Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ. ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΩΣ 31.12.2015.


Σε μειώσεις στο κόστος έκδοσης των ενεργειακών πιστοποιητικών οδηγεί η ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας για την «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Με τη ρύθμιση που προβλέπει το νομοσχέδιο, καταργούνται οι κατώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών που ίσχυαν έως τώρα, σύμφωνα με το πάγιο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ, και θεσπίζεται ελεύθερη διαπραγμάτευση των αμοιβών με ανώτατες τιμές ανά κατηγορία κτιρίου που με το νομοσχέδιο αυτό καθορίζονται ως εξής:
- Για κτίρια εκτός κατοικίας 2,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τις 10.000 ευρώ.
- Για κτίρια κατοικιών 2 ευρώ ανά τ.μ. με ανώτατο όριο 5.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ώς τώρα οι τιμές αυτές ίσχυαν ουσιαστικά ως κατώτατες (2,5 ευρώ ανά τ.μ. για γραφεία και καταστήματα (1,5 ευρώ για εμβαδόν πάνω από 1000 τετραγωνικά), 2 ευρώ για διαμερίσματα, 1,5 ευρώ για μονοκατοικίες και 1 ευρώ για πολυκατοικίες.
Το νομοσχέδιο θεσπίζει επίσης ανώτατες τιμές και για τις επιθεωρήσεις συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού, οι οποίες είναι 250 ευρώ για συστήματα με ισχύ έως 200 κιλοβάτ, 400 ευρώ από 201 έως 400 κιλοβάτ και 800 ευρώ από 401 κιλοβάτ και πάνω, ενώ προσδιορίζει ότι όλα αυτά τα συστήματα θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί ώς την 31.12.2015.

Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης είναι υποχρεωτική για τους ιδιοκτήτες των κτιρίων, σε περίπτωση αποπεράτωσης νέου ή ριζικής ανακαίνισης υπάρχοντος κτιρίου και πώλησης ή μίσθωσης σε νέο ενοικιαστή. Συγκεκριμένα από 9.1.2012 η υποχρέωσηέκδοσης Ενεργειακού πιστοποιητικού δεκαετούς ισχύος, ισχύει και για τις μισθώσεις επί μέρους τμημάτων κτιρίων (διαμερισμάτων, γραφείων, καταστημάτων κλπ.) εμβαδού άνω των 50 τ.μ.,πλην αποθηκών και γκαράζ και ορισμένων κατηγοριών επαγγελματικών κτιρίων, καθιστώντας όλους τους εκμισθωτές ακινήτων της χώρας αιώνιους αναγκαστικούς πελάτες των ενεργειακών επιθεωρητών.. www.pomida.gr