Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόβλεψη για πτώση 40% στις τιμές των κατοικιών μέχρι το 2014.



Στα επίπεδα των πρώτων ετών της δεκαετίας του 2000 αναμένεται να βρεθούν οι τιμές των κατοικιών εντός των επομένων δύο ετών (έως τα τέλη του 2014), καθώς τα ακίνητα προβλέπεται να απολέσουν σχεδόν 40% της αξίας τους συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο του 2008, όταν είχαν βρεθεί στο υψηλότερο σημείο τους.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από πρόσφατη ανάλυση του οίκου αξιολόγησης Fitch, που επισήμανε ότι οι τιμές αναμένεται να μειωθούν επιπλέον κατά 17% έως και το 2014, πέραν της ήδη σημειωθείσας πτώσης τους κατά 20%.

Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών σημείωσαν πτώση της τάξεως του 10,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ τα παλαιότερα υποχώρησαν κατά 9,7% την ίδια περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές κατοικιών, οι οποίοι είναι και οι βασικοί πωλητές των νεόδμητων διαμερισμάτων, έχουν αρχίσει να "βάζουν νερό στο κρασί" τους στην προσπάθειά τους να βρουν αγοραστές.

Οπως αναφέρουν μεσίτες, ανάλογα με το κόστος του ακινήτου και την περιοχή, αλλά και την οικονομική κατάσταση του πωλητή κατασκευαστή, οι εκπτώσεις μπορούν να αγγίξουν ακόμα και το 50% επί της αρχικής τιμής, κάτι που μεταφράζεται σε ένα ποσό της τάξεως των 50.000 - 90.000 ευρώ και το οποίο αποτυπώνει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί κατασκευαστές. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά επικεφαλής μεγάλου μεσιτικού γραφείου, "οι περισσότεροι κατασκευαστές προσπαθούν να μη χάσουν τον πελάτη και δέχονται χωρίς πολλές περιστροφές τη διαδικασία του παζαριού". Στο παρελθόν κάτι τέτοιο ήταν σχεδόν αδιανόητο, καθώς ο κατασκευαστής γνώριζε ότι αν δεν τα έβρισκε με έναν υποψήφιο αγοραστή, ακολουθούσαν δεκάδες άλλοι. Επομένως, αργά ή γρήγορα θα «έπιανε» την τιμή που ζητούσε. Αυτός είναι και ο λόγος που έως και τα μέσα του 2011, μεσούσης της κρίσης, οι τιμές μειώνονταν με έναν ιδιαίτερα συντηρητικό ρυθμό της τάξεως του 4%-5% ετησίως.

Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, η όψιμη αυτή κινητικότητα των επαγγελματιών αποδίδεται στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις στις οποίες υπόκεινται, με σημείο αναφοράς τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), με τα σημειώματα της εφορίας να πρόκειται να αποσταλούν τις επόμενες εβδομάδες, έπειτα από διετή καθυστέρηση, προκαλώντας ακόμα και την παρέμβαση της Ομοσπονδίας των Κατασκευαστών Κατοικιών (ΟΜΚΟΕΕ), που ζήτησε πρόσφατα την εξαίρεση των κατασκευαστών από την καταβολή ΦΑΠ.

Ακόμα κι έτσι, πάντως, η ζήτηση παραμένει αναιμική. Σύμφωνα με την ΤτΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο, οι αγοραπωλησίες δεν ξεπέρασαν τις 11.800, καταγράφοντας πτώση πάνω από 50% συγκριτικά με τις περίπου 25.000 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σε σχέση δε με τα χρόνια πριν από την κρίση, πρόκειται για άνευ προηγουμένου συρρίκνωση, καθώς το μέγεθος της σημερινής αγοράς κατοικίας είναι περίπου το 1/5 του αντίστοιχου μεγέθους των προηγούμενων ετών. Η εξέλιξη αυτή καθιστά την απορρόφηση του αποθέματος των απούλητων κατοικιών ιδιαίτερα μακρόχρονη διαδικασία, καθώς εκτιμάται ότι περί τα 150.000 ακίνητα πανελλαδικά αναζητούν αγοραστή. www.buildnet.gr