Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ- Οι τράπεζες χρωστούν στο κράτος 555 εκατ. ευρώ.



Οι τράπεζες χρωστούν στο κράτος 555 εκατ. ευρώ
Οφειλή 555 εκατ. ευρώ των τραπεζών προς το κράτος από την ανακεφαλαιοποίηση τους επί ημερών του Γ. Αλογοσκούφη, αποκάλυψε σήμερα στη Βουλή ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Παπαδάκης και επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος μάλιστα είπε πως για το θέμα αυτό βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να επιστραφούν στο κράτος τα χρήματα αυτά.
Ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση ώστε να λήξει η εκκρεμότητα και να αποδοθούν τα χρήματα στο κράτος, υπενθυμίζοντας ότι οι τράπεζες είχαν λάβει τότε «ένεση» ρευστού 5 δις ευρώ - στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου των 28 δις ευρώ - έναντι προνομιούχων μετοχών και όφειλαν να αποδίδουν ως μέρισμα το 10% για τα επόμενα πέντε (5) χρόνια. Ωστόσο, αυτό συνέβη μόνο την πρώτη χρονιά, καθώς σύμφωνα με το νόμο η ετήσια απόδοση προβλεπόταν μόνο αν οι τράπεζες εμφάνιζαν κέρδη.
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσια της ακρόασης των φορέων στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υποδιοικητής της ΤτΕ Γ. Παπαδάκης τόνισε πως από την αξιολόγηση της Black Rock προέκυψε ότι μόνο τέσσερεις (4) τράπεζες και συγκεκριμένα η Εθνική, η Alpha, η Eurobank και η τράπεζα Πειραιώς κρίθηκαν ότι είναι βιώσιμες, ενώ οι μετρήσεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έδειξαν σαφή υστέρηση σε θέματα λειτουργικού κόστους, παραγωγικότητας και αποδοτικότητας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας το Τ.Τ εμφάνισε θετικές τιμές μόνο σε 3 από τα 12 εποπτικά κριτήρια και σε 4 από τα 12 επιχειρηματικά κριτήρια. Τέλος, ο κ. Παπαδάκης έκανε γνωστό πως τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της Black Rock θα δοθούν στη δημοσιότητα όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. www.imerisia.gr