηλές, καθώς το ίδιο σπίτι ο ενδιαφερόμενος θα το βρει από 1.200 έως 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Υψηλότερες είναι οι τιμές στο Πανόραμα, όπου το τετραγωνικό πωλείται από 2.000 έως 2.500 ευρώ, ενώ σπάνιες είναι οι περιπτώσεις σπιτιών που πωλούνται έναντι 3.000 ευρώ/τ.μ.

Ακριβή μου παραλία

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία οι τιμές πώλησης στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στα τμήματα των λεωφόρων Νίκης και Μεγάλου Αλεξάνδρου, εξακολουθούν να είναι "βασιλικές", καθώς εκτοξεύονται από 2.500 έως και 4.000 με 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο οι μεσίτες υποστηρίζουν ότι είναι μειωμένες κατά 30%-40% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, οπότε άγγιζαν τα 10.000 και 12.000 ευρώ, ενώ ποικίλλουν από όροφο σε όροφο, καθώς όσο πιο ψηλά τόσο πιο ακριβά λόγω της θέας προς το Θερμαϊκό. Βέβαια σε αντίθεση με άλλες περιοχές στην παραλία δεν υπάρχουν διαθέσιμα πολλά διαμερίσματα.

Μείωση 10,1% στις τιμές ακινήτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι τιμές των ακινήτων στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σημείωσαν μείωση της τάξεως του 10,1% κατά μέσο όρο. Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων στο β' τρίμηνο του 2012 ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 κατά 10,8% στην Αθήνα, 12,4% στη Θεσσαλονίκη, 9,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 8% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Για το σύνολο του 2011 με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία η μείωση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2010 ήταν 6.4%, 6 ,8%, 4 ,1% και 4,1% αντίστοιχα.
www.buildnet.gr